Gunilla Bergström är författare till alla böcker om Alfons Åberg.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Svenska trubadurer Trubadur: Kan översättas: den som hittar på.
Advertisements

Elsa Beskow.
Livet på bondgården Sjövik -berättat av kossan Linda.
Samtala om böcker.
Människorna i Bambuchaparken. Familjen Eriksson Jonny Eriksson •Jonny är 14 år. •Jonny är storebror och är snäll, rik och skojig. •Han går i skolan och.
Barn och bibliotek Britta Olsson Samordnare/bibliotekarie
februari 2002, M. Karhu & M. Ylitalo
Pronomen.
Tips för dig som söker en partner. Om du vill ha en partner som äter all mat du lagar utan att klaga på att det inte smakar som mammas mat.... Skaffa.
Selma Lagerlöf En författare i världsklass.
Herbjørg Wassmo.
Frågesport.
Ann-Charlotte Roupé, Lerbäckskolan, Lund –
Tankar och träning vid Parkinsons sjukdom
Presenterad av Susanne Jerkenstam
Nätmobbning
2 - 3 :ans läsprojekt i Odensala Skola läsåret 04/05 (under 3 veckor)
Nordiska myter Svenska.
De försvunna monstret Det var en gång en monster mamma som födde en monster bebis. Monster bebisen heter Brolle. Bebisen var jätte snäll och omtyckt. Dom.
Ett arbetsområde om poesi
Introduktion till Sagornas Värld. V38-41
Marianne Fredriksson
- Ett berättarprojekt på en förskola
Så firade vi födelsedagar förr.
Alice josefsson Författar - & bokprojekt, 8A 2011.
Varför frågar vuxna bara en gång och sedan nöjer sig med svaret ”bra”?
SIM TEAM.
C. S. Lewis.
Portfolion / Dokumentationen bidrar till utveckling
strumpmanen och superhjältarna Författare av Dan och Lotta höjen. Bilder Ingela p Arrhenius. Strumpmannen är en superhjälte han redar folk.Nästan.
Vad måste jag kunna? SFI kurs C.
Grattis faster! ...jag hörde att du fyller år idag. Det tänkte jag man kunde fira genom att bland annat visa lite hur jag har det  Pappa pratade om någon.
Identitet Vad formar oss till oss?.
Att Skapa Serier.
Kristina Yondt LEDARSKAP.
Påsklovet På påsklovet har jag varit på kalas hos min kusin Matilda med hennes kompis. Vi hade jättekul. Det här kortet tog vi på kalaset.
MAKTLEKAR.
Motivationen att lära sig svenska
En författare som blev en svan
Att referera och ange källa!
Skapande skola Kyrkskolan. Pengarna som tilldelats Kyrkskolan har använts till författarbesök. År 1-3 har haft besök av Helena Bross vid två.
Knasig 70-åring Pippi Långstrump.
 SYFTE: Utveckla kunskaper om och intresse för arbete, ekonomi och konsumtion i hemmet.  Utveckla kunskaper om konsumtionens villkor, om sparande, krediter.
Veckans fördjupning handlar om en känd barnbok som görs om i en serietidning. Kan du gissa vilken bok det är? Lös rebusen för att få en ledtråd.
Biografi Född 1967 alltså 46 år idag Svensk författare Fokuserar mest på att skriva ungdomsböcker, men även barnböcker och dikter.
Hur kan barn bli mer delaktiga genom praktiskt vardagligt socialt arbete?
När jag var liten fanns det BÖCKER hemma hos oss Mamma LÄSTE HÖGT och jag LÄSTE SJÄLV Vi PRATADE om böckerna vi båda hade läst.
Veronica Snellman, Finland, Övriga Norden –
När jag var liten fanns det BÖCKER hemma hos oss Mamma LÄSTE HÖGT och jag LÄSTE SJÄLV Vi PRATADE om böckerna vi båda hade läst.
Vad tycker killarna själva?
Jämställdhet Vad är det?.
Jämställdhet Vad är det?.
Tro Medeltiden del 4 åk 4.
Att skriva en nyhetsartikel
En Stund låg jag och funderade över om det kanske vore bättre att bli en äventyrare än att bli berömd. Slutligen beslöt jag mig för att bli en berömd.
ALFABETA BOKFÖRLAG OCH VÄRLDENS BARN 2009.
Konsten att läsa skönlitteratur
Astrid Lindgren Och Pippi Långstrump.
Människorna i Bambuchaparken
Läslogg 2D Skönlitteratur <-> facklitteratur
VARFÖR BILD I SKOLAN?.
Bild/Svenska – HT 2017 Klass 3B Björktjära Skola
Simhallen När, vem, vad, var Rubrik
Hej, jag heter Karam och jag ska berätta om en bok som jag har läst.
Barnkonventionen.
Medeltiden –den mörka tiden?
Några ord från författaren När jag fick frågan om jag kunde tänka mig att skriva en till lättläst bok bestämde jag mig för att skriva en lättsam och rolig.
Vad tycker du om boken Stjärnlösa nätter?
Astrid Lindgren.
Ett läs-projekt med musik
Presentationens avskrift:

Gunilla Bergström är författare till alla böcker om Alfons Åberg.

