Hav 71 % av Jordens yta är hav.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Syror och baser Jag ska berätta för DIG om syror och baser. Vad det här, hur allt funkar och vad för olika syror och baser det finns mm.
Advertisements

Syror & Baser -Varför smakar det surt när man biter i en citronklyfta eller en godis ”suris”? -Varför känns det halt mellan fingrarna när man tvättar händerna.
Kolets kretslopp Det finns kol i nästan allting som vi äter och dricker. Kol är en viktig byggsten i allt levande och eftersom allt levande föds, växer,
Hur kraft och yta samverkar
Syror, baser och indikatorer
Syror och baser Syror och baser.
Öppen lab. kring cellandningen
Syror och baser.
Atomfysik.
Sura lösningar Starkt frätande Smakar surt pH-värdet 0-6
SYROR OCH BASER.
Kemirepetition år 7.
Biologisk kemi, 7,5 hp KTH Vt 2010 Märit Karls
Kemi-quiz.
Atomens byggnad Joner Bindningar
Energikällor.
Acids and bases Eller syror och baser.
Håkan Hansson, Maria Montessori-skolan, Lund –
Ämnenas smådelar Ingenting försvinner.
Syror och baser.
Syror och baser En sammanfattning.
Abiotiska faktorer Icke levande faktorer.
Försurning.
Joner I en sur lösning finns det vätejoner Syror – molekylföreningar
Syror och baser.
Försurning Försurning i vatten och mark orsakas av surt regn. Surt regn bildas av utsläpp av svavel och kväve. Svavel I röken från bland annat industrier.
FÖRSURNING I molnen bildar svavlet och vattnet svaveldioxid och ibland svavelsyra I röken från industrin finns det svavel-föreningar. Det sura regnet faller.
Försurningen Stor fråga under 1970-talet och 1980-talet
Naturvetenskaplig undersökning
Indikator Ett ämne som ändrar färg efter surhetsgraden, pH:t
Surt och basiskt.
Ett exempel är den reaktion som vi tittat på under labbarna:
Syror.
Försurning, Av Ebba och Emma.
PH-skalan Vi säger att pH 7 är neutralt, samma sak gäller för pH 6 och pH 8. Om pH-värdet är under 6 säger vi att det är surt. Om pH-värdet är över 8 säger.
Syror och Baser 1 Sid 64 – 79, repetition.
Kolets kretslopp.
Kemisk Bindning.
Surt, basiskt & joner s. 103 – 126 i kemiboken
Vår livsmiljö Vatten s. 127 – 158 i kemiboken.
Syror och baser.
Begreppslista.
Salter och metalloxider Kap 5
Syror och Baser. Syror och baser är frätande, det viktigaste att komma ihåg då vi laborerar är….. Skyddsglasögon.
Sammanfattning syror och baser 7AB. Neutralt När de sura och basiska egenskaperna tar ut varandra så att de försvinner sägs en lösning vara neutral. Rent.
När man talar om att någonting har försurats menar man att det har fått ett för lågt pH-värde. När någonting har försurats i naturen beror det på att.
PH - värde och syror Introduktion till syror och baser.
Vattnets sensoriska egenskaper Vattenkvaliteten och våra sinnen Lukt smak känsel hörsel och syn Olle Wahlberg Kemiskolan KTH Ingbokällan i Uppland.
Surt och basiskt. Syror smakar surt Basiska ämnen smakar ”tvål” Surt och basiskt ”neutraliserar” varandra Neutralt.
HClH + + Cl - En Surlösning innehåller alltid vätejoner, H +
Vad är syror? En grupp ämnen som liknar varandra Smakar surt Har lågt pH värde, pH 1-6.
Alla syror smakar surt..
Miljö kemi.
Syns inte men finns ändå
Atomer finns överallt Supersmå Bygger upp allting
Ishavens hemligheter -Vart tar koldioxiden vägen?
QUIZ SYROR OCH BASER 18 FRÅGOR
- Luften är en blandning av gaser
Kolets kretslopp Kol är ett grundämne med det kemiska tecknet C i det periodiska systemet. Det finns kol i nästan allting som man äter och dricker. Kol.
Det finns två typer av kemiska reaktioner.
PH-skalan Vi säger att pH 7 är neutralt, samma sak gäller för pH 6 och pH 8. Om pH-värdet är under 6 säger vi att det är surt. Om pH-värdet är över 8 säger.
Syror, baser och salter.
Vad kan du om kemi?.
Syror och Baser.
Processoptimering.
Syror och Baser.
En vanlig kemisk reaktion är när ett eller flera kemiska grundämnen eller ämnen, (reaktanter), reagerar med varandra på något sätt, eller med enskilda.
Salter och metalloxider Kap 5
Presentationens avskrift:

Hav 71 % av Jordens yta är hav. Den större delen hav finns på södra halvklotet. Haven tar upp mycket av den koldioxid som finns i atmosfären. När koldioxid löser sig i vatten bildas kolsyra. koldioxid vatten kolsyra CO2 + H2O  H2CO3

pH är ett mått på surhet, ju lägre desto surare pH är ett mått på surhet, ju lägre desto surare. På bilden kan man se att pH i haven har minskat något fram till idag och att det förväntas minska ytterligare. (IPCC AR5) Eftersom kolyra är en syra så försuras alltså haven om man släpper ut mer koldioxid i atmosfären.Det har man märkt av, men inte så väldigt mycket.

Vätejoner och pH-skalan + Koncentrationen av vätejoner (protoner) H är det som avgör hur sur en vätska är. pH-skalan är logaritmisk. Det innebär att om pH förändras ett steg så ändras koncentrationen av vätejoner med 10. pH=7 är neutral, så som kranvatten pH=1 är väldigt surt, så som syran i magen pH=10 är väldigt basiskt, så som maskindiskmedel

Indikator pH kan visas med hjälp av en indikator. Vid normal pH=7 så är indikatorn rosa pH=7 pH=5 Om pH sjunker, för att man tillsatt syra, så ändrar indikatorn färg till ljusblå vid pH=5

Det bildas bikarbonatjoner som inte är fullt lika sura: Anledningen till att pH inte minskar fullt så mycket beror på att haven har ett inbyggt ”skydd” som kallas alkalinitet. Alkaliniteten ”buffrar” och motverkar förändringar i pH. Det bildas bikarbonatjoner som inte är fullt lika sura: Karbonatjoner är en del av alkaliniteten i haven som buffrar mot förändringar i pH CaCO3  Ca + CO3 2+ 2- - CO3 + H2CO3  2 HCO3 2- bikarbonat

Det är med liten säkerhet forskare kan bestämma och beräkna hur stor försurningen av världshaven kan bli i framtiden. Skulle det vara så att pH minskar mycket i framtiden så kan det vara en risk för att eko- system i haven påverkas. Alger med skal av kisel och kalk kan lösas upp och algerna dör.

Så hänger koldoxiden i atmosfären ihop med försurningen av haven