Dietisten i teamet Vivianne Haapalahti, dietist Kalix Sjukhus

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Läkemedelssymboler i Cosmic
Advertisements

The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1990
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Uppdrag: färre fall - en möjlig utmaning!
Sammanfattning av vårdprogrammet Fetma hos vuxna
Det svenska kulturarvet
Kroppen är själens hus……
AT-undervisning - Undernäring
Livet efter gastric bypass
Strukturerad screening, utredning, behandling och uppföljning av näringstillstånd Uppföljning.
Undernäringstillstånd
Kostföreläsning Repetition
Bättre liv för våra äldre
Dietisten i teamet Vivianne Haapalahti, dietist Kalix Sjukhus
att förebygga fall, trycksår och undernäring
Förebyggande åtgärder undernäring
Säkrare vård och omsorg
Näring och individuella behov åk 8
Prevention och behandling av undernäring i hemsjukvården Kvalitets och utvecklingsarbete i Stockholms läns landsting Sonja Modin, allmänläkare Centrum.
Näringsämnen i kroppen
ViktreduktionAptitlöshetIllamående 2 Nutritions behandling vid Hematologisk sjukdom, Okt 2011, Leg dietist Åsa Nybacka.
Levnadsvanor vid sjukdom - etiska aspekter
Mat Hur och vad ska vi äta?.
Min hälsa Nu och i framtiden!!! Varför skall vi träna/röra på oss?
Riktlinjer för rehabilitering vid Kronisk Obstruktiv Lungsjukdom, (KOL). – Landstinget Kronoberg Eva Edfeldt, leg. sjukgymnast.
Stimulansmedel för insatser inom vård och omsorg om äldre personer Leg.dietist Anna-Karin Sjöberg Vård och Omsorgsförvaltningen Tel ,
Fysiskt aktiva individer löper lägre risk att drabbas av bland annat benskörhet, blodpropp, fetma och psykisk ohälsa. Källa:
-Betydelsen av vad du äter och när du äter
Äldres mat och hälsa Undernäring och hälsoekonomi
Riktlinjernas viktigaste konsekvenser för vården av astma
Och forsarna sjunga sin ljuvliga sång -vid den vill jag somna så stilla en gång och vila i värmländska jorden I Värmeland - ja där.
Vård, forskning, utbildning för äldres hälsa
Hur ska man planera upp sina måltider?
Kost för idrottare.
Antibiotikaresistens orsaker – konsekvenser - åtgärder Eva Gustafsson Smittskydd Skåne AT-dagen 6 oktober 2010.
Fysisk aktivitet, kost och hälsa
Treklövern - ett bra exempel på hur nattfastan kan brytas Henrietta Hagman, Siv Sandberg Treklövern korttidsboende Karlskoga kommun.
Kost i sport Tartu 2014 Ilja-Ülo Nukka Siavash Ehsan Rosta.
Mineraler och vitaminer
Kost och vätska för längdskidåkare referens; SISU idrottsböcker
Kost och Hälsa Då är det två timmar med kost och hälsa, Socialstyrelsens nationella riktlinjer för levnadsvanor när det gäller kosten, patientfall, Dietistens.
NATTFASTA.
Sjukdomar och besvär.
Weight Loss Challenge – viktutmaning. Välkommen! Ha mobilen avstängd Skriv ner alla frågor.
Näring - hälsa SYFTE: Fördjupa er i näringslära/hälsa. Protein
OVERdrive ™.  OVERdrive bidrar dels till att maximera uthålligheten under intensiv fysisk aktivitet, dels till mer energi och snabbare återhämtning.
Balans ÄtaTränaVila Ökad träning: ökat energibehov mer mat Ökad träning utan ökat intag: tomt glykogenförråd muskulaturen bryts ner kan ej tillgodogöra.
Liv och Hälsa i Västernorrland 2014 Folkhälsoenheten i samarbete med Forskning och Utveckling.
Energibehovet del 2 Om kroppens energiutvinning Anna Nyström maj 2013.
MÅLTIDER - Hur jag ger min kropp bränsle och byggstenar!
Senior Alert forum för SÄBO Anna Nylén Leg. Dietist Visby lasarett
Äta – Träna – Vila Kostens roll i ungdomsidrotten.
KOST Varför måste vi äta och dricka? En bil behöver bränsle för att fungera. Med kroppen är det likadant, den behöver bränsle för att orka leka, springa,
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Munvård i livets slut Monica Fornander
Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna
Skolmat Namn på föreläsare.
Energi och Näringsämnen
Kost 2 Presentera ämnet kort! Det handlar om mat för idrott, hur du som idrottare kan prestera bättre genom att tänka på vad och hur du äter!
VO Ortopedi, Södersjukhuset Radica Karlström, överläkare, geriatriker
Vitaminer.
Kost En bra och balanserad kost innehåller: Kolhydrater Proteiner
- Personlig Tränare - Kostrådgivare - Integrativ Coach
Vitaminer.
Metodbeskrivning. Resultatöversikter och diagram Bilaga till Hälso- och sjukvårdsrapporten 2018 – Öppna Jämförelser.
Nutrition – att undvika malnutrition
Kost för prestation.
Bättre liv för sjuka äldre
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Presentationens avskrift:

