Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

SFI/SFX 2018 i Stockholms län

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "SFI/SFX 2018 i Stockholms län"— Presentationens avskrift:

1 SFI/SFX 2018 i Stockholms län
ANALYSRAPPORT

2 Svenska för invandrare 2018 i Stockholms län
-Så tycker de studerande om sin utbildning och sin skola

3 8 662 svarade på enkäten Det var drygt som svarade på enkäten. Av dessa var 58 procent kvinnor och 64 procent över 30 år. Det var 21 procent som hade bott i Sverige mindre än 1 år och 57 procent hade bott i Sverige upp till 2 år. 42 procent hade 13 års utbildning eller mer från sitt hemland. I populationen är 54 procent kvinnor och ca 41 procent har en utbildning på mer än 13 år.1 Svarsfrekvensen var 64 procent. Bortfallet verkar inte vara nämnvärt högre i någon specifik grupp. 1 Källa: Skolverket (2017).

4 Bakgrund De studerandes bakgrund samt information om deras tid på SFI/SFX Jmf m tidigare år ( ): Andel manliga svaranden ökat (40%->46%->42%) Studerar bara SFI ökat (52%-57%->56%) Andel kort vistelsetid (<3 år) ökat (61->63%->57%)

5 Helhetsomdöme Jag kan rekommendera min skola till andra
Genomsnittspoäng (exkl. vet ej) Följande faktorer har störst samvariation med helhetsomdömet (i fallande ordning)1: Om man har en studieplan Ålder De som arbetat eller studerat är mer nöjda jämfört med de som bara läst SFI/SFX Övriga faktorer (distans/klassrum, vistelsetid eller utbildning) är av mindre betydelse för helhetsomdömet efter att ovanstående faktorer inkluderats. Rankingen till vänster är baserad på en logistisk regression där samtliga faktorer testats på samma gång (på så vis kontrollerar vi även för frågornas samvariation sinsemellan). Staplarna till höger avser de faktiska genomsnittspoängen exklusive vet ej svar. 1 Analysen är baserad på en logistisk regression där flera faktorer har testats på samma gång. Utfallsvariabeln i modellen är om man svarat 4-5 på skalan.

6 Helhetsomdöme Jag kan rekommendera min skola till andra
Följande områden har störst samvariation med helhetsomdömet (i fallande ordning)1: Lärandet Vägledning Inflytande Normer och värden Följande 5 frågor har störst samvariation med helhetsomdömet (i fallande ordning)1: Lärandet: Jag får den hjälp som jag behöver Vägledning: SFI/SFX-studier gör det lättare att studera vidare Normer och värden: Mina lärare är bra mot mig Inflytande: Vi elever kan vara med och bestämma vad vi ska göra på lektionerna Vägledning: SFI/SFX-studier gör det lättare att få arbete Området avseende Lärandet har störst samvariation med helhetsomdömet, därefter kommer området avseende Vägledning. Området avseende Trygghet har minst samvariation med helhetsomdömet. Samvariationerna är dock stora mellan samtliga områden – är man nöjd med en sak så verkar det även vara troligt att man är nöjd med andra saker också. När man ser specifikt på vilka frågor som tillför mest förklaring av helhetsomdömet så syns vikten av möjligheter till framtida studier och arbete, lärarnas betydelsefulla roll, samt studenternas inflytande Om man enbart analyserar de elever som har en åsikt om studie- och yrkesvägledning så är nöjdheten med sin studie- och yrkesvägledning också av stor betydelse för helhetsomdömet. 1 Analysen är baserad på en multipel linjär regression där samtliga områden/frågor testats på samma gång. Rankingen är baserad på i vilken ordning indikatorerna läggs in i modellen för att öka förklaringen (förklaringsgraden) av helhetsomdömet. På så vis tas även hänsyn till hur frågorna samvarierar med varandra och inte enbart frågornas enskilda samband med helhetsomdömet. 6

7 Normer och värden Fler anser att de blir bra behandlade av sina lärare jämfört med av andra studerande*. Det är färre i jämförelse som anser att det är arbetsro i klassrummet*. * I redovisningen/analysen av hur man behandlats av andra elever samt om det är arbetsro på lektionerna ingår inte elever som studerat på distans eftersom dessa inte svarat på frågorna eller i väldigt hög grad svarat vet ej. Ungefär samma som förra året.

