Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Elförbrukning Massa- och pappersindustrin

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Elförbrukning Massa- och pappersindustrin"— Presentationens avskrift:

1 Elförbrukning 1998-2018 Massa- och pappersindustrin
Svensk skogsindustri förbrukar i snitt 21 TWh el per år. Det är drygt 15 procent av Sveriges totala elanvändning. Samtidigt producerar företagen 40 procent av den el de behöver själva i form av mottycks-, vatten och vindkraft.

2 Bränsleförbrukning 2017 massa-, pappers- och pappersvaruindustri och grafisk och annan reproduktionsindustri Skogsindustrin är till 95 procent fossilfri i sina processer, tack vare användning av den egenproducerade bioenergin. Överskottet av bioenergi levereras till övriga samhället. På många orter i Sverige tas överskottsvärme från bruken tillvara i kommunernas fjärrvärmenät. Dessutom levereras stora mängder bark, flis, spån och pellets från sågverk och massabruk till kommuner och hushåll.

3 Årlig bränsleförbrukning i massa- o pappersindustri 1990- 2017
Skogsindustrin har stadigt minskat sin från början blygsamma konsumtion av fossila bränslen. Idag används den återstående mängden fossil energi i sulfatmassabrukens mesaugnar och en mindre del i pappersproduktionen.

4 Bränsleförbrukning i massa- o pappersindustri, Per kvartal 1990- 2018 kv3

5 Levererad bioenergi från skogsindustri år 2017/2015
Skogsindustrin använder mest bioenergi i Sverige men är också de som säljer mest bioenergi. Framförallt är det bark och spån som säljs till kraftvärmesektorn.


Ladda ner ppt "Elförbrukning Massa- och pappersindustrin"

Liknande presentationer


Google-annonser