Utan spaning – ingen aning

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Integrationsplats För ett mänskligare och tryggare Göteborg.
Advertisements

Välkommen till Industritekniska programmet. •3-årig yrkesutbildning •Två inriktningar –Svetsteknik – MIG/MAG, MMA, TIG –Produkt och maskinteknik – svarvning,
Hundra röster från biblioteken
Om ett ögonblick kommer du att inträda i en magisk värld...
Välkommen till Handels- och administrationsprogrammet HA.
Barnanpassad utredning
Patientenkät sommaren -13
Kamratstödjar konferens 5/ Dagen startade för kamratstödjarna när de anlände till Munkedals folkets hus. Kamratstödjarna blev incheckade och fick.
Praktik Presentation Av Jesslyn Rose
Studie- och yrkesvägledare Kristina Modén
VÄRDEGRUNDSARBETE Åmålsgården, Åmåls Kommun
Åk 9 - året då det händer -.
Att välja till gymnasieskolan ………är en process som pågår……
Unga jobb Swedbank och Sparbankerna.
Problemsnack eller bygga lösningar.
Studie och yrkesvägledning
Städningens filosofi!. Jag tvättar inte mina fönster därför att… Jag älskar fåglar och vill inte att någon av dom ska flyga rakt in i ett blankt fönster.
SYV Studie- och yrkesvägledning
Näringslivets Ungdomsprogram: Morgondagens förmågor behövs nu.
Dahlstiernska Gymnasiet i Mellerud - den lilla skolan med de stora möjligheterna.
Utlandsstudier för I:are
Välkommen till GUC och vårt turismprogram!
Instruktioner Vilken grupp av frågor känner du att du instämmer mest med? Instämmer du i hög grad med de första 10 frågorna är din självkänsla lägre.
Syftet med en personlig handlingsplan
Plug In riktar sig till elever som avbrutit eller riskerar att av bryta gymnasieskolan. Nationellt är frånvaron hög, närmare 30 %, för Västerbotten ligger.
ERGONOMI Vad är det?.
Hur fungerar värdegrundsarbetet i vardagen, på operation 2010? På kliniken IVAK/OPERATION, startade ett värdegrundsprojekt Detta har lagt grunden.
…och lite annat smått och gott som kan vara (arbets)livsavgörande…
Att vägleda på Mässan Lite om:  förutsättningar  möjligheter  krav  begränsningar  lärdomar.
Det kreativa konceptets användning i rekryteringsannonser
, Hej, Nu har snart en termin gått av det här verksamhetsåret. Vi som jobbar med och för era barn summerar det pedagogiska arbetet på förskolan och konstaterar.
Arbetslös.
Växjö kommun,  Kommunala högstadieskolor, Växjö kommun  Administratörer, kulturaktörer, koordinatorer och elever  Delaktighet som värde och praktik.
Förskolor och skolor i Nacka – i en klass för sig Gymnasieutbildning Kvalitetsredovisning för förskoleverksamhet och utbildning i Nacka kommun år 2008,
ATTRAKTIVARE ARBETSGIVARE
Matematiklyftet Märta-Stina Gahlin Lundberg
En klok bok Lärande i många dimensioner Åke Backman, illustratör.
Askersunds kommun
Leda känslomässigt krävande arbete i äldreomsorgen
Kopplingen Hotell och turism. Vad är det vi från skolan ser som nödvändig kunskap för eleverna att ha med till APU- platsen?
Sammanställning Enkät HT-2012 Antal svarande: 360/443 (81,6% svarsfrekvens)
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Praktisk arbetslivsorientering
Hur gör man en debattartikel?
Vet vi lärare vad som händer på andra sidan? Grundskolan – gymnasiet – Högskolan Bråkräkning och ekvationslösning Elevernas tid upplevs som mer begränsad.
Anställningsintervjun
Strategiska perspektiv på verksamheten
Varför UNIKUM? Genom att arbeta med IUP via Internet och verktyget Unikum vill vi uppnå flera saker: Ökad delaktighet i planeringen från föräldrar och.
Temaområde 1 Ledarskap i skolan – att leda lärande.
Vår Framtid sitter just nu på skolbänken Vad skall jag bli när jag blir stor Tänk om vi kan vara med och inspirera och påverka den ?!
BESÖK OSS PÅ FACEBOOK OCH EDGYMNASIET.SE
Attraktiv Hemtjänst Deluppdrag Införa välfärdsteknologi Max Domaradzki.
STUDENTREKRYTERING.
Vem är jag? Jag är en 17 årig kille som bor i mitten av Värmlands skogarna, i en stad som heter Kristinehamn. Jag har 2 småbröder och 1 storebror.
Vi uppfattar verkligheten på olika sätt
Utvärdering av workshop - Future Living Vilken grupp tillhörde du? NamnAntal% Byggteknik & Affärsmodeller för framtida bostäder 637,5 Energi och flödeseffektivitet.
Enkätundersökning: Feriearbetarna De ungas upplevelse av arbete inom Vård och Omsorg inom Göteborgs Stad Erika Rodríguez Lindgren.
ATT TÄNKA PÅ NÄR DU REPRESENTERAR VÅR BRANSCH Studiebesök för årskurs 6-9.
Studie och yrkesv ä gledning KUNSKAP OM MIG SJÄLV Det som finns inuti mig själv KUNSKAP OM ALTERNATIVEN Det som finns utanför mig själv FATTA BESLUT -
FRAMTIDENS SMAKDESTINATIONER Eva heter jag, för er som inte träffat.
BESÖK OSS PÅ EDGYMNASIET.SE ELLER FACEBOOK
BESÖK OSS PÅ EDGYMNASIET.SE OCH FACEBOOK
Tidigare granskningar
Enkät i gymnasieskolan 2015
Grundskolorna åk 8 vt -19 vecka
Nyköping Strand Utbildningscentrum
Nyköping Strand Utbildningscentrum
”Tänk om det räckte att vara asbra på sitt jobb” - om jämställdhet, mångfald och att vända en kultur Alexandra Johansson 26 mars 2019.
Presentationens avskrift:

Utan spaning – ingen aning Full fart på hotellet redan i ettan

Hur skapar vi framtidens hotell- och turismarbetare? Sverige satsar på att fördubbla turismen fram till 2020 Runt 7000 hotellrum i Sverige planeras byggas fram till 2014 – de flesta i Skåne och Stockholm Sverige har en ungdomsarbetslöshet som ligger över EU-snittet   Hur skapar vi framtidens hotell- och turismarbetare? Redan under gymnasiets första år gör elever från Gymnasieskolan Vipan i Lund sitt arbetsplatsförlagda lärande på Elite Hotels i Malmö. En hel klass handleds av hotellens personal. Gästerna möter eleverna på olika avdelningar som frukost, städ, konferens och reception där även läraren finns för uppföljning och coachning. Syftet är att ge eleverna en realistisk bild av arbetslivet parallellt med skolstudier så tidigt som möjligt i utbildningen.

Savoy, Residens och Plaza

Kan detta vara något för mig?

Man får se vad man gett sig in i, om programmet är rätt för en….

Jag vill bli miljonär eller concièrge.

Det är kul att träffa olika sorters människor Det är kul att träffa olika sorters människor. Alla är så trevliga och verkar gilla sitt jobb.

Jag vill bli framgångsrik och kanske starta eget hotell

Det är en sak att läsa om hotell men en helt annan att uppleva det på riktigt.

Jag vill ut i världen och upptäcka nya saker

Jag får känna hur det är att jobba och skaffar mig kontakter inför framtiden

Jag vill jobba som reseledare, flygvärdinna eller i en bar…

Jag vill bli handbollsproffs eller reseledare.

Innan ville jag bli flygvärdinna, nu vill jag jobba med hotell…

Det är kul för att man gör olika saker hela tiden.

Jag lär mig hela tiden nya saker – därför är det kul.

Jag vill bli hotellchef på ett stort hotell som Elite eller Hilton.

”Genom att vi hela tiden varvar teoretiskt lärande med arbetsplatsförlagt så förstår eleverna vad vi undervisar om och känner sig därmed trygga i sin kunskap. Eleverna får också tidigt en yrkestillhörighet som de är stolta i. Trygghet och stolthet är viktigt för unga människor i utveckling.” Eva Lönn, Hotellärare Gymnasieskolan Vipan s k o l a + n ä r i n g s l i v “Att ta emot hotell- och restaurangelever är en självklarhet för Elite Hotels, vi ser det som ett ömsesidigt utbyte. Det är lika viktigt att vi har tid och engagemang för eleven som att eleven har den rätta inställningen och engagemanget gentemot oss. Vår uppgift är att förbereda eleverna inför arbetslivet och vi värnar således mycket om att de får en konkret och positiv bild av branschen. Samtidigt är det viktigt från vår sida att vi är socialt ansvarstagande och lär upp våra blivande medarbetare inom branschen. Vi har ett flertal exempel där elever som visat framfötterna har fått möjlighet till sommarjobb och även anställning.” Frederik Ekelund, Hotelldirektör Elite Hotels Malmö

I tvåan väljer man sedan inriktning – hotell eller turism. Både i tvåan och trean har man också mycket arbetsplatsförlagt lärande. I trean finns även möjlighet till APL utomlands.

Vill du komma och se hur vi har det på HT på Vipan? Kom till oss och ”skugga” en elev en dag. Kontakta eva.lonn@lund.se eller anna.ahlbin@lund.se