KOALAN VS ISBJÖRN Av:Emil Johansson & Axel Hagman

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
RYMDEN.
Advertisements

Året var 2004, i en liten stad som heter Laholm, blev en trygghet totalt omkullkastad. En liten brun nallebjörn blev helt utkastad i kylan! Och blev liggande.
En snöskottares dagbok… …eller visst är livet underbart!

REGNSKOG ¤ Regnskogen ligger i den tropiska zonen
Hur kraft och yta samverkar
~ Den första mobiltelefonen ~
Jättepandan.
Vi vill sända denna lilla saga som en extra tanke till julen
Planet Earth - Jorden - Men 2/3 av ytan är faktiskt vatten! Vattnet är och luften är grunden för livet på jorden.
Våren På våren känns solen varmare. Snön smälter bort och dagarna blir längre.
Australien Fakta Landets historia Turista i landet Kändisar
Nyss så träffa jag en krokodil som körde runt i en bil
Vintern kall och grå Sitter och fryser så, så Djuren sover då
Himlen är blå Fåglarna flyger över skyn Sen kommer stjärnor.
Valsafari På Island.
BILDSKÖNE BENGTSSON & TATUERADE JOHANSSON en teaterpjäs
Välkommen till den värmländska naturen
DJUR del 3.
Järv Timmy Svensson 2012.
Av: Johan, Adam och Caroline =)
Valhajen Valhajen är 20 meter lång och världens största haj och fisk. Det är därför den kallas valhaj. Men valhajen andas med gälar.
Hotet mot miljön.
Triceratops Triceratops betyder trehornsansikte.
Av Victor Karlsson 20 november 2014
Vinter Av: Johanna 18/11-14.
Ekorren – skogens akrobat
Fälthare• VAD TITTAR NI PÅ?.
Parasaurolophus Längd:10 m Mat: Växt ätare
Måndagen den 17 november 2014 Av Tilda Eriksson
Ekorre Clara Wallberg 2012.
Varför frågar vuxna bara en gång och sedan nöjer sig med svaret ”bra”?
ATT ÖVERLEVA VINTERN Små däggdjur som exempelvis möss, sorkar och lämlar lever under vinter i små gångar under snön. Detta för att skydda sig mor kylan.
Växtätande rovdjur.
måndag den 17 november 2014 Av Ebba Wester
Människan Vi människor har en överlägsen hjärna och en unik hand med tumme. Människans första steg mot att bli människa togs när hon började använda.
Mål: Människans organsystem, organens namn, placering och funktion.
Linné delade in djuren och växterna
Det finns ett spel som heter bonka bäver.
Av Emmyjansson Planet fakta.
Grävling Grävlingens spår liknar en mycket, mycket liten människofot.
♥ Brunbjörnar ♥ Härjedalens landskapsdjur är björn. Brunbjörnar är fredliga om man låter dem vara i fred.
Uppstart projekt oktober 2014
Lite om fosterutvecklingen
Utrotningshotade djur
Leoparden Leoparden är ett av dom fyra stora kattdjuren i familjen Panthera. Leoparden är en väldigt duktig klättrare och kan bli upp till 1- nästan 2.
Text av Emran Safi Myskoxe.
Savannen Av: Felicia och Oliver.
Öken Vi ska skriva om öken och hur befolkningen lever. Växter och djur och mycket mera saker.
ILLER ! Illern tillhör släktet mårddjur.
Av: Elina Räv.
Vargen.
Varg Vedad Arifovic 2012.
Älg Isak Magnusson 2012.
Mullvad Mullvaden är ett djur som inte tycker om människor. Mullvaden är perfekt anpassad till ett liv under marken i gångar.
Karim Ladhani Vildsvinets huggtänder kan bli mellan cm långa. Vildsvinet kan väga upp till 200 kg. Deras päls är grå och deras hud kan bli.
Biologi Livets former.
Ekologi- Äta och ätas Ekologi - läran om hur organismer samspelar och påverkar varandra. Ekosystem – organismerna som lever i ett speciellt område. Kan.
Skruva upp volumen och klicka för att komma igång.
IGELKOTT IGELKOTT.
Av: Julia Almén Rådjur.
Koalorna utrotades nästan i början av 1900 talet, den jagades mest för päls. En koala väger till ungefär 5-12kg.En koala blir oftast cm när den är.
Av Wilma. Renen kan bli upp till 2 m och 10 cm. Svansen kan bli upp till 20cm. När renen är vuxen är mankhöjden ungefär 1m och 40 cm. Hanen kan väga upp.
Utter Uttern är Smålands landskapsdjur..
Naturlandskap blir kulturlandskap
Pandan. En fullvuxen pandan blir mellan 1,5 och 1,7 m lång och väger mellan kg. Mankhöjden hos honan är ungefär 75 cm och hanens upp till 90 cm.
Sveriges natur Geografi åk 4.
Naturen på vintern Åk
Naturlandskap blir kulturlandskap
Arktis.
Presentationens avskrift:

KOALAN VS ISBJÖRN Av:Emil Johansson & Axel Hagman

KOALAN Koalan lever i eukalyptus- skogarna i södra Australien. Det är 28-30 grader där. Stora delar av Australiens yta är täckt av öken. De har stora öron för att avge värme. Dem har en tå på sina bakben som är böjd bakåt därför att de ska kunna klättra i träden bättre. Och är därför helt anpassade till ett liv i träden.

