Turismens samhällsekonomiska betydelse på Åland 2018

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Utmaningar för Skåne. Befolkning, BRP, Sysselsättning Källa: SCB.
Advertisements

Konjunkturen i Örebro län Konjunkturläget kv Juni 2016.
Winnet Skånes 20-årsjubileum - Hur ser det ut i Skåne idag? Näringsliv Skåne Christian Lindell
Semesterekonomi och planer 2016 Ingela Gabrielsson, privatekonom
Sida 1 Så julhandlar svenskarna 2007 Synovate Sweden för Nordea Anna Bäcklund
Konjunkturen i Gävleborgs län Konjunkturläget kv Mars 2016.
Minimilöner – vad säger forskningen om effekterna? Timbro, 17 november 2015 Per Skedinger Institutet för Näringslivsforskning (IFN) Linnéuniversitetet.
Jesper Hansson KONJUNKTURINSTITUTET 23 mars 2016 Konjunkturläget, mars 2016.
Produktion i näringslivet Index 2005=100, förädlingsvärde till baspris, fasta priser.
Omsättning på den fysiska respektive finansiella elmarknaden Källa: Nord Pool Spot Elåret 2011.
Brukarundersökning inom socialpsykiatrin 2015 Stockholm Stad.
Internationell ekonomi Privatekonomi Företagsekonomi Nationalekonomi Internationell ekonomi Vad påverkar den internationella ekonomin? Sverige och världsekonomin.
Bild 1 Arbetsmarknadsutsikter våren 2016 Skåne Län Arbetsmarknad med tempo Prognos för arbetsmarknaden 2016 – 2017 Analysavdelningen Thomas Behrens
Arbetsmarknadsrapport Syftet är att redovisa hur och med vilka insatser Arbetsförmedlingen arbetar för att förbättra arbetsmarknadens funktionssätt.
Maria Billstam Konjunkturbarometern April Barometerindikatorn Index, medelvärde = 100 Standardavvikelse = 10.
Kap 15 Avvägningen inflation-arbetslöshet Historiskt sett så är inflationen hög då arbetslösheten är låg, och tvärtom. Under talen tänkte många.
/hp Kommunernas och samkommunernas lånestock och likvida medel , md € Källa: Statistikcentralen.
Lars Calmfors Svenskt Näringsliv 22/
Konjunkturen i Stockholms län kv September 2017
Spartid för kontantinsats 60 kvadrat
Arbetsmarknadsutsikterna våren 2017 BLEKINGE LÄN
Konjunkturen i Stockholms län kv Juni 2017
Konjunkturläget 2016 kv3 i Stockholmsregionen
Tågoperatörerna Järnvägsdagen
KONJUNKTURINSTITUTET
Brukarundersökning inom socialpsykiatrin 2015
Hur mår niondeklassare i Sörmland? Trender
Statsupplåning – prognos och analys 2016:3
KONJUNKTURINSTITUTET
Folkmängd 2013 Majorna-Linné Folkmängd 2013 Majorna-Linné
Folkmängd 2013 Norra Hisingen Folkmängd 2013 Norra Hisingen
Utredningen om kommunal planering, del 2
Det behövs mellan – nya bostäder om året fram till 2030
Brukarundersökning inom socialpsykiatrin 2015
Energimarknadskommentaren 27 maj 2009
Målbild och strategi för effektiv och nära vård år 2030
De stora lärargrupperna
Kvalitetsmätningen hösten 2017
Konjunkturen i Stockholms län kv December 2017
Konjunkturen i Södermanlands län Konjunkturläget kv Juni 2016
PPR september
Elev- och Föräldraenkät
Besöksnäringens Konjunkturbarometer
Ett utmanat Sverige.
Industrikonjunkturen och efterfrågan på el Maria Sunér Fleming, Ansvarig Energi och Klimat Svenskt Näringsliv.
Näringslivsanalys Umeå kommun
DET HÄR ÄR MALMÖ HÖGSKOLA
Papper Produktion och leveranser
Ekonomirapporten, maj 2018 Alla tabeller
Ung Cancer - Medlemsundersökning 2017, Närstående
Personalstatistik delår 2018
Kvaliteten på regionala data kan vara bristfällig
Utsläpp från konsumtion – vad mäter vi och vad finns det för utvecklingsmöjligheter? Anders Wadeskog, SCB.
Konjunkturen i Stockholms län kv Mars 2018
SFI/SFX 2018 i Stockholms län
Ekerö kommun Åk 9 Åk 2 (gymnasiet)
Viktiga begrepp.
Nyckeltal äldreomsorg för GR - kommunerna
Ekonomirapporten, december 2018 Alla diagram
Kvaliteten på regionala data kan vara bristfällig
UND1X med osäkerhetsintervall Årlig procentuell förändring
Källor: SCB och Riksbanken
Heckscher Ohlin modellen
IQs Alkoholindex 2018.
Huvudscenariot Utlandet Sverige Inflation Tillfälliga effekter
Nyckeltal från Centrum
Utgifter för miljöskydd inom massa- och pappersindustrin samt trävaruindustrin* Massa- och pappersindustrin har under många år lagt ner stora.
Sammanfattande budskap
IFO-FH resultat och prognos per juli 2018
Arbetsmarknadsutsikterna våren 2019
Presentationens avskrift:

