El lära pass 2 Kjell Lusth.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Elproduktion, eldistribution och elanvändning i samhället
Advertisements

Syfte Utveckla förmåga att
Ellära.
ELLÄRA Kapitel 3. Efter avsnittet ska du:  veta vad som menas med att ett föremål är elektriskt laddat  kunna förklara vad elektricitet är  veta vad.
Ellära och magnetism.
Elektrokemi What???.
Vad menas med statisk elektricitet?
Introduktion till växelström
Lektion 1 Hur kommer det sig att man kan bestämma massan på en kork genom att släppa ner den i ett mätglas innehållande vatten?
Släktingarna som påverkade fysikens utveckling
Elmotorer Lars Neuman LRF Konsult maj 2012 Lars Neuman maj 2012.
Arbete, energi och effekt
Energi!.
Ellära Fysik 1 / A Översiktlig beskrivning av en del av innehållet i Ellära – Fysik A För djupare studier hänvisar jag till kurslitteratur som finns.
Elektrisk energi och effekt. Elektrisk effekt  Elektrisk effekt anger hur många elektroner som förflyttas av spänningen varje sekund.  Effekten beräknas.
Elektricitet och magnetism 2
Elektricitet Trådkurs 6
Ellära och magnetism.
Ellära och magnetism.
El- och elektronik.
Kretselement på grafisk form
ELLÄRA.
ELLÄRA Göran Stenman, Ursviksskolan 6-9, Ursviken –
Inför solenergilabben
Ellära Ett laddat område.
Atomen Det finns drygt 100 st. olika atomer. Atom betyder odelbar.
Galvanisk cell Så fungerar batterier.
Ellära.
Fysik och teknik – hand i hand
ELLÄRA Göran Stenman, Ursviksskolan 6-9, Ursviken –
IF1330 Ellära F/Ö1 F/Ö2 F/Ö3 Strömkretslära Mätinstrument Batterier
Elektricitet Vad är det egentligen?.
Magnetism Hur fungerar det då?.
Släktingarna som påverkade fysikens utveckling
Energiformer & omvandlingar
Elektricitet och magnetism
Nätaggregat(stationär) batteri (bärbar)
William Sandqvist Optokomponenter Alla halvledarkomponenter har optiska egenskaper och detta utnyttjas numera i en rad viktiga komponenter.
ELLÄRA Göran Stenman, Ursviksskolan 6-9, Ursviken –
Elektriska storheter Kirchhoffs lagar
Resistans Resistorsymbolen skrivs på två sätt:
Resistans, enkla kretsar
William Sandqvist Lab 2 Några slides att repetera inför Lab 2 William Sandqvist
Mål för kursmomentet Ellära-Magnetism i ämnet Fysik år 8.
Förra föreläsningen: Konservativt kraftfält, rotationsfria fält Energipotential Elektrostatisk potential och fältstyrka Spänning Kondensatorn Energiuppladdning.
ELLÄRA.
Ellära och magnetism.
ELLÄRA Göran Stenman, Ursviksskolan 6-9, Ursviken –
Frågor och svar Sant eller falskt
ELLÄRA För att förstå elektriska fenomen behöver vi veta vad en atom består av. Alla atomer består av en kärna. Kärnan består av två slags partiklar –
Tryck. Tryck=kraft per areaenhet 1 Pa = 1N/m 2.
Ellära och magnetism. Ström En elektrisk ström är vad det låter som, en ström av elektroner. Det måste finnas spänning mellan en pluspol och en minuspol.
Elektrisk energi. Effektlagen Hur stor effekt en elektrisk apparat har räknar man ut genom att multiplicera spänningen med strömmen. Sambandet kallas.
Kretsar och kopplingar För att en krets ska fungera så behöver den vara sluten. En krets består av ledare (som an leda ström) och olika komponenter/delar.
 Vad använder vi elektricitet till?  Hur man använder elektricitet?
Mekanik och elektronik. Mekanik Christopher Polhem ”Svenska mekanikens fader” Christopher Polhem ”Svenska mekanikens fader” Isac Newton Newtons lagar.
Inför solenergilabben
Benjamin Franklin upptäckte att åska är elektricitet.
Elektriska kretsars i boken Motstånd-resistans s
ELLÄRA Göran Stenman, Ursviksskolan 6-9, Ursviken –
Elektricitet ELEKTRICITET.
Ellära Ohms lag Ett av världens viktigaste samband kallas Ohms lag.
Mekanik och elektronik
ELLÄRA.
En trädgårdsmästare har 10 plantor och han vill sätta ner dem i 5 rader med 4 plantor i varje rad hur ska han göra? För att lyckas plantera 10 plantor.
Lärare Mats Hutter Leif Hjärtström
Ellära och magnetism.
Lärare Mats Hutter Leif Hjärtström
Ellära Elektricitet. Vad kommer laddningarna ifrån?
ELLÄRA.
Presentationens avskrift:

El lära pass 2 Kjell Lusth

El lära Vad är el Växelström Likström Volt Ampere Motstånd Effekt Andra elektriska storheter Ohmslag Förluster

Vad är el https://youtu.be/PlYfHA-FI9U

Växelström 230V/400V Sinusvåg Hertz 3 fas

Likström Batterier Solceller Likriktare Halvvåg En halvvågslikriktare för enfas består av en diod som i princip fungerar som en backventil. Under strömmens positiva halvperiod släpps strömmen igenom dioden men under den negativa perioden stoppas strömmen av dioden. Detta medför att spänningen inte tillåts att växla polaritet, endast den positiva halvperioden används.[3] Därmed har man åstadkommit en form av likspänning, dock en mycket ojämn sådan. Denna ojämnhet kallas rippel.

Likström Helvågslikriktare En helvågslikriktare för enfas växelspänning, även kallad likriktarbrygga eller Graetzbrygga, består av fyra dioder som är sammankopplade enligt figuren. Insignalen är en växelspänning som ansluts till de båda polerna märkta ~. Dioderna är vända med katoderna mot den positiva utgången (+) och anoderna mot den negativa utgången (-). Därmed blir strömmens riktning alltid den samma genom en belastning som ansluts till utgångarna. Växelspänningens negativa period omvandlas till en positiv. Om bryggan följs av en glättningskondensator blir utsignalen istället en likspänning med ungefär samma värde som växelspänningens toppvärde. Följs bryggan av en belastning uppstår avvikelser, som kallas rippel. Om den likriktade spänningen används för strömförsörjning av en audioförstärkare hörs ripplet som ett dovt brum på växelspänningens dubbla frekvens, det vill säga 100 Hertz för nätaggregat i Europa. Ju lägre resistans i belastningen eller ju större strömstyrka genom belastningen, desto större rippel.

Volt (Spänning) Enheten för spänning är Volt Enheten är uppkallad efter den italienske fysikern Alessandro Volta (1745–1827), som uppfann Voltas stapel, sannolikt det första kemiska batteriet. Mäts med en voltmeter eller oscilloskop.

Ampere (Ström) Enheten för ström är Ampere Uppkallad efter den franske fysikern André-Marie Ampère (1775–1836). Mäts med en amperemeter

OHM Ω (Motstånd) Enheten för motstånd är Ohm (Ω) Enheten är uppkallad efter Georg Ohm som upptäckte förhållandet mellan spänning och ström. Mäts med en Ohm meter Kopplas som en volt meter men viktigt at kretsen inte är späningsatt

Watt (Effekt) Enheten för effekt är Watt Enheten har fått sitt namn efter den skotske uppfinnaren James Watt (1736- 1819) till minne av hans bidrag till utvecklingen av ångmaskinen Mäts med en watt meter Ovanligt att en sådan används.

Sammanfattning elektriska storheter Tänk på vatten Tänk er en flod Volt är hastigheten som vattnet strömmar fram med Ampere Är hur många liter som strömmar fram Ohm är stenarna som bromsar hastigheten

Andra elektriska storheter kWh Kilo watt timme 1000W i en timme är 1 kWh AH Ampere timme 1 Ampere i en timme är 1 AH Används framför allt i batterier

Ohms lag U=RxI P=UxI P=Effekt U=Spänning I=Ström R=Resistans

Ohms lag

Ohms lag Egen uppgift http://24volt.eu/kalkyl_ohmslag.php

Förluster Verkningsgrad Kabelförluster Förlusten beror på Längd Kabeltyp resistivitet Storleken på last Omgivnigstemperatur http://24volt.eu/kalkyl_kabelarea.php