Näringslära/Kost Maria Lund -.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Näringslära Energiintag för olika energibehov
Advertisements

Energigivande näringsämnen
Hockey och Kost! Hallsberg Hockey Team 96/97
DET HÄR BEHÖVER VI FÖR ATT MÅ BRA:
Hem – och konsumentkunskap Sjöfruskolan VT-12
Mat och hälsa åk 8.
Mat och hälsa åk 8.
Maten.
Repetition inför NP i biologi
Näringslära – vad vill du lära dig?
MATCIRKELN OCH TALLRIKSMODELLEN
Näring och individuella behov åk 8
Näringsämnen i kroppen
Kolhydrater.
Sammanfattning mat och hälsa
Kost & Hälsa.
Näringslära Vi använder kemisk energi i bensin för att få bilarna att gå. Men här har vi inte något vanligt mått på bensinens energi utan vi brukar istället.
Mat Hur och vad ska vi äta?.
Sammanfattning mat och hälsa
Energi Kraft Näringsämnen som ger energi Kolhydrater Protein Fett
Hem- och konsumentkunskap
Mat och hälsa åk 6.
Du är vad du äter Höstterminen 2011.
Repetition inför NP i biologi
Matsmältningssystemet
matsmältningssystemet
-Betydelsen av vad du äter och när du äter
Vilken kemi behöver vi för att leva?
Vad behöver vi mat till? Energi Byggmaterial Cellandning:
Matkemi Då skall du hänga med på den här kursen!
Näringsämnen Proteiner: Fett: Kolhydrater: Vitaminer och mineraler
Hur ska man planera upp sina måltider?
ENERGI.
Kost för idrottare.
Teori Träningscamp 7 maj
Matkemi Då skall du hänga med på den här kursen!
Sveriges matkultur.
Mineraler och vitaminer
Energigivande näringsämnen
Vad finns i maten?.
Repetition.
Kolhydrater Tre grupper.
Livsmedelskemi.
Energigivande näringsämnen
Och terminens avsnitt handlar om……….
Näring - hälsa SYFTE: Fördjupa er i näringslära /hälsa.
Träningslära ÅK8.
Skillnad livsmedel och näringsämne
Näringslära Är man vad man äter?. Näringslära = Maten vi äter ska vara god samtidigt som den ska ge oss näringsämnen och den energi vi behöver för att.
Repetition av näringslära
Diskussionsfrågor Har du bra balans mellan träning, vila och mat?
Kostföreläsning med inslag av förebyggande träning för knäskador Rebecca Pedersen Företagssköterska, kostrådgivare och styrketräningsinstruktör.
Proteiner Fett Kolhydrater Mineralämnen Vitaminer Vatten För att din kropp ska må bra behöver den:
Att äta rätt Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna.
Bra proteinkällor Ägg Kyckling Fisk Kött Keso och kesella.
KOST Varför måste vi äta och dricka? En bil behöver bränsle för att fungera. Med kroppen är det likadant, den behöver bränsle för att orka leka, springa,
Matens kemi Vilka ämnen behöver du få i dig? Kolhydrater Fett
Mat, måltider & hälsa Årskurs 7.
Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna
Kost 2 Presentera ämnet kort! Det handlar om mat för idrott, hur du som idrottare kan prestera bättre genom att tänka på vad och hur du äter!
Lektion 2 Orka från morgon till kväll
Matcirkeln, tallriksmodellen och näringslära
Kost En bra och balanserad kost innehåller: Kolhydrater Proteiner
- Personlig Tränare - Kostrådgivare - Integrativ Coach
Näringsämnen i kroppen
Energi och Näringsämnen
Matspjälkningen.
Lektion 3 Frukost Paula Frösell, leg dietist och Brand manager Mat & Måltider och hälsa.
Vitaminer.
Kost för prestation.
Presentationens avskrift:

Näringslära/Kost Maria Lund -

Känner ni igen bilderna?

Tallriksmodellen

Tallriksmodellen Tallriksmodellen åskådliggör hur man komponerar en bra måltid - lunch eller middag. Modellen visar proportionerna mellan olika ingredienser i måltiden. Tallriksmodellen har tre delar: Den första är potatis, ris eller pasta samt bröd. En stor del av tallriken fylls med livsmedel från denna grupp. För den som behöver mycket energi kan denna del göras ännu större. Komplettera eventuellt med en bit fullkornsbröd. Den andra delen består av grönsaker, rotfrukter och frukt. Denna del är lika stor som den förra. Den som är överviktig kan låta denna del bli upp till hälften av tallriken. Den minsta delen är avsedd för kött fisk, ägg eller baljväxter, exempelvis bönor. Lägg märke till att tallriksmodellen visar proportioner mellan de tre delarna. Oavsett om man äter mycket eller litet är proportionerna desamma. Modellen säger ingenting om hur mycket man ska äta - det avgör hunger och energibehovet.  