Turismens samhällsekonomiska betydelse på Åland 2018 Huvudresultaten Branschevent 25.4.2019 Jouko Kinnunen ÅSUB Den globala ekonomin växer måttligt och tillväxten väntas accelerera något 2014-2015. Men tillväxtländerna har saktat ner sedan sommaren och oron kring det amerikanska budgettaket kvarstår vilket gör att det finns en negativ underton i många internationella prognoser. Detta understryks av försvagad världshandel, försvagade investerings- och kapitalströmmar. I Euroområdet har vi en svag tillväxt, hög arbetslöshet, i synnerhet bland ungdomar och samtidigt låg inflation. Det innebär ett stort tillväxt- och efterfrågebortfall. Den statsfinansiella situationen för krisländerna har förbättrats något. Samtidigt är banksystemet i stort behov av renovering. Sammantaget ger en internationell utblick vid handen att återhämtningen blir långsam och att den sannolikt också kan bli fortsatt skakig.

Studiens upplägg __________________________________________________________ 1544 turistintervjuer Hushållsenkät till ca 800 familjer – 450 svar dvs 56% svarade Enkät till 250 företag - 176 svar dvs 70% svarade Genomgång och användning av ÅSUBs turismsstatistik och annat statistikmaterial Kombination av enkätinformation med nationalräkenskaperna – beräkning av turismens andel av BNP och sysselsättning Internationell jämförelse av turismens betydelse Lite mer omfattande CGE-modellanalys än i förra rapporten – ingen input- output-analys Ett tiotal personer inom ÅSUB har deltagit i arbetet med undersökningen Förändringar i oljepriset har en stor påverkan på åländska hushåll och företag. Priset har hittills i år legat under fjolårets nivå. Det genomsnittliga priset uppgick i fjol till 112 USD per fat för Brentolja, för att sedan sjunka till 108 USD i genomsnitt till och med början av oktober i år. Bland annat utvinning av naturgas i USA har hållit priset nere. Vi vet att råoljepriset och priset på bunker följs åt, så rederierna har hittills haft lägre bränslekostnader i år än i fjol.

Utveckling av inresande - ca 2,1 miljoner år 2018 (varav ålänningarnas egna resor c 260 000) Förändringar i oljepriset har en stor påverkan på åländska hushåll och företag. Priset har hittills i år legat under fjolårets nivå. Det genomsnittliga priset uppgick i fjol till 112 USD per fat för Brentolja, för att sedan sjunka till 108 USD i genomsnitt till och med början av oktober i år. Bland annat utvinning av naturgas i USA har hållit priset nere. Vi vet att råoljepriset och priset på bunker följs åt, så rederierna har hittills haft lägre bränslekostnader i år än i fjol.

Ca 500 000 övernattningar i de åländska inkvarteringsanläggningarna - som omfattas av årliga inkvarteringsstatistiken Finland 47% Sverige 39% Övriga länder 14% Förändringar i oljepriset har en stor påverkan på åländska hushåll och företag. Priset har hittills i år legat under fjolårets nivå. Det genomsnittliga priset uppgick i fjol till 112 USD per fat för Brentolja, för att sedan sjunka till 108 USD i genomsnitt till och med början av oktober i år. Bland annat utvinning av naturgas i USA har hållit priset nere. Vi vet att råoljepriset och priset på bunker följs åt, så rederierna har hittills haft lägre bränslekostnader i år än i fjol.

Estimerade totala antalet övernattningar __________________________________________________________ 1,78 miljoner år 2018 1,66 miljoner år 2013 Förändringar i oljepriset har en stor påverkan på åländska hushåll och företag. Priset har hittills i år legat under fjolårets nivå. Det genomsnittliga priset uppgick i fjol till 112 USD per fat för Brentolja, för att sedan sjunka till 108 USD i genomsnitt till och med början av oktober i år. Bland annat utvinning av naturgas i USA har hållit priset nere. Vi vet att råoljepriset och priset på bunker följs åt, så rederierna har hittills haft lägre bränslekostnader i år än i fjol.

