Www.skolutveckling.se.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Prioriterad fråga 2010 Bättre stöd till utsatta barn.
Advertisements

Dolda kunskaper avslutande möte
Center för Skolutveckling
Förskolor och skolor i Nacka – i en klass för sig
Kvalitet i förskolan Erfarenheter från Kungälvs kommun
Kvalitet i förskolan Regeringens förskoleproposition
Varför fokus på nyanlända just nu
VÅGA VISA – musik- och kulturskoleverksamhet
BORIS dagen 10/ BORIS Resultat 2008 BORIS – Barn Obesitas Register i Sverige Viktoria Svensson / Claude Marcus BORIS styrgrupp.
Patricia Staaf • Föreståndare Centrum för akademiskt lärarskap, Malmö högskola (tidigare prefekt med uppdrag att arbeta högskoleövergripande med breddad.
Kvalitetsredovosning  Analys och bedömning av måluppfyllelse i verksamheten som helhet  Prioriterade mål och åtgärder
- nyckeln till framgång mellan skola & näringsliv
En kommunal pilotverksamhet för romsk inkludering
Redovisning av uppdrag ang
Länets kommuner i samverkan
Ett UTVECKLINGSPROJEKT 1 januari 2009 – 31 mars 2012 (Ett förprojekt genomfördes våren 2008) Februari 2010.
Ansvar för Länsstyrelsen I samband med allvarliga händelser  vara en sammanhållande funktion  verka för att en samlad regional lägesbild sammanställs.
Förskolor och skolor i Nacka – i en klass för sig Gymnasieutbildning Kvalitetsredovisning för förskoleverksamhet och utbildning i Nacka kommun år 2008,
UPPDRAGET kompetensutveckling av lärare en multimediadator till deltagande lärare e-postadresser till alla lärare och elever förbättra tillgängligheten.
Hälsa, lärande och trygghet
F-6 och fritidshem/fritidsklubb 2013/14
Social hållbarhet. En prioriterad fråga
Kvalitetsarbetet och redovisningen
Vad styr skolan, förskolan och fritidshemmet
BORIS Resultat 2009 BORIS – Barn Obesitas Register i Sverige
Arbete med unga som varken arbetar eller studerar Studie av arbetet med unga mellan 16 och 25 år som varken arbetar eller studerar 21 kommuner och 38.
1 Förordning 1997:702 Vem? Varje kommun, kommunal förskola, fritidshem, skola Kommun: skolformerna, förskoleverksamhet, skolbarnsomsorg Andra huvudmäns.
VÅGA VISA är ett samarbete mellan Danderyd
IT som stöd för kvalitetsarbetet
Attitydundersökning – Myrorna 2010
Uppdrag att genomföra integrationsinsatser inom skolväsendet - ”Nyanländas lärande” Uppdragets olika delar: - kartläggnings- och bedömningsmaterial 18,5.
Statistik från GSL efter avslutad intagning och återrapportering i september Intagna elever i Stockholms län.
UNOS UNO FÖRÄNDRINGSARBETE NULÄGE.
/X Regelbunden tillsyn höstterminen 2009 Skolinspektionen bedömer att det kvalitetsarbete som bedrivs har en god struktur och är kopplat till.
Kommunala friskolor i Linköping
Disposition och utgångspunkter
Aktionsforskning en del av kvalitetsarbetet i Falköping
Kvalitetsredovisning Resultat för grundskola 1 Kvalitetsredovisning för förskoleverksamhet och utbildning i Nacka kommun år 2007 Antagen av Utbildningsnämnden.
Agneta Kristensson
Kvalitetsredovisning Resultat för gymnasieskola 1 Kvalitetsredovisning för förskoleverksamhet och utbildning i Nacka kommun år 2007 Antagen av Utbildningsnämnden.
Skolsatsning 2012 och dess följeforskning – ett exempel från Malmö Mariann Enö Malmö högskola FoU Malmö-utbildning.
Kvalitetsutveckling inom gymnasieskolans individuella program.
Hur väl verksamheten uppfyller nationella mål
Årsrapport 08/09 Vad har vi gjort? Hur ser resultaten ut? Vad leder det till? Starka sidor - utvecklingsområden.
Trygg och säker i hemmet
För utveckling av verksamhet, produkter och livskvalitet RUC - Regionalt utvecklingscentrum Samverkan vid Sektionen för lärarutbildning Högskolan i Halmstad.
GYMNASIAL LÄRLINGSUTBILDNING - nyckeln till framgång mellan skola & näringsliv Teknikcollege Östergötland
Mary-Ann Hopkins 1 Monica Sandorf Mary-Ann (Mia) Hopkins Eva Jungmark Göteborgsregionen.
EN PRESENTATION AV SPECIALPEDAGOGISKA INSTITUTET
Tredimensionell fastighetsindelning
Kunskapsskolan Helsingborg Rektor Joakim Andersson
Fullföljda studier – den enskilt viktigaste faktorn för att våra barn och unga ska få ett gott liv.
skall stödja kommuner och andra huvudmän i deras utveckling av verksamheten så att nationellt fastställda mål och likvärdighet i.
Kvalitetsgranskning 2010 Christina Lindh & IngBeth Larsson
Kvalitet i förskola, skola, vuxen- utbildning och skolbarnsomsorg Statens utgångspunkter –Elevernas utveckling mot nationella mål i centrum –Nationell.
Kunskapslyft Barn och Unga. Nulägesbilder av skolan i Örebroregionen.
I Gymnasieförvaltningen Mölndals stad I I Kvalitetsredovisningar i dagsläget Ett led i den.
Q i förskolan Ett aktionsforskningsprojekt i sju kommuner Myndigheten för skolutveckling Lärarförbundet Göteborgs universitet, IPD Aug 2004 – Feb 2006.
Ansvar gentemot vem/vilka?
ArbetSam – Erfarenheter och satsningar
Folkhögskolespåret 31 mars Dagordning 1.Folkhögskolespåret – bakgrund och nuläge 2.Folkhögskolor i Stockholms län 3.Gruppdiskussioner 4.Sammanfattning.
Jämställdhet i kommuner och landsting SKL:s stöd till jämställdhetsintegrering.
Skolinspektionen Bra tillsyn – bättre skola - Det pedagogiska ledarskapet.
ATT FORTSÄTTA UTVECKLA KVALITÉ PÅ SKOLAN SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE.
Träff med föreningar i IL Bromma 4 maj – 19.30
Skolutveckling tillsammans, Topp
Enheten för mottagande av nyanlända elever
Olika mycket pengar till olika skolor – vilka effekter ger det
Verktyget Utmärkelsen….
Personen från Skolverket
Presentationens avskrift:

