Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Klassisk musik.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Klassisk musik."— Presentationens avskrift:

1 Klassisk musik

2 Tidslinje Då Nu 1600 1700 1800 1900 Barock Wienklassicism Romantik Modernt

3 Begrepp Klassisk musik betecknar västerländs musik.
Ofta instrumental musik framförd av symfoniorkester och en dirigent.

4 Barockmusik Musiken är ofta påverkad av vilka som styr i landet. En som hade stor makt var kyrkan. Nu börjar operan utvecklas i form av (oratorier) som sedan utvecklas till opera utanför kyrkan

5 Kompositörer Bach. Född 1685, dog 1750.
Var expert på orgel och levde för sin tro. Många av hans verk har med Jesus att göra. Det sägs att han aldrig har fått betalt för att skriva musik. Verk att kunna Toccatta and fugue

6 Kompositörer Antonio Vivaldi, född1678 (Italien) dog 1741 (Österrike)
Förutom musik skrev han dikter Musiken beskriver ofta en händelse Han var präst och blev kallad för ”il prete rosso”. Den rödhårige prästen. Verk att kunna:

7 Wienklassicism – 1800 Denna tid fick sitt namn för de flesta kompositörerna var bosatta i Wien (Österrike) Kompositörerna fick bestämma mer över hur sina verk skulle låta enkla medryckande melodier. Kungahusen har mer makt nu och kyrkans inflytande minskar.

8 Kompositörer Wolfgang Amadeus Mozart född 1756 dog 1791 i Wien.
Var mycket duktig pianist. När han var 7 år överraskade han sina föräldrar att han kunde spela fiol som han lärt sig på sina lediga stunder. Han skrev ca 600 verk varav en var Trollflöjten.

9 Kompositörer Ludwig van Beethoven. Född 1770 (Bonn) dog 1827 i Wien.
Träffade Mozart ett år innan Mozart dog. Beethoven var en frilansande artist och var en mycket duktig affärsman. Vid 25 års ålder började Beethoven förlora sin hörsel och vid 50 års ålder var han helt döv. Men han fortsatte dirigera och komponera trots att han var döv. Han försökte begå självmord flera gånger då han mådde så dåligt av sin dåliga hörsel.

10 Romantiken 1820 -1920 Hade grunden i folkmusiken.
Musiken skulle spegla fantasin och det overkliga och det sköna. Romantik var ett stort inslag i musiken. Fler människor flyttar in till städerna det blir en kamp att överleva ekonomiskt. Pågrund av krig och sjukdomar. Musiken blir ett verktyg ett sätt att fly in i fantasin värld. (Som att spela Tv-Spel)

11 Kompositörer Frédéric Chopin född 1810 i Polen och död 1849 i Paris.
Blev redan som 10 åring känd som underbarn. Dog i tuberkulos. Gymnopedie no 1

12 Kompositörer Pjotr ”Peter” Iljitj Tjajkovskij ryska: Пётр Ильич Чайковский, född 1840 dog 1893 Han var pianolärare vid Moskvas konservatorium. Hade det svårt i privatlivet då han var homosexuell men vill inte in i det längsta erkänna detta. Trots att det pågick en koleraepidemi så drack han okokt vatten. Vissa beskriver hans död som ett självmord. Verk att kunna

13 Modern klassisk musik i film
John Williams Född 1932 i New York Mest känd för att ha skrivit musik till äventyrs- och fantasyfilmer 4bYwdM

14

15 Återanvändning av musik.
När man skapar filmmusik blickar man ofta tillbaka i tiden. Wagners valkyrieritten som skapades under Romantiken på1800 talet är en oerhört populärt stycke musik att återvända nedan följer några exempel.


Ladda ner ppt "Klassisk musik."

Liknande presentationer


Google-annonser