Kursplaner (årskurs 7-9)

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Ett ämnesövergripande arbete i arbetslag C
Advertisements

Vård- och omsorgs- programmet - VO Spångbergsgymnasiet
Examensmål SA SA Kreativ? Aktiv? Nyfiken?.
Till vem riktar sig utvecklingspaketet?
MODUL 1: ATT VARA SAMHÄLLSMEDBORGARE, YTTRANDE- OCH INFORMATIONSFRIHET, TILLGÅNG TILL INFORMATION, DET DEMOKRATISKA SAMTALET OCH LIVSLÅNGT LÄRANDE.
MALMÖ HÖGSKOLA Seminarium kring kvalitetsgranskning av examensarbeten.
Föräldramöte 12 september 2011
Kön, genus och jämställdhet Lokal pedagogisk planering Sh åk 9
Nationell riskbedömning
Föräldramöte för år 8 Vifolkaskolan 6-9
Geografi År 1-2 År 3-4 År 5 År 6 Kartan: Känner till närmiljön
Årskurs 8 Entréskolan vt 2013
SET Social Emotionell Träning
Att analysera samhällsfrågor
Klimatanpassning i den fysiska planeringen
Kunskapskrav betyg E Geografi åk 6
Hot och risker Hur ser då hoten och riskerna ut?
Övergripande inriktning för samhällsskydd och beredskap
Inför provet.. Här får du lite hjälp med vad du ska träna på och vad du kan ha med på din stödlapp. Provet är till för att mäta dina kunskaper om hur Sverige.
72 timmar som gör skillnad
Förskolan Sandviks lärmiljöer utifrån läroplanen
Samhällsvetenskapsprogrammet (SA)
Krisberedskap – före – under - efter
- fortsatt arbete med de nya läroplanen med tillhörande kursplaner
Geografi Naturresurser, hållbar utveckling och befolkningsfördelning 1.
Geografi Handlar om vår omvärld - men inte bara kartor!
Köpmansgatan / lv 115 Förankring i läroplanen Utifrån det centrala innehållet för; Samhällskunskap -Individers och gruppers möjligheter att påverka.
Civilförsvarsförbundet
Samhällskunskap 1a1 Kursens: mål innehåll kunskapskrav samhällsfrågor
Samhällsvetenskapsprogrammet (SA)
6,44 billioner km bort. 6,44 billioner km bort.
Välkommen till information inför gymnasievalet 2015.
Förstå, jämföra och föreslå åtgärder Centrala ord och begrepp
Gymnasieskolan 2011.
Samhällets krisberedskap – kommunen i fokus
BETYGSKRITERIER I GEOGRAFI
Att lära sig att analysera
Tema: Hållbar utveckling
Antagning förstahandssökanden 53 antagna efter 2:a antagningen – Tekniskt basår Efterantagning under augusti 76 inskrivna –2 avhopp.
JORDENS INRE OCH YTTRE KRAFTER
Årskurs 9 Entréskolan vt 2013
”Alla vet hur en bra lärare ska vara, men få har träffat någon”
Klimat – planering och anpassning
Lgr 11 - fortsatt arbete med de nya läroplanen med tillhörande kursplaner.
Krishanteringssystemet Regeringsformen - Offentligrättsliga principer
Naturkatastrofer och klimatförändringar 21-22/ Kurslitteratur: Keller, E.A. & R. H. Blodgett. 2006: Natural hazards. Earth’s processes as hazards,
Arbetssätt. Etablera gemensamma former Inriktnings- och samordningsfunktion StödKontakt.
72 timmar som gör skillnad
Kapitel 2 Livsstilens betydelse för hälsan.
”Två sanningar närmar sig varann En kommer inifrån Den andra utifrån Där de möts får man få syn på sig själv” (Tomas Tranströmer)
Jordens inre och yttre krafter Jordens yta förändras hela tiden. Berg bildas och berg försvinner, ny jordskorpa bildas, öknar sprids och floder skapas,
Hälsofrämjande bemötande En logopeds arbete med personer som har utvecklingsstörning och autism Helene Ahnlund, AKO 2015.
Vård och omsorgsutbildning. Ny Gymnasieutbildning -Gy 11 Förordning om läroplan för gymnasieskolan (SKOLFS 2011:144) trädde i kraft 1 november 2011) -Vux.
Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar Modul 02: Aktörer och deras roller och ansvar #grundSoL.
Psykologi Introduktion.
Anpassa samhället till klimatets förändringar
Förändrad kunskapssyn Olika tekniker
Klimatet förändras och det påverkar dig
Sociologi Introduktion.
72 timmar som gör skillnad
Gymnasievalet 2018 Malene Marmvik, studie-och yrkesvägledare
LPP i Geografi ht Varför läser vi Vad skall vi gå igenom?
Nationella it-strategier – styrdokumentsförändringar Christian Magnusson Undervisningsråd, avdelningen för läroplaner
Momentbeskrivning Geografi Naturens förutsättningar för jordens befolkning, år 7 Jordens klimat- och vegetationszoner samt på vilka sätt klimatet påverkar.
Risk- och sårbarhetsanalyser
Geografi / samhällskunskap
Systematiskt hälso- och arbetsmiljöarbete (SHAM)
Samhällsprogrammet.
Geografins fyra förmågor - vad du förväntas visa kunskaper om på np
Naturkatastrofer Geografi är den vetenskap som beskriver hur jordytan ser ut, förklarar varför den ser ut som den gör och sätter detta i relation till.
Presentationens avskrift:

Kursplaner (årskurs 7-9) Geografi Centralt innehåll Sårbara platser och naturgivna risker och hot, till exempel översvämningar, torka och jordbävningar, och vilka konsekvenser det får för natur- och kulturlandskapet. På vilka sätt sårbara platser kan identifieras och hur individer, grupper och samhällen kan förebygga risker.

Samhällskunskap Centralt innehåll: Aktuella samhällsfrågor, hotbilder och konflikter i Sverige och världen. Demokratiska fri- och rättigheter samt skyldigheter för medborgare i demokratiska samhällen

Ämnesplaner gymnasiet Geografi (karaktärsämne) central innehåll Kursen Geografi 1, 100 p (kursen är obligatorisk för elever som läser SA-programmets inriktning samhällsvetenskap samt NA-programmets inriktning natur och samhälle) Jordens naturgeografiska och geologiska byggnad, utveckling och förändring över tid och rum. Processer i mark, vatten och luft, hur de samverkar och ger upphov till varierande naturlandskap på jorden samt hur och varför de förändras över tid. Människans användning och omvandling av naturlandskapet och utveckling av olika kulturlandskap över tid. Analys av naturliga hot, risker och samhällets sårbarhet.

Naturbruk (karaktärsämne) Central innehåll Kursen Naturbruk, 200 p (kursen är obligatorisk för elever som läser yrkesprogrammet Naturbruksprogrammet) Arbetsmiljö och säkerhetsfrågor samt skyddsarbete och skyddsronder Första hjälpen Elarbeten enligt lagar och andra bestämmelser om elsäkerhet. Brandskydd, brand och brandbekämpning Naturolyckor, till exempel översvämningar, ras och stormar.

Hälsa (karaktärsämne) Central innehåll Kursen Hälsopedagogik, 100 p (kursen är obligatorisk för elever som läser yrkesprogrammen Barn- och fritidsprogrammet samt Vård- och omsorgsprogrammet) Människors hälsa, hälsorelaterade levnadsvanor och olika hälsoeffekter ur ett miljöperspektiv, historiskt perspektiv och internationellt perspektiv samt ur sociala och kulturella aspekter Olika former av folkhälsoarbete och hälsofrämjande arbetssätt på individ-, grupp- och samhällsnivå Kriser och krishantering

Kunskapsmål Blackout Generellt årskurs 7-9 och gymnasiet Efter att ha spelat Blackout bör eleverna: Känna till vad som menas med det sårbara samhället Förstå vad som menas med att samhället kan drabbas av kriser Känna till vad som är vårt gemensamma ansvar vid en kris och vad som ingår i den enskildes ansvar Känna till att kommunerna är skyldiga att ha en beredskap för att kunna hantera kriser Känna till våra grundläggande mänskliga behov och vad som händer om de inte kan tillgodoses Känna till hur man som enskild kan skaffa sig en egen hemberedskap inför exempelvis ett långvarigt elavbrott och var man hittar viktig information före och under en kris

Samhällsperspektiv kommundelen Känna till att kommunen enligt lag är skyldig att att ha en beredskap för att kunna hantera kriser Kunna ge exempel på viktiga samhällsfunktioner och att kommunen måste se till att de fungerar även vid kriser Känna till att kommunen måste ta reda på vilka risker och sårbarheter som finns i kommunen Känna till att kommunen är skyldig att informera kommuninvånarna vid kriser

Den enskildes ansvar Individdelen