Miljösamverkan östra Skaraborg

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Avfall eller produkt? Det är den ursprungliga ägaren av jord och stenmassorna som avgör om han ska göra sig av med massorna (kvittblivning) eller om det.
Advertisements

Mattias Gustafsson, SGU
PROJEKT Schakt- massor Miljöjurist, Dr. Margaretha Svenning.
Elektroniskt expert-stöd, EES Kundfall
Anna Bryllert Vad gäller om Du träffar på en förorening?  Underrättelseplikt  Anmälningsplikt  Fortlöpande dialog.
Vi utvecklar människor. Människor utvecklar företag Utvärdering Projektledarutbildning, steg 2 Öppen utbildning Vt-2010 Utbildare: Jesper Olsson Plats:
En översyn av riksintressen pågår
Samhällsbyggaren med helhetssyn
Västerås stad, miljö- och hälsoskyddsförvaltningen
Pedagogisk dokumentation i det systematiska kvalitetsarbetet
Formellt, skarpt och snyggt
- Konsten att ge feed-back
VAD KOSTAR LÅNET? INTRODUCERA KAPITLET
Presentation av projektmaterial Egenkontroll för fastighetsägare
Restaurering och Miljöbalken (MB) Magdalena Lindberg Eklund (vattenverksamhetsgruppen på Länsstyrelsen) Vad är vattenverksamhet? Måste man söka tillstånd?
Läroplansträff Välkomna.
Definition av avfall & när avfall upphör att vara avfall
F.d. Värnamotvätten Efterbehandling av förorenade områden – möte m. workshop om klorerade lösningsmedel den 6-7 september 2012 i Stockholm (Pär Nilsson.
Avfall på villovägar Miljöjurist Dr. Margaretha Svenning.
Masshantering i samband med ett större infrastrukturprojekt – exempel från Uppsala kommun Trafikverkets utbyggnad av dubbelspår genom Gamla Uppsala.
Röd zon Grön zon Grön zon Röd zon.
Vad kostar lånet?. Fula knep Varför betala i dag - när man kan betala i morgon?
Skogstorps sågverk Skogstorps sågverk ligger på fastighet Kälby 1:26, precis bredvid Hyndevadsån. Det har funnits ett sågverk på platsen i ca 100 år I.
Naturvårdsverket | Swedish Environmental Protection Agency 1/9 Naturvårdsverkets utgångspunkter för efterbehandling av förorenade områden.
1 EVENTUELL VINJETT Miljökontoret Södertälje Ibland går det undan! När det gäller exploateringar är tidsaspekten ofta mycket viktig.
MIFO fas 1-inventering ”Företagets Namn” Bilden på fastigheten är hämtad från lantmäteriets 50-tals karta. Ev kan man här lägga in en bild kopplad till.
Risker med förorenade områden i länet
Mälarlänsutbildningen 28 sept
IED-Statusrapporter Naturvårdsverket | Swedish Environmental Protection Agency
Personligt agerande PIE. IEI. LiU. Carina Höyheim 2010
Lärande samtal Utse en gruppledare som leder samtalet och håller tiden
Förvaringsfallet igen, hur angriper vi problemet?
Våra livsmiljöer land och stad Presentation för föreningen Rädda Vallaskogen 5 maj 2012 – Olov Fahlander.
Miljö- och räddningstjänstförvaltningen Hur ska man agera som inspektör? Ett exempel på när agerandet blir viktigare än bedömningen av föroreningen.
Fotoalbum Shanghai, 1-3 januari Då Per var ledig ett par dagar efter nyår, passade vi på att åka det nya snabbtåget till Shanghai. Tåget gick från.
Tillsyn – Vattenskyddsområde
Vad säger bilden oss egentligen!?
Formellt, skarpt och snyggt
Fastighetsägarens ansvar för förorenade fastigheter
Upplägg Vad är ett förorenat område?
Avfallshantering På återvinningscentralen jobbar man med att sortera, bränna och återanvända sopor. Sopbilar kommer och hämtar soporna från våra gröna.
Länsstyrelsens uppdrag och ansvar Länsstyrelsen är regeringens regionala företrädare och svarar för den statliga förvaltningen i länet. Länsstyrelsen arbetar.
Svenska Pistolskytteförbundet Krishantering Kriskommunikation.
Systematisk problemlösning enligt EPA-modellen -MÖJLIGHETER OCH UTMANINGAR.
Gäller miljöbalken alltid?. De nationella miljökvalitetsmålen.
Mötestema: Fastighetsbildning. Fastighetsbildning Presentationsmaterial med länkar och frågor från Strandskyddsdelegationen för regionala och lokala möten.
Kontakt anbudsgivare- beställare under upphandlingstiden? ”Får man prata med varann? I så fall när och om vad?” Vad säger reglerna ? Hur hanterar man det.
Gruppövning Exponeringsvägar och exponeringsparametrar Kurs Länsstyrelsen i Stockholm
Klorerade kolväten Från upptäckt till detaljplan
Masshantering Avfallsbegreppet Massor i infrastrukturärenden
Miljö kemi.
När säger du ifrån? Om civilkurage på nätet.
Masshantering Avfallsbegreppet Massor i infrastrukturärenden
Bidrag för sanering av förorenade områden för att bygga bostäder
För enklare verksamhetsutveckling och samverkan mot en smartare välfärd SKL har, tillsammans med GR, tagit fram en digital samverkansplattform där man.
Föräldramöte 09 röd
Masshantering Avfallsbegreppet Massor i infrastrukturärenden
Grupparbete 1 – förenklad riskbedömning, riskkaraktärisering
FRAMTIDENS SMAKDESTINATIONER Eva heter jag, för er som inte träffat.
Varifrån kommer kranvattnet?
De globala målen Skulle kunna prata om detta hela dagen. Överlevnadsfrågor, men ger också möjligheter till nya affärer. Det händer mycket och utvecklingen.
Ulrika Persson-Fischier,
Återanvändning av avfall
Återanvändning av avfall
Varifrån kommer kranvattnet?
PROJEKT Schakt- massor Miljöjurist, Dr. Margaretha Svenning.
Fredrik Meurman, Ecoloop
Vårdhygiendagen Lina Widenmo Miljöenheten
EXEMPEL Ökade välfärdskostnader 1 2 Brännpunkt Konsekvenser för staden
KRETSLOPP FÖR ÅTERVINNINGSPROCESSER
Presentationens avskrift:

Miljösamverkan östra Skaraborg Presentation. Vem, bakgrund, varför står jag här Vad är Miljösamverkan östra Skaraborg. Hur jobbar vi? - Team Max Olsson, avdelningschef miljöskydd

Avfall för anläggningsändamål Jesper pratat om juridiken. För vår del är det ofta avfall för anläggningsändamål där missförstånd uppstår. Ökar i betydelse och omfattning. Vi är nog samtliga lika frustrerade. Våra förväntningar möts inte. Vi kan inte lösa problem, vi kan bara hantera problem som vi får in. Rättsläget har vi hört om.

Att fundera över - Avfall Är det inte avfall, så saknar ändamålet ”betydelse”, men … Märr? Vad säger egentligen riktvärdena Även om det inte är ett avfall så finns det olämpliga användningsområden. Gamla avbaningsmassor runt en avslutad täkt är inte avfall. Gamla avslutade täkter är naturmark.

Att fundera över - Anläggning Behovet KM, MKM? MÄRR? Ger inte hela bilden KM, MKM för förorenad mark och sanering. Vi vill inte fylla på där det inte redan finns. Inget alls – Anmälan – Tillstånd – 12:6 samråd

VARFÖR? ? Så varför behövs regelverket? Behövs det?

Våra erfarenheter Jag och mina kollegor är riktigt bra på att analysera och se problem. Här är 5 bilder på problem. 2 av dem fanns det misstankar om när grävningen började. 1 fanns det ingen som helst misstanke om, det blev en överraskning som kostade verksamheten att åtgärda. 2 av dem är i vattenskyddsområden, 1 av dem är ännu inte åtgärdad men undersökningar pågår. 1 är kvarlämnad efter en efterbehandling Från vänster till höger uppifrån och ned: Frostaliden (olja), Göteborgsvägen (GM Falköping, bensin, diesel), Ranten 1:8 (diesel), Hjo mekaniska (tri, karbidslam mm) Alla har gemensamt att framtida markanvändning har försvårats!

Rätt användning? Återanvändning, rätt material (avfall) till rätt ändamål. Även ren jord kan vara olämplig att lägga på vissa ställen. Från vänster till höger, uppifrån och ner: 1) Utbyggnad av verksamhet material för användning på platsen? , 2) Avveckling av flisterminal på förorenad jord, Hur gör vi städningen på bästa sätt 3) Nolmarken högt naturvärde, sällsynta växter, 4) Rödfyrhög Kinnekulle trakten, 5) Muddermassor på en soptipp. 5) pekar på vikten av kontrollerad efterbehandling

Anläggning -> Motiv? Att skapa ett behov baserat på att man har massor över? Är det rätt? Ja kanske? Men finns behovet. 1) ”mellanlager” i en grustäkt – brand -> ”kohage” anpassa efter förutsättning? 2) Bullervall jämför flygplatsen, finns behovet eller lägger man en vall i skogen? 3) Täkter kan återfyllas, ska vi återskapa kullen? Gamla täkter räknas som naturmark. 12:6 samråd? Nära grundvatten! 4) Kostnader för städning

Sammanfattning Vi bryr oss mer om vart det hamnar, varför och att den platsen är lämplig. Vi vill inte sprida föroreningar eller ändra förutsättningar Vi vill inte att fastighetsägare råkar ut för överraskningar Överskottet är inte syftet, Vart det kommer ifrån är inte syftet, Dit det ska är syftet. Varför där och varför behövs anläggningen? Länsstyrelsen: Ersätter det andra material? Långa handläggningstider kan bero på att vi sällan får in det vi behöver för att kunna ta ställning. Vi vill hjälpa till. Vi kan korta handläggningstiderna till ett par dagar. Alla oklara anmälningar som inte visar att förutsättningarna är rätt så kan åtgärden förbjudas. Vi vill inte ha det så.