Matförgiftningar Syftet Ge eleverna kunskap kring hur livsmedelsinfektioner och matförgiftningar uppstår, samt de mikroorganismerna som orsakar dem Målet Elever ska kunna förklara skillnaden emellan en livsmedelsinfektion och matförgiftningar, samt känna till de vanligaste mikroorganismerna som orsakar dem, och vilka symptom dessa kan ge
LIVSMEDELSINFEKTION BAKTERIER ANTIBIOTIKARESISTENS INKUBATIONSTID & SJUKDOM LIVSMEDELSINFEKTION ETT LEVANDE SMITTÄMNE EX BAKTERIE HAR TAGIT SIG IN I KROPPEN!! BAKTERIER Patogena bakterier har tagit sig in i kroppen, INKUBATIONSTID & SJUKDOM Tiden det tar för sjukdomen att bryta ut från att du fått i dig bakterierna Kräkningar, diarré, magsmärtor Symptomfri 48h IMNUNFÖRSVARET - Kroppen försvaras både av ett yttre och ett inre infektionsförsvar som samarbetar. - Till det yttre försvaret hör bland annat huden och slemhinnorna samt olika typer av sekret, till exempel saliv, svett, tårar och magsaft. Om hud och slemhinnor är oskadade har bakterier och andra mikroorganismer svårt att tränga in i kroppen. - Bakterier tar sig förbi och orsakar en infektion träder det inre försvaret in. Hit räknas de vita blodkropparna och en del andra celler som också förstör och tar bort främmande ämnen samt döda och felaktiga celler, som cancerceller. - Lyckas immunförsvaret inte stoppa bakterierna, då uppstår en skada/imflamation på slemhinnan i tarmen ANTIBIOTIKA RESISTENS Bakterien bildar ett enzym som bryter ner antibiotikan och den förlorar sin effekt Medicinen slår då ut de nyttiga bakterierna istället vilket förbättrar spridningen av de elaka bakterierna
BAKTERIER EHEC SALLMONELLA LISTERIA CAMPYLOBAKTER SALLMONELLA - Hos djur, i normalfloran, korskontaminering, dör 70°C CAMPYLOBACTER - Hos alla i tarmen, Normalfloran, kyckling är vanligaste smittokällan, dör 70°C LISTERIA - Jord och Vatten, gravida och fostret (missfall), opastöriserade produkter en risk, dör 70°C EHEC - En variant på E.coli, var 20:E person är frisk smittbärande, svagt immunförsvar triggar igång bakterien, dör 70°C - Är resistent mot antibiotika CAMPYLOBAKTER
Virus Noroviruset Spridning Symptom Skydda sig NOROVIRUSET - Vanligaste orsaken till matförgiftning i Sverige spec. från buffé SPRIDNING - Kontaktsmitta, luftburen, vatten, livsmedel, dålig värmebehandling SYMPTOM Låg infektionsdos illamående, kräkningar och diarré 1-3dygn (vinterkräksjukan) SKYDDA SIG Kan smitta en längre tid efter man tillfrisknat, feber är kroppensförsvar - handhygien - värma mat över 70°C - symptomfri 48tim - rengör ytor med klorbaserade medel
Livsmedels-förgiftning Livsmedlet Naturliga gifter Mögel I livsmedlet ! Histamin I LIVSMEDLET Bakterier ha tillåtits föröka sig Bakterierna har bildat toxin (gift) i maten innan den konsumeras Histamin i tonfisk Kräkningar är ett vanligt symptom NATURLIGA GIFTER Stenmurklor - Cancerframkallande (gyromitrin) - blötlägg torkade i 2tim, sedan koka 2gånger - livsmedelsverket avråder konsumtion, så välj själva Musslor - algtoxiner - Kontrollera musslor så att de lever, knackar du på dem så sluter de sig - koka i 90°C 2min, släng de som inte öppnat sig Histamin - finns naturligt i kroppen, överkonsumtion ger allergi liknande symptom - toxinet kan inte förstöra, kort inkubationstid 15-60min - förvara under 2°C (tonfisk, ostar salami, skinka mm) MÖGEL Mykotoxiner Aflatoxin från livsmedel från länder med varma och fuktiga förhållanden Ris, bönor, spannmål, nötter, majs, fikon och russin Behöver konsumeras en längre tid, för symptom. Aflatoxin (ris, bönor, spannmål, nötter, majs, fikon) MÖGEL Naturliga gifter
BAKTERIER Bacillus cereus Stafylokocker Clostridium botulinum Sporbildande bakterie som finns i jorden, direkt med grönsaker helt ofarligt, med andra livsmedel blir det farligare Stafylococcus aureus - vanligast - finns i sår och sprickor hos människor - antibiotikaresistenta MRSA, stort problem hos sjukhusen Clostridium perfringes Anaerbo sporbildande bakterie, finns på grönsaker och rotfrukter Clostridium botulinum Korvfabriksbakterien Nitrit motverkar det idag Nervgift som dödar och rent toxin uppges vara sex miljoner gånger giftigare än skallerormsgift. Barn under 1 år ska inte äta honung Ett kryddmått räcker för att döda samtliga Sveriges invånare och drygt 4 kg av ämnet räcker för att döda hela jordens befolkning. Stafylokocker Clostridium botulinum Clostridium perfringes