Berättande texter Kännetecken för berättande texter –

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Anne Frank Historia.
Advertisements

Tänk på vad du säger innan du uttalar orden!!!
Elsa Beskow.
När Ella fick plaströr i öronen
Varför förlorade jag mitt favoritjobb?
Äventyr i sjumilaskogen
Mio min strumpa av Josef och Elin. Det var en gång en kille som hette Mio. Han hade en pappa som hade ett slott. Hans lillebror var fångad av den mäktiga.
Författare Josefin Berntsson År 2013
Sagan om Piffy.
Sagan om vinflaskan.. Det var en gång en vinflaska. Den heter Sven. En gång var det en familj som köpte mig på systembolaget.
Bildspel om konstnären
Karlsson på taket av Kristine och Simon.
Att tydliggöra de långsiktiga målen i Lgr -11 och kunskapskravens fem övergripande förmågor för elever, föräldrar och pedagoger.
Frågor på ytan, under ytan och på djupet
Hans och Greta.
Hej på er alla! ETT STORT TACK för den fina blomman med tillbehör. Jag ska njuta av den en vacker sommarkväll i min trädgård.
En dag när blue och hans flickvän skulle gå till kung fu winners så kom det en ninja ut ur dörren.
Svenska som andraspråk
Pronomen.
Släktskapsregeln för 6a
Åk 9 - året då det händer -.
ÄVENTYR MED HÄSTARNA Utflykten Martin och Filippa var ute och red. De red i skogen och tillslut kom de fram till en jättebrant backe. De bestämde sig.
I detta shoppingcenter hade kvinnorna en möjlighet att välja en make bland olika män.....
Ett Brott Är Ett Brott... Av Lovisa Wirdemo.
Det är ett hus kom så åker vi närmare. Då ser vi en man då frågar vi om får kolla runt.
Sagan om björnen.
Ödehuset Det var en gång en flicka som hette Lisa. Hon
Minna Hedberg Hjort och Melwin Eklund
Tryck på pil-tangenten höger så startar bildspelet automatiskt.
I krig och kärlek är allt tillåtet
Trollet Handlar om ett troll.. Det var en julafton som Maja fick ett litet låtsas troll, den blev hon glad för. Trollet som hon fick såg ut så här: Mörkt.
Det var en gång en igelkott.
Barnens sagor.
Luncha & lär! Indirekt tal ii.
Idag var jag och min familj förutom min pappa badade i Oasen i Kungälv. Och när vi kom dit då var mina kusiner också där och de heter Evin och Dilan och.
Nyss så träffa jag en krokodil som körde runt i en bil
En vacker tjej bjuder hem en ung man för lite “mys”
Lär av detta ……. VARNING FARA Kör försiktigt !.
När ska man använda de och när ska man använda dem.
Den oroliga chefen kollar på klockan, Hans bästa arbetare är sen, Och snart börjar ett viktigt möte. Chefen bestämmer sig för att ringa hem till honom.
Huvudsatser och bisatser
Av Murwet och Sandra. Det var en gång en planet som hette Mars. Han hittade flera planeter.
+ stadsplanering Dansande robot!. + Motivering Vilken plats valde du, och varför?
Vi gick även förbi en liten göl där vi såg ganska mycket mygglarver simma i vattnet. Barnen ville inte bara titta på mygglarverna, de ville även undersöka.
Barnvisor.
Marcus berättar lite om sig själv
Ett Brott Är Ett Brott Av Lovisa
Hemsjukvårdsläkare i Lidköpings kommun
Linnéa. Gode Gud Jag skriver för att säga förlåt för att jag var arg igår när du ignorera mina böner och ingenting blev som jag ville.
Det var en gång en man som  inte var nöjd med sitt redskap.
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Det var en gång en kille som hette Albert. Han var 1000 år. Han bor på Habbo planeten. Alla är snälla. Dom äter utomjordiska grisar.
Varför frågar vuxna bara en gång och sedan nöjer sig med svaret ”bra”?
Luncha & lär! Tänka, tycka eller tro?.
Det var en gång en drake som hette Nidaros
Av: Ninni Byrestam. Eleverna (faddrarna) i klass 3A fick ett uppdrag… Välj en bok som du tror att ditt fadderbarn tycker om. Öva på att läsa boken med.
Den magiska dörren.
DEN MAGISKA DÖRREN.
Vi kom tvåa och trea efter tuffa matcher mot Lindome men Vilma var lika glad i alla fall… Snickarcupen.
Den magiska dörren.
Undra när pappa kommer????. Jag blir så arg!!! För va då????? Äntligen kommer han!!!!
Grattis faster! ...jag hörde att du fyller år idag. Det tänkte jag man kunde fira genom att bland annat visa lite hur jag har det  Pappa pratade om någon.
Tommy blev på sprungen av en rånare. Han fick ett litet skrubbsår på armbågen.. Flisen och Tommy hitta en lapp. På den står det sven östgök. Tommy och.
Friluftsdag på Stigens friskola Här startar Vasaloppet! Hänt under veckan.
London- Resan Dag:1 Idag när vi kom till flygplatsen gick vi och åt. När vi skulle checka in stängde de framför ögonen på oss och vägrade öppna, fast.
Huvudsats och bisats– att bygga meningar
HÖSTAKTIVITETER -15/16.
Kajsa och mormor i Danmark av Cajsa och Hannes. Det var en fin sommardag. Kajsa skulle gå ut och sälja kolor på torget.
Vilken sång ska vi sjunga?
Vilken sång ska vi sjunga?
Presentationens avskrift:

Berättande texter Kännetecken för berättande texter – narrativer och återberättande texter Maria Westman Gällivare 20130819

Exempelgenre: Narrativ (exempel från Hedeboe & Polias 2008) Barnramsa Anekdot Berättelse Imse vimse spindel klättra uppför trån En man gick en tur i en park där han stötte på en pingvin Orientering Ner faller regnet spola spindeln bort Han tog pingvinen med till en polis och sa: ”Jag har just hittat den här pingvinen. Vad ska jag göra?” Polisen svarade: ”Gå till Zoo med honom”. Nästa dag såg polisen samma man. Han bar fortfarande runt på pingvinen. Polisen blev förvånad och frågade: ”Varför bär du fortfarande runt på pingvinen. Gick du inte till Zoo med den?” Komplikation el ovanlig händelse Upp stiger solen torka bort allt regn Imse vimse spindel klättra upp igen ”Jo det gjorde jag”, svarade mannen, ” och det var en jättebra idé, för det tyckte den verkligen om, så idag tar jag med den på bio!” Lösning 2

Berätta:Narrativ Syfte: Roa Lära ut samhällets värderingar Struktur: Orientering Komplikation Händelsekedja evaluering Lösning Koda

Berätta : Narrativ Språkliga drag: Specifika deltagare på temaplats En man gick en tur i en park där han stötte på en pingvin Han tog pingvinen med till en polis och sa: ”Jag har just hittat den här pingvinen. Vad ska jag göra?” Polisen svarade: ”Gå till Zoo med honom”. Nästa dag såg polisen samma man. Han bar fortfarande runt på pingvinen. Polisen blev förvånad och frågade: ”Varför bär du fortfarande runt på pingvinen. Gick du inte till Zoo med den?” ”Jo det gjorde jag”, svarade mannen, ” och det var en jättebra idé, för det tycket den verkligen om, så idag tar jag med den på bio!” Språkliga drag: Specifika deltagare på temaplats En man, Imse vimse spindel Nominalgrupper En ensam rödhårig man med keps Materiella processer, mentala processer Hoppa, tänka Omständigheter En sen kväll, ilsket Evaluerande språk Förväntansfull, jättegott Preteritum Tidsbindeord, logiska bindeord Och, men, för Sen, när, då 1:a och 3:e personliga pronomen Jag, hon Dialog, skifta nu/då

Återberättande text Syfte: Återge händelser och förlopp Informera Roa Struktur: Orientering Händelser Återblick

Återberättande text Språkliga drag: Kronologisk ordning 1:a personliga pronomen vanligt Specifika deltagare på temaplats Nominalgrupper Materiella processer, mentala processer Omständigheter Evaluerande språk Preteritum Tidsbindeord, logiska bindeord Vanliga skoltexter: Mitt sommarlov… När jag åkte till… En dag på fjället…

Jag gick upp ungefär klockan halv sju och sen körde min mamma mig till ridskolan. Där stod Terese och mötte mig på gården då jag kom. Min första uppgift blev att ge nästan alla hästar på ridskolan hösilage. Det var ganska kul, även om det blev många kassar med hö. Efter att jag matat hästarna fick jag mocka och fylla på med vatten medan Terese vattnade ridhuset. När vi var klara kom Karin, min ridlärare, och sa att vi skulle börja plocka sten och bajs i hagarna. Jag tyckte det var väldigt jobbigt men Terese hon var van. Klockan tolv var det dags för mat. Jag hade med mig pannkakor och Terese hade med sig Billys panpizza. Efter maten bad Karin oss ta in hästen Rubert för att tvätta hans svans. Det var jobbigt eftersom jag fick springa och hämta flera hinkar med vatten i Karins källare. När vi hade rengjort hans svans fick vi rida. Terese red en häst som hette Poesaidon och jag fick rida en häst som hette Lukas. Det gick bra, trots att Lukas var riktigt envis. Efter ridturen fick vi ta in hästarna i boxarna, därefter väntade vi på den första nybörjargruppen som vi skulle hjälpa. När dom hade ridit var det dags för mig att att åka hem. Det roligaste från den här dagen var när jag fick rida Lukas. Jag skulle kunna tänka mig att arbeta som ridlärare när jag blir äldre eftersom jag tycker om djur. På ridskolan lärde jag mig bl.a. att man måste vara duktig på vikt och kunna uppskatta, t.ex. då man tar hösilage.