VÄLKOMNA
Tillsynsprojekt skadedjur På gång – nyheter Tips julbordsservering
Tillsynsprojekt skadedjur Skadedjurskontroll, -hantering och förebyggande arbete
Det här var bra! Tittar efter spår i samband med städning Snabb omsättning på torrvaror FIFU – Först In Först Ut Rutiner om skadedjur eller spår upptäcks
Att jobba mer med Otäta ytterdörrar Oordning och smutsigt på lager, varumottagning Smutsiga golvbrunnar Utsidan – skräpigt, bråte och växtlighet Källarförvaring – oförslutna förpackningar Andra skadedjur än möss och råttor
På gång
Lagstiftningsområden Kontrollområden: Täcker inte all lagstiftning Inte tillräckligt detaljerad, All kontroll som utförs kan inte rapporteras Tillräckligt bra uppföljningar och analyser har inte varit möjliga
Vilka är lagstiftningsområdena? Hygien Information Adm Handel
Vad innebär detta för er? Titta på nya saker Annat utseende på tillsynsrapporterna vilken lagstiftning vi bedömt utifrån Kan dröja med rapporter
Gemensamt fokus med operativa mål Riskbaserad och effektiv kontroll Mål och prioriteringar för livsmedelskontrollen i hela Sverige Konsumenter känner förtroende för maten och livsmedelsförtagarna konkurrerar på lika villkor
Vad ska vi uppnå? Senast 2019 ska vi… Minska de negativa hälsoeffekterna orsakade av kemiska och mikrobiologiska ämnen i dricksvattnet. Minska antalet livsmedelsburna sjukdomar med fokus på campylobacterlisteria, EHEC/VTEC och norovirus. Minska de negativa hälsoeffekterna till följd av miljö-föroreningar, tungmetaller och myko- toxiner i maten. Information om livsmedel … ska säkerställas genom hela livsmedels-kedjan.
Tillsyn 2018 Mikrobiologiska risker - Ehec i malet kött (operativt mål 5). Kontroll av Ehec i malet/ hackat kött (exempelvis hamburgare och råbiff). Norovirus som kan överföras från personal vid hantering av livsmedel (operativt mål 6). Kontroll av hygienrutiner på verksamheter som tillverkar tårtor, bakelser, smörgåstårtor, smörgåsar och sallader. Uppgifter om ingredienser (operativt mål 13). Uppgifter som anges i ingrediensförteckningarna ska stämma med tillsatta ingredienser.
Julbordsservering Tillräckligt med förvaring. Små fat – mindre risker och mindre svinn. Kallt ska vara kallt och varm ska vara varmt. Mat som stått framme bör slängas, eller? Bakterier och virus: Stafylokocker Listeria Bacillus cereus Norovirus – vinterkräksjuka. Även gäster kan bära på smitta.
säkra livsmedel och nöjda kunder Samma mål – säkra livsmedel och nöjda kunder
Frågor?
Hör gärna av er! Kundcenter 0303 – 23 80 00