Gunilla Bergström Föddes 1942 i Göteborg. Journalistexamen 1966 vid Journalist-institutet där. Anställd som journalist bland annat vid Dagens Nyheter och Aftonbladet i Stockholm. Sedan 1975 författare och illustratör på heltid. Fick Regeringens Guldmedalj 2012 Alfons har blivit en doktorsavhandling

Sedan 1971 har Gunilla skrivit ett 40-tal barnböcker som hon även illustrerat. Själv ser hon sig mer som tecknare än som författare. Dessutom har hon dramatiserat många av sina berättelser för teater och skrivit en rad barnvisor tillsammans med bl.a. Georg Riedel. Hon har också arbetat med scenografi och dockteater. Från 1997 till 2013 var Gunilla medlem i Svenska Barnboksakademien.

Alfons Åberg Alfons är en liten kille som bor med sin pappa i ett höghus. Man får aldrig riktigt veta var hans mamma är. Han har en låtsaskompis som heter Mållgan. Han har riktiga kompisar om heter Milla och Viktor. Hans katt heter Pussel.

Gissa hur många Alfonsböcker det finns! Det finns 29 olika böcker om Alfons. Böckerna har översatts till 30 olika språk. Den första boken skrev Gunilla 1972, för 43 år sedan. Det är boken som heter God natt Alfons Åberg.

God natt, Alfons Åberg – 1972 Aja baja, Alfons Åberg - 1973 Raska på, Alfons Åberg - 1975 Alfons och hemlige Mållgan - 1976 Vem räddar Alfons Åberg? - 1976 Listigt, Alfons Åberg - 1977 Alfons och odjuret - 1978 Är du feg, Alfons Åberg? - 1981 Var är bus-Alfons? - 1982 Vem spökar, Alfons Åberg? - 1983 Lycklige Alfons Åberg - 1984 Alfons och Milla - 1985 Kalas, Alfons Åberg! - 1986 Hokus pokus, Alfons Åberg! - 1987 Bara knyt, Alfons! - 1988 Vad sa pappa Åberg? - 1989 Där går Tjuv-Alfons! - 1991 Mera monster, Alfons! - 1992 Hurra för pappa Åberg! - 1993 Näpp! sa Alfons Åberg - 1994 Flyg! sa Alfons Åberg - 1997 Osynligt med Alfons - 1998 Hur långt når Alfons? - 2002 Alfons och soldatpappan - 2006 Alfons med styrkesäcken - 2010 Skratta lagom! sa pappa Åberg - 2012 Andra böcker om Alfons Alfons egna saker - 1990 Alfons tycker om - 1990 Alla möjliga Alfons - 1992 Mera miner med Alfons - 1992 Trall-fonsar - 1992 Lösgodis - En påse till - 1994 Lösgodis - Fickan full - 1994 Alfons ABC - 2002

Bill och Bolla Gunilla har två vuxna barn som var förebilder till Bill och Bolla i rimböckerna ”Ramsor och Tramsor, om Bill och Bolla” samt ”Tokigt och Klokigt – mera rim om Bill och Bolla”. Böckerna handlar om att få en annorlunda familjemedlem.

Bill får en lillasyster Bill får en lillasyster. Bolla växer för var dag, men inte till förståndet. Hon blir på sitt eget vis och inte lik någon annan. Berättelsen handlar om Gunilla Bergströms egna barn Pål och Boel, ”han så klok och hon en stolla”. Boel är utvecklingsstörd, och rimmen berättar om hennes liv när hon var 3–4 år.

De har blivit närmast klassisk bredvidläsning på lärarhögskolor och pedagogiska institutioner, men är lika roliga och rörande för precis vem som helst Böckerna om Bill och Bolla har blivit tecknad film, dvd och flera teateruppsättningar.

Filmer https://www.youtube.com/watch?v=HaZDqsxqBsA https://www.youtube.com/watch?v=-vlHsD6oO40 https://vimeo.com/205869844