Dygnskonsumtion enligt inkvarteringsform 2003-2018 (fasta priser) __________________________________________________________ Förändringar i oljepriset har en stor påverkan på åländska hushåll och företag. Priset har hittills i år legat under fjolårets nivå. Det genomsnittliga priset uppgick i fjol till 112 USD per fat för Brentolja, för att sedan sjunka till 108 USD i genomsnitt till och med början av oktober i år. Bland annat utvinning av naturgas i USA har hållit priset nere. Vi vet att råoljepriset och priset på bunker följs åt, så rederierna har hittills haft lägre bränslekostnader i år än i fjol.

Turisterna som betalat privatperson för logi enligt hemland __________________________________________________________ Ca 35 000 övernattningar Förändringar i oljepriset har en stor påverkan på åländska hushåll och företag. Priset har hittills i år legat under fjolårets nivå. Det genomsnittliga priset uppgick i fjol till 112 USD per fat för Brentolja, för att sedan sjunka till 108 USD i genomsnitt till och med början av oktober i år. Bland annat utvinning av naturgas i USA har hållit priset nere. Vi vet att råoljepriset och priset på bunker följs åt, så rederierna har hittills haft lägre bränslekostnader i år än i fjol.

Turisternas dygnskonsumtion enligt syftet med resan till Åland 2003-2018 (i 2018-års priser) __________________________________________________________ Förändringar i oljepriset har en stor påverkan på åländska hushåll och företag. Priset har hittills i år legat under fjolårets nivå. Det genomsnittliga priset uppgick i fjol till 112 USD per fat för Brentolja, för att sedan sjunka till 108 USD i genomsnitt till och med början av oktober i år. Bland annat utvinning av naturgas i USA har hållit priset nere. Vi vet att råoljepriset och priset på bunker följs åt, så rederierna har hittills haft lägre bränslekostnader i år än i fjol.

Ålänningarnas antal resor under det senaste året efter kön, åldersgrupp och region (genomsnitt, 2018) __________________________________________________________

Turistgruppernas landkonsumtion på Åland 2018 (104,5 miljoner euro inklusive moms) enligt inkvarteringsform 95,7 miljoner euro år 2013 i 2018-års priser

Turisternas landkonsumtion på Åland 2018 (104,5 miljoner euro inklusive moms) per utgiftspost __________________________________________________________ Fördelning år 2013 95,7 miljoner euro år 2013 i 2018-års priser

Turisternas landkonsumtion på Åland och utgifter för resorna till och från Åland på åländsägda fartyg 2018 (328 miljoner euro inklusive moms) per utgiftspost __________________________________________________________ Fördelning år 2013 344 miljoner euro i 2018-års priser

Inkomstmetodens resultat: den turistrelaterade omsättningen (exklusive moms) per bransch 2018 enligt företagens uppgifter (1 000 euro) __________________________________________________________

En jämförelse av inkomst- och utgiftsmetodens resultat 2018 __________________________________________________________

Överrepresentation av företag utan turisminkomster? Förklaringar till skillnader mellan utgifts- och inkomstmetoden __________________________________________________________ Överrepresentation av företag utan turisminkomster? Företagen har underskattat sina inkomster från turister Ökning av fritidshusägare bland turisterna Minskning i antalet stuggäster AirBnB? => TURISMEN HAR KANSKE BLIVIT MINDRE SYNLIG?

Turismens andel av BNP 2008 - 2018 (2018-års priser) __________________________________________________________

Utvecklingen av turismen och den övriga ekonomin 2002-2018 __________________________________________________________

Turismens sysselsättning inom den privata sektorn 2018 __________________________________________________________

Turismens sysselsättning inom den privata sektorn 2011 vs 2018 __________________________________________________________

Internationell jämförelse av turismens bidrag till ekonomin __________________________________________________________

Sammanfattande kommentarer __________________________________________________________ Totalt ca 1,8 miljoner övernattningar Turismefterfrågan har varit oförändrad de senaste åren Boende hos privatpersoner mot betalning står för ca 35 000 övernattningar (ca 2%)- även t ex hotell och stugor använder web-portaler Fritidshusägarnas roll har ökat betydligt – stugbygästernas andel minskat Landturismens bidrag till förädlingsvärdet relativt lågt i förhållande till konsumtionsvolymen Turismens tillväxteffekter läcker i hög grad ut till kringliggande regioner – sjöfartens roll Ålandsturisten har blivit svårare att urskilja från lokalbefolkningen – utmaningar med inkomstmetoden