Tallriksmodellen består av tre delar:

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Av förskolan, grundskolan och särskolan i Jönköpingskommun.
Advertisements

Tips när du planerar måltider
MATCIRKELN OCH TALLRIKSMODELLEN
Näring och individuella behov åk 8
Hem- och konsumentkunskap
Hur ska man planera upp sina måltider?
Teori Träningscamp 7 maj
Energigivande näringsämnen
Mål från LGR11, kursplanens syfte: 1.Planera varierade och balanserade måltider för olika situationer och sammanhang. 2.Du ska kunna värdera och dokumentera.
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION.
HSO Skåne Ett samarbetsprojekt mellan HSO Skåne och Furuboda Arbetsmarknad Finansierat av Arvsfonden De Offentliga Arbetsgivarnas Ansvar DOA.
Kost. Lektionsinnehåll Kost Kroppen Energibalans Effekter av olämplig kosthållning Energigivare, näringsämnen Vätska Måltidsordning, tallriksmodellen.
Kost information Information
Föräldramöte P Agenda Thomas Nordahl Cup Lagkassan Info från styrelse/klubben.
Centrala Barnhälsovårdsenheten Göteborg och S Bohuslän Cecilia Hedström, leg dietist Vegetarisk kost – Vegankost. Många familjer väljer idag, glädjande.
Goda resultat inom idrott bygger på en bra balans mellan att ÄTA, TRÄNA och VILA.
Matcirkelns budskap Du ska äta allsidigt= med variation. Motsats = ensidigt= Samma livsmedel dag efter dag.
Proteiner Fett Kolhydrater Mineralämnen Vitaminer Vatten För att din kropp ska må bra behöver den:
Optimera dina träningseffekter och nå längre med rätt mat.
Namn på tillfället (kan skrivas på flera rader) Namn på den som presenterar Datum xx.xx.2016.
Lathund för administratörer  Om lagledarrollen  LOK-stöd.
Äta – Träna – Vila Kostens roll i ungdomsidrotten.
Gainer TILLSKOTT VID HÅRD TRÄNING. Core Gainer  Core Gainer™ är ett välbalanserat näringstillskott som är utvecklat för personer som behöver fylla på.
NÄRINGSBERÄKNINGAR Syftet Öka er kunskap kring måltiden och näringen vi tillför är tillräcklig och rätt! Målet Elever ska ha kännedom och kunna redogöra.
Detta är miljömåltider
Stegräknare Antal steg per dag Aktivitetsnivå Mindre än 5000
Nätverksträff för lärare i fritidshem Verksamhetsutveckling
Farlig utrustning.
HFS - nätverkets vision, framtidsbild och strategi
Välkommen till bords Serveras kl. Fredag
Kolhydrater.
Datorkomponenter Mukhlis Yunis.
(antal enkäter = 229, antal svar = 196)
Leda och utveckla en förening
Nära-nollenergibyggnader
Matsedel v.41 Irakisk touch
KOST Grupp forsläsning.
Öppet hus Skolans namn Datum.
Källa: Livsmedelsverket
19 dec Jan Eksvärd, LRF Fosfornätverket 19 dec Jan Eksvärd, LRF
30 minuter x 5 dagar = 150 minuter per vecka eller
Tallriksmodellen består av tre delar:
Lathund-Ladok-95-Studiedeltagande
Matcirkeln, tallriksmodellen och näringslära
Kost En bra och balanserad kost innehåller: Kolhydrater Proteiner
Lektion 1 Grönsaker, frukt och bär
Matservice Stockviks SF
Protein.
Mat är livet.
Det här är en presentation från Aktiv Skola om några av de mest grundläggande faktorerna för att vi ska må bra. Mellanstadiet.
Maskar ”finess” – viktigt!
Det här är en presentation från Aktiv Skola om några av de mest grundläggande faktorerna för att vi ska må bra. Lågstadiet.
Sjuksköterskedagen 12 maj
Mineralämnen.
Kolhydrater.
Dos-respons fysisk aktivitet, hälsa och risk:
Har du räknat? -ekonomi i klimatåtgärder
Kvaliteten på regionala data kan vara bristfällig
Bostadstillägg Pensionsmyndigheten har av regeringen fått uppdraget att öka kunskapen om bostadstillägg och verka för att mörkertalet inom bostadstillägg.
EXEMPEL Ökade välfärdskostnader Brännpunkt Konsekvenser för staden
Dokumentera rätt i vården
Kvaliteten på regionala data kan vara bristfällig
Tips och råd för att förhindra fallolyckor
Tipspromenad.
Tilläggsbelopp 2019 Maria Fällman
En genomsnittlig svensks utsläpp – 11 ton CO2/år
Sjuksköterskedagen 12 maj
HÅLLBARA LIVSSTILAR - Hur du lyckas med insats & utvärdering
Kursadministration- Aktivitetstillfälle
Användning av materialet
Presentationens avskrift:

Tallriksmodellen består av tre delar: I Livsmedelsverkets tallriksmodell är delen för kött, fisk, ägg eller baljväxter en femtedel av mängden mat på tallriken. Storleken på grönsaksdelen och potatis-pasta-bröd-gryn-delen är flexibel, och beror på hur mycket en person rör sig, det vill säga graden av fysisk aktivitet. En fysiskt aktiv person behöver mer energi än en person med stillasittande livsstil. Tallriksmodellen består av tre delar: •Den första delen består av grönsaker och rotfrukter. En stor del av tallriken fylls med livsmedel från denna grupp. Den som inte rör sig så mycket kan låta grönsaker och rotfrukter fylla halva tallriken. •Den andra delen är potatis, pasta, bröd eller gryn som ris, bulgur, mathavre och matkorn. Välj i första hand fullkornsvarianterna. Den som rör sig mycket kan göra denna del ännu större. •Den minsta delen är avsedd för kött, fisk, ägg och baljväxter, som bönor, linser och ärter. Tallriksmodellen visar proportionerna mellan de tre delarna. Modellen säger ingenting om hur mycket som är lagom att äta - det avgör hunger och energibehov. Tallriken för den som rör sig lite Många rör sig för lite. Den som inte har möjlighet att öka den fysiska aktiviteten behöver minska på kalorierna på olika sätt. Ett sätt att göra det är att minska på mängden potatis, pasta, bröd och gryn och i stället äta mer av grönsaker och rotfrukter. Genom att öka på just grönsaker och rotfrukter, som i de flesta fall innehåller mycket fibrer och färre kalorier, kan man bli mätt trots ett lägre kaloriintag. För att bibehålla eller minska vikten krävs samtidigt flera andra åtgärder. Livsmedelsverket Arbetsplats X, 2011-07-04, Namn Efternamn, Ltkalmar.se