Ekonomirapporten maj 2019 Anders Knape, ordförande Annika Wallenskog, chefsekonom Välkomna Anders. Hej och välkomna till presentation av vårens Ekonomirapport.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Region Värmland Kunskapsutveckling i Socialtjänsten REGIONALA STÖDSTRUKTURER i ett större sammanhang.
Advertisements

Vad styrs verksamheten utifrån • Lagen om skydd mot olyckor • Handlingsprogram • Kommunal och förvaltningslag • Verksamhetsplaner • Ekonomistyrning • Avtal.
Regionens nuläge Utmaningar och de europeiska målen till 2020.
Samordning för Psykisk (o)hälsa
Finansiell samordning – för vem ger det resultat ?
ESO seminarium Per Borgs presentation.
Ekonomirapporten. April 2014
Kan kommunsektorn växa realt med 2 procent per år? Lars Calmfors Kommek, Malmömässan 21 augusti 2014.
Hur ska landstingen klara de framtida utmaningarna? Forum Vårdbyggnad Av Björn Sundström Sveriges Kommuner och Landsting.
Budgetdagen februari 2014 Annika Wallenskog.
Ekonomirapporten. April 2014 Ekonomiska nuläget och utvecklingen i kommuner och landsting.
1 Norrbotten 1 april Jonas Eriksson Sveriges Kommuner och Landsting.
Samordna rehabiliteringen – Brukarcoach/IPS Bakgrund SoL, HSL Överenskommelser/avtal Riktlinjer Förordningar Samordna rehabiliteringen 2011 Supported employment.
Ekonomirapporten. December 2014 Diagrammen.. 1 Resultat i kommuner och landsting Miljarder kronor Ekonomirapporten. December 2014.
Eneffektiv användning En effektiv användning av resurser.
KONJUNKTURINSTITUTET
Ekonomirapporten. April 2015 Diagrammen. Ekonomirapporten. April Real procentuell förändring av skatteunderlaget per invånare och år Procent.
Erik Höglin Konsekvenser av att införa ett balansmål för finansiellt sparande i offentlig sektor 14 augusti 2015.
Sektorn i siffror 2014 Några diagram över kommuners och landstings kostnader, fördelning på kostnadsslag och intäkter samt demografisk utveckling.
Ekonomirapporten. Oktober 2015 Diagrammen. Ekonomirapporten. Oktober
Ekonomirapporten. Oktober 2015 Tabellerna. Ekonomirapporten. Oktober
6.Kunskapsstyrning vägen till bättre ekonomi! Anders Ekholm Annika Wallenskog Ingrid Bengtsson-Rijavec Mats Bojestig, moderator.
Bokslutsdagarna 2015 Annika Wallenskog. Ny befolkningsprognos.
Ekonomirapporten, april 2016 – Om kommunernas och landstingens ekonomi Diagrammen.
Välfärdens långsiktiga finansiering Annika Wallenskog – SKL.
Ekonomirapporten, april 2016 – Om kommunernas och landstingens ekonomi Tabellerna.
Innovationer för framtidens sjukvård i Stockholms läns landsting Daniel Forslund (L) innovationslandstingsråd Innovationsroteln, Liberalerna i SLL.
Ekonomirapporten oktober 2015 Bettina Kashefi, SKL.
Hållbarhetsrapport 2016 för de offentliga finanserna Konjunkturinstitutets årliga oberoende utvärdering av den långsiktiga hållbarheten i de offentliga.
Det är aldrig roligt att spara Genom att ta tag i problemen skapar vi en bättre framtid!
Äldre Bikupediskussion. Kunskapsstyrning Kunskapsstyrning på allas läppar men ännu inget genomslag i praxis Data samlas i mängd, men systemet agerar inte.
Ekonomirapporten, oktober 2016 Diagrammen Ekonomirapporten, oktober
Tre nya län 2019 Studieförbunden 10 oktober 2016.
Triagering och psykosociala team workshop 18 oktober
Förebyggande arbete och smarta samarbeten
Befolkningsprognos – färre ska försörja fler
Jämtland Härjedalen Analysgruppens presentation
Ekonomirapporten, maj 2017 Diagrammen
Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2016
Småföretagsbarometern 2016
Analysseminarium – ÖK maj
2016: Ökade intäkter, men också ökade kostnader Kommunsektorn +22 mdr Landsting och regioner +3 mdr
Strategi för hälsa Skola Socialtjänst Vård och omsorg
Strategi för hälsa Skola Socialtjänst Vård och omsorg
Flyktingmottagande.
Styrning utan riktade statsbidrag – hur dåligt kan det bli?
Ekonomirapporten oktober 2016
Sektorn i siffror 2016 Några diagram över kommuners och landstings kostnader, fördelning på kostnadsslag och intäkter samt demografisk utveckling.
Sofia Kialt projektledare​
Välfärdens finansiering
NÄR VÄLFÄRDEN GÅR FRÅN DELTID TILL HELTID
Direktiv till Budget
Skyddsfaktorer Riskfaktorer Livsvillkor Levnadsvanor Hälsa Ekonomiska konsekvenser Vårdkontakter Jämställdhet Jämlikhet Skyddsfaktorer Riskfaktorer.
Avdelningen för vård och omsorg
Befolkningsprognos.
Det ekonomiska läget, oktober 2017
Ekonomirapporten, oktober 2017 Alla diagram
Omställningen av hälso- och sjukvården
Ekonomirapporten, oktober 2017 Alla tabeller
Ekonomirapporten, oktober 2016
Den demografiska utmaningen
Energimyndighetens inspel
Patrik Sundström, programansvarig för ehälsa
Ekonomi Tillbakablick Tillväxten och dess utmaningar Arbeta smartare.
Kommunernas och Landstingens Arbetsmiljöråd (AMR)
Ekonomirapporten, december 2018 Alla diagram
Ekonomirapporten, maj 2018 Alla diagram
Samordnad utveckling för god och nära vård
Ekonomirapporten, maj 2019 Alla tabeller
Sektorn i siffror 2018 Några diagram över kommuners och landstings kostnader, fördelning på kostnadsslag och intäkter samt demografisk utveckling
Presentationens avskrift:

