Vart tar det smutsiga vattnet vägen?

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Insändare Insändare hittar man oftast i tidningar. Alla kan skriva insändare och i en insändare tycker man något. Ofta om en speciell fråga Det kan vara.
Advertisements

Oskrivna och skrivna regler i Kallhälls scoutkår Hälsodeklaration, personuppgifter och kontaktuppgifter Kåren har som policy att ta in en ny hälsodeklaration.
Allra första kameran År 1826 gjordes den allra första kameran av fransmannen Joseph Nicéphore Niépc men det tog åtta timmar att exponera bilden och den.
LAG OCH RÄTT Brott och straff. Varför behöver vi lagar och regler? Lagarna är till för att : göra det lättare att leva tillsammans. De talar om vad som.
Med efterföljande After Work. Repetition från tidigare samt nyheter och fördjupning Intresseinriktningarna och kunskaperna är olika. Möjlighet till att.
Hur DNA kan kopiera sig självt. C ELLDELNING. Alla börjar vi våra liv som en enda cell – en befruktad äggcell Det är denna som kommer att ge upphov till.
Hur man använder EasyWorship del 1
Detta är miljömåltider
Vattenrening.
Målvaktsutbildning grund del 1 - Målgrupp grön och blå nivå
En snabbkurs i orientering
Sundsvall Slalomklubb November 2004
Kort om | skötselråd.
Jorden Och Livets utveckling
PRAO vecka 16 & 17 ( april).
Inför det muntliga nationella provet i svenska
Naturresurser i Sverige
Naturresurser; vatten
När det gick på Var visst vecka 43 BE ® BrucElvis
Väder.
temperaturer för att skapa goda hygieniska förutsättningar.
Hållbar utveckling Geografi HT år 6 Catha Glaas, Thomas Smith.
Konsten att läsa sakprosa
Välkommen till mitt utvecklingssamtal ÅK Ht 2017
♫ Ljud – akustik ♪ Molekyler i rörelse.
Diskutera! När vi diskuterar så är vi två eller fler som pratar tillsammans. När man diskuterar tycker man något! Om jag tycker något så kan man säga att.
Vattenrening.
1. HÅLLFASTHET ATT BYGGA STARKT SID
Hur blir ett lag BRA?  Vi i laget På match & träning Jag som spelare
Huvudregel: Inte störa – inte förstöra!
Vecka 37 Tisdag den 12:e september 2017 Dagens namnsdag Åsa Åslög.
Källa: Livsmedelsverket
Evolutionen så här långt
Motivera en åsikt Kommunikativ förmåga.
Vattenrening.
19 dec Jan Eksvärd, LRF Fosfornätverket 19 dec Jan Eksvärd, LRF
- Geografi - Att studera helheten.
Kretslopp Vad är ett kretslopp? Vilka ämnen kan ha ett kretslopp?
Balanserad hand öppning i NT
1. HÅLLFASTHET ATT BYGGA STARKT SID
Upplysningen 1700.
Hur många kilo kött äter vi per person?
Ha kul ihop man måste få något gott på avslutningen
Året var 2004, i en liten stad som heter Laholm, blev en trygghet totalt omkullkastad. En liten brun nallebjörn blev helt utkastad i kylan! Och blev liggande.
Vad kan du om vatten?.
Vem är Kristina Johansson och vad gör hon då?
Varifrån kommer kranvattnet?
Vart tar det smutsiga vattnet vägen?
Din säkerhet på sjukhus
Kim och vattenäventyret
Varifrån kommer alla sopor – och vad händer sedan?
Förenklad bild av kolets kretslopp
Miljöinsatser vid retur-automaten
Med ritstiftet som verktyg samt utan lagermask!
Varifrån kommer kranvattnet?
Valborg.
Vi får alltid höra "the rules" från kvinnornas sett o se på saker o ting. Här kommer äntligen männens regler!!!.
Mensutmaningen.se MENS a.
Banutveckling för bättre spelupplevelse
Tobak - Lektion 2 Åk 4-6.
1. HÅLLFASTHET ATT BYGGA STARKT SID
Reningsverk.
Vad måste jag kunna? SFI kurs D.
Om buden.
KRETSLOPP FÖR ÅTERVINNINGSPROCESSER
Om Tro.
KRETSLOPP FÖR ÅTERVINNINGSPROCESSER
KRETSLOPP FÖR ÅTERVINNINGSPROCESSER
KRETSLOPP FÖR ÅTERVINNINGSPROCESSER
RESONEMANGSUPPGIFTER MED * KAPITEL 3
Presentationens avskrift:

Vart tar det smutsiga vattnet vägen? Vart tar det smutsiga vattnet vägen när vi spolat?

Låt oss följa vattnets resa från toaletten, via avloppsrör och avloppsreningsverk, till Östersjön.