8 Normer och värden Följande bakgrundsfaktorer har störst samvariation med frågorna avseende normer och värden1: Kön, män är mindre nöjda SFI-elever är mer nöjda än SFX-elever Högutbildade är mer nöjda än de med kort utbildning (Överlag små skillnader i svar sett till bakgrundsfaktorer - resultaten bör ej övertolkas) Genomsnittspoäng (exkl. vet ej) Överlag är det inga större skillnader efter olika bakgrundsfaktorer i vad man tycker avseende påståendena i området Normer och värden. - Resultaten ang störst samvariation bör därför inte övertolkas. Resultaten är i linje med förra året. 1 Analysen är baserad på en logistisk regression där flera faktorer har testats på samma gång. Utfallsvariabeln i modellen är om man i genomsnitt svarat 4-5 på frågorna inom området.

9 Trygghet 90% har svarat ’4’ eller ’5’ på om de känner sig trygga, 3% har svarat ’1 Stämmer inte alls’ eller ’2’. Lägre andel vet vem de ska vända sig till om de inte känner sig trygga. Resultaten i linje med förra året. Enstaka procentenhets förändring.

10 Trygghet Genomsnittspoäng (exkl. vet ej) Följande bakgrundsfaktorer har störst samvariation med frågorna avseende trygghet: SFI-elever är mer nöjda än SFX-elever Kön, män är mindre nöjda Ålder Få signifikanta variabler. Svaren gällande trygghet skiljer sig inte så mycket beroende på bakgrund.

11 Lärande Flest instämmer i att deras lärare förklarar så att de förstår, samt gör så att de vill lära sig mer (89% svarat ’4’ eller ’5’). Eleverna instämmer i lägre grad att läraren snabbt ger besked efter inlämningsuppgifter och prov. Små försämringar på vissa frågor (Mina lärare förklarar så att jag förstår) jämfört med förra året samt året före det.

12 Lärande Följande bakgrundsfaktorer har störst samvariation med frågorna avseende lärandet: SFI/SFX (SFI-elever är med nöjda) Kön Ålder Distanselever är mindre nöjda Genomsnittspoäng (exkl. vet ej)

13 Inflytande De studerande instämmer i högre grad att de vet vem de ska prata med om de vill klaga på något i skolan. Eleverna instämmer i lägre grad att de får vara med och bestämma om vad som ska göras på lektionerna. Jmf m förra året: Första frågan marginell försämring Andra frågan marginell förbättring Sista frågan likartat

14 Inflytande Följande bakgrundsfaktorer har störst samvariation med frågorna avseende inflytande: SFI/SFX (SFI-elever är mer nöjda) Utbildningsnivå (de som har mer än 13 års utbildning är minst nöjda) Genomsnittspoäng (exkl. vet ej) SFX elever och högutbildade elever något mindre nöjda med sitt inflytande. SFX-elever har blivit mer nöjda med sitt inflytande i jämförelse med förra året. Distanselever har ökat sin nöjdhet med inflytande mest i jmf m förra året. 14

15 Vägledning Det är något fler studerande som instämmer i att deras studier gör det lättare för dem att studera vidare jämfört med att få ett arbete. Av de som har en åsikt om sin studie- och yrkesvägledning är 88 procent nöjda. Lika höga andelar som förra året

16 Vägledning Följande bakgrundsfaktorer har störst samvariation med frågorna avseende vägledning1: Ålder (äldre är mer nöjda) Kön (män är mindre nöjda) Utbildningsnivå (de med kortare utbildning är mer nöjda) SFI/SFX (SFI-elever är mer nöjda) Genomsnittspoäng (exkl. vet ej) Andel nöjda (exkl. vet ej) Jämfört med förra året: Distanselevernas nöjdhet har ökat 1 Frågan avseende nöjdhet med sin studie- och yrkesvägledning ingår inte i den sammanvägda analysen av åsikterna kring Vägledning eftersom denna fråga är av annan karaktär både vad gäller formulering och svarsalternativ.

17 Finns det något annat som du tycker att din skola kan göra bättre?
Det var studerande (34%) som hade skrivit ett svar på frågan om man tyckte att något i sin skola borde utvecklas/förbättras. Utbildningsplanen är av stor betydelse. Många synpunkter handlar om att de studerande vill lära sig mer, vilket handlar om att utöka antal undervisningstimmar. Flera grammatiklektioner, hemläxor och arbetsböcker efterfrågas. En del nämner även att klasserna är allt för stora och att klasserna borde bestå utav färre elever. Ökning i andel som skrivit ett fritextsvar flera år i rad.

18 Samtliga anordnare1 Sorterat fallande efter helhetsomdömet
Röda är relativt låga värden. Genomgående höga bra betyg till samtliga anordnare. 1 Anordnare med färre än 10 svar listas ej


Ladda ner ppt "SFI/SFX 2018 i Stockholms län"

Liknande presentationer


Google-annonser