Viktiga begrepp inom exogena processer

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Jorden Robert Wedin, Hallägraskolan år 6-9, Halmstad –
Advertisements

ISTIDEN Vi lever i den geologiska perioden ’kvartär’ (som har varat de senaste 2,4 miljoner åren) Under denna tid = Glacialer och Interglacialer Svårt.
Jorden Uppbyggande och nedbrytande krafter
Naturens krafter Landskapet har förändrats av naturens egna krafter. Det fortsätter att förändras hela tiden. - Hur bildas en rullstensås? Vad är en rullstensås?
Kolets kretslopp Det finns kol i nästan allting som vi äter och dricker. Kol är en viktig byggsten i allt levande och eftersom allt levande föds, växer,
Inre kraft: Jordbävning
Oceanerna Mera vatten än land.
Jordens processer som formar jordytan
Tunneldalar i Stockholm-Uppsala regionen
Sand, sol, vind & vatten Uteklassrum sÅNNARNA
Sverige, Norge, Finland, Danmark och Island.
Jordens inre och yttre krafter
Jorden.
Uppbyggande/nedbrytande krafter Jordens processer som formar jordytan
Vatten.
Vulkaner Jordens ventiler.
Vattnets kretslopp.
Sveriges olika landformstyper
Isens verkningar Varför blir det istid?.
Värme.
Luft. Luft består av en blandning av olika gaser.
Tema Rymden EvaBritt Hammarlund, Vikbolandsskolan, Vikbolandet –
Europa Geografi, åk 6 ht-2013.
Yttre krafter Exogena krafter
Nordens geografi Istiden.
VATTEN - geografiska begrepp
Vattnets kretslopp Vattnets kretslopp drivs av solens värmeenergi. Vatten avdunstar från öppna vattenytor, men också från mark och växter. När det avdunstade.
Vind, vatten och jord
Erosion betyder att jord och berg slipas ner av olika saker, ungefär som när man använder sandpapper i slöjden. Vattnet är den yttre kraft som påverkar.
Jorden o gamla grejer.
Solen I vårt solsystem finns solen i centrum, en stor och varm stjärna som alla planeter kretsar kring, eftersom solen har så stark dragningskraft. Solen.
Istiden.
Världens skogar Ungefär en tredjedel av jordens landyta är täckt av skog. Skogar som är viktiga på många sätt. De ingår t.ex. i vattnets och kolets kretslopp.
ISLAND!.
Vad är det och hur fungerar det?
Naturlandskap och kulturlandskap.
Asteroider De många småplaneterna i solsystemet kallas asteroider
Ledtråd: Stort och vitt Is och snö
Jordytan förändras.
Naturlandskap blir kulturlandskap
Viktiga ord och begrepp
Kvartärgeologi John Östh. Kvartärtiden En benämning på de senaste 2 miljoner åren –Delas in i pleistocen och holocen (världen efter sista istiden) Under.
Endogena (Tectonic) uppbyggande krafter: Bergskedjeveckning, Jordbävningar, Vulkanism Kontinentaldrift (Energi från jordens inre, konvektionsströmmar i.
Jordens inre och yttre krafter Jordens yta förändras hela tiden. Berg bildas och berg försvinner, ny jordskorpa bildas, öknar sprids och floder skapas,
Jorden Robert Wedin, Hallägraskolan år 6-9, Halmstad –
6330 km Den geologiska tidsskalan Sveriges urberg Öland Gotland Svenska fjällkedjan Skånes kalksten.
Endogena (Tectonic) uppbyggande krafter: Bergskedjeveckning, Jordbävningar, Vulkanism Kontinentaldrift (Energi från jordens inre, konvektionsströmmar i.
Det geologiska kretsloppet Jordens inre krafter Endogena krafter.
Jordytan formas Inre krafter Yttre krafter Anna Samuelsson, Södra skolan, Katrineholm –
Vår jord John Östh. Hur är jorden uppbyggd? Jordskorpan ”äppleskalet” längst ut –Avkylt stelnat material (litosfär) Manteln (astenosfären) inre och.
Vid sjön. Sötvatten Inte salt vatten Sjövatten kallas sötvatten.
Beskrivande och förklarande text. Två texttyper som används när man skriver faktatexter Används ofta tillsammans Vanligt förekommande i skolan.
Natrresurser; Berggrunden
Att skilja magnetit och diabas.
Hållbar utveckling Geografi HT år 6 Catha Glaas, Thomas Smith.
Hållbar utveckling Geografi HT år 6 Catha Glaas, Thomas Smith.
Vår jord Geografi åk 4.
Hydrologiska cykeln.
Torneträsk är en lång sjö med klart vatten
Bergarter och mineraler Ett naturlig förkommande, icke-organisk substans med specifik kemisk sammanställning och struktur. De flesta har en kristallstruktur.
Vatten – grunden för allt liv!
Hållbar utveckling.
Vulkaner.
Det geologiska kretsloppet
Momentbeskrivning Geografi Naturens förutsättningar för jordens befolkning, år 7 Jordens klimat- och vegetationszoner samt på vilka sätt klimatet påverkar.
Yttre krafter Exogena krafter.
Vatten.
Jordens processer som formar jordytan
Geografi Vårterminen år 4 Catharina Glaas
Geografi Vårterminen år 4 Catharina Glaas
Presentationens avskrift:

Viktiga begrepp inom exogena processer

Kemisk vittring är när jorden bryts ner genom en kemisk reaktion. Yttre krafter är det som bryter ner och formar jordens yttre. Mekanisk vittring är när en bergart bryts ner av mekaniska krafter.

Frostsprängning är när de samlas vatten i sprickor i en sten och det både fryser och värms upp. Då inleds en nedbrytning av bergarten. Solsprängning är när olika mineraler och bergarter värms upp av solen så att de expanderar. Erosion är den nednötning och transport av jord och berg som orsakas av bl. a. vind och rinnande vatten.

En v-dal är en dalgång som är v-formad. En inlandsis är en glaciär som täcker en yta större än 50 000 km². En u-dal är en bred dalgång med rundade kanter.

En rullstensås är en lång rygg med avrundade stenar, grus och sand som lagrats av isälvar under inlandsisens smältning. En isälv är utflödet av smältvattnet från en glaciär eller inlandsis. En drumlin är en strömlinjeformad kulle som bildats på bottnen av inlandsisen.

Isräfflor är spår av glaciärer som bildats på rundhällar. Morän är en jordart som bildats av en glaciär eller inlandsis genom en avlagring av bergarter direkt från glaciäris. Ändmorän är en mindre vall eller rygg av morän som har byggts upp som israndsbildning.

Landhöjning är en höjning av jordskorpan jämfört med havsnivån. Meander är en slingrande flodfåra i ett flackt landskap som är skapad av erosion och avlagringar. En korvsjö är en korv- eller hästskoformad sjö som bildats genom att en meanderbåge i en flod eller å har avsnörts och isolerats.