Allt vatten vi använder hemma ska tillbaka till naturen Allt vatten vi använder hemma ska tillbaka till naturen. Därför måste vi tänka på vad vi spolar ner. Vattnet vi använder blir såklart smutsigt av kiss, bajs och smuts. Men också av tvättmedel, diskmedel, tvål och annat. Det smutsiga vattnet kallas för avloppsvatten. Avloppsvattnet görs rent i ett avloppsreningsverk, innan det släpps ut i naturen. Men vissa saker är svåra att få bort. De kan vara farliga för miljön eller förstöra i avloppsreningsverken. Därför måste vi tänka på vad vi häller ut i avloppet.

Tänk på det här! Spola bara ner kiss, bajs och toapapper i toaletten. Släng näsdukar, plåster och annat skräp i papperskorgen.

Alltså; inget annat än kiss, bajs och toapapper i toaletten!

Häll aldrig ut vätskor som till exempel målarfärg i vasken. Häll inte ut mediciner. Gamla mediciner ska ni lämna tillbaka till apoteket.

Använd miljömärkta diskmedel, tvättmedel och rengöringsmedel Använd miljömärkta diskmedel, tvättmedel och rengöringsmedel. De är bättre för vattnet och naturen.

Håll koll efter de här miljömärkena Håll koll efter de här miljömärkena. Bra miljöval, Svanen och EU-blomman.

Du trycker på spolknappen – bajset försvinner Du trycker på spolknappen – bajset försvinner! Du tömmer badkaret – vattnet försvinner! Men vart tar det vägen sedan? Avloppsvattnet åker ut från huset genom långa rör. Rören fortsätter ner under marken ända till avloppsreningsverket. Vad tror du händer i rören om du spolar ner tops, hushållspapper och annat skräp i toaletten? Det kan bli stopp förstås. Rören är nämligen inte gjorda för att det ska åka skräp där.

Kiss, bajs, toapapper, tvättmedel Kiss, bajs, toapapper, tvättmedel... Det är mycket som måste bort innan vattnet kan släppas ut i naturen. I Stockholm finns två avloppsreningsverk som gör rent avloppsvattnet. Det tar en dag och en natt att göra rent vattnet. Först rinner vattnet genom ett galler. Där fastnar skräp som till exempel tops, våtservetter och plåster. Sedan renas avloppsvattnet i olika bassänger. I en bassäng finns snälla bakterier som äter smuts. De tycker att kiss och bajs smakar mums. De snälla bakterierna mår inte bra av giftiga ämnen. Därför är det viktigt att vi tänker på vad vi häller ut i avloppet. Visste du att... Varje vecka kommer det ungefär 30 000 kilo skräp till avloppsreningsverken. Det är ungefär lika mycket som 1000 barn väger tillsammans.

Möjlighet till fördjupning: Avloppsvattnet renas i olika steg Först fastnar skräp i ett galler. Här hamnar t ex tops, våtservetter och plåster. Sedan används ett ämne som fungerar som en magnet. Den drar åt sig smuts. I nästa steg finns bakterier som äter smuts. De tycker att kiss och bajs smakar mums. Till sist rinner vattnet genom sand som tar bort den sista smutsen. 

Så här ser det ut på riktigt: Galler där en massa skräp fastnar Så här ser det ut på riktigt: Galler där en massa skräp fastnar. Äckligt, eller hur!

Så här ser det ut på riktigt: Bassänger på avloppsreningsverket där avloppsvattnet renas.

Avloppsreningsverken släpper ut det rena vattnet i Östersjön Avloppsreningsverken släpper ut det rena vattnet i Östersjön. Därför är det viktigt att vattnet är riktigt rent. Östersjön är havet som ligger utanför Stockholm. Om vi skulle släppa ut smutsigt avloppsvatten i Östersjön skulle djuren och växterna må dåligt och dö. Det finns inte så många olika sorters djur i Östersjön, så det är extra viktigt att vi tar hand om de som finns. Vattnet i Östersjön är inte lika salt som i andra hav, men det är inte heller sött som i sjöar. Man säger att Östersjön har bräckt vatten. Visste du att... Vattnet som finns på jorden åker runt i ett kretslopp. Det försvinner aldrig och det kommer aldrig något nytt vatten. Därför är det extra viktigt att ta hand om det vatten som finns.

Det som blir kvar när vattnet har renats kallas för slam Det som blir kvar när vattnet har renats kallas för slam. Eftersom slammet bland annat innehåller bajs är det perfekt som gödsel. På många åkrar gödslar bönderna därför med slam. Då växer det bra. De som jobbar på avloppsreningsverket gör också biogas av slammet. Många bussar i Stockholm kör på biogas i stället för bensin. Skillnaden är att biogas är mycket bättre för miljön.

Repetition: Vattnet väg från ditt hem till Östersjön Allt vatten som vi använder hemma ska tillbaka till naturen. Därför måste vi tänka på vad vi spolar ner. Vattnet åker genom avloppsrör. Avloppsreningsverken gör vattnet rent. Det rena vattnet släpps ut i Östersjön. Därför är det viktigt att vattnet är riktigt rent. Bajset kan bli något bra – slammet kan användas som gödsel. Bussar kan köra på biogas.

Repetition: Vattnet väg – hela vägen från Mälaren till Östersjön