LikabehandlingsplAnen

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Sexuell läggning Bisexualitet, heterosexualitet och homosexualitet
Advertisements

Likabehandlingsarbete
Föräldramöte Tid: – Syfte: Att göra föräldrar delaktiga i skolans likabehandlingsplan Mål: Att stärka samarbetet mellan hem och skola.
Likabehandlingsplanen för Korsavadsskolan.
Några följder av heteronormativitet:
Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling
Vi har en plan! Som grund för planen ligger aktuell lagstiftning där vi särskilt tittat på Skollagen (2010:800) i synnerhet 6 kap. och Diskrimineringslagen.
Studiens syfte Klarlägga om elevens rättsliga skydd mot kränkningar i samband med utbildning har stärkts sedan barn- och elevskyddslagens tillkomst, dvs.
1 Mångfald Har vår sexuella läggning någon betydelse i arbetslivet?
Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling
Välkomna!.
Källor: Lag SFS 2006:67 Skolverkets råd och anvisningar
Likabehandlingspolicy för Slottegymnasiet
De Sju Diskrimineringsgrunderna
en start för det lagstadgade likabehandlingsarbetet
Definitioner Kränkning paraplybegrepp där mobbning, trakasserier, diskriminering och övrig kränkande behandling ingår. Kränkning är när man blir illa behandlad.
TORSVIKSMODELLEN Arbete mot diskriminering och kränkande behandling
Bristande tillgänglighet – en ny form av diskriminering
SOCIAL MILJÖ I FÖRSKOLAN! En utmaning?!. SOCIAL MILJÖ 8. Delaktighet- Att känna o uppleva sig delaktig hela dagen! 9. Jämställdhet- Rätten att ha inflytande.
Likvärdig utbildning – Likvärdig undervisning
En översikt Jan-Åke Sandell Diskrimineringslagstiftning 1.
9/21/2016 Föräldraenkäten 2015 Förskola Skyttebo.
Konflikthantering på arbetsplatsen. Konflikt Önskemål man inte vill släppa + Blockering av annan = Frustration Agerande.
Diskrimineringslagen i praktiken Om grunder & antidiskrimineringsarbete Anna Karlsson
Bristande tillgänglighet – en ny form av diskriminering Carolina Stiwenius Diskrimineringsombudsmannen,
För att kunna lyckas i sina studier är det viktigt att kunna känna trygghet och att våga vara sig själv. Oavsett vem eleven är – kvinna eller man, ung.
Likabehandlingsplanen - Skolans plan för att förebygga och förhindra diskriminering och annan kränkande behandling.
Vi har olika intressen, behov, erfarenheter och möjligheter…
Uppsats – ”Etik och livsfrågor”
Fair play Samhällskunskap åk 4.
Plan mot diskriminering och kränkande behandling
Att våga där men inte här! Om tonen på nätet.
Föräldramöte Färila skola Välkomna
Vad kan du som förälder göra? Om någon annan inte har det bra
Alla människor är lika mycket värda!
Likheten förenar Möt Maria Johansson som uppmanar oss att se vad som förenar människor, trots våra olika upplevelser och erfarenheter.
Förmåner, privilegier och rättvisa
APL info åk 1 Arbetsförlagt arbete.
Konflikthantering på arbetsplatsen
Studeranderätt och diskriminering
Granska läromedel.
Brottsförebyggande Information
Cvl:s värdegrund För att kunna lyckas i sina studier är det viktigt att kunna känna trygghet och att våga vara sig själv. Oavsett vem eleven är – kvinna.
Etik- planering.
Att arbeta med fördomar i skolan
Trakasserier och sexuella trakasserier mellan barn
Ett schyst arbetsliv med mångfald och likabehandling
Vilka får plats hos oss? Välkomna till en eftermiddag omkring Mångfald, Värdegrund och bemötande Ledarforum 2018.
Din lön och din utveckling
Cvl:s värdegrund För att kunna lyckas i sina studier är det viktigt att kunna känna trygghet och att våga vara sig själv. Oavsett vem eleven är – kvinna.
LIKABEHANDLING.
Rättigheter och skyldigheter
Likabehandlingsplanen
Systematiskt förebyggande arbete mot diskriminering
Plan för lika rättigheter och möjligheter 2015
Mångfald Verksamhetsåret En ökad satsning
Barn och ungas delaktighet
Dagordning Hej och välkomna. 8:30 ESF projektet
Ett bra bemötande är att bemöta alla olika
En modell för flerspråkighet i förskola och förskoleklass
En arbetsplats för alla - Men hur då?
Barnkonventionen.
Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling
Detta är en förenklad version av vår likabehandlingsplan.
Föräldra- och elevmöte
Mänskliga rättigheter - gäller även barn?
Mänskliga rättigheter -
Särbehandling.
Föräldrar Förskola Förskolan Solägget 14 svar, 78%
Katedralskolans ordningsregler
Presentationens avskrift:

LikabehandlingsplAnen Skolans plan för att förebygga och förhindra diskriminering och annan kränkande behandling

Diskrimineringslagen Skollagen

Vad är diskriminering? Diskriminering är när någon behandlas sämre än andra enligt de sju diskrimineringsgrunderna Det här är Rosa Parks år 1955, när hon vägrade lämna sin plats i bussen för en vit man. Det blev starten till Bussbojkotten i Montgomery som sedan blev starten på medborgarrättsrörelsen i USA ledd av Martin Luther King.

Sju grunder för diskriminering Man får inte behandla någon orättvist på grund av: Kön Könsöverskridande identitet eller uttryck Etnisk tillhörighet Religion eller annan tro Funktionsnedsättning Sexuell läggning Ålder

Sex former av diskriminering 1. Direkt diskriminering (t.ex. får inte jobbet, lägenheten eller plats på skolan) 2. Indirekt diskriminering (t.ex. höga krav på svenska språket trots att det inte behövs för jobbet) 3. Trakasserier (förlöjliga, nedvärdera m.m) 4. Sexuella trakasserier (tafsa, blickar, ord) 5. Instruktioner att diskriminera (uppmana) 6. Bristande tillgänglighet (trösklar, trappor, parfym m.m)

Diskriminering på grund av kön Hur framställs (visas) män och kvinnor i böcker, arbetsblad och filmer som används i skolan? Hur mycket uppmärksamhet får män i skolan? Hur mycket uppmärksamhet får kvinnor i skolan? Behandlar läraren kvinnor och män lika? Jobbar man för att få bort förutfattade meningar om kvinnor och män? Anser man att kvinnor är viktigare än män i skolan? Anser man att män är viktigare än kvinnor i skolan?

Diskriminering på grund av könsöverskridande identitet eller uttryck Kläder, kroppsspråk och beteende kan vara könsöverskridande Delas män och kvinnor upp i olika grupper i skolan? Hur kan det påverka någon som inte vill definiera sig utifrån kön? Accepteras män med långt hår? Kvinnor med kort hår? Accepteras män som sminkar sig?

Diskriminering på grund av etnisk tillhörighet Handlar inte bara om länder utan om olika kulturer inom landet också Finns det rasism i skolan? Är vissa etniska grupper särskilt utsatta? Framställs det svenska som det normala?

Diskriminering på grund av religion Finns det antisemitism? Finns det islamofobi? Tar skolan lika stor hänsyn till alla religioner? Framställs någon religion som mer värdefull än andra? Tar personalen hänsyn till de behov som kan finnas som har samband med religion eller trosuppfattning? Är det ok att inte tro alls?

Diskriminering på grund av funktionsnedsättning Går det att komma in och fram överallt? Har personalen bra kunskap om olika funktionsnedsättningar (ADHD, autism, dyslexi, utvecklingsstörning) ? Finns det hjälpmedel och används de? Hur bra följs doftpolicyn?

Diskriminering på grund av sexuell läggning Vågar man vara öppen med att man är bisexuell eller homosexuell ? Hur pratar man om sexuell läggning i undervisningen? Framställs (visas) heterosexualitet som norm? Hur visas olika sexuell läggning i böcker och annat undervisningsmaterial?

Diskriminering på grund av ålder Får äldre förmåner som inte yngre får? Får yngre förmåner som inte äldre får?

Likabehandlingsplanen skyddar mot trakasserier och annan kränkande behandling Trakasserier och annan kränkande behandling kan vara: Knuffar Slag Svordomar/ könsord/ hot Utfrysning Ryktesspridning Klotter Sms eller mms

Skolans likabehandlingsplan Finns för att skydda dig när du är i skolan Gäller inte hemma och vid konflikter med kompisar, grannar eller släktingar.

Vem kan du prata med om du har blivit diskriminerad? Du kan prata med din lärare Du kan prata med någon i Likabehandlingsgruppen Marie Sofia Helena Eric, rektor på Sfi