Matspjälkningsapparaten
Begrepp matspjälkningsapparat magsäck matstrupe tolvfingertarm tunntarm tjocktarm blindtarm ändtarm lever gallblåsa galla enzymer bukspottskörtel bukspott njurar urinblåsa urinrör
Vad händer när vi äter….. Mat och vatten Hungerkänslor styrs från hjärnan Känner av energibehovet Behov av olika näringsämnen (fett, kolhydrater, protein (äggviteämnen) & vitaminer)
Mag -och tarmkanalen Munnen - (mekanisk och kemisk nedbrytning) Svalget - (struplock) Matstrupen - (25 cm lång, 5 s till magsäcken) Magsäcken – (4h stannar maten, magsaft, gröt)
Resan fortsätter genom kanalen….. Tunntarmen (en del tolvfingertarmen ) – 6 m lång, utvecklad som en fotbollsplan, blandas med galla & bukspott Tjocktarmen – (1,5 m, vällingen blir tjockare, 3-9 h) Ändtarmen – (samlas rester, 15 cm lång)
Körtlar som hjälper till med matspjälkningen Spottkörtlarna – här tillverkas saliven Levern – tillverkar bland annat galla som löser upp fett Gallblåsan – här samlas gallan Bukspottkörteln – tillverkar bukspott som hjälper till att bryta ner maten och insulin
Njurarna och urinvägarna Kroppens avfall tas om hand på olika sätt: Åker ut med avföringen Avfallet i blodet renas i njurarna (1 l blod/min) och avfallet åker ut med urinen 2 njurar, form av en böna ca 10 cm 1,5-2 l urin bildas i njurarna per dygn Urinen samlas i urinblåsan (ett par dl) Urinvägsinfektion