Ekonomirapporten maj 2019 Anders Knape, ordförande Annika Wallenskog, chefsekonom Välkomna Anders. Hej och välkomna till presentation av vårens Ekonomirapport. Vi har medarbetare och journalister på plats här i rummet, men förmodligen ännu fler på distans som följer den här sändningen via webben. Det finns möjlighet för deltagare via webben att ställa frågor via chatten så kan jag eller Annika förhoppningsvis besvara dem innan vi avrundar presentationen kl 10.30. Vi som är här idag för att gå genom slutsatser är jag Anders Knape, ordförande på SKL och Annika Wallenskog, chefsekonom och den som kan alla detaljer. Övergripande om rapporten Annika: Ekonomirapporten är något som vi gör två gånger per år och är en viktig faktor för budgetplaneringen i kommuner, landsting och regioner. Den belyser den ekonomiska situation och förutsättningar i landstingen, regionerna och kommunerna samt den förväntade samhällsekonomiska utvecklingen på några års sikt. Vi har även åhörare här i salen och däribland finns också några av de medarbetare som tagit fram rapporten.

Konjunkturen försvagas → svagare tillväxt i sektorns skatteunderlag Källa: Statistiska centralbyrån och Sveriges Kommuner och Landsting.

Många fler äldre och yngre – men svag ökning av antal i arbetsför ålder Källa: Statistiska centralbyrån och Sveriges Kommuner och Landsting.

Stark resultattrend i kommunerna bruten Källa: Statistiska centralbyrån samt egna beräkningar.

Högt demografiskt tryck i kommunerna Årlig procentuell förändring Källa: Statistiska centralbyrån samt egna beräkningar.

Kommunernas skuldsättning ökar kraftigt Källa: Statistiska centralbyrån samt egna beräkningar.

Regionernas resultat försämrat - från redan låg nivå Källa: Statistiska centralbyrån.

Underskott i 6 regioner Källa: Statistiska centralbyrån

Störst underskott i somatisk vård Källa: Enkät regionernas ekonomidirektörer, april 2019.

Demografiska behov ökar snabbare än arbetade timmar kommande år Källa: Statistiska centralbyrån och Sveriges Kommuner och Landsting

Kraftig resultatförsämring i kalkylen större överskott behövs på lång sikt Miljarder kronor Källa: Statistiska centralbyrån och Sveriges Kommuner och Landsting

Ökande gap mellan kostnader och intäkter Källa: Sveriges Kommuner och Landsting

3:12-reglerna flyttar skatteinkomster från kommunsektorn till staten Miljarder kronor Källa: Skatteverket.

Maastrichtskulden minskar totalt men kommunsektorns andel ökar Källa: Statistiska centralbyrån, Konjunkturinstitutet och Sveriges Kommuner och Landsting

Hur möter vi utmaningarna? Nya arbetssätt: teknik, förebyggande insatser Staten behöver ta ett större ansvar för välfärdsbehoven Underlätta så att fler kan jobba heltid och några år till - Staten behöver ta större ansvar Ekonomin i kommuner och regioner blir allt kärvare och låneskulden ökar samtidigt som statens andel av skulden snarare minskar, vilket inte är rimligt. Utöver att kommuner och regioner behöver effektivisera verksamheten med allt ifrån förändrade arbetssätt, användning av ny teknik och förebyggande hälsoarbete ser vi att staten också måste ta ett större ansvar för att möta de demografiska behoven. Följa finansieringsprincipen

Minska den statliga detaljstyrningen och den kortsiktiga planeringen SKL anser att den statliga detaljstyrningen och den kortsiktiga planeringen måste få ett slut. Ökningen av de riktade statliga satsningarna har – trots vällovliga intentioner – satt hinder för kommuner och regioner att använda resurser där de behövs utifrån de olika lokala förutsättningarna och utmaningarna. – Det finns en mängd regler kring statsbidrag, som styr och konserverar nuvarande organisation, bemanning och struktur. Regering och riksdag behöver istället tänka i helt nya banor och styra resurserna på ett mer effektivt sätt. Inom hälso- och sjukvårdsområdet kommer regeringen och SKL överens om ett- eller fleråriga satsningar, till exempel standardiserade vårdförlopp inom cancervården, kvinnors hälsa och förlossningsvård samt psykisk hälsa. Trots överenskommelserna vet regionerna ofta inte förutsättningarna när de beslutar budgeten på grund av de korta ledtiderna från överenskommelse till konkreta insatser. Det gäller inte minst 2019, där förhandlingar fortfarande pågår om resurser för hälso- och sjukvården för innevarande år. – Vi har nått till vägs ände med riktade statsbidrag och kortsiktig planering. Min fasta förhoppning är att vi inför 2020 ska komma överens om långsiktigt hållbara satsningar på hälso- och sjukvård och andra viktiga välfärdsområden. Vi vill se samsyn och ökat samarbete mellan kommunsektorn och staten

Frågor?