Målformulering att sätta upp mål

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Idrottsskador. Att förebygga motionsskador Värm upp ordentligt. Töj korta och strama muskler före och efter motionspasset. Använd bra skor och rätt motionsutrustning.
Advertisements

MIN AKTIVITET Vi är många som tycker om att röra på oss! Vad är det som händer med oss då?
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION.
MIN AKTIVITET Vi är många som tycker om att röra på oss! Vad är det som händer med oss då?
Säsongen ”Om du svettas nu så får motståndarna svettas mer under säsongen” Fredrik Nygren 2011 Här är ditt egna fysprogram som du ska träna på.
Träningsprogram till musik, åk 8 Adolf Fredriks Musikklasser.
TRÄNINGSLÄRA Oavsett i vilken fas i livet man befinner sig är det viktigt med träning. Vilken aktivitet passar dig bäst?
Goda resultat inom idrott bygger på en bra balans mellan att ÄTA, TRÄNA och VILA.
 MålvakterBackarForward  JohannaLozzanMatilda O Kapten  EllinorOliviaFanny B  ElinMiaJulia  Elin LAnnaEmma  ArvenHanna  MarieElin  Ebba TJozzan.
Föräldramöte BHC U12/U13 (Team -04/-05)
Toppning vs. Nivåindelning IK Zenith F02 Per-Olof Johansson.
Fysio 333 AB  Kontakt   Tele  
Vad är du för typ av person? (Skriv vid raderna i dina papper)
Jesus stressade inte -men han hann ändå.. Jesus var Gud och samtidigt människa. Han blev: Hungrig, trött, ledsen, arg och upprörd. Hungrig, trött, ledsen,
TPI workshop. Team Pro Inventory Inledning Syfte Att få en tydligare bild av och diskutera hur väl teamet/arbetsgruppen samarbetar och interagerar. Mål.
Cirkulation och fysisk aktivitet - Våra bästa vänner går hand i hand + = Sant.
Sommaren Supersnabba spelare från 0 till 15 meter Spelare som har bra bål och rygg stabilitet Spelare som klarar minst 50 anfall per match Spelare.
TRIVSELREGLER VALLENS IF F98 I omklädningsrummet :  Att alla sänker ljudnivån.  Att alla skall få en plats att byta om på.  Att alla håller ordning.
MÅL 2015 Vinna serien. Punkter för att nå vårt MÅL Ge järnet på träning Gör maximal insats i alla övningar och spelmoment på träningen. Använd samma energi,
Hej och välkommen Undervisning 1.Mental träning Övning 1. Visualisering 2. Målbild Utvärdering 1.Frågor 2.Enkät.
Träningsplanering Vinnare i långa loppet. Varför träningsplanera? Effektivisera sin träning Få vardagen att fungera Rätt träning vid rätt tidpunkt.
Barn och ungdomars utveckling
IdrotIdrottIitsskador
Uppsats – ”Etik och livsfrågor”
Hälsofrämjande insatser inom socialpsykiatri
Sträck dig som ett streck
Förebyggande av skador inom idrott
Mål HeLP 2016.
Lag P06:5 Föräldramöte 6/
Förhållningsregler Järfälla hC Team 07.
Träningslära.
Människokännedom.
Målformulering att sätta upp mål
Tränings- och kostprogram
Konsten att läsa sakprosa
Välkommen till mitt utvecklingssamtal ÅK Ht 2017
Fysträning P00 Jul och Nyår 2014
1. HÅLLFASTHET ATT BYGGA STARKT SID
AIK P03 U2 Träningsläger 18-19/8
Agenda - Reflektioner vårsäsongen
TEMATRÄNING – PASSNING/MOTTAGNING
Sommarträning! Nu när fotbollen är slut är det bra om du fortsätter att hålla igång. Vår önskan är att du springer 2 km en gång i veckan och att du gör.
Formativt lärande.
LIVET Skruva upp volumen och klicka för att komma igång.
Gympapass Vad är ett gympapass/micropass? Vilka delar ingår?
Att leva med……. Här presenterar du dig. ”Vem är jag å vad gör jag här hos er?”
1. HÅLLFASTHET ATT BYGGA STARKT SID
Hälsokursen - vikt Träff 1 Välkomna!.
Kurs mindfulness Studenthälsan
Målformulering att sätta upp mål
FRIIDROTT ÅR INTRODUKTION.
Framtidsfullmakt Annika Lewerth.
Ett fel på kvinnor.
FRIIDROTT ÅR SPRINT.
Tränarutbildning Steg 2 Psykologi.
Träningsprogram Barn födda 08/ kl 09:30 -11:00
Löpledare Del B - Löpningen.
Spelarutbildningsplan
1. HÅLLFASTHET ATT BYGGA STARKT SID
Mensutmaningen.se MENS OCH TRÄNING.
Kurs mindfulness Studenthälsan
FIRST LEGO League 2018 Östersund
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Ta hand om dig själv.
SoL övningskompendie Tema: Fint och dribbling
Guide för genomförande av grundutbildning Barnkonventionen
Teori Kuben P07.
7 av 8 13-åringar rör på sig för lite
Om buden.
7 av 8 13-åringar rör på sig för lite
Presentationens avskrift:

