Lite tips kring grön kemi…

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Jultips! Kfast noterar …… …att Sveriges 9,2 miljoner invånare Använder lika mycket energi som Indonesiens drygt 200 miljoner. Det finns mycket vi kan göra.
Advertisements

Nu ska vi i motala och vadstena börja sortera våra matrester
Nedbrytning av plast i Naturen
Fotosyntes Visste du om att växternas gröna blad är livets solfångare? Om ditt svar är ja, då har du kommit en bit lång i det vi kommer att arbeta med.
Styrmedel för biodrivmedel samt utblick mot EU
Av: Almir, Martin, Ismail, Edvin
Kort om miljön och vår konsumtion
Handlar om kolföreningar
Tema: Uppfinning Av Thomas Mesumbe.
Tema Konsumtion/Avfall/Återvinning
Spisens historia.
Olika energi källor Skilj mellan förnyelsebara och ej förnyelsebara energikällor (fossila bränslen eller material)
Kol och kolföreningar.
Hur hantera komplexa frågor?
Kostcirkeln del 4 Mjöl, gryn, pasta och bröd (Spannmål)
Fossilbränslefri region
Kolets kretslopp.
Kemikalier från ett konsumtionsperspektiv
Kemi.
Handel i världen - varför då?
Konstfibrer och miljön
Energimyndigheten Enheten för Hållbara Bränslen
Industriella revolutionen
Syror och baser.
Sid 1 | Lantbrukarnas Riksförbund LRF och energi – strategi och leveranser.
Aktuella bränslen för tung trafik
Snart går Luleås bussar på biogas
Kväve Almedalen 2013 Johanna Sandahl, vice ordförande.
Är Greppa Näringens frågor viktiga för konsumenten? Greppa Näringens halvtidskonferens 1-2 september 2004 Sören Persson Sigill Kvalitetssystem AB
Tankar om vad som finns i tanken 2020
Innovationsperiod för Arbesko. Företaget utvecklar mängder av tekniska innovationer som på olika sätt märks i deras skor. Först i Europa med.
Energiförsörjning.
Ekonomiska system Viktiga begrepp
Kol och kolföreningar Kort och snabbt.
FORES i korthet  Grön liberal tankesmedja grundad 2007 av Centerpartiet, Bertil Ohlininstitutet och Studieförbundet Vuxenskolan  Skärningspunkt:
Profileringen för naturvetare och tekniker som ger kunskaper i tillämpad kemi KEMIGYMNASIET I ÖRNSKÖLDSVIK.
Syror och baser.
Sid 1 | Lantbrukarnas Riksförbund LRFs Energistrategi SERO:s Energiseminarium Carl Wachtmeister Ordf Energiföretagande o miljöutskottet.
Miljövänliga produkter med Industriell Bioteknik
VAD ÄR FJÄRRVÄRME? Ett miljöanpassat sätt att värma bostäder, lokaler, skolor etc. Vatten värms upp centralt och leds ut.
REACH EUs nya kemikalielagstiftning Göran Ahlin Candor Sweden AB
1.
Indikator Ett ämne som ändrar färg efter surhetsgraden, pH:t
Ett exempel är den reaktion som vi tittat på under labbarna:
Miljövän naturligtvis
Geografi – Produktion, handel och transporter
Organisk kemi Alkoholer Organiska syror Estrar.
Syror och baser.
KONSUMTIONSSAMHÄLLET. V AD ÄR KONSUMTIONSSAMHÄLLET ? Vi handlar mer än vi behöver för att överleva – ökad konsumtion av mat, kläder, saker mm Massproduktion.
Skogsindustriernas öppna årsmöte Münchenbryggeriet den 8 april 2014 Fibern i en gränslös värld Lennart Holm Lennart Holm Development AB.
Samhällsekonomi Ekonomiska system. Vad är ekonomi? Ordet ekonomi kommer från grekiska ordet för hushållning. Ekonomi handlar om hur vi bäst använder de.
Miljödepartementet Fossiloberoende fordonspark 2030 Leif Holmberg Politiskt sakkunnig Miljödepartementet.
Organisk kemi.
PH - värde och syror Introduktion till syror och baser.
GUIDE TILL EN GRÖNARE TVÄTT. Tvätta miljöanpassat! Nuförtiden är tvätten den hushållsyssla där vi använder mest kemikalier! En del av kemikalier fastnar.
Skogsindustrins syn på satsningen på förnyelsebara bränslen Karolina Boholm, Rådgivare Transportpolitik, Skogsindustrierna Skogsindustriernas Årsmöte
Kemi årskurs 8.
Biodiesel Lennart Sjögren Lennart Sjögren Analys & Utveckling AB.
Vilken bransch? En bransch 3
KOLFÖRENINGAR.
Alkoholer syror och estrar
Alkoholer finns inte bara i vin
Produktion, handel och transport
Kolföreningarnas kemi
Sammanfattning presentationer
Miljönyttan vid upphandling: Transport- & avfallsemballage
Vårdhygiendagen Lina Widenmo Miljöenheten
Välkommen till KPLN och Lekplatsgrossisten
Produktion och export av sågade barrträvaror
Presentationens avskrift:

Lite tips kring grön kemi…

SEKAB är Europas största leverantör av gröna kemikalier SEKAB är Europas största leverantör av gröna kemikalier. Vi importerar biologiskt framställd hållbar etanol och förädlar den till nya råvaror som efterfrågas av kemiindustrin. ”Alla kemikalier som kan tillverkas av olja kan istället göras av etanol.” Kemianläggningen I SEKAB Biofuels & Chemicals anläggning i Domsjöområdet producerar vi acetaldehyd, etylacetat, etanol 99% och ättiksyra. Vi arbetar med katalytiska processer där grön bioråvara reagerar med väldigt hög effektivitet. Vår dominerande biprodukt är vanligt vatten.

Grön-kemi-produkter som tillverkas av SEKAB Acetaldehyd - används till exempel som färgbindemedel i alkydfärger och som mjukningsmedel för plaster. Acetaldehyd används också i tillverkningen av byggmaterial, brandskyddsfärger och sprängämnen. Läkemedels- och kosmetikaindustrin använder acetaldehyd i tillverkningen av bland annat sömnmedel och lugnande medel. Etylacetat - används som lösningsmedel i bland annat tryckfärger, lacker och bilvårdskemikalier och vid tillverkning av emaljer, plaster och gummi. Etylacetat används inom livsmedelsindustrin vid tillverkning av smakämnen och i läkemedelsindustrin som extraktionslösningsmedel vid produktion av läkemedel. Teknisk etanol 95% - används bland annat i livsmedel, läkemedel och som ingrediens i miljövänliga lösningsmedel. Etanol av höga koncentrationer används även i klister, kosmetika, sprängämnen, tvättmedel, industriella lacker, ättiksprit, spolarvätska, som köldbärare och i viss processindustri.

Grön-kemi-produkter som tillverkas av SEKAB Spolarvätska - av biologisk etanol. Etanol är relativt ogiftigt jämfört med många andra lösningsmedel och bryts snabbt ned i naturen, vilket gör det till ett miljövänligt val. Thermol – används som en köldbärare för kylanläggningar och värmepumpsanläggningar som tar tillvara bergvärme, ytjordvärme eller sjövärme. Ättiksyra - Ättiksyra används i koncentrerad form som råvara till olika kemiska plaster, men även vid framställning av lösningsmedel av estertyp, främst butyl- och etylacetat. Ättiksyra är också råvara vid tillverkning av perättiksyra, som används som blekmedel inom cellulosaindustrin. I utspädd form används ättika i hushållen vid inläggning av till exempel sill och gurka och brukar då kallas ättiksprit. Utspädd biobaserad ättiksyra har blivit vanligt som ogräsbekämpningsmedel.

Grön-kemi-produkter som tillverkas av SEKAB Ättiksyraanhydrid - används som råvara till cellulosaacetat, vilket används vid tillverkning av plast och textilfibrer. Det är även en viktig råvara vid framställning av vissa läkemedel, till exempel acetylsalicylsyra som ingår i aspirin.

Biodrivmedel som tillverkas av SEKAB E85 - ett drivmedel för bensinmotorer som sommartid består av 85 procent bioetanol och 15 procent bensin. Under vinterhalvåret ökas bensininnehållet med 5-10% för att få bättre startegenskaper i kyla. Etanol är världens största biodrivmedel och förutom i Sverige så kan E85 tankas även på allt fler tankställen i Europa och Amerika. ED95 - etanolbaserat drivmedel för anpassade dieselmotorer. Det består av ca 95 procent denaturerad azeotropisk etanol med en tillsats av tändförbättrare, smörjmedel och korrosionsskydd. I en dieselmotor anpassad för ED95 kan etanolens potential utnyttjas upp till 40 procent bättre än i en bensinmotor. Låginblandning - levererar etanol för låginblandning i bensin. I dagsläget innehåller all bensin som säljs i Sverige fem procent etanol, men enligt nya EU-regler är den tillåtna halten i bensin tio procent. I dagsläget är dock de svenska skattereglerna sådana att det inte lönar sig att öka inblandningen till tio procent.

Mer information www.sekab.se Film om grön kemi på deras webbsida

Fler tips kring grön kemi…

Webbsidan Kemikalendern – filmer Kemikalendern – undervisningsmaterial

Greenchem – Lunds Universitet

Jegrelius – institutet för tillämpbar grön kemi

Grönkemi.nu