Näringsämnen Vatten Proteiner Kött, Fisk, Ägg Kyckling, Böner , Linser Kolhydrater Pasta, Ris, Potatis, Bröd Fett Smör, Olja, Nötter, Näringsämnen Vatten Vatten, drycker Mineraler Mjölk, Ost Fisk, Blodpudding Vitaminer Grönsaker, Frukt

Kolhydrater = Socker, stärkelse och kostfiber Socker, stärkelse och kostfiber går alla under namnet kolhydrater. I kroppen bryts kolhydraterna ner till glukos, som när det kommer ut till blodet, kallas blodsocker. Blodsocker behövs för att ge hjärnan energi. Kolhydraterna kan också lagras in i musklerna i form av glykogen. Glykogenet kan sedan användas som energi när man tränar. Olika uppgifter i kroppen Socker ger energi och, inte minst, bidrar till god smak. Stärkelse är en bra energikälla. Kostfibrer har flera olika hälsoeffekter, så som att sänka kolesterolvärdet, hålla magen igång samt att bidra till att vi känner oss mätta längre.

Protein Ett protein kan bestå av en eller flera sådana kedjor. - Proteiner består av stora molekyler som är uppbyggda av aminosyror. Aminosyrorna sitter ihop i långa kedjor, som kallas polypeptid kedjor. Ett protein kan bestå av en eller flera sådana kedjor. - Essentiella aminosyror är livsnödvändiga aminosyror som människokroppen inte själv kan tillverka, och som således måste intas med födan. De finns i animaliska produkter så som kött, fisk, skaldjur, ägg och mjölkprodukter. I vegetabiliska produkter endast i ärtor, böner och linser. Proteinets funktioner - Uppbyggnad av kroppens vävnader, benstomme, muskler, blod och lymfa. - Underhåll av kroppens vävnader - Att bygga upp eller ersätta celler - Att reglera syra-bas-balansen och vattenbalansen - Bildar antikroppar, hormoner och enzymer. - Att transporterar olika ämnen i blodet. - Ger energi

Fett Fettets funktioner Ge kroppen energi Membranuppbyggnad – fett är en viktig komponent i cellmembran och nervfibrer Vitaminbärare - de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K kan enbart transporteras med hjälp av fett. Ett extremt lågt intag av fett kan leda till vitaminbrist. Skyddar organ - fett omgärdar och skyddar många inre organ  hjärtat, levern, njurarna och hjärnan. Isolerar - underhudsfett isolerar och håller värmen kvar i kroppen

Vitaminer Reglera och kontrollera kroppens funktioner Vi känner till 13 vitaminer som är livsnödvändiga för människor. Fyra är fettlösliga (A, D, E, och K) Nio är vattenlösliga (B-gruppen 8st och C-vitamin) Reglera och kontrollera kroppens funktioner http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=13818&epslanguage=SV

Vitaminer Några viktiga funktioner Fettlösliga Vitamin A Vitamin D Ögats anpassning till skymningsseende och tillväxt Att öka motståndskraft mot infektioner Skellet och tänders uppbyggnad Behövs för blodetskoagulering Huden Aptiten Energiomsättningen Bilda blodkroppar Bilda proteiner och vävnader Antioxidanter (skydda cellerna) Fettlösliga Vitamin A Vitamin D Vitamin E   Vitamin K  Vattenlösliga  Vitamin C Vitamin B1, tiamin Vitamin B2, riboflavin Vitamin B6 Biotin Vitamin B12  Folat Niacin   Pantotensyra

