Arbetsmiljö.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Förändringsarbete Enligt Rendahl et al (1995) är en förståelse för förändringen en nödvändig förutsättning för att medarbetarna skall prioritera förändringen.
Advertisements

Arbetsmiljö Vad är det?.
Skyddsombuds- utbildning
Arbetets förutsättningar – nyckeln till en bra löneutveckling
FMS gör människor Fysiskt Mentalt Socialt starka
Att samverka i arbetsmiljöarbete
Systematiskt arbetsmiljöarbete
Vem är ansvarig för arbetsmiljön?
Systematiskt arbetsmiljöarbete för god psykosocial arbetsmiljö
Arbetsmiljölagen och SAM -Systematiskt arbetsmiljöarbete
Otydliga lagar om skadlig stress i arbetslivet
Vems ansvar? vad kan vi göra?
Grundläggande arbetsmiljöutbildning
Örebro läns läkarförening
1 KAP - Lagens ändamål och tillämpningsområde
Arbetsmiljölagen Våld och hot Statligt anställda
Med systematiskt arbetsmiljöarbete menas
Arbetsanpassning och rehabilitering
AFS 2001:1 Om kunskaper och kompetens Chefer och arbetsledande personal har avgörande betydelse för att arbetsförhållandena skall vara tillfredsställande.
Ansvarsroller för arbetsmiljön
Arbetsmiljöverkets SAM - Status.
Politikerna har dessa uppgifter. Politikerna har dessa uppgifter Se till att verksamheten drivs i enlighet med arbetsmiljölagen och föreskrifterna för.
AFS 2001:1 Systematisk Arbetsmiljöarbete, SAM
Målsättningen – En tillfredsställande arbetsmiljö!
Elevprestationer Ledarskap Mental Fysisk Hälsa Social Trygghet Trivsel Sova Äta Röra sig Föräldrarengagemang Acki Wästlund FMS grundare och metodutvecklare.
DEN GODA ARBETSMILJÖN Hur vår arbetsmiljö ska vara är tydligt reglerat i arbetsmiljölagen och arbetsmiljöförordningen I lagen lyfter man upp de grundläggande.
Arbetsmiljöverkets inspektion av skolor i Kristianstads kommun 2015
PROBLEMATISERING KRING ARBETRELATERAD STRESS OCH KRÄNKNINGAR.
Frisk under risk - om förekomst och förebyggande av stressrelaterad psykisk ohälsa bland underläkare.
Arbetsmiljöutbildning/ information SWEP International AB Khosrow Adibzadeh, Unionen.
AFS 2015:4 Ny föreskrift Organisatorisk och social arbetsmiljö Minska den arbetsrelaterade ohälsan.
Å Åselotte Andersson Iren Hjalte.  Träder i kraft  Syftet med föreskrifterna är att främja en god arbets- miljö och förebygga risk för ohälsa.
Den psykosociala arbetsmiljön SAMMANSTÄLLNING AV FEM KVALITATIVA INTERVJUER MED CHEFER I KINDA KOMMUN EVA KLANGBECK OCH HANNA WELIN LEDARSKAPSUTVECKLING.
Arbetsmiljölagen och det systematiska arbetsmiljöarbetet.
Ny AFS from 31 mars 2016: Organisatorisk och social arbetsmiljö Monica Östman och Kristin Larsson Personalavdelningen.
Välkomna!. Aktuellt just nu Ny föreskrift om organisatorisk och social arbetsmiljö träder ikraft 31 mars 2016 Sanktionsavgifter istället för böter Arbetsolyckorna.
Hälsa- och arbetsmiljö PU 17 februari Agenda Aktuellt om sjukfrånvaro Guide Hälsa och Arbetsmiljö Information om AFS 2015: 4 om organisatorisk och.
Ledarutveckling över gränserna Elisabet Lang Sociala avdelningen, Aneby Michaela Lindh Socialförvaltningen, Vimmerby Pär Jansson Kultur- och fritidsförvaltningen,
En översikt Jan-Åke Sandell 1.  Arbetsmiljölagen är en ramlag  Lagen innefattar  Allmänna uttalanden om arbetsmiljöns beskaffenhet, om människans förhållande.
Information/utbildning i arbetsmiljö Regionstyrelsen Eva Johansson Per Djurberg.
Att förebygga trakasserier och kränkande särbehandling på arbetsplatsen Om den psykosociala arbetsmiljön i Nässjö kommun Ett Case inom ramen för ”Ledarskap.
Riskbedömningar Ett favorituttryck som många slänger sig med.... som krävs från alla håll och kanter… men som få egentligen begriper…… Inklusive undertecknad…….
Innehåll OSA-kompassen – vägar till god organisatorisk och social arbetsmiljö Arbetsmiljöverkets föreskrifter Organisatorisk och social arbetsmiljö.
AFS 1993:2 Våld och hot i arbetsmiljön 1§ Dessa föreskrifter gäller arbete där det kan finnas risk för våld eller hot om våld. Risken för att utsättas.
Arbetsmiljöverket AFS 2015
Organisatorisk och social arbetsmiljö MAJ-Lis Karlsson
Innehåll Introduktion: Vad är organisatorisk och social arbetsmiljö? OSA-kompassen Arbetsmiljöverkets föreskrifter ”Organisatorisk och social arbetsmiljö”
Vår arbetsmiljö och det systematiska arbetsmiljöarbetet
AFS 1993:2 Våld och hot i arbetsmiljön
Arbetsmiljöansvar inom Kinda kommun
Arbetsmiljö Människa Arbetsplats Arbets- miljö.
Samverkan.
Psykosocial arbetsmiljö: Hög arbetsbelastning, individ
Psykosocial arbetsmiljö: bilolycka
Kännetecknande för det goda arbetet
DEN GODA ARBETSMILJÖN Hur vår arbetsmiljö ska vara är tydligt reglerat i arbetsmiljölagen och arbetsmiljöförordningen I lagen lyfter man upp de grundläggande.
DEN GODA ARBETSMILJÖN Presentation, vilka är vi..
AFS 1993:2 Våld och hot i arbetsmiljön
Systematiskt arbetsmiljöarbete – grunden för ett hållbart arbetsliv
Rapport psykosocial skyddsrond
ArbetsmilJö Här kan det stå en övertitel, typ Samhällsmarknadsdagen
Synliggör synsätt som styr och stör - Fördjupning
Innehåll Inledning Om Suntarbetsliv
Systematiskt hälso- och arbetsmiljöarbete (SHAM)
Information om arbetsmiljö Ombudsträff Vision, Skövde
DEN GODA ARBETSMILJÖN Presentation, vilka är vi..
Kommunernas och Landstingens Arbetsmiljöråd (AMR)
Drömarbetsplatsen.
Rapport psykosocial skyddsrond
Partsorganisationerna som står bakom Suntarbetsliv.
Presentationens avskrift:

