Boken ”Min pappa är snäll och min mamma är utlänning” skriven av Emmy Abrahamson är en humoristisk ungdomsroman som behandlar kulturskillnader och bygger.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Anne Frank Historia.
Advertisements

Hur kan vi arbeta mot mobbning. eller Hur kan vi arbeta för vänskap
Behandlingsfas 1, hjälpmedel
Partikelverb hälsa på eller hälsa på?
Källkritik.
Tips och råd som hjälper dig läsa, lära och plugga
Vi utvecklar människor. Människor utvecklar företag Utvärdering Säljutbildning Öppen utbildning Vt 2010 Utbildare: Johan Skogström Plats: Consensus Utvärderingen.
Vi har startat upp vårt nya tema: Folk och rövare i Kamomilla stad
Referat En sammanfattning.
Frågor på ytan, under ytan och på djupet
Hans och Greta.
Pronomen.
Släktskapsregeln för 6a
Härnöstudier.
Aktör / Struktur.
Att skriva sig till läsning
1) Ni har kommit överens om att barnet ska ta bort sin tallrik från bordet efter måltider. Det går bra ibland och ibland inte. Den här gången går ditt.
Jag heter Carl X Gustav. Jag är kung i Sverige
Ödehuset Det var en gång en flicka som hette Lisa. Hon
Krönika av latinets Chronika= tid (årskrönika)
Chefen tittar förtvivlad på sin klocka och upptäcker att hans underordnad inte kommer att komma i tid för att hålla ett mycket viktigt seminarium på en.
TRYGGHET – SÅ FUNKAR DET. VÅRT SKYDDSNÄT Socialförsäkringen Avtalsförsäkringar Privata försäkringar.
Jämställdhet i hemmet! Pappan jobbar. Mamman är hemma med barnen.
Pronomen Tryck på F5 på tangentbordet för att börja.
En vacker tjej bjuder hem en ung man för lite “mys”
6 gifta män blir nedsläppta på en ö med bara en bil och fyra barn var i sex veckor Varje barn sysslar med två olika sporter och antingen musik eller danslektioner.
Röd & Grön Zon I RÖD ZON Pratar jag till … DIG! I GRÖN ZON
MEDELVÄRDE, MEDIAN & TYPVÄRDE
I taket lyser stjärnorna Johanna Thydell
Trygghet – så funkar det!. Vårt skyddsnät Socialförsäkringen Avtalsförsäkringar Privata försäkringar.
BO OCH LEVA. Jag ska resa ett halvår och tänkte slå två flugor i en smäll – min kompis behöver en lägenhet och jag slipper betala hyra, så jag hyr ut.
Den oroliga chefen kollar på klockan, Hans bästa arbetare är sen, Och snart börjar ett viktigt möte. Chefen bestämmer sig för att ringa hem till honom.
EVA OCH CLAES – En berättelse om våld och brott i nära relationer.
Att skriva efter en litteraturdiskussion
Moa hjärta Jesse *Boken är lättläst och har 111 sidor.
BO OCH LEVA INTRODUKTION AV KAPITLET Hur undvika vräkning Samboregler
Hur gör du för att förstå en text?
Instruktion för montering och användning av kodad bokstavsram för ögonpekning De fyra liggande A4-bilderna lamineras tillsammans i en stående lamineringsficka.
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen
Röd zon Grön zon Grön zon Röd zon.
Så firade vi födelsedagar förr.
Alice josefsson Författar - & bokprojekt, 8A 2011.
Varför frågar vuxna bara en gång och sedan nöjer sig med svaret ”bra”?
Skriva noveller.
Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen
Etik & moral Etik = beskriver vilka riktlinjer vi ska välja för hur vi ska handla, val vi ställs inför. När man funderar över skillnader i vad som anses.
Samhällsvetenskapliga metoder
Grattis faster! ...jag hörde att du fyller år idag. Det tänkte jag man kunde fira genom att bland annat visa lite hur jag har det  Pappa pratade om någon.
Va?! Ska vi skriva vår egen novell?
Skuggvarelser Magnus Nordin.
Huvudsatser och bisatser
Utveckla skrivandet.
MAKTLEKAR.
Novell- typiska drag Kort berättelse Få karaktärer Läsaren kastas in i storyn direkt Person- och miljöbeskrivningar - Öppet slut och ofta en poäng.
NOVELL En novell är en kort berättelse. Det kan vara en djupdykning i en persons tankar under en kort tid, eller en spännande återgivning av en enda händelse,
Berättande text.
Vad måste jag kunna? SFI kurs D.
Huvudsats och bisats– att bygga meningar
 SYFTE: Utveckla kunskaper om och intresse för arbete, ekonomi och konsumtion i hemmet.  Utveckla kunskaper om konsumtionens villkor, om sparande, krediter.
Vi uppfattar verkligheten på olika sätt
Elev loggbok.
 SYFTE: Utveckla kunskaper om och intresse för arbete, ekonomi och konsumtion i hemmet.  Utveckla kunskaper om konsumtionens villkor, om sparande, krediter.
Tidsord När du skriver tidsord ska du tänka på om det du berättar är i dåtid, nutid eller framtid. Tänk på vilket tempus du ska använda. Du använder tidsord.
Fyra sfi-elever berättar om sina familjer.
Träna svenska A och B Häfte 7 Klockan Familjen Alm s dag.
Den oroliga chefen kollar på klockan, Hans bästa arbetare är sen,
Dag Justin Vilket intryck får du av En? Justin? Rhiannon?
Information om licenser:
Presentationens avskrift:

