Vi har alla ett ansvar för miljön

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
NVF – VIA NORDICA 2008 Session 4: Samhällsekonomi – vad är alternativet Beslutsfattarens syn på det samhällsekonomiska beslutsunderlaget.
Advertisements

Presentation av H EMTRENDSBLOGGEN Välkommen!. Start december 2013 WordPress.com Utbildning Intern och extern kommunikation Två blogginlägg i veckan.
Kort om miljön och vår konsumtion
SENIORNET SWEDEN Grundad medlemmar Opolitisk För att hjälpa äldre in i IT-världen Äldre skall lära äldre.
Den hållbara skolan! Klass 8D Stavsborgsskolan.
Ekologiskt fotavtryck och miljömärkningar
Kortare text Vår butik är Svanenmärkt! Miljön, klimatet och en hållbar utveckling är frågor som ligger oss nära. Därför har vi tagit steget till att.
Produkter, hälsa och miljö
[Byt ut Avfall Sverige mot egna organisationen alternativt svensk avfallshantering där så är lämpligt.]
DEFINITIONER AV DE 16 SVENSKA MILJÖKVALITETSMÅLEN
MER ” EGENTID ” – S Å ST Ä RKER VI BARNENS M Ö JLIGHET TILL SJ Ä LVBEST Ä MMANDE OCH INTEGRITET Bambi Ekonomisk f ö rening – Bambi Korttidshem,
Kvalitetsnivåer för Måltidsverksamheten i Lerums kommun
Kan vi sluta skjutsa våra barn?
Resmål och resvägar Hållbar turism.
Anpassning – brett arbete som spänner över hela samhället Länsstyrelserna regionalt ledarskap –Samordna arbetet på regional nivå med anpassning till ett.
Positiv Livskraft © Att komma dit du vill
MIN STAD är ett projekt hos Hyresgästföreningen.
Norrstyrelsen [ ] BILD 1 Norrstyrelsen Ideell förening med uppgift att förbereda bildandet av en sammanhållen norrländsk.
Hållbart!. …måste vi ta ansvar för det viktigaste vi har. För att skapa en bättre vardag för de många människorna…
Val av transport till resmålet.
1 Innehåll Branschen  Vision  Förhållningssätt  Fjärrvärmens idé Föreningen  Verksamhetsidé  Rollfördelning  Strategiska prioriteringar Mål  Kommunikation.
Miljömålen och förorenade områden
Pedagogisk planering Brönjaskolan
Region Norrland Vision och mål för kollektivtrafiken Arbetsmaterial för Norrstyrelsens trafikarbetsgrupp.
Miljöarbete vid IT-fakulteten IT-fakulteten har ett aktiva miljöarbete och alla studenter och anställda är en del i det arbetet!
Yoghurtförpackning!.
1 ICT och hållbarhet del 1 Maria Noring Miljöstrategisk analys, fms Centre for Sustainable communications KTH Digital närservice i Vilhelmina november.
Idrottens eget studieförbund. Del av Sveriges största folkrörelse Cirka 3 miljoner svenskar är med i en idrottsförening. Vilket gör SISU Idrottsutbildarna.
Styrelsen för Blekinge Tekniska Högskola har beslutat att från och med september 2008 vara klimatneutral. Här följer frågor och svar om BTH och klimatneutralitet.
