ClaroReadPro V5 B engt Österlind Solna Skoldatatek 18 november 2009.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Snabbguide och tips.
Advertisements

Redigerings kurs med PowerDirektor 5 NE Express Del 1.
Handledning för innehavare och kontaktpersoner i JPBS.
Innehåll • Bakgrund • Tidplan • Funktionalitet • Visning.
I det här bildspelet lär du dig lite mer om Det första du ser när du loggat in kallas för.
Sammandrag i bildspelsform Du kan ta dig igenom hela bildspelet med piltangenterna eller med musen. Du kan även välja avsnitt genom att klicka på de olika.
Anpassning i Windows och Word utan hjälpmedel med tangentbordet
BANLÄGGNING I OCAD-8 Närpes OK.
Kom igång med - Disgen Modul 3
Skapa ett video-CV på YouTube
Kom igång med - Disgen Modul 3
Intagningssystemets databas Ögonblicksbild Kopia av intagningsdatabasen Uppdateras 3 ggr per dag 07:15 – 12:15 – 15:15 Roller Skola, kommun Periodiseras.
Talsyntes, läs och skrivhjälp
Anneli och Christians Datorskola
Hur man Scannar i Netloan-nätverket
Grunder i PowerPoint 2000 Skapa en ny presentation Rita egna objekt
This work is licensed under a Creative Commons 3.0 Attribution License Wikispaces för SBC En guide
Stava Rex Bengt Österlind Solna Skoldatatek Solna 18 februari 2010.
Välkommen till internet för nybörjare
Word Word är ett av de vanligaste ordbehandlingsprogrammen. Vi skall idag gå igenom de vanligaste funktionerna i programmet. Fördelarna med att använda.
Klicka på Aktivera redigering i meddelandefältet,
Markera/välj bilden till höger och kopiera den till klippbordet med ctrl-c. Flytta till Photoshop och öppna ett nytt dokument i menyn eller med.
PowerPoint 2007 Lathund.
Börja blogga! Så här skapar du en hemsida för att börja blogga.
Ipad och IT som digitala verktyg i undervisningen
© X-on Data EdWord. © X-on Data EdWord – tillägg till Word EdWord är en anpassning för att göra Microsoft Word enklare.
Enkel dator teknik Tips och tricks.
Klicka på Aktivera redigering i meddelandefältet
©storm.
2. Utveckla en presentation
Pbs IT IT-undervisning: Lyx eller nödvändighet?.
Version 1.0 Du ska nu starta bildspelet för övningsuppgiften. För att göra detta leta upp på din sidan symbolen som visas nedan och klicka på den. För.
Demo dokument- och ärendehantering Polisförbundet
Word Read Plus 08 talsyntes
Klicka på Aktivera redigering i meddelandefältet
Redigerings kurs med PowerProducer 3 NE Del2. Starta PowerProducer och välj ”producera filmskiva”
OPERATIVSYSTEM WINDOWS
Internet för nybörjare Vanliga frågeställningar vid grundläggande Internetanvändning Alingsås bibliotek, 2008.
Du ska nu starta bildspelet för övningsuppgiften. För att göra detta leta upp på din sidan symbolen som visas nedan och klicka på den. Klicka var som helst.
KONFIDENTIELLT. Distribution endast till partners enligt sekretessavtal. Microsoft utfäster inga garantier, varken uttryckliga eller underförstådda. ©