Arbetsmiljö

Ny AFS 2015:4 (OSA) AFS Arbetsmiljöverkets författningssamling

Varför en ny AFS ? Intresse för den organisatoriska och sociala arbetsmiljön har ökat. Ohälsosam arbetsbelastning och kränkande särbehandling på våra arbetsplatser har blivit mer uppmärksammat. Tydligare regler och krav har efterfrågats. Organisatorisk och social ersätter ”psykosocial”. Mer personlig framtoning. Krokom och Stockholm 66a har påskyndat.

Vänder sig till alla arbetsgivare. Syftet är att främja en god arbetsmiljö och förebygga risk för ohälsa på grund av organisatoriska och sociala förhållanden. Vänder sig till alla arbetsgivare. Arbetsgivaren har ansvar att föreskriften följs. Alla arbetstagare omfattas av reglerna: Fast anställda, vikarier, timavlönade, praktikanter och lärlingar. Ej individen i centrum vid problem Fokus på systematik

Omfattas ej Skolelever och studenter omfattas inte av den nya föreskriften (inte heller de som är under vård på anstalt). AML och Skollag gäller

AFS:en bör leda till Förändring av arbetslivet med minskad ohälsosam arbetsbelastning och förebygga kränkande särbehandling Förändrad kunskap/syn Konkretisering av arbetsmiljölagen Lättare för arbetsgivaren att göra rätt Stärka rättssäkerheten på området Ej individen i centrum vid problem Fokus på systematik

Den nya föreskriften ersätter Psykiska och sociala aspekter på arbetsmiljön (AFS 1980:14) Föreskrifter om kränkande särbehandling (AFS 1993:17) Föreskrifter om omvårdnadsarbete i enskilt hem (AFS 1990:18) Inga nyheter Konkretare nu

Innehåll Syfte, tillämpningsområde, till vem den riktar sig (sid 5) Definitioner (sid 6) Systematiskt arbetsmiljöarbete (sid 7) Kunskaper … (sid 7) Mål (sid 7) Arbetsbelastning (sid 8) Arbetstid (s 10) Kränkande särbehandling (s 11) Innehåll

” Den organisatoriska arbetsmiljön är resultatet av hur arbetet ordnas, styrs, kommuniceras och hur beslut fattas. Den sociala arbetsmiljön är hur vi samspelar med och påverkas av de personer som finns runt omkring oss, till exempel medarbetare och chefer. Till den räknas även digitala forum som mejl, sms, chatt o ch liknande” Hur beslut fattas Hur vi agerar gentemot varandra