www.skolutveckling.se

Myndigheten för skolutveckling Sundsvall, Stockholm, Karlstad, Göteborg, Växjö Riktade och generella utvecklingsinsatser och utvecklingsprojekt Beredning, planering, genomförande och återrapportering Kompetens, tid, geografi Kontakter med huvudmän, lokala enheter, nätverk Samverka med rektorsutbildning, RUC, nationella centra, lärarutbildningar Olika arbetsmetoder Utvecklingsdialog, nätverksstöd, webbkommunikation, seminarier, mötesplatser för kunskapsspridning, erfarenhetsutbyte och dialog www.skolutveckling.se

www.skolutveckling.se/

Myndigheten för skolutveckling stödjer kommuners och skolors arbete för ökad kvalitet och bättre resultat. Skolchefer, skolledare och lärare är myndighetens främsta målgrupper och vi vänder oss till verksamma i förskoleverksamhet, skola och vuxenutbildning.

Fem utvecklingsområden Kunskapsutveckling och bedömning Mångfald och likvärdighet Utbildning, arbetsliv och tillväxt Kvalitetsarbete och ledning Demokrati, jämställdhet och inflytande De fem prioriterade utvecklingsområdena för 2005 är de följande: • Kvalitetsarbete och ledning Mål- och resultatstyrning förutsätter kvalitetsarbete på alla nivåer. Kvalitetsarbete omfattar alla de processer inom en organisation som syftar till att göra organisationen bättre på att hantera sin egen utveckling i arbetet för en ökad måluppfyllelse. I detta arbete är organisationens ledning av avgörande betydelse. Myndighetens stöd inom området strävar efter att stärka skolors och kommuners kvalitetsarbete samt utveckla ledarskapet i skolan. • Kunskap och bedömning Skolväsendets kunskapsuppdrag innebär att främja barns, ungas och vuxnas utveckling av kunskaper som är nödvändiga för var och en som individ, som samhällsmedborgare samt som grund för fortsatt utbildning. Myndighetens uppdrag är att stödja nationell likvärdighet och skolors och kommuners arbete för ökad måluppfyllelse. • Mångfald och likvärdighet Förbättring av utbildningsvillkoren för barn och unga i miljöer som präglas av social och etnisk mångfald är en högt prioriterad uppgift för myndigheten. Myndighetens uppdrag är att bidra till ökad likvärdighet för alla barn och elever, att stärka förskolors pedagogiska arbete i segregerade miljöer samt skolors och kommuners förutsättningar att arbeta för att fler elever ska nå målen för sin utbildning. • Demokrati, jämställdhet och inflytande Arbetet med demokrati och värdegrund behöver utvecklas och fördjupas, vilket bl.a. innefattar ett arbete för ökad jämställdhet och inflytande samt mot diskriminering och kränkande behandling. Myndigheten ska stödja förskolors, skolors och kommuners förutsättningar att arbeta i enlighet med sitt demokratiska uppdrag. • Utbildning, arbetsliv och tillväxt Samverkan mellan alla skolformer, från förskola till vuxenutbildning, behöver utvecklas. Alla skolformer behöver också utveckla sin samverkan med arbetsliv och samhälle. Myndigheten ska bidra till att förbättra infrastrukturen för hela utbildningssystemet och till att samverkan mellan utbildning och arbetsliv utvecklas. Myndigheten ska också bidra till att nationella aktörer som arbetar med vuxenutbildning utvecklar en gemensam kunskap om vilka faktorer som främjar utveckling. www.skolutveckling.se