1 Ett hållbart transportsystem - vad bör göras i Örebro? Per Elvingson, Programkansli samhällsbyggnad Örebro kommun, ,
MER ”EGENTID” – SÅ STÄRKER VI BARNENS MÖJLIGHET TILL SJÄLVBESTÄMMANDE OCH INTEGRITET Bambi Ekonomisk förening – Bambi Korttidshem, Matilda.
KOSTPOLICY VUXENNÄMNDEN I ESKILSTUNA KOMMUN ANTAGEN AV VUXENNÄMNDEN
Vad är slöserier? Sådant vi gör som inte skapar något värde direkt eller indirekt för dem och det som vi är till för.
Syfte: Att utveckla förmågan att värdera dina val och handlingar utifrån H E M Kunskapskrav: Konsekvensförståelse för att kunna göra smarta val samt kunna.
En del av regeringens satsning på klimatarbetet..
Idrottslyftet – mer och fler Utformning av kommande arbete.
Vi är en idrottsförening med spets, bredd och mångfald. Vi som föreningen vill ge dig en chans att utvecklas hos oss. Föreningens värdegrund är glädje,
IF Friskis&Svettis Kalmar Verksamhetsplan
RAPPORT OM MEDLEMSTAPP OM MEDLEMMAR SOM LÄMNAR SPF SENIORERNA OCH VAD SOM KRÄVS FÖR ATT VINNA TILLBAKA DEM WEBBUNDERSÖKNING , SEPTEMBER
Hållbar utveckling Vad ska ni kunna?
Vuxennämnden i eskilstuna kommun
Minska matavfall i skolorna
Dalarna ska vara ledande i Sverige för lanthandelsutveckling och
Anpassa samhället till klimatets förändringar
Veckans fördjupning handlar om en sorts mat. Vet du vilken
Landsbygdskommittén.
Detta är havsplanering
Detta är havsplanering
Obbola IK.
Värdegrund Hos IK Zenith vill vi att barn och ungdomar har rättigheterna: … att få delta i idrott oberoende av förmåga … att delta på nivåanpassad bas.
Svensk Idrotts Studie- och Utbildningsorganisation
Här kommer vi att titta lite på hur vi vill arrangera JSM i framtiden, då vi har upptäckt att det är väldigt få klubbar som är intresserade av att ta sig.
Hållbara idrottsevenemang Definition
Vi driver omställningen
Nätverksträff 14 febr Uppföljning.
Malin Thorsén Producentträff, Bixia 2018
Miljöledningssystem 14 november 2018.
Hållbar utveckling.
/X Är du trafiksmart?.
Vad innebär regionbildningen?
Tillväxtverkets handlingsplan för klimatanpassning i svenska SME
De globala målen Skulle kunna prata om detta hela dagen. Överlevnadsfrågor, men ger också möjligheter till nya affärer. Det händer mycket och utvecklingen.
Sammanfattning presentationer
Cirkulär ekonomi ”Den enes avfall är den andres skatt.”
VÄRDEGRUND/ SÄKERHET/ BEMÖTANDE
Vårdhygiendagen Lina Widenmo Miljöenheten
SMART HUDIKGYMPANS VÄRDEGRUNDER
Gemensam ANDT- policy för idrottsföreningar i Mölndals stad
Utveckling och lärande
IF Friskis&Svettis Kalmar
Presentationens avskrift:

