Lokala miljövärden 2011 2011-12-011. Lokala miljövärden 2011 2011-12-012 Den energi som man använder har framställts på olika sätt. För att bedöma fjärrvärmens.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Vägval för resurseffektiv effektivisering
Advertisements

Kolets kretslopp Det finns kol i nästan allting som vi äter och dricker. Kol är en viktig byggsten i allt levande och eftersom allt levande föds, växer,
Av: Almir, Martin, Ismail, Edvin
Höga elpriser! Hur kommer det sig och vad kan göras åt det?
Energi och energiomvandlingar
Namn på presentation. Ändras i Sidhuvud/Sidfot 1 Effektiv och flexibel uppvärmning som tar tillvara energiflöden som annars skulle gå förlorade.
Skogsstyrelsens klimatpolicy
SKOGSINDUSTRIERNAS KLIMATMANIFEST
Vill du bli ett energigeni?
Allmänningens dilemma
Den här presentationen går igenom hur energin, klimatet och tillväxten hänger ihop. Den beskriver hur utsläppen globalt sett har ökat kraftigt de senaste.
Växthusgaser Kyotoprotokollet omfattar sex växthusgaser:
VÄDER VÄDRET MED METEOROLOGEN PÄR HOLMBERG.
Arbete, energi och effekt
Olika energi källor Skilj mellan förnyelsebara och ej förnyelsebara energikällor (fossila bränslen eller material)
Energiformer och energikällor
Energiteknik Teknik direkt s
Energiportalen 15 februari 2006
Klimatpåverkan från livsmedel
Energi i lantbruket • Skatter och energipriser • Primär/ slutlig energianvändning • Energikvalitet • Energiformer Greppa Näringen, Energikollen grundkurs.
Livscykelanalys Livscykelanalys eller LCA är en metod för att åstadkomma en helhetsbild av hur stor den totala miljöpåverkan är under en produkts livscykel.
Vad gör Borås Energi och Miljö?
Hur fångas energi?.
Fjernvarmens miljøverdi – hvordan kommuniserer vi den Catarina Jäderberg, Svensk Fjärrvärme Regionalt möte Älvsbyn 2011, Charlotta Abrahamsson 1.
Energikällor.
Växthus-effekten The Greenhouse Effect.
Fjärrvärme 1. I fjärrvärmeverket kokar man vatten.
Lantmännen – först ut med klimatdeklarerade livsmedel
Hållbart!. …måste vi ta ansvar för det viktigaste vi har. För att skapa en bättre vardag för de många människorna…
Energiförsörjning.
Energisamhällets framväxt
Klimatet och tillväxten Fredrik Larsson Ekonomifakta.
Ekonomiskogen Ekonomiskogen 06/2012 Varför sköter vi skogarna?  Skogarna är vår viktigaste förnybara naturresurs.  Försäljning av produkter från skogsindustrin.
Exempel Handelsperiod Göran Brohammer. Fjärrvärme / district heating.
Skogsindustrin vänder ett nytt blad Karin Ericsson och Lars Nilsson Miljö- och energisystem (LTH) Lunds universitet.
WP 1 delprojekt Marknadsanalys N Sverige och Finland Project Liquid Natural Gas Norway - Sweden Kent Schinkler Erik Åström
Var finns energi på jorden? På vilka sätt utnyttjar vi jordens energi?
Energiteknik Teknik direkt s
VAD ÄR FJÄRRVÄRME? Ett miljöanpassat sätt att värma bostäder, lokaler, skolor etc. Vatten värms upp centralt och leds ut.
Vägval för resurseffektiv effektivisering 1.
1 Strategier för minskad klimatpåverkan - framtidsbilder för markanvändning på landsbygden Rebecka Milestad, Åsa Svenfelt & Kalle Dreborg.
Klimatpåverkan från några vanliga livsmedel
Klimatpåverkan från djurproduktion
BRÄNSLEN och vår miljö Annika Adolfsson.
Hur mår Halland? Sofia Frising miljömålssamordnare
Lokala miljövärden Resurseffektivitet: Snitt: 0,28 Viktat medelvärde: 0,
Samhällsekonomi Del 1 Åsa Lillerskog, Forsenskolan, Tidaholm –
Naturresurser En resurs från naturen som vi kan använda oss av.
Sverige nettoexportör av el Ökad elproduktion Effekthöjning på befintliga kraftverk Utbyggnad av vindkraft, småskalig vattenkraft och biokraftvärme. Minskad.
Grupp : Arvid och gänget
Hållbar utveckling Den mesta el vi använder kommer från icke förnybara energikällor, t.ex. olja och kol. Det innebär att tillgången på kol och olja minskar.
En inledning till pararbete i åk 8
Energi Åk
Förnybar värme och SGBC-engagemang Mats Fredrikson
Energiläget Figur 1 Energitillförsel och energianvändning i Sverige 2013, TWh Källa: Energimyndigheten och SCB. Anm. 1. Värmepumpar avser stora.
Välkommen till vår REKO!
Biodiesel Lennart Sjögren Lennart Sjögren Analys & Utveckling AB.
Miljö Ekonomiska Sociala
Transportmedel vid export 2013
Hållbar utveckling.
Den här presentationen går igenom hur energin, klimatet och tillväxten hänger ihop. Den beskriver hur utsläppen globalt sett har ökat kraftigt de senaste.

