Ca 38500 medlemmar varav 700 ideella resurspersoner 23 lokalavdelningar 30 anställda 2 bankkontor: Kontor i Orsa Kontor i Skövde.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Kan företagare få a- kassa?. Vem är företagare? • Företagare är den som • bedriver en näringsverksamhet, • där man har ett väsentligt inflytande och •
Advertisements

Kreditmarknad, Arbetsmarknad, Aktiemarknad
Statsbidrag till etniska organisationer (Förordning 2008:63)
Hur gör vi med skolhuset?.  Nuläget i förhandlingarna med Vännäs kommun om eventuellt köp  Fakta om eventuellt köp – kostnader, intäkter, möjligheter,
Samma grundidé Din bostad kan vara värde miljoner, till vilken nytta?
Kapitel 13, Likviditet.
Finansiering för BRF – förhandla om räntan. Vår BRF bestämmer sig i augusti 2009 för att lägga om lånen Lånevolym: 16 miljoner kronor Bank: Nordea Bindningstid:
Rapport Medlemspanelen augusti 2010 FöretagarFörbundet.
Välkomna till Extra stämman 2011 Lite bakgrund som information.
Stödsparande Människor i en by eller stadsdel har i stödsparande en möjlighet att styra sitt sparande för att gynna hembygden med allt vad det innebär.
Ränta finns i varje + produkt + Ränta Ränta Ränta.
PROCENT.
Utredningen om revisorer och revision EU har initiativet De små företagens kostnader för administration skall minskas med 25% till år 2012.
Certifierad miljörevisor
Work IT smarter – Produktivitet inom Lantmännen
VAD KOSTAR DET AVGIFTSFRIA LÅNET?
VAD KOSTAR LÅNET? INTRODUCERA KAPITLET
Riksbanken och finansiell stabilitet
Behövs det pengar? Byteshandel.
Ränta och inflation Företagen Ränta Konsumenter
Ränta och inflation Företagen Konsumenter Ränta
Förslagsframställan den 8 februari Uppdraget Vidare utredning som skall visa på hur samfälligheten bör gå vidare i frågan om att investera i nytt.
Räkenskapsanalys Teoriboken: block 5
Externredovisning Vi fortsätter där vi slutade sist…
Kapitel 23 Årsredovisning och analys.
Balkongprojekt 2015 Brf Skutskepparen 52.
JAK Medlemsbank Grundkurs i Luleå Miguel Ganzo, JAK Konsulent.
Hur mycket eget kapital behöver föreningen?. Eget kapital TILLGÅNGAR minus SKULDER är EGET KAPITAL En del tillgångar är bundna andra är likvida Fråga:
Hur går företaget Det måste löna sig.
Privat pensionssparande
Fondsparande. Nästan alla svenskar sparar i fonder FONDSPARANDE Källa: TNS Sifo Prospera, 2012.
En konsument är en person som förbrukar varor och tjänster.
Privat pensionssparande. Spara själv? Ska det verkligen behövas?
Katarina Blomgren.
Ekobanken.
1 Bankaffären, finansieringsformer Alla lika = alla olika ≠ Peter Bermann Kontorschef SEB Lindholmen.
Idébanken Företag.
Projektekonomi a. Projektering/konsultstöd resultatpåverkande 2011 ( : -) I årsredovisningen 2011 togs en kostnad om : - som projektering/konsultstöd.
Vad kostar lånet?. Fula knep Varför betala i dag - när man kan betala i morgon?
Bilaga 7 Resultaträkning Balansräkning
Förebygga Tersen 1. Förebygga är bättre än ”ta hand om”! Sociologen Aaron Antonovsky flyttade fokus från externa faktorer som orsak till ohälsa till individens.
Räntafinns i varje + produkt + Ränta. ”Enräntefri ekonomigeren hållbarochrättvis ekonomi!”
Ekonomiska nyckeltal Åland Årsbidrag och avskrivningar i euro per inv. 2. Årsbidraget i % av avskrivningarna 1. Årsbidraget  Anger hur mycket.
Kalkyl JAKlån på kr på 10 år utan stödsparande Amortering1 667 kr månad Sparande1 667 kr månad Avgift 250 kr månad Totalt per.
DIVISION Länsteknik VIS mininyttoanalys Nyttoberäkningar.
Ekonomisk information och extern redovisning
Gör en ekonomisk kalkyl
Enskild firma eller aktiebolag
Ansvarsutrednings- workshop del II
Varför beter sig ekonomin som en berg- och dalbana?
Kapitel 15 Budgeten.
Inflation och deflation
Ekonomi och budgetalternativ Åse Hogsved Distriktskassör
Ordförande V. ordförande ValberedningAdjungerade Styrelse.
Samhällsresurser och fördelning
Mål för God Ekonomisk Hushållning Annika Wallenskog.
Positiva och negativa tal 2+5 = = = (-5) = 7 (-2)-(-5) = 3.
 Offentlig sektor – all verksamhet som drivs av stat, landsting och kommun. Främst tjänster inom offentlig sektor ex lärare, sjukvårdspersonal, poliser.
PRIVATJURIDIK & RÄTTSKUNSKAP KAPITEL 14 L ÅNA p ENGAR KAPITEL 14 L ÅNA p ENGAR.
VÄLKOMMEN TILL INFORMATIONSMÖTE OCH EXTRA ÅRSMÖTE I FÖRENADE FIBERBYAR.
Föreläsning F1-F2 Grundläggande perspektiv. Grundläggande förmögenhetsbegrepp T = tillgångar S = skulder (främmande kapital) E = eget kapital (ägarkapital)
Vad kostar lånet?. Varför betala i dag - när man kan betala i morgon?
Räkna ut resultat Intäkter − Kostnader = Resultat.
billån betalningsanmärkning
BALANSRÄKNING Yrkesmentorer i Rotary Ideell Förening
Ekonomiutbildning Lokalenheten
Resultat- och balansräkning 2016
Y Ränta När man lånar eller sätter in pengar på ett sparkonto kan banken använda pengarna och betalar därför för att låna dem.
Kontakt med SYLFs kansli Profilmaterial Budget Fackliga kurser
Höstmöte Vision Västerås stad 15 November 2018
Presentationens avskrift:

Ca medlemmar varav 700 ideella resurspersoner 23 lokalavdelningar 30 anställda 2 bankkontor: Kontor i Orsa Kontor i Skövde

Inlåning och utlåning ( )

Balans i sparlånesystemet ”Jag ska stödja systemet minst lika mycket som jag nyttjar det” Hur stödjer jag systemet? Genom att spara. Hur nyttjar jag systemet? Genom att låna. Alltså ska jag spara minst lika mycket som jag lånar. För att mäta ”att jag ska spara lika mycket som jag lånar” måste vi ta hänsyn till tiden: Jag stödjer systemet mer om jag sparar kr under ett år än om jag sparar kr under en dag.

Sparpoäng En positiv sparpoäng = + 1 SP = Att spara en krona i JAK under en månad (när sparfaktorn är 1) En negativ sparpoäng = - 1 SP= Att ha en skuld på en krona under en månad En negativ sparpoäng = - 1 SP = Att ha en skuld på en krona under en månadDå: ”Man ska spara minst lika mycket som man lånar” Betyder det att: ”Man att man har ett positiv sparpoängsaldo i JAK ( i nu tid eller på sikt)” ”Man att man har ett positiv sparpoängsaldo i JAK ( i nu tid eller på sikt)”

Tid Sp kr En positiv sparpoäng = + 1 SP = Att spara ett krona i JAK under en månad Sparpoängsutveckling Regelbundet sparande

Tid Engångsinsättning Oregelbundet sparande kr Tid kr Sp

Lånet förbrukar sparpoäng Tid kr Sp -Sp En negativ sparpoäng = - 1 SP= Att ha en skuld av en krona under en månad. En negativ sparpoäng = - 1 SP = Att ha en skuld av en krona under en månad.

Tid kr Ytorna alltid lika stora Sp -Sp Tid kr Sp -Sp

kr Sp -Sparpoäng Sparpoäng Sparande Amortering Tid

kr -Sparpoäng Sparpoäng Sparande Amortering Sparandet är kontraktsbundet och lika stort som amorteringen om man inte har sparat i förväg

Räntefria lån kostar mindre. ”Vanlig” bank Administrations- kostnader Vinst till ägarna Ränta till spararna Kreditförluster JAK Medlemsbank Administrations- kostnader - - Små kreditförluster

Låneinsatsvarför? För att få vara bank behöver JAK ca 40 miljoner i eget kapital. Det är bankägarna, dvs medlemmarna, som ansvarar för att det finns ett eget kapital i JAK. Och det gör vi. Hur? Grundinsats: varje ny medlem sätter in 200 kr. Låneinstast: varje låntagare betalar 6% av lånet Låneinsatsen betalas tillbaka månader efter det att du är klar med lånet, beroende på när på året du har amorterat klart, under förutsättning att bankens egna kapital är intakt och efter tillstånd av Finansinspektionen

JAK Medlemsbank föreningsstämma Lekmanna- revisor Extern- revisor Valberedning Etikrådet Styrelsen Internrevisor VD STAB, IT Bank- verksamhet In- och utlåning, Säkerheter, Likviditet Redaktör G&G Ansv Utg. G&G Idé och medlemsstöd LA - informatörer Utbildning Information Marknadsföring