Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Anpassning i Windows och Word utan hjälpmedel med tangentbordet

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Anpassning i Windows och Word utan hjälpmedel med tangentbordet"— Presentationens avskrift:

1 Anpassning i Windows och Word utan hjälpmedel med tangentbordet
Workshop i Uppsala 6 mars 2008 Margareta Gardtman PolarPrint

2 Följande rubriker tas upp i detta material
Klassisk startmeny Större teckensnitt Ändra färger Större muspekare Ändra standardteckensnitt i Word Ändra radavstånd Verktygsfältet Standard och formatering Autokorrigering i Word Den här datorn Internet

3 Klassisk startmeny Tryck på Windowstangenten och sedan Escape för att stänga Startmenyn. Windowstangenten är nu aktiv och du kan trycka på tangenten Snabbmeny som ligger till vänster om höger Ctrl och pila till Egenskaper och trycka Enter.

4

5

6 Större teckensnitt på ikonerna på skrivbordet samt i Startmenyn:
Inställningar Kontrollpanelen Bildskärm Här finns olika flikar som man bläddrar mellan med Ctrl Tab.

7

8 Fliken utseende Tryck Tab till Fönster och knappar.
Tryck Alt och pil ner för att se alternativen Windows XP och Windows klassisk. Tryck Tab till färgschema. Windows Klassisk har fler alternativ att välja på än Windows XP. Tryck Tab till Teckenstorlek. Här kan man välja mellan Normal, Stora teckensnitt och Extra stora teckensnitt.

9

10 Knappen Avancerat Här kan man se en exempelbild av hur det ser ut i din dator.

11 Om du t.ex. vill ändra till fetstil i menyerna gör då så här:

12 Markören står i listrutan Objekt.
Tryck Alt och pil ner för att öppna Listrutan. Tryck sedan bokstaven m för att komma till första alternativet på m. Gå med pil till alternativet Menyrad och tryck Enter. Nu är alternativet Menyrad valt.

13 Tryck Tab tills du kommer till Teckensnitt.
Troligen står det Tahoma här och om du vill ändra till Arial kan du trycka a och sedan pila ner till Arial. Tryck sedan Tab för att komma till Storlek. Här står det troligen 8. Om du vill ändra till större skriver du in önskat värde.

14

15 Ibland kan det räcka att man väljer Fetstil för att få bättre kontrast
Ibland kan det räcka att man väljer Fetstil för att få bättre kontrast. Tryck Tab till Knappen F som betyder Fetstil och aktivera den med Mellanslag. Tryck sedan Tab till knappen Ok. Dialogrutan stängs och du kommer tillbaka till föregående dialogruta. Markören står på knappen Avancerat. Tryck Tab till knappen Ok. Stäng Kontrollpanelen med Alt F4.

16 För att ändra Ikonerna och dess text till fetstil gör du på samma sätt som menyerna men du väljer Ikon under Objekt. Ändringen syns på Skrivbordet samt i Startmenyn.

17

18 Ändra färger Gå till Bildskärmens Egenskaper: Start, Inställningar, Kontrollpanelen och därefter Bildskärm. Tryck Ctrl Tab till fliken Utseende.

19 Snabbaste sättet till Bildskärmens Egenskaper:
Tryck ner Windowsknappen och m för att minimera alla öppna program och tryck sedan snabbmenyn och välj Egenskaper.

20

21 Fliken Utseende och knappen Avancerat
Fliken Utseende och knappen Avancerat. Om du vill ändra färg på Skrivbordet trycker du Tab till knappen Färg. Tryck Mellanslag för att öppna en lista med olika färgval. Går ej att gå med pil till önskat val. Klicka med musen på önskad färg.

22

23 Ändra färg på Fönstret (dokumentet i Word och texten)
Välj Fönster under objekt och Tab till färg. Välj önskad färg. Tab till Teckensnitt och välj önskad färg.

24

25 Större muspekare Gå till Kontrollpanelen och tryck m tills du kommer till ikonen Muspekare. Tryck Ctrl Tab till fliken Pekare.

26

27 Här finns större muspekare som t.ex.
Förstorad, Windows inverterad extra stor etc. Det är bara att välja önskat alternativ och trycka Enter. Tryck sedan Tab till knappen Ok för att spara önskad muspekare.

28

29 Under Egenskaper för Mus, fliken Knappar, kan man ändra hastigheten för dubbelklick genom att ändra reglaget på hastigheten. Tryck Tab tills du kommer till hastighet. Man ändrar hastigheten med PageUp och PageDown.

30

31 Ändra standardteckensnittet i Word
Som standard är teckensnittet Times New Roman valt i Word. Vill du ändra på det gör du så här:

32 Öppna Word och tryck kortkommandot Ctrl d till Teckendialogrutan eller gå till menyn Format och välj Tecken. Välj t.ex. Arial som teckensnitt och tryck Tab tills du kommer till storlek. Skriv in t.ex. 14 om du vill ändra till det. Tryck sedan Tab till knappen Standard som ligger längst ner till vänster i dialogrutan eller tryck kortkommandot Alt punkt och svara ja på frågan.

33

34 Ändra radavstånd i Word
Ctrl 2 ger dubbelt radavstånd Ctrl 5 ger 1½ radavstånd Ctrl 1 ger enkelt radavstånd

35 Anpassa Verktygsfältet Standard och Formatering
Gå till Verktygsmenyn och välj Anpassa och fliken Alternativ. Bocka i de två översta kryssrutorna: Visa verktygsfälten Standard och Formatering på två rader samt Visa alltid fullständiga menyer. Här kan du även trycka Tab till kryssrutan Visa kortkommandon i knappbeskrivningar samt välja stora ikoner.

36

37 Autokorrigering i Word
Under Verktyg, Alternativ för autokorrigering kan du ändra så det inte känns som om datorn har ett eget liv som du inte rår på.

38

39

40

41 Den här datorn Tryck Windows E för att snabbt komma till Den här Datorn. Gå till Verktygsmenyn och välj Mappalternativ. Här finns två radioknappar där man välja om man vill visa vanliga aktiviteter i mappar eller om man vill använda standardmapparna för Windows.

42

43

44 Internet Under Verktygsmenyn på Internet finns det Internetalternativ.
Under fliken Avancerat kan man göra olika val. Man kan avmarkera Visa animeringar samt visa videoklipp om man vill det.

45

46 Under fliken Allmänt, Knappen hjälpmedel kan du ändra färger och teckensnitt

47

48

49

50 Tack för mig! Om ni vill kontakta mig kan ni ringa eller maila till


Ladda ner ppt "Anpassning i Windows och Word utan hjälpmedel med tangentbordet"

Liknande presentationer


Google-annonser