Matförgiftningar Syftet

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
När skall man gå till läkaren?
Advertisements

”Ett skratt förlänger livet”
Kroppens fiender.
Afrika -smittsamma sjukdomar i katastrofernas spår
Sjukdomar vi talar tyst om
Bakterier , celler och andra små saker
BHV dagen maj 2012 Smittskyddsenheten i Norrbotten Ann-Marie Cylvén
Information till vårdnadshavare
Människa och mikrober Smitta Antibiotikaresistens
Blodet och blodomloppet
Immunförsvaret.
Repetition Östersjön.
Fira med oss.
Egenvård Virus eller bakterie? Förkylning Lunginflammation Halsfluss
Mikroorganismer.
Alger och Svampar.
Hjärtat och blodet Blå grupp.
Matsmältningssystemet
matsmältningssystemet
Hud, skelett och muskler
Kampen mot infektionerna
Hur vi försvarar oss mot angrepp
Bakterier & arkéer Mycket smått liv.
Mål: Människans organsystem, organens namn, placering och funktion.
Allmänt Bakterier är en grupp encelliga mikroorganismer. De finns överallt omkring oss, på huden (i normalfloran), i luften, i livsmedel osv. Efter sitt.
Mikrobiologi.
Människan: Blodomloppet
Blodet … och transporterna I vilka delar av kroppen finns det blod?
Risker för djurhälsan Gunilla Blomqvist Spannmål och grovfoder är de fodermedel som oftast är inblndande i foderrelaterade djurhälsostörningar.
Könssjukdomar Sjukdomar som överförs vid sexuellt umgänge.
Näringsämnen Proteiner: Fett: Kolhydrater: Vitaminer och mineraler
Matspjälkningen 7m långt magtarmkanalen. Tar 24 h att gå igenom.
Antibiotikaresistens orsaker – konsekvenser - åtgärder Eva Gustafsson Smittskydd Skåne AT-dagen 6 oktober 2010.
Fysisk aktivitet, kost och hälsa
Vad är liv? Ämnesomsättning (mat och luft) Fortplantning
Mineraler och vitaminer
Bakterier.
Smittsamma sjukdomar.
Smittvägar i sjukvården Hur kan vi förhindra smitta i sjukvården?
Försvar, allergi, blodgrupper samt vanliga sjukdomar. Sid
Vår livsmiljö Vatten s. 127 – 158 i kemiboken.
Sjukdomar och besvär.
Antibiotika & resistens
Immunförsvaret.
Repetition av näringslära
ALLMÄN MIKROBIOLOGI Syftet Öka er kunskap kring mikroorganismerna och deras livsvillkor Målet Elever ska ha kännedom om bakterier, svampar och virus livsvillkor.
KOST Varför måste vi äta och dricka? En bil behöver bränsle för att fungera. Med kroppen är det likadant, den behöver bränsle för att orka leka, springa,
Äta för att behålla en god hälsa
Sjuktimmar 1-14 dagar Borås Stads personal
Matens kemi Vilka ämnen behöver du få i dig? Kolhydrater Fett
Smittskydd vårdhygien
VÄLKOMNA.
Celler, bakterier och virus
Näringsämnen i kroppen
Hjärtat och blodomloppet
Basala hygienrutiner och klädregler
Matspjälkningen.
Celler, bakterier och virus
Öka er kunskap kring smittspridning vid livsmedelshantering
Människokroppen - celler i samarbete
Antibiotika.
Feber hos barn.
Andreas Lägermo, Strama-koordinator
Antibiotika ÄNDRA DENNA SIDFOT VIA FLIKEN INFOGA-SIDHUVUD/SIDFOT.
Clostridium Difficile
Antibiotika ÄNDRA DENNA SIDFOT VIA FLIKEN INFOGA-SIDHUVUD/SIDFOT.
Vinterkräksjuka/calici
Presentationens avskrift:

Matförgiftningar Syftet Ge eleverna kunskap kring hur livsmedelsinfektioner och matförgiftningar uppstår, samt de mikroorganismerna som orsakar dem Målet Elever ska kunna förklara skillnaden emellan en livsmedelsinfektion och matförgiftningar, samt känna till de vanligaste mikroorganismerna som orsakar dem, och vilka symptom dessa kan ge