Mineraler Mineralämne Funktion Viktiga källor Kalcium bildning av ben och tänder, blodkoagulering, nervfunktion mjölk, ost, grönkål, vitkål, spenat, bönor Kalium vatten- och syrabalans, nerv- och muskelfunktion, njurfunktion ärter, bönor, potatis, frukt Magnesium aktiverar enzymer, proteinsyntes, kalciumomsättning spenat, bönor, nötter, havregryn, råris, skaldjur, banan Järn transporterar syre och hemoglobinet i röda blodkroppar och elektroner i cytokromerna, ingår i enzymer
 blodpudding, lever, paltbröd, nötkött, viltkött, bönor Zink ingår i enzymsystem

 krabba, nötkött, lever, havregryn, griskött, bönor, vilt Jod ingår i sköldkörtelhormoner

 skaldjur, torskrom, joderat bordssalt, torsk Selen ingår i enzym som skyddar cellerna mot oxidation, samverkar med vitamin E, deltar i immunologiska försvarsmekanismer skaldjur, fisk, grislever, renkött Koppar ingår i oxidationsenzymer, deltar i omsättningen av järn nötlever, hummer, räkor, ostron, nötter Mangan deltar i omsättning av kolhydrater och lipider ris, havregryn, lingon, blåbär, spenat, nötter, hjortron, hallon Fluor kariesreducerande effekt, stabiliserar benvävnad torsk, sardiner, fisk, knäckebröd, havregryn Krom deltar i omsättning av glukos, samverkar med insulin musslor, tonfisk, ål, nötter, nöt- och griskött Molybden ingår i enzym som deltar i omsättningen av bl.a. urinsyra sojamjöl, lever, ris, vetegroddar Natrium nödvändig för vatten- och syrabalansen, nervfunktionen bordssalt, kött- och fiskprodukter, matbröd, saltade snacks Fosfor nödvändig för bildning av ben och tänder, för syrabalansen och energiproduktion nötkött, kyckling, fisk, nötlever, ägg, mjölk, ost

Vatten Vatten utgör ca 60 procent av kroppsvikten. Kroppen behöver i princip ständig tillförsel av vatten. En vuxen kan bara klara sig utan vatten några dagar. En vuxen får cirka 2–3 liter vatten per dag via mat och dryck. Fast föda ger 0,5–1 liter och dessutom bildas ca 2,5–4 dl vatten vid förbränningen av protein, fett och kolhydrater. Vattnets funktioner Lösa och transportera näringsämnen till kroppens olika delar Reglera kroppstemperaturen Föra bort avfallsämnen  

Fettsyror

Mättat fett ... finns bl.a. i feta mejeriprodukter, feta köttprodukter, hårda matfetter, bakverk, kakor, konfektyr

Omättat fett ...finns i vegetabiliska oljor, matfetter baserade på vegetabiliska oljor, nötter, mandel, fet fisk

Fettsyror Essentiella - kroppen kan inte tillverka själv omega-6 (linolsyra) och omega-3 (alfa-linolensyra) från växtriket sänker kolesterolvärdet omega-3 omega-6

Varför är mättat fett inte bra? Mättat fett höjer kolesterolvärdet. Omättat fett sänker kolesterolvärdet Förändringar i kolesterolvärde

Riktlinjer för måltidsordning Dagens energi- och näringstillförsel bör fördelas jämt över dagen. För barn och vuxna är en lämplig måltidsordning tre huvudmål och 1- 3 mellanmål med god näringsmässig sammansättning. Följande fördelning av energiintaget föreslås: frukost (morgonmål): 20-25% lunch (mitt på dagen mål): 25-35% middag (kvällsmål): 25-35% Tidpunkten för måltiderna blir ofta beroende av arbetstid, skoltid och andra åtaganden. De bör dock fördelas jämt över dagen. Det är vidare önskvärt med ett regelbundet måltidsmönster och att tillräckligt med tid avsätts för att maten skall kunna ätas i lugn och ro.

Frukt och grönsaker -ät 500 g om dagen

Livsmedelsverkets 5 kostråd                              

Nyckelhålet Hjälper dig att välja hälsosamt. Alla livsmedel som man bör äta en större andel av kan nyckelhålsmärkas. Det gör det enklare för dig att välja rätt. - livsmedel som har en låg halt av fett / socker / salt - livsmedel med ett högt innehåll av kostfibrer - krav på fettkvalitet portionsförpackad mat måste innehålla minst 80 g grönsaker och ge en viss mängd energi - soppa måste ge en viss mängd energi - kött, fisk, frukt & bär, potatis och grönsaker kan nyckelhålsmärkas

Fördela måltiderna över dagen

Källor http://www.slv.se/default.aspx?id=231&eps language=SV http://www.viktvakten.se/absdieten_abs_m etoden.htm Näringslära för högskolan (Liber)

Vi har tagit upp i dag Näringsämnena Tycker du att du äter bra?