Äppelpaj med egen vaniljsås. Sid: 268 och sås 269 HKK- boken Läsa recept! Äppelpaj med egen vaniljsås. Sid: 268 och sås 269 HKK- boken
Termer/metoder och redskap Vi fortsätter med olika redskap och kökstermer. Mat, måltider och hälsa Jämförelser av recept och beräkning av mängder vid matlagning. Skapande av egna recept. Bakning och matlagning och olika metoder för detta. Hur valet av metod påverkar arbetsprocessen och resultatet. Planering och organisering av arbetet vid matlagning och andra uppgifter i hemmet. Redskap och teknisk utrustning som kan användas vid bakning och matlagningoch hur dessa används på ett funktionellt och säkert sätt. Kunskapskrav för betyget E i slutet av årskurs 9 Eleven kan planera och tillaga måltider och genomföra andra uppgifter som förekommer i ett hem, och gör det med viss anpassning till aktivitetens krav. I arbetet kan eleven använda metoder, livsmedel och utrustning på ett säkert och i huvudsak fungerande sätt.
Vaniljsås. 1 ägg 1 msk socker 1 tsk potatismjöl 2 dl mjölk ½-1 msk vaniljsocker
Gör så här. 1. Ta fram en liten kastrull 3. SJUD blandningen på låg värme tills såsen tjocknat. Den ska INTE koka. Häll upp såsen i en skål och vispa tills den svalnar. Smaksätt med vaniljsocker. 2. Blanda ägg, socker, potatismjöl och mjölk i en kastrull. 4. Rör hela tiden.
Äppelpaj. I filmen gör Maria 2 pajer, men vi gör en i en ugnsfast form. https://www.youtube.com/watch?v=ymCsOpfWOSs Ugnsfast?
Ingredienser Smuldeg 1 ¼ dl vetemjöl 2 tsk socker 50 g margarin Fyllning. 2 äpplen 1 msk socker ½ tsk kanel (valfritt) Sätt ugnen på 225 grader. Över och undervärme. Smörj en ugnssäker form. Lägg ingredienserna till degen i en skål. Blanda snabbt ihop med fingertopparna. Skala, ta bort kärnor på äpplet. Skär i tunna skivor. Lägg äpplena i formen. Strö kanel och socker över. Smula över smuldegen. Ställ formen MITT i ugnen. Grädda i ca 15-20 min.