KRETSLOPP FÖR ÅTERVINNINGSPROCESSER

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
HÄR BOR JAG Skogstrollen vt 2013
Advertisements

Ledningsdeklaration Länna/Rialaenheten 2009
Speldosan.
Hur det kom sig att vi började studera generna (arvet)
Bildspel om konstnären
Lee Esselström 2002 Min egen julkalender - stickade sockor på rad
TILLSAMMANS KAN VI GÖRA SKILLNAD VAR MED I EN ENTREPRENÖRIELL UTMANING.
Nu ska vi i motala och vadstena börja sortera våra matrester
Att tänka på inför redovisningen
Det är lätt & rätt att återvinna!
Svenska som andraspråk
Krokodilens förskola Storyline vt-08
1) Ni har kommit överens om att barnet ska ta bort sin tallrik från bordet efter måltider. Det går bra ibland och ibland inte. Den här gången går ditt.
Slöjd Presentation! Av: Malte Bergman.
Med rätt teknik kan vi rädda miljön
Produkter, hälsa och miljö
- Vikten av att kunna sälja in sin idé
Ekolle hösten 2013 TEMA: Vatten
VAD ÄR TEKNIK?.
Hållbar utveckling Vad är det för något? Vad handlar det om?
Tekniska verken i Linköping
Mitt arbete om förändringar av Pontus och Matilda
LEDARSKAP & METODIK Kristina Yondt
Hinduism Många gudar Astrologi Reinkarnation Karma Meningen med
Livskarriär Din väg mot ett arbete som kommer att göra dig lycklig.
Anställningsintervjun
Pedagogisk planering Brönjaskolan
Introduktion & Säkerhet del 2
Mullvad Mullvaden är ett djur som inte tycker om människor. Mullvaden är perfekt anpassad till ett liv under marken i gångar.
Caroline Hansson, Pilbäckskolan
Vad kan du göra för att minska ditt ekologiska fotavtryck?
Mitt arbete om förändringar av Ida och Alicia
Presentation av Ta ej bort detta. Om du gör det är det brott mot våra regler. Reglerna hittar du under sidan OM KLASSKLUR. Läs de innan nedladdning.
Sävja Danmark- vår plats i världen -barns inflytande och delaktighet
Hållbarutveckling Som en del i vårt arbete med hållbarutveckling så jobbar vi på Hönan med återvinning, att värna om vår naturen och våra leksaker. Här.
Avfallshantering På återvinningscentralen jobbar man med att sortera, bränna och återanvända sopor. Sopbilar kommer och hämtar soporna från våra gröna.
Teknik på Ä L G E N S Förskola 2010.
Det är lätt & rätt att återvinna!
BESÖKET PÅ ÅTERVINNINGSCENTRALEN VI HAR VARIT PÅ STUDIEBESÖK PÅ ÅTERVINNINGSCENTRALEN. ÅTERVINNINGSCENTRALEN ÄR EN SOPTIPP DÄR MAN KAN SLÄNGA SKRÄP SOM.
/ 1 Hej på er! Det är lätt & rätt att återvinna!.
Individer och grupper Samhällskunskap åk 5 ht 2015.
Hur kan barn bli mer delaktiga genom praktiskt vardagligt socialt arbete?
VÄLKOMNA TILL MYGGANS FÖRÄLDRAMÖTE
2 Brottsoffermyndigheten Värna brottsoffers rättigheter, behov och intressen. Samla och sprida information.
Hushållssopor/ Brännbart avfall blir fjärrvärme och el disktrasor plastleksaker kuvert post-it-lappar trägafflar mindre textilier (strumpor, trasor och.
Av: Sanna Andersson Vet du att.. I SVERIGE SLÄNGS DET ÖVER TON, FULLT ÄTBAR MAT I SKOLORNA VARJE ÅR DETTA MOTSVARAR VAD 2000 ELEFANTER VÄGER TILSAMMANS.
BIOSFÄRUTMANINGEN 2017 Skräp – vad är det?.
Hållbar utveckling Vad ska ni kunna?
Att spara långsiktigt? En förutsättning och ett villkor för en sund och hållbar ekonomi är att hushållen har tillgång till rätt och relevant information.
Ett bild och text repotage
IBSE Viktiga punkter i IBSE
Filmtajm!.
Spelare: P11, F11/10/09 Tränare: Spelare i P04, F03/04
Entreprenörskap 2 Ni ska läsa detta och förbereda er inför lektion måndag vecka 40. Då börjar allvaret att bygga er stad.
Samhällskunskap år 6 Catha Glaas, Thomas Smith
Materialkunskap Åk 9 Karlsängskolan.
Viggen veckobrev v. 4 Pedagoger: Mia, Jossan och Linda
Varifrån kommer kranvattnet?
Miljöledningssystem 14 november 2018.
Varifrån kommer kranvattnet?
Drakarna går på utflykt!
Att spara långsiktigt En förutsättning och ett villkor för en sund och hållbar ekonomi är att hushållen har tillgång till rätt och relevant information.
Att spara långsiktigt En förutsättning och ett villkor för en sund och hållbar ekonomi är att hushållen har tillgång till rätt och relevant information.
KRETSLOPP FÖR ÅTERVINNINGSPROCESSER
Jesu lidande och död.
KRETSLOPP FÖR ÅTERVINNINGSPROCESSER
KRETSLOPP FÖR ÅTERVINNINGSPROCESSER
KRETSLOPP FÖR ÅTERVINNINGSPROCESSER
KRETSLOPP FÖR ÅTERVINNINGSPROCESSER
KRETSLOPP FÖR ÅTERVINNINGSPROCESSER
Presentationens avskrift:

KRETSLOPP FÖR ÅTERVINNINGSPROCESSER Vad händer med alla tidningar när vi har slängt det? Lär er mer om metall genom att läsa sagan ”Prassel och ridningens resa!” där barnen tillsammans med Prassel får följa med i återvinningsprocessen för tidningar. Ni får veta vad som händer när vi slängt tidningarna i soptunnan och se hur det fungerar på tidningsåtervinningen.   LPFÖ18 Utbildningen ska ge barnen möjlighet att tillägna sig ett ekologiskt och varsamt förhållningssätt till sin omgivande miljö och till natur och samhälle. Barnen ska också ges möjlighet att utveckla kunskaper om hur de olika val som människor gör kan bidra till en hållbar utveckling – såväl ekonomisk och social som miljömässig. Samt ta tillvara barnens nyfikenhet samt utmana och stimulera deras intresse för och kunskaper om natur, samhälle och teknik. LGR11 Genom ett miljöperspektiv får de möjligheter både att ta ansvar för den miljö de själva direkt kan påverka och att skaffa sig ett personligt förhållningssätt till övergripande och globala miljöfrågor. Undervisningen ska belysa hur samhällets funktioner och vårt sätt att leva och arbeta kan anpassas för att skapa hållbar utveckling. BILD 1: Prassel och tidningarnas resa! Idag ska vi prata om var Prassels sopor tar vägen för vad händer egentligen när vi har slängt alla tidningar, kvitto och ritpapper till Prassel?

BILD 2: Här har ni Prassel som kan läsa tidningar i evigheters evighet. Olösta korsord, roliga historier och gårdagens nyheter – ALLT vill hon läsa. Prassel gillar att vara ensam, hon sitter gärna lutad mot sitt favoritträd och läser och läser och läser. Idag ska vi får följa med Prassel när hon kolla vart alla hennes sopor tar vägen.

BILD 3: Prassel har samlar ihop en papperskasse med massa gamla tidningar, ritpapper och kvitto som hon ska slänga. Hon tog med sig papperskassen till en återvinningscentral och passade på att prata med ÅVC-medarbetaren Eva. Prassel blev lite nyfiken på vad det är som händer med allt det som samlas in till tidningar. Eva förklarade att allt som kommer in på en återvinningscentral, återvinningsstation eller i soptunnorna hemma mellanlagras på Hässleholms kretsloppscenter i Vankiva. Därefter packas det och transporteras till en sorteringsanläggning i Helsingborg.

BILD 4: Prassel tog tåget till Helsingborg för att besöka sorterings-anläggningen. På sorteringsanläggningen genomgår tidningarna en översiktlig kontroll och packas till stora fyrkantiga balar. Prassel tyckte det var jätteroligt med kontrollen, för då fick hon chansen att titta igenom en massa tidningar, broschyrer och teckningar som hon aldrig sett innan!

BILD 5: När tidningarna har balats så flyttas de runt med lastmaskiner och truckar för att få en bra och jämn blandning på materialet. Prassel fick testat att köra runt balarna i en lite mindre truck, det tyckte hon var superroligt! Efter balarna är blandade skickas tidningarna till olika pappersbruk, just den här gången skulle tidningarna ända till pappersbruket Schwedt i norra Tyskland!

BILD 6: Väl framme i pappersbruket tas allt papper ner till små bitar och det går igenom en magnetkontroll som plockar bort all metall som till exempel häftklammrar från tidningar eller spiralen från kollegieblock. Bakom Prassel är första steget, en upplösningstrumma där pappret blandas med kemikalier och vatten. Prassel tittar ner på andra steget med massa bubblorna, i bubblorna finns alla kemikalier och trycksvärta som sen tas bort. Det görs också en efterrengöring med värme som tar bort vax, klister och andra plastämnen.

BILD 7: När pappersmassan är rengjord från kemikalier och allt annat formas nytt papper i en pappersmaskin. Därefter rullas pappret upp på stora rullar, men de stora rullarna måste ibland skäras ner till mindre rullar så tidningstryckerierna kan använda dem. Prassel fick veta att en pappersfiber kan återvinnas upp till 6-7 gånger innan den är utsliten, efter den är utsliten återvinns det till hushålls- och toalettpapper.

Bild 8: Prassel åkte på vägen hem inom ett tidningstryckeri och köpte med sig en nytryckt tidning. När hon väl kom hem satte hon sig under sitt favoritträd och började läsa. Det var en spännande resa som tidningarna och hon varit med om, men hon trivs nog ändå bäst här, under sitt favoritträd med en tidning att läsa.