Målformulering att sätta upp mål

Hur ska ett mål vara? Specifikt/konkret Mätbart Angeläget Realistiskt Tidsbestämt

Specifikt/konkret Varför ska jag idrotta/träna? Målet ska vara enkelt och tydligt beskrivet. Inga vaga målsättningar som ”starkare”, ”bättre kondition”. Det måste vara ett konkret mål som går att mäta.

Konkretisera mål (några exempel) Bli starkare Klara av att göra 50 armhävningar Klara 50 kg i bänkpress Klara 100 kg i knäböj Klara av att hålla plankan i 100 sekunder Klara av att göra 10 pull ups Konkretisera Få bättre kondition Komma upp till nivå 12 (BEEP TEST) Springa 3 km under 15 minuter Konkretisera Bli spänstigare Att hoppa 2 meter i stillastående längdhopp Konkretisera

Formulera mål Mål Problem Åtgärd Jag ska bli så bra som möjligt När vet du att du har blivit så bra som möjligt? Risken är att du jagar ett mål som du aldrig kommer att nå. Gör målet mer mätbart och specifikt. T ex ”jag vill springa 3 km under 15 minuter”. Jag ska bli svensk mästare Detta är ett typiskt resultatmål som har den stora nackdelen att personen inte har kontroll över målet. Han eller hon kan göra sitt livs tävling, men ändå bli slagen av någon som är snäppet bättre. Fokusera på sådant som går att kontrollera.

Mätbart På ett eller annat sätt ska du kunna mäta resultatet, exempelvis med måttband, tidtagarur eller stegräknare. Målet kan exempelvis vara att springa en viss sträcka under en bestämd tid, att genomföra ett visst antal repetitioner i en styrkeövning.

Angeläget Målet som du formulerar måste verkligen vara något som du vill uppnå. Det är meningslöst att sätta upp ett mål som saknar betydelse för dig.

Realistiskt Målet måste vara realistiskt. Det är inte så smart att sätta upp ett mål om att man ska slå världsrekordet på 100 meter. Jag ska träna två timmar varje dag… Om du inte har tränat på väldigt lång tid så är det inte särskilt smart att träna så hårt. En relevant fråga att ställa till sig själv – Var befinner jag mig just nu?

Vad ska man tänka på innan man konstruerar ett träningsprogram? Hur mycket tid har jag att lägga på träningen (ggr/vecka)? Vad är målsättningen? Potentiella hinder? Det kan vara allt från tidigare skador till tidsbrist eller andra problem som kan tyckas förhindra måluppfyllelsen. Val av övningar? Vilka moment och övningar ska jag göra för att bäst lyckas uppnå mitt uppsatta mål?

Specificitetsprincipen Du blir bra på det du tränar. Träningsprogrammet måste ha relevans för det mål du ska uppnå! Om du vill få bättre kondition måste du konstruera ett träningsprogram som syftar till att öka konditionen. Vill du öka i styrka måste du konstruera ett träningsprogram som syftar till att öka styrkan.

Superkompensation Det är när du återhämtar dig, det vill säga vilar, äter och sover som din prestationsförmåga (styrka och kondition) byggs upp. Viktigt att tänka på i programmet – få tillräckligt med återhämtning. Minst en vilodag i veckan.

Hur bör ett träningsupplägg se ut? Moment Syfte Generell uppvärmning Höja pulsen, kroppstemperaturen och öka cirkulationen i kroppen. Målet är att aktivera stora muskel-grupper på ett lugnt sätt. Specifik uppvärmning Göra sig redo inför träningspasset. Få igång nervsystemet och koordinationen. Huvuddelen Vad ska du träna? Form av träning Hur ska du träna? Intensitet Intervall/distans, set/reps, teknik Nedvarvning/stretch Jogga ned Stretcha Påskynda återhämtningen.