Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Hjärtat.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Hjärtat."— Presentationens avskrift:

1 Hjärtat

2

3

4 Blodet går från hjärtat till lungorna och tillbaka. Lilla kretsloppet
Blodet går från hjärtat till kroppens organ och tillbaka. Stora kretsloppet Kroppen

5 Lösta molekyler och joner
Blodet Blodet består av Plasma Blodkroppar Lösta molekyler och joner

6 I hemoglobinet sitter det järnjoner.
De röda blodkropparna I hemoglobinet sitter det järnjoner. Järnjonerna binder till sig syre eller koldioxid. De röda blodkropparna transporterar syre och koldioxid i kroppen. I de röda blodkropparna finns ett protein som heter hemoglobin.

7 I blodet finns det också vita blodkroppar.
Det finns olika typer av vita blodkroppar. Dessa har en viktig roll i vårt immunförsvar.

8 Blodplättar är en sorts kroppar i blodet.
Blodplättar är aktiva när ett blodkärl går sönder.

9 BLODTRYCK Artärens uppbyggnad Yttersta lagret = bindväv Mellersta lagret = glatt muskulatur Innersta lagret = samma typ av vävnad som vår hud. Delas upp i två delar.

10 Yttersta lagret = bindväv
Venernas uppbyggnad Yttersta lagret = bindväv Mellersta lagret = glatt muskulatur Innersta lagret = samma typ av vävnad som vår hud. Delas upp i två delar. I alla vener finns det klaffar. Dessa förhindrar att blodet åker åt fel håll.

11 Vi mäter blodtrycket i enheten mmHg (millimeter kvicksilver).
När vi pratar om blodtrycket delar vi upp det i två delar. Övertryck = när hjärtat trycks ihop. Undertryck när hjärtat fylls med blod. Hjärtat trycker ut blodet i kroppen genom att utföra ett arbete. För att blodet ska kunna föras till hjärtat, mot gravitationen, måste du använda dina muskler i benen. Framför allt lårmusklerna.

12 Blodtrycket styrs av hjärnan och nervsystemet. Detta sker på två sätt.
Hjärtat får order om att arbeta mer eller att arbeta mindre. Detta förändrar puls och hur hårt hjärtat dras ihop. Musklerna i blodkärlen får order om att dra ihop sig eller att slappna av. Om en volym rör sig genom ett rör med liten diameter höjs trycket. Om en volym rör sig genom ett rör med större diameter sänks trycket. Om volymen ökar eller minskar i ett rör med oförändrad diameter så höjs och sänks trycket.

13 Munhåla Näshåla Struplock Luftstrupe Luftrör Lungblåsa

14 Andningsorganen består av mun- och näshåla, luftstrupe, luftrör och lungblåsor.
När vi andas in arbetar musklerna i bröstkorgen så att den vidgas ut. Då fylls lungorna på med luft. När vi andas ut slappnar de musklerna av. Då minskar utrymmet i bröstkorgen och luften pressas ut.

15 Syrerikt blod till hjärtat.
Syreupptagning Syrerikt blod till hjärtat. Hemoglobinet har plockat upp syremolekyler som transporteras ut till kroppens celler. Syrefattigt blod från hjärtat. Hemoglobinet har med koldioxid som lämnas av. Syrefattigt blod från hjärtat. Hemoglobinet har med koldioxid som lämnas av. CO2 O2


Ladda ner ppt "Hjärtat."

Liknande presentationer


Google-annonser