LIVSMEDELSINFEKTION BAKTERIER ANTIBIOTIKARESISTENS INKUBATIONSTID & SJUKDOM LIVSMEDELSINFEKTION ETT LEVANDE SMITTÄMNE EX BAKTERIE HAR TAGIT SIG IN I KROPPEN!! BAKTERIER Patogena bakterier har tagit sig in i kroppen, INKUBATIONSTID & SJUKDOM Tiden det tar för sjukdomen att bryta ut från att du fått i dig bakterierna Kräkningar, diarré, magsmärtor Symptomfri 48h IMNUNFÖRSVARET - Kroppen försvaras både av ett yttre och ett inre infektionsförsvar som samarbetar. - Till det yttre försvaret hör bland annat huden och slemhinnorna samt olika typer av sekret, till exempel saliv, svett, tårar och magsaft. Om hud och slemhinnor är oskadade har bakterier och andra mikroorganismer svårt att tränga in i kroppen. - Bakterier tar sig förbi och orsakar en infektion träder det inre försvaret in. Hit räknas de vita blodkropparna och en del andra celler som också förstör och tar bort främmande ämnen samt döda och felaktiga celler, som cancerceller. - Lyckas immunförsvaret inte stoppa bakterierna, då uppstår en skada/imflamation på slemhinnan i tarmen ANTIBIOTIKA RESISTENS Bakterien bildar ett enzym som bryter ner antibiotikan och den förlorar sin effekt Medicinen slår då ut de nyttiga bakterierna istället vilket förbättrar spridningen av de elaka bakterierna

BAKTERIER EHEC SALLMONELLA LISTERIA CAMPYLOBAKTER SALLMONELLA - Hos djur, i normalfloran, korskontaminering, dör 70°C CAMPYLOBACTER - Hos alla i tarmen, Normalfloran, kyckling är vanligaste smittokällan, dör 70°C LISTERIA - Jord och Vatten, gravida och fostret (missfall), opastöriserade produkter en risk, dör 70°C EHEC - En variant på E.coli, var 20:E person är frisk smittbärande, svagt immunförsvar triggar igång bakterien, dör 70°C - Är resistent mot antibiotika CAMPYLOBAKTER

Virus Noroviruset Spridning Symptom Skydda sig NOROVIRUSET - Vanligaste orsaken till matförgiftning i Sverige spec. från buffé SPRIDNING - Kontaktsmitta, luftburen, vatten, livsmedel, dålig värmebehandling SYMPTOM Låg infektionsdos illamående, kräkningar och diarré 1-3dygn (vinterkräksjukan) SKYDDA SIG Kan smitta en längre tid efter man tillfrisknat, feber är kroppensförsvar - handhygien - värma mat över 70°C - symptomfri 48tim - rengör ytor med klorbaserade medel

Livsmedels-förgiftning Livsmedlet Naturliga gifter Mögel I livsmedlet ! Histamin I LIVSMEDLET Bakterier ha tillåtits föröka sig Bakterierna har bildat toxin (gift) i maten innan den konsumeras Histamin i tonfisk Kräkningar är ett vanligt symptom NATURLIGA GIFTER Stenmurklor - Cancerframkallande (gyromitrin) - blötlägg torkade i 2tim, sedan koka 2gånger - livsmedelsverket avråder konsumtion, så välj själva Musslor - algtoxiner - Kontrollera musslor så att de lever, knackar du på dem så sluter de sig - koka i 90°C 2min, släng de som inte öppnat sig Histamin - finns naturligt i kroppen, överkonsumtion ger allergi liknande symptom - toxinet kan inte förstöra, kort inkubationstid 15-60min - förvara under 2°C (tonfisk, ostar salami, skinka mm) MÖGEL Mykotoxiner Aflatoxin från livsmedel från länder med varma och fuktiga förhållanden Ris, bönor, spannmål, nötter, majs, fikon och russin Behöver konsumeras en längre tid, för symptom. Aflatoxin (ris, bönor, spannmål, nötter, majs, fikon) MÖGEL Naturliga gifter

BAKTERIER Bacillus cereus Stafylokocker Clostridium botulinum Sporbildande bakterie som finns i jorden, direkt med grönsaker helt ofarligt, med andra livsmedel blir det farligare Stafylococcus aureus - vanligast - finns i sår och sprickor hos människor - antibiotikaresistenta MRSA, stort problem hos sjukhusen Clostridium perfringes Anaerbo sporbildande bakterie, finns på grönsaker och rotfrukter Clostridium botulinum Korvfabriksbakterien Nitrit motverkar det idag Nervgift som dödar och rent toxin uppges vara sex miljoner gånger giftigare än skallerormsgift. Barn under 1 år ska inte äta honung Ett kryddmått räcker för att döda samtliga Sveriges invånare och drygt 4 kg av ämnet räcker för att döda hela jordens befolkning. Stafylokocker Clostridium botulinum Clostridium perfringes