Föreningarna får nu tillgång till en KEKE-coach som ger råd om hållbar utveckling

Vi har alla ett ansvar för miljön Inom föreningsverksamhet kan vi göra små och smarta vardagliga val samtidigt som vi deltar i ett klimattalko. #fiksuseura #ympäristövastuu #kekekoutsi #winwinwin

Varför? Var och en av oss har ett ansvar för klimatet och miljön. Föreningarna har en viktig roll i fråga om attitydfostran och delaktighet lokalt.  Klimatförändringarna påverkar även förutsättningarna för olika grenar och deras framtid. Klimatgärningar är en del av vardagen – även inom föreningen. Idrotten som helhet är Finlands största folkrörelse. Även små åtgärder kan bidra till att minimera miljöeffekterna, eftersom de sammanlagda effekterna över hela fältet är betydande. 

Varför? Det finns en efterfrågan på miljövänlig verksamhet: Även om ansvaret för miljön i många föreningar ännu inte är så synligt, skulle många föräldrar vara redo att göra både mindre och större val som bidrar till en hållbar utveckling. Miljömedvetenhet är på väg att bli ett viktigt urvalskriterium för valet av såväl hobbyer som samarbetspartner. Ansvarsfull verksamhet är en växande trend.

Keke-coach för föreningarna Nyttigare. Hållbarare. Sällskapligare. Olympiska kommittén har tillsammans med Sitra och idrottsföreningarna sammanställt en verktygslåda för miljöansvar – KEKE-coachen – för föreningarnas bruk. KEKE-coachen ger idrottsföreningarna enkla, vardagliga tips på hur föreningen och dess medlemmar kan spara såväl tid och pengar som miljön.

Kom igång med keke-coachens tips Att tänka på morgondagen är en uthållighetssport. Men det behöver inte vara svårt. KEKE-coachen ger enkla tips om hur ni i föreningens vardag kan förbättra såväl er egen som föreningens fysiska och ekonomiska kondition samtidigt som ni gör goda miljögärningar.

Fördelar NYTTIGARE HÅLLBARARE SÄLLSKAPLIGARE KEKE-coachens tips är till nytta för såväl föreningen och dess medlemmar som miljön. Det är alltså fråga om riktiga win- win-win-tips! HÅLLBARARE KEKE-coachen ger råd om hållbar utveckling. Tipsen hjälper föreningarna att i sin verksamhet göra mer ekologiskt hållbara val och minska föreningsverksamhetens koldioxidavtryck. SÄLLSKAPLIGARE Gemenskapen står i centrum för föreningsverksamheten. Därför fokuserar KEKE- coachens tips mycket på att göra och ordna saker tillsammans när det gäller allt från transporter till användning av lokaler.

Hur kan vardagliga klimatgärningar se ut? Trafik och transport Det mest betydande som föreningen kan göra för klimatet är att ändra sin taktik när det gäller transporter. Samåkning Stödja nyttomotion i stället för privatbilism Färre långa resor Vad kunde vi göra? Läs KEKE-coachens tips!

Hur kan vardagliga klimatgärningar se ut? Redskap och utrustning Lämplig utrustning gör det roligt att träna och tävla, men kan också kosta mycket pengar. Hur kan man undvika onödiga inköp av utrustning? Ordna och stödja återanvändning av utrustning Förlänga utrustningens livslängd Vad kunde vi göra? Läs KEKE-coachens tips!

Hur kan vardagliga klimatgärningar se ut? Mat Maten är en viktig del av träningsrutinen. Vad vi äter påverkar såväl vårt eget som hela planetens välbefinnande. Maten är en av de tre största miljöbelastarna, vid sidan av boendet och bilismen. Maten står för omkring 20 procent av människans klimatpåverkan, och största delen av denna andel uppstår vid produktionen av livsmedel. Stöd för en mångsidig och miljövänlig diet: mer vegetariskt och mindre kött Erbjud andra alternativ än grillad korv vid evenemang Vad kan vi göra? Läs KEKE-coachens tips!

Hur kan vardagliga klimatgärningar se ut? Evenemang och avfall Vid allt från nationella till lokala idrottsevenemang har även ringa val mångfaldiga efterverkningar. Genom smarta val kan man minska avfallet och trängseln på parkeringsplatserna samt erbjuda besökarna ett högklassigare evenemang. Minimera skräp och avfall, såväl förpackningar som material och engångsartiklar. Ordna kollektivtrafik och samåkning till evenemanget. Ordna cykelparkering. Vad kunde vi göra? Läs KEKE-coachens tips!

Läs KEKE-coachens tips! Förutsättningar och smart organisation I en bra förening fungerar kontakterna, organisationen och lokalerna på ett smart sätt så att inga resurser går till spillo, oavsett om de består av tid, energi eller kopieringspapper. När organisationen fungerar har man också tid för kärnverksamheten. Digitalisering av föreningens organisation och kommunikation Resurssmart sparande när det gäller lokaler och verksamhet: vatten, el, renoveringar etc. Gemensam användning av lokaler och utrustning Vad kunde vi göra? Läs KEKE-coachens tips!