Klimat och miljö.
Förenklad bild av kolets kretslopp
Hållbar utveckling? Hållbar framtid?
Miljönyttan vid upphandling: Transport- & avfallsemballage
DET BLIR VARMARE PÅ JORDEN VARFÖR? VAD SPELAR DET FÖR ROLL?
Elförbrukning Massa- och pappersindustrin
Presentationens avskrift:

Lokala miljövärden

Lokala miljövärden Den energi som man använder har framställts på olika sätt. För att bedöma fjärrvärmens miljöpåverkan inkluderas energieffektiviteten och klimatpåverkan i hela kedjan från kol i gruvor, olja, vattenkraft och träden i skogen fram till elementet eller vattenkranen. Globalt behöver vi minska vårt beroende av fossil energi som är ändliga resurser med stor klimatpåverkan. För att värdera miljöpåverkan av den fjärrvärme som använts 2011 redovisas lokala miljövärden i resursanvändning, klimatpåverkan och andel fossil energi.

Resursanvändning – mäts i primärenergifaktor Resursanvändning är ett mått på hur effektiv framställning av energi är och mäts i primärenergifaktor. Primärenergi är energi som finns i naturresurser som inte har omvandlats – kol i gruvor, olja, vattenkraft och träden i skogen. För att vi ska kunna använda primär energi behöver den omvandlas och transporteras, till detta behövs energi. I primärenergifaktor inkluderas den primära energin innan den omvandlats, men även energi som har gått åt till slutligen framställa energi i den form vi använder den. Primärenergifaktor är alltså tillförd primärenergi i förhållande till levererad nyttiggjord energi. Ju lägre siffra, desto effektivare system och desto lägre uttag av jordens knappa resurser. När man använder energi som inte har någon annan användning och annars skulle gå förlorad så används inte några primära energiresurser. Det är till exempel energi ur avfall, industriell spillvärme och restprodukter från skogsindustrin. Med användning av energi som annars skulle gå förlorad räcker resurserna längre!

Klimatpåverkan – mäts i koldioxidekvivalenter Klimatpåverkan mäts i utsläpp av växthusgaser från produktion och distribution av fjärrvärme i förhållande till nyttiggjord energi. Förutom koldioxid beräknas även klimatpåverkan från växthusgaserna lustgas och metan. Förutom emissioner vid energiomvandlingen på fjärr- eller kraftvärmeverket redovisas klimatpåverkan från produktion och transporter av det bränsle som används. Det kan till exempel vara transport av biobränslen från skogen, produktion av pellets eller raffinering av olja

Fossilt bränsle I fossilt ingår kol, olja, gas och de fossila bränslen som har använts att producera den el som använts i fjärrvärmeproduktionen. Det mäts i andel tillförd fossil energi i förhållande till den totala energitillförseln till fjärrvärmeproduktionen

Ursprungs- eller produktspecifik fjärrvärme Det som redovisas är miljövärden för fjärrvärme som säljs till kund. I några fall har fjärrvärmeföretaget flera produkter där kunder kan köpa fjärrvärme som är ursprungs- eller produktspecifik. I de fallen påverkar det miljövärden och det som redovisas är miljövärdena för residualen, det vill säga den fjärrvärme som inte säljs specifikt som ursprungs- eller produktspecifik