Agenda Inledning Linda Huljebrant på Sankt Kors arkiv och dokumenthanteringsplan  Dan Malmsten berättar om tillämpningsanvisningar för digital långtidsarkivering.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Tryckfrihetsförordning (1949:105) 2 kap
Advertisements

ARKIVERING av examenskommissionernas handlingar
Gallring i Stockholms stad
? Presentation E-Lin
PSI Vad är det? Vad är på gång?
Vad kan du lämna ut till vem?
Johan Alfredsson Stadsjurist Stadsledningskontoret
Om offentlighet och sekretess
Vita Jobb Ett upphandlingsverktyg
Diarieföring av upphandlingsärenden
Offentlighetsprincipens syften
En kort utbildning i dokumenthantering – för dig som vill veta mer!
Hur lagar kommer till. Kap1
Moment 2: Ansvarsfördelning
Välkomna på utbildning i ärendehantering på MoS – Rätt från början!
Studentkontroller Det finns i princip två olika rättsliga regleringar för att skaffa sig information Offentlighetsprincipen Särskilda rättsregler Därutöver.
Information om arkivbeskrivning
Utlämnande av allmän handling
Folkhälsodata i Region Skåne Skåningarnas hälsa, levnads- och miljöförhållanden.
TF Grundlag Allmän handling Utlämnande ArkF Skrivmateriel och förvaringsmedel Arkivering Tillsyn Arkivbildning vid förändrad organisation Utlån Utlämnande.
Dokumenthantering hos kommunala bolag – Rätt från början!
1 Offentlig upphandling och e-affärer, seminarium den 17 januari 2008 i Stockholm Vilka krav och möjligheter innebär de nya lagarana för upphandlande enheter?
Förvaltningslagen. Förvaltningslagen Offentlighet och sekretess Tillstånd – Anmälan enligt miljöbalken Tillsyn.
Landstingsfullmäktiges program för mål, uppföljning och insyn för verksamhet som utförs av privata vårdgivare Syfte med programmet är att lyfta frågorna.
E-arkiv.
Regionstyrelsen Allmänna handlingar och diarieföring
Nya föreskrifter och allmänna råd
Utgivningsbevis ” En av offentliga arkivens primära uppgifter är att bereda allmänheten tillgång till de handlingar som finns förvarade hos arkiven. Detta.
Patientjournal Bestämmelser om journalföring finns i patientjournallagen (1985:562) och Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 1993:20)
Offentlighet och sekretess
Offentlighets- och sekretesslag (OSL)
Offentlig sektors ramavtal för ärendehanteringssystem
Dokumenthantering Stångåstaden Agenda Tillvägagångssätt för framtagande av dokumenthanteringsplan Dokument kopplade till dokumenthanteringsplanen Implementering.
Enkel information angående diariet/DFS BEATRICE NORDLÖF.
Varför arkiv? Arkiv bevarar vårt gemensamma minne. Genom arkiven värnas rätten till demokratisk insyn och den enskildes rättssäkerhet samt skapar vägar.
Angrepp mot informationssystem Ds 2005:5 Göteborgs Universitet Kristina Ullgren
INKÖP/ UPPHANDLING.
Rätt information på rätt plats i rätt tid (SOU 2014:23) MAS-kompetensutv.dagar 2015 Carita Fallström
Offentlighet i Sverige Helena Bengtsson Databasredaktör Sveriges Television.
God man God man enligt 11 kap 4 § föräldrabalken kan förordnas för en person som på grund av sjukdom eller liknande förhållande inte kan bevaka sin rätt,
Anstånd och studieuppehåll
Innehåll i föreläsningen
Journaldokumentation  Lagar  Föreskrifter  Definitioner.
Kunskap till Praktik Patientdatalag (2008:355) Sanna Othman – Landstingsjurist JLL.
Informationssäkerhet + arkiv = sant? Johan Andersson, Mälardalens högskola
Statlig förvaltning och statstjänstemannarollen Jimmy Everitt, Bolagsverket Martin Hamrin, CSN Mikael Norberg, Länsstyrelsen Petra Dalman, SPV.
Regler för upphandling Med offentlig upphandling avses de åtgärder som vidtas av en upphandlande myndighet för att tilldela ett kontrakt eller ingå ett.
Välkomna på utbildning i ärendehantering på MoS – Rätt från början! Agneta Bergquist, administrativ chef, MoS Maria Dalbark, tillsynsarkivarie,
Finansdepartementet Använda myndigheters information - vad får man och vad har man rätt till? Mikael Vall Finansdepartementet.
Möte inför Åsacupen juni Kärra KIF P-05 Onsdag 27 maj 2015.
Presentation Arkivarie vid Tekniska verken Gisela Fabschitz Buhre Arkivnätverksträff
Välkommen! Denna presentation handlar om de tre lagarna: Upphovsrätten, Personuppgiftslagen och Offentlighets- och sekretesslagen. Korta exempel på vad.
Offentlighet och sekretess
UTVECKLING AV E-ARKIV UTVECKLING AV E-ARKIV
Anstånd och studieuppehåll
Utbildningsdepartementets arbete med den nya förvaltningslagen (2017:900) Anita Stawarz, kansliråd Utbildningsdepartementet.
Ann Jansson, nämndsekreterare, MoS
Dataskyddsförordn ing GDPR- ny lag som gäller
Grundutbildning för arkivredogörare inom omsorg/enskilda utförare
Postrutiner Vaktmästare tar emot post
Arkivutbildning Utbildningsmaterial
Arkivutbildning Utbildningsmaterial
Agenda Inledning Stångåstadens dokumenthantering Marita Soneskog-Edbom, arkivsamordnare Fika och mingel E-arkiv status Dan Malmsten, stadsarkivets chef.
Arkivutbildning Utbildningsmaterial för kommunala bolag Våren 2014
Arkivutbildning Utbildningsmaterial
Sekretess i nya Regionens Hus
Arkivutbildning Utbildningsmaterial
Arkivutbildning Utbildningsmaterial
VÄLKOMNA! Bakgrund För att stadsdelsförvaltningen ska kunna arbeta på ett effektivt sätt med arkivfrågor ska det finnas både arkivansvarig och.
Grundutbildning för arkivredogörare inom omsorg/enskilda utförare
Presentationens avskrift:

