Släktskapsregeln för 6a

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Anne Frank Historia.
Advertisements

Hur kan vi arbeta mot mobbning. eller Hur kan vi arbeta för vänskap
Behandlingsfas 1, hjälpmedel
Veckans ord v. 46 Ord som låter lika.
Att tydliggöra de långsiktiga målen i Lgr -11 och kunskapskravens fem övergripande förmågor för elever, föräldrar och pedagoger.
Patientenkät sommaren -13
”Tidigare har läraren skrivit hur det har gått för mig i skolan som mamma och pappa fick läsa hemma. På utvecklingssamtalet har mest de vuxna pratat och.
Pronomen.
Åk 9 - året då det händer -.
1) Ni har kommit överens om att barnet ska ta bort sin tallrik från bordet efter måltider. Det går bra ibland och ibland inte. Den här gången går ditt.
Alla har inneboende.
Att skriva en artikel.
ersätter substantiv ex: personliga, possessiva, reflexiva, relativa
Luncha & lär! Indirekt tal ii.
Pronomen Tryck på F5 på tangentbordet för att börja.
Den tre viktigaste stavningsreglerna för 6a
Ord som inte låter som de stavas
På andra sidan Skrivuppgift hösten 2012.
Malin Junerfält Mitt Syslöjdsarbete.
- Vikten av att kunna sälja in sin idé
Hej! Nu är det dags för veckans ord v. 38
Veckans ord v. 40.
Att hålla en presentation
Veckans ord v. 41.
Dom, de eller dem? Förklaring.
Röd & Grön Zon I RÖD ZON Pratar jag till … DIG! I GRÖN ZON
I taket lyser stjärnorna Johanna Thydell
Pannkaksboken (framsida).
Du ÖnskAs en rigtigt gOD jul GOD JUL Först, klicka på stjärnan på julgranen, så vi kan få ljus i den….
Grunderna - Från ett logiskt perspektiv André Bodin, Anders Edholm – 2011.
Det svenska kulturarvet: spår 1
Lyssna på dubbelteckning 1
Huvudsatser och bisatser
1. Uppgiften presenteras
Niklas Olsson Sps3d. Mina intressen Som ni säkert redan har sätt så brinner jag för golfen, därför tillbringar jag en hel del av min vakna tid på eller.
Men jag tror att jag sakta börjar se en kontur Några armar och ben
Brukarundersökning socialpsykiatri Kön 1. Man16 (44%) 2. Kvinna20 (56%)
Att rita en instruktion
Vem är du?.
Att sälja Lions Quest-kurser till skolor /14.
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Ordkunskap Ord och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.
Röd zon Grön zon Grön zon Röd zon.
Varför frågar vuxna bara en gång och sedan nöjer sig med svaret ”bra”?
Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten – brukarmedverkan vid brukarundersökningar inom LSS • • SKAPAD.
Pengar 1 Jacob Freij, Mogärdeskolan 4-9, Vetlanda –
SIM TEAM.
De eller dem, det är frågan?
Hur gör man en debattartikel?
DEN MAGISKA DÖRREN.
Den magiska dörren.
Skriva noveller.
Undra när pappa kommer????. Jag blir så arg!!! För va då????? Äntligen kommer han!!!!
Etik & moral Etik = beskriver vilka riktlinjer vi ska välja för hur vi ska handla, val vi ställs inför. När man funderar över skillnader i vad som anses.
-att förstå bildspråk liknelser, metaforer, idiom och ordspråk
Cyberbullying/ Nätmobbning
Att Skapa Serier.
Leva tillsammans.
Godhet “Att gör gott”.
DEMOKRATI Skriv ner dina tankar kring begreppet Demokrati. Vad betyder det för dig? Vad tänker du när du hör ordet? Går det att föreställa sig hur det.
MAKTLEKAR.
Caroline Hansson, Pilbäckskolan
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Judendomen k.
Regler för citatteknik
Vad tycker du? När man diskuterar berättar man vad man tycker om något. När jag tycker något har jag en åsikt. Ett finare ord för att säga något är att.
Exempel på skriftligt omdöme
Vi uppfattar verkligheten på olika sätt
Fröken My. My Sara Ann Fagerstedt (Nordström) Lilla My föddes den 18 februari 1980 Halvirländska 2 barn (11 och 7) Bor i Spånga i villa Älskar att virka.
Livsfrågor Vad är meningen med livet? Vem är jag egentligen?
Presentationens avskrift:

Släktskapsregeln för 6a Stavningsskolan 2 Släktskapsregeln för 6a

Det är slaxmål i korridoren! -Eller hur är det egentligen? -Stavas ordet så? -Ja, om vi skulle stava enligt regeln som säger att ord stavas som de låter när vi uttalar dem. Slagsmål stavas dock inte som det låter. -Varför inte?

Släktskapsregeln Ord som har samma grundform är släkt. Ordet slagsmål är släkt med ordet slag och stavas därför med g och inte x. Ett annat ex. Släck lampan är du snäll – Han släckte lampan. Orden är släkt med varandra – Kattdjur är ett släkte.

En eller två konsonanter? Tryckt stavas med ck eftersom det är släkt med tycka. Smällt som i; han har smällt till honom stavas med två l eftersom det är släkt med smälla Smält som i; snön smälter stavas dock inte med två l då det är släkt med ordet smälta. (Där finns redan två konsonanter bakom den korta vokalen och vi behöver inte dubbelteckna.) En eller två konsonanter? Ibland kan det vara svårt att veta om ett ord skall stavas med dubbelteckning eller inte. Då får man försöka lista ut om det har några släktingar och hur de orden stavas.

Hemkunskapen: I vår skola har vi hemkunskap en gång i veckan Hemkunskapen: I vår skola har vi hemkunskap en gång i veckan. Sist så skulle vi steka ägg. Läraren hade gott igenom uppgiften trots att alla pratade, hon skälde på oss hela tiden och sa: ”Nu får ni jobba snapt om ni skall hinna.” Min kompis kleckte ägget utan att tänka på att ha något under så allt hamnade på golvet. Genats var läraren där och sa: ”Kalle, vad har jag sakt om det där?” Kalle fick lära sig att moppa golvet istället. Jag stälde stekpannan på plattan och knäkte mitt ägg lite snapt. Det vatnaddes i munnen och jag tänkte att det skulle bli gått. Fröken sa att det kändes tryckt att ha mig i köket. Din uppgift Nu är det Robert som lämnat in en text till fröken och tokigt har det blivit. För att hjälpa Robert med vilka ord som stavats fel har läraren strukit under dem. Nu får du hjälpa honom att rätta till det. Skriv sedan ner orden och berätta vilka de är släkt med.

När du är klar Källförteckning Bilder Kattslagsmål: http://www.fotofinnaren. se/displayimage.php?albu m=search&cat=0&pos=0 Badrumslampa: http://www.fotofinnaren. se/displayimage.php?albu m=search&cat=0&pos=3 Idéer och ord: Gleerups Mango, Språk/fakta När du är klar Klicka på länken och fortsätt öva stavning på nätet http://www.elevspel.se/lasa- och-skriva/rattstavning.html Eller be Hanna om uppgifter på papper…