FORTPLANTNING Koalor lever i små grupper som består av 1 hane och 2-6 honor. Koalan är dräktiga i 35 dagar och föder oftast 1 unge per kull som direkt när dom föds kryper ner i mammans pung och suger sig fast vid en spene. De är könsmogna vid 2 års ålder.

KÄNNETECKEN Koalan har tät ullig päls som är grå på ovansidan och vitaktig på undersidan. Den har liten svans, stort huvud med stora runda öron och stor nos. Koalans medelålder är 13-18 år. Koalan blir runt 60-85 cm långa. Vi tycker att koalorna är väldigt söta!

FÖDA Koalorna lever högst upp i träden och går nästan aldrig ner för att de äter bara eukalyptusblad och bladen finns högst uppe i träden.

HOT! Eftersom att koalan lever uteslutande i eukalyptusskogarna är de livshotade för att människorna skövlar skogarna för att få plats med industrier. Om dom fortsätter med det så kommer koalan att dö ut! Jag tycker att det är orättvist att koalorna ska lida för någonting vi människor gör!

Jämförelse med isbjörnen Koalan lever av växter och isbjörnen lever av kött och späck. Koalans medelålder är 13-18 år men isbjörnen kan bli 20-30 år. Koalan kan bli 60-85 cm långa och isbjörnen kan bli 2,5 till 3 meter. De är väldigt olika när det gäller utseende.

ISBJÖRN Isbjörnen lever i norra ishavet på isflak och på nordpolen. Nu består stammen av 25 000-40 000 individer. Det kan bli 80 grader kallt där! Buurrr!!! Det är en snabb och stark rackare den kan springa upp till 40/km i timmen på land. Den kan också lätt fälla en människa. Jag tycker att det är imponerande att den kan döda en människa så lätt!

UTSEENDE Isbjörnshanar kan väga upp till 725 kg men honorna väger bara upp till 225 kg. Bara 225 kg är imponerande! De kan bli mellan 2,40 och 3 meter lång. De kan bli 20-30 år gamla. Isbjörnen känns lätt igen på den vita pälsen. En sak som är lite udda är att den inte byter päls utan behåller den vita pälsen året om. Varje hårstrå är ihåligt för att inte tappa värme. Fiffigt!

FÖDA Isbjörnen är en köttätare och äter huvudsakligen sälar. Den äter också döda valar, döda valrossar, fågelägg och växter. Om det är ont om föda kan den till och med äta as och andras isbjörnsungar. Vad taskigt! Om det istället finns gott om föda äter den bara hud och späck från sälar.

JAKT Vid jakt väntar isbjörnen oftast vid ett andningshål som tillhör en säl. Där väntar den tills en säl dyker upp och då hugger den till. Om den går på isen och känner vittring av en säl hoppar den sönder isen. Och tar bytet. Det verkar smart.

FORTPLANTNING Parningen sker under april månad. Ägget vilar innuti mammans mage ända fram till oktober. Om det då inte finns tillräkligt med mat resorberar* honan ägget. Det är smart! Hon får 2-3 ungar per kull ungarna föds i januari i en utgrävd grotta på en sluttning i grottan tillbringar honan vintern. *resorberar-suger upp

FORTPLANTNING När ungarna föds är de helt hjälplösa och blinda. Ungarna väger ca. 600 gram vid födseln. Vid mars eller april har de gått upp i vikt rejält av den feta modersmjölken då väger de 10-15 kg. då är de tillräkligt stora för att första gången lämna grottan. De öppnar ögonen i februari en halv månad efter att de öppnat ögonen tar de sina första steg. Då är de så söta!

HOT Isbjörnen har inga naturliga fiender men den hotas idag av jakt och den globala uppvärmningen. Jag tycker att det är grymt dåligt att inte all jakt förbjuds. Om den globala uppvärmningen fortsätter kommer isen och snön smälta och isbjörnen dö ut! Fram till mitten av 1900-talet bedrev människan allvarlig jakt. Människorna jagade den för dess päls och kött. Men nu har det avtagigt lite. Då var isbjörnen utrotningshotad.

JÄMFÖRELSE MED KOALAN Isbjörnen lever i ett kallt klimat men koalan lever i ett varmt klimat. Isbjörnen har tjock päls för att klara kylan. Koalan har tjock päls för att avge värme. Koalan föder 1 unge per kull men isbjörnen föder 3-4 ungar per kull. Vi tror att det är så för att det är större risk att isbjörnens unge inte klarar sig. Det är förbjudet att jaga koalan men isbjörnen får man jaga i vissa delar av Arktis.

Källförteckning Koalans fakta hittade vi på www.passagen.se Fakta om isbjörnen hittade vi på www.wikipedia.se Vi tycker att fler ska hjälpa WWF och andra hjälporganisationer att rädda koalan och isbjörnen!! Vi har tyckt att det har varit väldigt intressant men det har framförallt varit roligt!