Agenda Inledning Linda Huljebrant på Sankt Kors arkiv och dokumenthanteringsplan  Dan Malmsten berättar om tillämpningsanvisningar för digital långtidsarkivering Barbro Bengtsson berättar om projektanställd arkivarie för Tekniska verken med flera bolag Fika och mingel Nyheter från stadsarkivet Frågestund Maria Dalbark, kommunarkivarie

Säkerhetsklassning av dokument Öppen (allmän handling) Hemlig (sekretess) Kvalificerat hemlig – rikets säkerhet Internt (arbetsmaterial – ej allmän handling om det inte tagits om hand för arkivering)

Hemlig handling Hänvisning till sekretessparagraf Hemlig vid något tillfälle, färskvara Kan förses med enkel ram, det ska stå hemligt och inte konfidentiellt eller liknande

Kvalificerad hemligstämpling tydlig markering på en handling ”som är av synnerlig betydelse för rikets säkerhet” (enligt TF). Den får inte lämnas ut om inte en bestämd myndighet medger det. Det är ett undantag från huvudregeln att varje myndighet som ”förvarar” en handling, om så bara på korttidslån, är skyldig att pröva en begäran om utlämnande och inte kan hänvisa till någon annan. En kvalificerat hemlig handling ska enligt OSL förses med en särskild hemligstämpel (i praktiken en stämpel med dubbel röd ram) som anger den myndighet som ska pröva fråga om utlämnande. Källa: NE

Informationsklassning Skyddsvärde Mycket höga krav Mycket allvarlig skada för kommunen eller enskild person om informationen röjs. Hit räknas all information som hänför sig till säkerhetsskyddslagen Höga krav Allvarlig skada för verksamheten eller enskild person om informationen röjs. Hit räknas all sekretessbelagd information. Normala krav Lindrig skada för verksamheten eller enskild person om informationen röjs. Hit räknas t.ex. arbetsmaterial som ännu inte är allmän handling men som kommer att bli det när arbetet är slutfört. Grundkrav Öppen information Källa: Christian Carlsson på kommunens säkerhetsavdelning 2008

Nya föreskrifter Handlingar rörande Bygg- och anläggningsprojekt (fastighet) Upphandling Skicka ut på remiss Antas 1 juni 2015

Tillåtelse att publicera i Klara arkivsök Levererat material som finns på stadsarkivet Förtecknade men ej levererat?

Inköp av arkivvårdsmaterial Upphandlat avtal finns med Kontorab gällande arkivboxar (svensk standard) och aktomslag för egna inköp. Vissa mindre kvantiteter finns hos stadsarkivet. Mer information med artikelnummer på stadsarkivets hemsida.

Lathund utstädning av handlingar i tjänsterum

Behöver ni hjälp med att arkivera? Stadsarkivet kan förmedla kontakt för uppordningsarbete. Ni anställer – vi hjälper till med handledning i arkivuppgiften! Handlingar ska inte bäras ned i källare och ställas på hög Handlingarna ska tas om hand och stå säkert 2018-12-05

Arkivbeskrivning Beskrivning av myndighetens organisation och verksamhet, för att underlätta sökandet i arkivet Informationsträffar hölls 2015. Personlig genomgång med de som är klara. Skriv förslag och bolla med Maria! LiSA-F 2012:4 är den föreskrift som förklarar vad arkivbeskrivningen ska innehålla Inlämnade till stadsarkivet 30/6 2015 (nytt datum)! En beskrivning av vilka handlingar området har Mall görs centralt Anpassas för respektive diarium 2 § Varje myndighet ska upprätta en beskrivning som ger information om 1. myndighetens organisation och verksamhet i syfte att underlätta sökande efter allmänna handlingar, 2. register, förteckningar eller andra sökmedel till myndighetens allmänna handlingar, 3. tekniska hjälpmedel som enskilda själva kan få använda hos myndigheten för att ta del av allmänna handlingar, 4. vem hos myndigheten som kan lämna närmare upplysningar om myndighetens allmänna handlingar, deras användning och sökmöjligheter, 5. vilka bestämmelser om sekretess som myndigheten vanligen tillämpar på uppgifter i sina handlingar, 6. uppgifter som myndigheten regelbundet hämtar från eller lämnar till andra samt hur och när detta sker, och 7. myndighetens rätt till försäljning av personuppgifter.    I beskrivningen ska uppgifter utelämnas om det behövs för att beskrivningen i övriga delar ska kunna hållas tillgänglig för allmänheten. 2018-12-05 Arkivinformation - bolag

Arkivnätverk på hemsidan Reportage från förra träffen Kontaktlista – uppdatera Nästa träff i november – hos vem? www.linkoping.se/Om-kommunen/Stadsarkivet/Arkivinformation-till-offentlig-forvaltning/Arkivnatverk/