Dietisten i teamet Vivianne Haapalahti, dietist Kalix Sjukhus Vårdprevention LS 3 Dietisten i teamet Vivianne Haapalahti, dietist Kalix Sjukhus

Ansvar Den sjuka individens nutrition måste beaktas på samma sätt som annan medicinsk behandling och därmed underkastas samma krav på utredning, diagnos, behandlingsplanering och uppföljning/dokumenation. Ur Näringsproblem i vård och omsorg SoS-rapport 2000:11

Vikten av bra näringsstatus Förutsättning för en god livskvalitet Förebygga sjukdom Ge optimal effekt av läkemedelsbehandling Nödvändigt för tillfrisknandet

Konsekvenser av undernäring Viktminskning Förlust av proteiner Försämrat immunförsvar Komplikationer: 1, infektioner 2, försämrad sårläkning 3, ökad sjuklighet och dödlighet

Sjukdomar som kan förknippas med undernäring Hjärtsvikt KOL RA Cancer Mag- och tarmsjukdomar Demens Stroke Parkinsons sjukdom Njursjukdom Infektionssjukdomar

Nutritonsbehandling Utformas individuellt

Nutritionsutredning Kostanamnes Ev. läkemedels-biverkningar Vårdtagarens allmäntillstånd Normalvikt Viktutveckling Munhålans kondition Smakupplevelse Tuggproblem Sväljproblem Ev. läkemedels-biverkningar Typ av kost Relatera uppmätt intag till skattat behov

Beräkning av energibehov hos sjuka vuxna-per kilokroppsvikt/dygn För 30-70 år 30 kcal Äldre än 70 år 25 kcal Behovet korrigeras: -för mager patient + 10% -för patient med fetma - 10% -för patient 18-30 år + 10% -för sängliggande patient - 10% -för varje grads tempstegring + 10%

Vätskebehov Vatten En vuxen person behöver 2–3 liter per dag eller ca 30 ml/kg kroppsvikt

Terapival Källa: Novartis

Olika koster E-kost A-kost SNR-kost Enligt SNR Mineraler Vitaminer Kostfiber 25-45 40-50 50-60 E% Kolhydrat 35-40 25-35 E% Fett 15-25 15-20 10-20 E% Protein Energi/protein-rik kost Allmän kost för sjuka Friska och diabetiker E-kost A-kost SNR-kost

Konsistenstrappa Födans fasthet Hel Hackad Timbal/ suffle Gele Tjock- flytande Tunn- flytande Sond Fast Flytande

Måltidsfördelning Frukost 15-20 E % M-mål 10-15 E % Lunch 20-25 E % Middag 20-25 E % Kvällsmål 10-20 E % Källa: SLV, Mat och kostbehandling för äldre

Synnedsättning

”Varje patient ska erhålla adekvat dagligt näringsintag oavsett tillförselväg. Näringen ska vara komplett och balanserad.” Prof. Arvid Wretlind