Musik arbete. År Johannes Brahms  Karin,Simon,Anders,Felicia

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Året var 2004, I en liten stad vid namn Laholm
Advertisements

Barocken!.
Judendomens historia – första delen av filmen.
Ett Sverige i förändring
Historien om Antiken i Grekland.
Kallas också ”Den dansande kongressen”
Mattias, Robert, Itay och Carl-Emil
BEFOLKNING Johannes Olsson, Annan, Övriga skolor –
Musik & kommunikation 50p.
(Wien)klassicismen
Barocken ca1750 Barock betyder onaturlig, förvriden, befängd. Nu blev musiken mer tung och dramatisk. Man ville skildra känslor, även mörka och.
SVERIGE Ett land i förändring.
Det industriella genombrottet
Kvinnor i konfucianismen Av Theresa Kelleher. Kvinnor i konfucianismen under den klassiska perioden Kelleher börjar med en översikt över konfucianismen.
Rättigheter under 1800-talet
Romantiken 1760 – 1840.
Att skapa världar och leda rollspel
Vad vet du om ……. Franska revolutionen.
Barocken
MusikQuiz HT 2010 nr 1 The beginning…
Wienklassicismen
Konstmusikens historia
Historien om Grekland.
Den äldsta tiden i människans Historia f. Kr f. Kr
Handel i världen - varför då?
Henrik Sjöfararen ( ) Den portugisiska prinsen Henrik Sjöfararen stöttade den första expeditionen i Atlanten för att så småningom hitta en sjöväg.
Antonio Vivaldi ”Jag har hört honom skryta om att kunna komponera en konsert snabbare än någon kunde skriva ner den!” – Charles De Brosse, 1739.
Klassicismen
Kompositör och violinist.
Renässansen.
1. Bosättning Hur bodde befolkningen förr i tiden?
Klassisk musik Christer Ulander, Friskolan Vintergatan Ljusdal.
Av Emelie, Svarre, Nathalie och Wiktor B
JoEs Genre Quiz START.
1. Förändringar inom jordbruket
Gitarrens historia del 1
Inriktningar inom judendomen
Hur har ny teknik påverkat det svenska språket de senaste tusen åren?
Renässansen
Mattias ”Stafen” Englin 2014
Mattias ”Stafen” Englin 2014
Bluesens historia åk6.
Konstmusikens historia
Sverige Sverige vid 1800-talets början:
Romantiken
Konstmusik Mappar, du har med dig din mapp till lektionerna
Musikens funktioner The soundtrack of my life. Musikens funktioner  I detta arbetsområde utvecklar vi kunskaper om musikens funktioner för individen,
Godhet “Att gör gott”.
Romantiken 1800-talet.
Traditioner & Kulturer
Symfoniorkesterns instrument
Det här bör du kunna innan Sexan.
Wienklassicism Av: Mira, Emma, Ella.
Symfoniorkesterns instrument
1800-talet.
Ämnesövergripande kunskapskontroller
Symfoniorkester.
Historia Här kommer en sammanfattning av industrialismen i Sverige på 1700 och 1800-talet. På 1700-talet började industrin växa upp i Europa. På 1860-talet.
STRÅKINSTRUMENT.
Mattias ”Stafen” Englin 2015
Industriella Revolutionen
Musikens funktioner The soundtrack of my life. Musikens funktioner  I detta arbetsområde utvecklar vi kunskaper om musikens funktioner för individen,
Molotov- Ribbentrop pakten
Den västerländska konstmusikens historia Några viktiga epoker.
Symfoniorkester. Ordet härstammar från det grekiska ordet orkhestra I antikens Grekland var orkhestra namnet på den plats framför scenen där kören stod.
Artist/Band Elevnamn och klass.
Ideologier.
Jämställdhet.
Klassisk musik.
Presentationens avskrift:

Musik arbete. År 9. 2011. Johannes Brahms  Karin,Simon,Anders,Felicia ROMANTIKEN! Musik arbete. År 9. 2011. Johannes Brahms  Karin,Simon,Anders,Felicia

Romantikens musikstilar Det fanns den tidiga romantiken Högromatiken och senromantiken Sen romantiken är sista delen i romantikens stilperiod och framförallt där harmoniken utvecklas. Musiken utmärks av många tonarts förändringar och ett brett, svulstigt och episkt tonspråk.

Romantikens vanligaste instrument. De vanligaste blåsinstrumenten under romantiken var klarinetten, valthornet, basun tuban, fagotten, saxofonen(saxotromban) och trumpeten. Andra instrument var fiolen, mandolinen, orgeln, pianot och flygeln. Framförallt var det populärt med en solo pianist eller violinist.

När befinner vi oss i historien När befinner vi oss i historien? Vad hände i samhället under denna tiden? Viktiga händelser, städer, personer, styrelseskick, krig och konst o.s.v Romantiken varade mellan 1820 – 1910. Industrialisering = mycket fabriker växer fram vilket leder till att fler människor skaffar jobb och städerna blir större. Det leder till att t.ex kompositörer kommer ditt. Och att det finns publik för opreror och konserter.

Vad var typisk för Romantiken och hur utvecklades den? Romantiken utvecklades med musiken t.ex blås instrumenten som fick knappar och ventiler som gjorde att instrumenten kunde ta bättre han om sina toner i den tempererade skalan. Det som var så typiskt för Romantiken var Känslorna, Andligheten och världssjälen.

I vilken sammanhang hur och var användes musiken? Musiken under romantiken framfördes ofta på konserthus inför en publik. Men användes även också i konsert sammanhang, för att lyfta fram konsten på ett bättre sätt. Musiken under denna tid var harmonisk och känslosam, vilket passade bra till den då vanliga dansen balett. Då balett rörelserna kombinerades av den harmoniska musiken.

Här är en bild på en som Dansar romantikens Balett.

Kvinnornas roll i musiken Det var ovanligt med kvinnliga musiker Dom flesta hade musiken som hobby eller arbetade som pianolärare Kvinnorna började träda fram Systrarna Nadia och Lili Boulanger

MUSiKTERMER RAPSODi= Musikstycke likt ett medley. Blandning mellan flera låtar som flätas ihop i övergångarna. STRÅKKVARTETT= Ensemble (grupp) bestående av två fioler, altfiol och cello. NATiONALROMANTiKER= Kompositörer som skrev verk om sina egna länder inspirerat av dess folkmusik, kompositörerna ville bevara landets kultur. SYMFONiORKESTER= Orkestrar bestående av 60-160 personer . PROGRAMMUSIK= Texter till instrumental musik som beskrev vad musiken handlade om.