Lync-möten Ansluta till ett Lync-möte Schemalägga ett Lync-möte
Snabbreferens för Lync 2013 för Office 365 © 2012 Microsoft Corporation. Med ensamrätt. Med Lync kan du börja samarbeta utan att schemalägga ett möte.
Integrera mp3 i hotpotatoes.  Se hur test-övningen kommer att se ut: N1_Audio_01.htm
Komma igång med Lync Windows Store-appen
Webbsidesutbildning Lennart Ek, Tel Stefan Fosseus,
Snabbreferens för © 2013 Microsoft Corporation. Med ensamrätt. Lync-startskärmen På Lync-startskärmen finns paneler i hubben till vänster som ger dig smidig.
Version 1.0 För att komma vidare klicka var som helst i bilden. Du ska nu starta bildspelet för övningsuppgiften. För att göra detta leta på din sida upp.
Du ska nu starta bildspelet för övningsuppgiften. För att göra detta leta upp på din sidan symbolen som visas nedan och klicka på den. Klicka var som helst.
Snabbreferens till © 2012 Microsoft Corporation. Med ensamrätt. Lync Web App Anslut till ett Lync-möte med ljudet på datorn Om du inte har Lync 2013 kan.
Word 2007 Tips och trix av Margareta Gardtman PolarPrint februari 2008.
Snabbreferens för Lync 2013 KONFIDENTIELLT. Distribution endast till partners enligt sekretessavtal. Microsoft utfäster inga garantier, varken uttryckliga.
Du ska nu starta bildspelet för övningsuppgiften. För att göra detta leta upp på din sidan symbolen som visas nedan och klicka på den. För att komma vidare.
Windows Live Messenger. MSN. Vad är Windows Live Messenger ? Ett klient program för direktmeddelanden, dvs ett program som laddas ned från Internet och.
Uppstart iPad Höörs kommun.
Tommy Nilson Föreningen DIS Datorhjälp i Släktforskningen © Bengt Kjöllerström | Modul 31.
SNABBGUIDE FÖR SÄNDFUNKTIONER OCH FAX PÅ CANON imageRunner ADVANCED Denna guide är till för att du snabbt skall komma igång med att utnyttja din Canon.
VIKTIGT När du ska göra en bok i Rison så måste originalet alltid vara i A4 format. Är det mindre eller större får du göra om det till A4.
Enkel dator teknik Tips och tricks. Välja storlek och radavstånd Här väljer du storlek på texten vi vill att ni använder 14 p till rubriker och 12 p till.
Lathund PowerPoint 2007 Lathund
På vissa datorer behöver du trycka på F5 för att starta bildspelet.
Kom igång med Disgen 5 - röd Skriv ut en ansedel Distanskurs med Bengt Kjöllerström E-post: Kurs.dis.se Kom igång med Disgen 1.
Knappar i Excel Hoppa till Start Hoppa till Infoga Hoppa till Sidlayout Hoppa till Referenser Hoppa till Utskick Hoppa till Granska Hoppa till Visa Skriv.
Ändra sökordsmallen i GynOp
Framsida på omslag och ett uppslag
VISNINGSVERKTYGET POWERPOINT i office 365
Tryck på F5 om bildspelet inte startar automatiskt
Appen CLIPS Filmremsa (Medel)
Komma igång med Scratch
I vissa datorer behöver du trycka på F5 för att starta bildspelet
Grundkurs Windows och Word
Presentationens avskrift:

ClaroReadPro V5 B engt Österlind Solna Skoldatatek 18 november 2009

Claro Read Plus V5 talsyntes Claro Read Plus V5 låter dig lyssna till all sorts information på din dator - dokument, , webbsidor, text i andra PC program … Den läser också upp bokstäver (namn eller ljud), ord och meningar medan du skriver samt ordprediktion. Du kan spara till ljudfil och videofil samt skanna in text och bilder.

Verktygsradens knappar Skanna Starta uppläsning Stoppa uppläsning Hjälpfunktioner manual Stäng talsyntesen

Verktygsradens knappar Ändra typsnitt, teckenstorlek och färg i Worddokument. Teckenstorlek kan ändras på Internet Ändra avstånd mellan bokstäver, rader och stycken i Word och Internet Stavningskontroll

Verktygsradens knappar Konvertera text i Word till ljud- eller videofil Program som gör det lättare att läsa PDF-filer. Talande miniräknare. Inställningar i talsyntesen Inställningar för homofoner

Verktygsraden Låser sig vid det fönster som är aktivt på skärmen Du kan välja att ha verktygsraden flyttbar på datorns skrivbord. Detta kan ändras i fliken visa under knappen inställningar Där avmarkerar du lås verktygsrad till aktivt fönst er.

Fliken visa Under fliken visa ställer man in vilka knappar som ska synas i verktygsfältet. Ändra storleken på knapparna. Ta bort bocken och du kan lägga verktygsfältet var du vill.

Inställningar av röst, hastighet och volym Testa om du är nöjd med dina inställningar A B C A.Välja röst. B.Ställa in hastigheten genom att dra åt höger eller vänster. C.Ställa in volymen genom att dra åt höger eller vänster. Avsluta med OK.

Uppläsning i Word • Placera markören och klicka på play-knappen eller F7 • Markera texten och uppläsningen börjar direkt: Se Avancerade inställningar: Läs vid musmarkering • Använd piltangenterna: Se Avancerade inställningar: Uppläsning med piltangenter • Kortkommandon – Se manualen

Justera uttal

1.Skriv in ordet du vill ändra uttalet på och lyssna på nuvarande uttal med testknappen överst 2. För att ändra uttal: Skriv ordet ”som det låter” i rutan Nytt uttal och testa det nya uttalet med Testknappen nederst 3. För att välja det nya uttalet klickar man på knappen Lägg till/Ersätt

Ordprediktion

Bocka i rutan för att använd ordprediktion

Spara ett Worddokument som ljudfil • Öppna Worddokumentet som du vill spara som ljudfil och klicka sen på Spara som ljudfil • Välj var du vill spara ljudfilen. • Du kan sedan öppna denna fil med din Media Player eller föra över den till en bärbar Mp3- spelare eller mobiltelefon som kan läsa Mp3- filer.

Spara ett Worddokument som videofil Öppna worddokumentet du vill spara som videofil. Klicka på Spara som videofil och ett nytt fönster öppnas.

Spara ett Worddokument som videofil Välj i vilket format du vill spara filen. Avsluta med att skapa och välj var du vill spara filen. Titta på video

Avancerade inställningar

Avancerade inställningar Läs vid musmarkering Färgmarkering vid uppläsning Välj här hur du vill att texten skall markeras vid uppläsning Välj textfärg och teckenfärg Ingen bock om man vill välja bakgrundsfärg Fyll i här om du vill att ord som markeras med musen ska läsas upp.

Avancerade inställningar/Skärmläsning Med de här rutorna ibockade kommer allt som man pekar på med musen, att läsas upp i Word eller Internet (skärmläsning )

Avancerade inställningar/ Text läses upp efter hand som man skriver Varje tecken, ord eller mening (efter skiljetecken) kan läsas upp efterhand som man skriver. För att få ljudning ska både Tecken och Bokstavsljud vara ifyllt. Välj också manlig eller kvinnlig röst.

Skannerfunktionen • För att skannerfunktionen ska fungera måste en skanner vara ansluten till datorn och skannerns drivrutiner installerade.

Skannerfunktionen Skanna från ett papper eller boksida. Skanna från PDF-fil till Word för att få dokumentet uppläst.

Inställningar skannerfunktioner Klicka på inställningar och skanna

Välj bildläsare (skanner) Innan man kan börja skanna måste man installera en bildläsar genom att följa guiden.

Förhandsgranska skanningen Ta bort de fält som man inte vill ha skannade, genom att markera och trycka delete på tangentbordet. När allt oväsentligt är borttaget klickar man på sänd till word

Några saker att tänka på • Att ha en tom sida öppen i word. • Stark kontrast mellan text och bakgrund. • Ser det skannade resultatet underligt ut klicka på ikonen för dolda tecken i startmenyn i word och ta bort ev sidbrytningar.