Prioriterade områden 2006 Kunskapsutveckling och bedömning Mångfald och likvärdighet Processtöd genom utvecklingsdialog 32 kommuner – 225 milj.06/07 Göteborg, Borås och Trollhättan Genom utrednings- och utv.insatser ge underlag för åtgärder som ska förbättra förskole- oc skolsituationen för barn och ungdomar i segregerade områden. www.skolutveckling.se

Mångfaldsdialog i 32 kommuner Storstäder Göteborg, Malmö, Stockholm Förortskommuner Botkyrka, Burlöv, Haninge, Huddinge, Järfälla, Salem, Solna, Sundbyberg, Upplands-Bro, Upplands Väsby Större städer Borås, Eskilstuna, Helsingborg, Uppsala, Norrköping, Västerås Södertälje, Örebro Medelstora städer Köping, Landskrona, Sigtuna, Trelleborg, Industrikommuner Bjuv, Gislaved, Gnosjö, Markaryd, Olofström, Trollhättan, Värnamo

Myndighetens plan – en kombination av riktade och generella utvecklingsinsatser Riktade insatser: Utvecklingsdialog i 32 kommuner Kompetensutveckling för lärare och rektorer Stöd för erfarenhetsutbyte i nätverk Språkutveckling Kommunala processledare Personalförstärkningar för undervisning på modersmål Riktade insatser till Malmö Generella insatser: Kraftfull satsning på modersmål Utveckling av gymnasieskolan Mentorer Stärkt samverkan mellan skola och hem Stöd till utvecklingsarbete inom särskolan Skolmässor Idéskolor Lokala utvecklingsinitiativ

Utvecklingsområde 3 Utbildning, arbetsliv och tillväxt Ämnesintegration Betyg och bedömning Samverkan skola-arbetsliv Idéskolor för yrkesutbildning

Utvecklingsområde 4 Kvalitetsarbete och ledning Den nya rektorsutbildningen Kvalitetsredovisningen som förbättringsverktyg – kvalitetsarbete i förskolan Kvalitetsutmärkelse - SIQ Stöd till implementeringen av allmänna råd för kvalitetsredovisning i samverkan med Skolverket

Utvecklingsområde 5 Demokrati, jämställdhet och inflytande Pojkar och flickor – kön och skolframgång 10 milj kr/år 2007-2010 Inflytande

Skolutveckling Målinriktad förbättring Kunskap om den egna verksamheten Resultat – en högre måluppfyllelse Möjlighet och nödvändighet Utveckling måste komma inifrån….. …..gärna med utifrån kommande stöd och stimulans

Förutsättningar Ledarskap Verklighetsanknytning Engagemang Struktur och systematik Forskningsanknytning Delaktighet Ledarskap, tydligt, synligt resultatinriktat Verklighetsanknytning Engagemang, att se nödvändigheten Struktur och systematik, inga tomtebloss! Forskningsanknytning, bygg på det vi vet Diskussioner, ständigt pågående samtal www.skolutveckling.se

Framgångsfaktorer Fokusering på mål och resultat Delaktighet och inflytande Långsiktighet och uthållighet Fokusering på mål och resultat Det finns prioriterade mål för vad man vill uppnå Det finns gemensamma visioner som styr inriktningen på arbetet Tillgång till skolad personal Diskussion och reflektion om relationen mellan mål, medel och resultat förekommer kontinuerligt Ökad måluppfyllelse inom prioriterade områden förekommer Delaktighet och inflytande Hög grad av öppenhet föreligger Man är kollektivt överens om hur förbättrings-arbete ska bedrivas Det finns engagemang för arbetet med resultat-förbättring Det finns stöd och strukturer för hur enskilda personers och gruppers idéer och initiativ tas tillvara i utvecklingsarbete Långsiktighet och uthållighet Det finns pådrivande krafter Det finns accepterade strukturer för hur förbättringsarbetet ska ske över tid Förbättringsarbetet är integrerat och spritt i verksamheten Dokumentation och analys av hur arbetet fram-skrider med de prioriterade målen genomförs kontinuerligt www.skolutveckling.se

Strategier/arbetssätt www.skolutveckling.se

Fc-möte 2006-09-14

Fc/GR 2006-12-01

Myndigheten på Internet www.skolutveckling.se