Boken ”Min pappa är snäll och min mamma är utlänning” skriven av Emmy Abrahamson är en humoristisk ungdomsroman som behandlar kulturskillnader och bygger på klichéartade uppfattningar om hur människor från andra länder är.

Bokens berättarjag är tonårstjejen Alicja

Alicjas mamma Beata är en färgstark kvinna som kommer från Polen. Pappan kommer från Sverige men honom får man inte veta så mycket om för han ger sig iväg på en studieresa till USA i början av boken.

Alicja tycker att hennes mamma Beata är såååå pinsam Alicja tycker att hennes mamma Beata är såååå pinsam. Beata föreslår bland annat att Alicja ska tvätta ansiktet med urin mot hennes finnar och dessutom berättar hon om det för släktingar, arbetskamraterna på polisstationen och alla andra som vill höra eller bara råkar vara i närheten. # Acceptera att inte bara alla släktingar i Polen utan även polisen i Ystad behöver känna till dina hudproblem. (s.16)

Beata bjuder Alicjas kompisar på gammal äcklig mat. # Acceptera att fast livsmedelsverket starkt rekommenderar att man inte äter möglig mat eftersom det kan leda till allergiska reaktioner, framkalla sjukdomar och i extrema fall till och med ge upphov till tumörer, ska gamla, mögliga ostar inte kastas bort utan istället användas till lasangesås. (s.59)

Beata hämtar också hem illegala polska hantverkare. # Acceptera att fast det vore billigare, enklare och mer logiskt att anlita en svenska hantverkare för att fixa badrummet och köket, så är det bättre att anlita två polska hantverkare – och betala, lön, färja, mat och andra utgifter – för att göra det. Trots att detta är helt OLAGLIGT. (s.83)

Boken handlar också om hur det känns att svika sin bästa vän vilket händer när Alicja blir tillsammans med Ola, en kille som hennes bästa vän länge varit förälskad i.

Såhär kan man använda boken i undervisningen: Före läsningen: Prata om kulturskillnader och kulturkrockar mellan länder. Finns det kulturskillnader eller kulturkrockar? Hur yttrar de sig? Har eleverna egna erfarenheter av detta?

Under läsningen: Börja med att högläsa de första kapitlen för klassen och gör sedan lässchema med veckomål. I slutet av varje lektion så kan eleverna skriva läslogg, förslagsvis enligt Chambers modell :   ! ? …som sedan diskuteras i helklass eller grupper.

Efter läsningen: Välj någon utav karaktärerna i boken och skriv en novell där karaktären är huvudperson. Välj en händelse i boken och skriv en berättelse om den men gör det ur någon annan karaktärs perspektiv. Exempelvis om hur Natalie känner sig när hon får veta att Alicja och Ola blivit tillsammans? Hur är tysta Marie som person och hur har hon det egentligen hemma? Vad tycker Ola om första mötet med Alicja? Skriv en tidningsartikel utifrån vad som hände vid påvebesöket eller välj en annan sekvens som passar att göra en artikel av. Har du egna erfarenheter om kulturskillnader eller kulturkrockar? Skriv och berätta. Gör en seriestripp som sammanfattar boken. Dramatisera en scen från boken. Skriv ett alternativt slut till boken.

Bilder tagna från Storybird.com Slut. Bilder tagna från Storybird.com