Kunskap AFS 2001:1, 6§ Arbetsgivaren ska se till att de som får uppgifterna har tillräcklig kompetens för att bedriva ett väl fungerande arbetsmiljöarbete. AFS 2015:4, 6§ Arbetsgivaren ska se till att chefer och arbetsledare har nedanstående kunskaper: Hur man förebygger och hanterar ohälsosam arbetsbelastning. Hur man förebygger och hanterar kränkande särbehandling. Arbetsgivaren ska se till så att det finns förutsättningar att omsätta dessa kunskaper i praktiken. Delegationsordning, returnera rätt. (krokom ej returnerat till politiker gav att de kunde inte dömas Tjänstemän fällda i tingsrätt friade i hovrätten

Vinster Farhågor Tydligt arbetsgivaransvar Ny byråkrati Bra definitioner Tydligt stöd för att stötta skolledare Ny byråkrati AG prioriterar ensidigt Konflikthärd Ny Byråkrati-handlingsplaner

Arbetsbelastning 9 § Arbetsgivaren ska se till att de arbetsuppgifter och befogenheter som tilldelas arbetstagarna inte ger upphov till ohälsosam arbetsbelastning. Det innebär att resurserna ska anpassas till kraven i arbetet.

Exempel på krav: Arbetsmängd Svårighetsgrad Tidsgräns Emotionell (känslomässig) påfrestning Kognitiv belastning Fysisk belastning, som följer på arbete med att lyfta och bära tungt, gå mycket etc. SUNTRBETSLIV Fackliga organisationer Arbetsgivaren ska se till att de arbetsuppgifter och befogenheter som de tilldelar arbetstagarna inte ger upphov till ohälsosam arbetsbelastning. Det ska vara balans mellan krav och resurser i arbetet!

Exempel på resurser: Arbetsmetoder Arbetsredskap Kunskap och kompetens Bemanning Socialt stöd från chefer och kollegor Möjligheter till kontroll i arbetet Möjligheter till återhämtning under arbetstid Arbetsgivaren ska se till att de arbetsuppgifter och befogenheter som de tilldelar arbetstagarna inte ger upphov till ohälsosam arbetsbelastning. Det ska vara balans mellan krav och resurser i arbetet!

Arbetsinnehåll 10 § Arbetsgivaren ska se till att arbetstagarna känner till vilka arbetsuppgifter som de skall utföra, vilket resultat som ska uppnås med arbetet, om det finns särskilda sätt som arbetet ska utföras på och i så fall hur, Vilka arbetsuppgifter som ska prioriteras när tillgänglig tid inte räcker till för alla arbetsuppgifter som ska utföras och Vem de kan vända sig till för att få hjälp och stöd för att utföra arbetet Arbetsbeskrivning! Arbetsgivaren ska därutöver säkerställa att arbetstagarna känner till vilka befogenheter de har enligt punkterna 1-5

Arbetstid 12 § Arbetsgivaren ska vidta de åtgärder som behövs för att motverka att arbetstidens förläggning leder till ohälsa. Arbetstidslagen anger yttersta gränser för arbetstiden men innehåller inga regler hur arbetsgivaren ska ta hänsyn till arbetstidens förläggning i arbetsmiljöarbetet.

Exempel på risker: Skiftarbete Arbete nattetid Delade arbetspass Stor omfattning av övertidsarbete Långa arbetspass och Långtgående möjligheter att utföra arbete på olika tider och platser med förväntning att vara ständigt nåbar. Finns dessa risker inom lärargrupperna? Bilaga M…

”Kränkande särbehandling är handlingar som riktas mot en eller flera arbetstagare på ett kränkande sätt och som kan leda till ohälsa eller att dessa ställs utanför arbetsplatsens gemenskap.” Thomas skröna..

Kränkande särbehandling § 13 ...Arbetsgivaren ska vidta åtgärder för att motverka förhållanden i arbetsmiljön som kan ge upphov till kränkande särbehandling. § 14 Arbetsgivaren skall se till att det finns rutiner för hur kränkande särbehandling ska hanteras. Tillåta varandra att vara olika

Utred med omsorg En undermålig utredning kan ställa till med mer skada än nytta. Den som utreder måste ha tillräcklig kompetens möjlighet att agera opartiskt och ha de berördas förtroende.

Mer info hittar du på: www.suntarbetsliv.se Grundläggande information Osa-kompassen www.av.se Föreskriften Utmaningen (film) mm