Lex Maria.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Patientsäkerhetslagen (2010:659)
Advertisements

Sedan den 1 juni 2013 har den nybildade myndigheten Inspektionen för vård och omsorg (IVO) ansvaret för tillsyn av hälso- och sjukvård, socialtjänst och.
AH febr 2011 Riksdagen har fattat beslut om en ny patientsäkerhetslag Den nya lagen trädde i kraft den 1 januari 2011.
Patientsäkerhetslagen
Patientsäkerhetslagen
Samordnad vårdplanering och informationsöverföring Sörmland
Lag 2010 Patientlag 2015 Delaktighet
Carita Fallström Patientsäkerhetslagen (2010:659) och Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete (SOSFS 2011:9)
Patientsäkerhetslagen (2010:659)
Agenda Utbildning för verksamhetschef
PRIMÄRVÅRDEN.
Patientnämnden Oberoende instans för utredning av problem i vården.
Socialstyrelsens termbank
Patientsäkerhetslagen SFS 2010:659 Del 1, 1 – 7 kap
Om SOSFS 2005:28 Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om anmälnings- skyldighet enligt Lex Maria OH-version mars 2006.
Utb landstingsfullmäktige, feb Britta Svensson - är resultatet av patientsäkerhetsarbetet - ett resultat som speglar vårdskadepanoramat dvs risker,
Patientsäkerhetslag SFS 2010:659
Nationellt ramverk för patientsäkerhetsarbete
Säkrare vård och omsorg
Ny patientlag 2015 Syftet med lagen är att stärka och tydliggöra patientens ställning samt att främja patientens integritet, självbestämmande och delaktighet.
Medicinsk ansvarsfördelning i elevhälsan
Aldrig skada Patientsäkerhetsarbete Brukarsamverkan
Kaj Essinger 3:e Patientsäkerhetskonferensen På väg mot en säkrare vård! Kaj Essinger VD LÖF
Tillsammans för världens säkraste vård
”Patientdatalagen, journaler på nätet, sociala medier – lagar och regler” Jens Larsson, Jens Larsson, Chefsjurist.
Ändra till startrubrik
Patientlagen och information till patienter och närstående
Lars Asteborg, Medicinteknisk samordnare Tillsynsavdelningen
Patientsäkerhetsutredningens betänkande (SOU 2008:117)
Vad gör en chefläkare AnnSofie Sommer Chefläkare
Patientjournal Bestämmelser om journalföring finns i patientjournallagen (1985:562) och Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 1993:20)
Lex Sarah Lex Sarah är en del i det lagstadgade systematiska kvalitetsarbetet. Gäller för verksamheter inom SoL och LSS. Syftet är att verksamheten ska.
Säker vård och omsorg – en prioriterad fråga
Lex Maria Bakgrund: 1936 avled ett antal patienter på Maria sjukhus i Stockholm till följd av felbehandling.
Felanmälan Lex Maria Avvikelse Reklamation Garanti Olycka
Patientsäkerhetslagen SFS 2010:659
Landstingsdirektörens stab Patientsäkerhetslagen SFS 2010:659 ( Del 2; från 7 kap, 23 §) Träder i kraft den 1 januari 2011 Britta Svensson, oktober 2010.
Delegering Vem får delegera?
Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga (SFS 1990:52) Beredande av vård (fel hos omgivningen) 2 § Vård skall beslutas om det på grund av misshandel,
Patientsäkerhet är på modet Britta Svensson Utvecklingsenheten - patientsäkerhet Norrbottens läns landsting
Nu idag 7 maj Kan ni?? Vad? Vem?
Barnets rättigheter i nya patientlagen
God man God man enligt 11 kap 4 § föräldrabalken kan förordnas för en person som på grund av sjukdom eller liknande förhållande inte kan bevaka sin rätt,
Klagomål på Helixgymnasiet Enligt 4 kap. 8§ Skollagen ska huvudmannen ha skriftliga rutiner för att ta emot och utreda klagomål mot utbildningen. På den.
Tillsynens syfte Tillsynen ska bidra till en säker vård och omsorg av god kvalitet och arbeta på ett sådant sätt som bäst gagnar vård- och omsorgstagarna.
När och hur skall Lex Maria anmälan göras och vad skall den innehålla.
Riskanalys i patientsäkerhetsarbete
Patientsäkerhetslag 2010:657 3 kap. Vårdgivarens skyldighet att bedriva ett systematiskt patientsäkerhetsarbete.
Lag (1998:531) om yrkesverksamhet på hälso- och sjukvårdens område Ersätts den 1 jan 2011 av Ersätts den 1 jan 2011 av Patientsäkerhetslag (2010:659) Patientsäkerhetslag.
Juridik. Jurist inom LiV Handlägger juridiska frågor inom alla områden som förekommer inom landstinget. dokumentation, ansvar, delegering, psykiatrisk.
Rapport OM MISSFÖRHÅLLANDE ELLER RISK FÖR MISSFÖRHÅLLANDE ENLIGT LEX SARAH 14 kap.3 § SoL 24b § LSS Gäller hela socialtjänsten samt all verksamhet vid.
Kvalitetsarbete och lex Sarah. Kvalitetsarbete Insatser inom Socialtjänsten, LSS och Hälso- och sjukvårdslagen ska vara av god kvalitet. -Vad är god kvalitet?
Lex Sarah - ett verktyg för bättre kvalitet Riktar sig till dig som jobbar inom Sektor LSS, VoF, Östersunds kommun Bildspelet tar upp: - vilket ansvar.
Hantering av krav på vård av viss behandlare inom hälso- och sjukvården.
Undervisningsmaterial inför delegering Allmän del Reviderat den 17 mars 2017 Materialet får användas fritt, men hänvisning ska ske till källan.
Ramverk för patientmedverkan
Kvalitetsarbete.
Syftet med avvikelserapportering?
INFORMATION OM LEX SARAH 2016
Patientlagen (2014:821).
Patientsäker vårddokumentation
När det värsta har hänt - Fallbeskrivning av en lex Maria
Undervisningsmaterial inför delegering Allmän del Reviderat den 23 mars 2018 Materialet får användas fritt, men hänvisning ska ske till källan.
Lex Maria.
Syfte med avvikelse- och lex-hantering
Lex Sarah – en möjlighet till bättre kvalitet
Rapportering av avvikelse och lex Sarah
MedControl Instruktion för ärendeansvarig
Lex Sarah – en möjlighet till bättre kvalitet
Presentationens avskrift:

Lex Maria

Ansvar All hälso- och sjukvårdspersonal har enligt patientsäkerhetslagen 3 kap. 5 §, skyldighet att rapportera till vårdgivaren om en patient i samband med hälso- och sjukvård drabbats av eller utsatts för risk att drabbas av allvarlig skada eller sjukdom. Händelsen rapporteras som en avvikelse till medicinskt ansvarig sjuksköterska – MAS. Den medicinskt ansvariga sjuksköterskan MAS är utsedd av nämnden att fullgöra anmälningsskyldigheten till Inspektionen för vård och omsorg - IVO.

Vad kan vara Lex Maria? Sådana avvikelser eller risker för avvikelser, som kan bli föremål för anmälan till IVO, ska snarast möjligt rapporteras till medicinskt ansvarig sjuksköterska. Anmälningsskyldighet till IVO föreligger när det gäller allvarliga skador, sjukdomar eller risker som inte ligger inom ramen för vad som skulle kunnat förutses eller utgör en normal risk i samband med vård, behandling eller undersökning. Med allvarlig avses främst att det inträffade medfört eller kunde ha medfört att patienten avlidit eller åsamkats livshotande tillstånd, svår kroppsskada, svår sjukdom eller väsentlig funktionsnedsättning.

Vad kan vara Lex Maria? Även andra tillstånd får betraktas som allvarliga om de påverkat patientens livsföring för längre eller kortare tid. Hit hör också en patients upplevelse av starkt obehag efter en avvikelse. Återkommande likartade avvikelser på en enhet som inte var för sig kan betraktas som allvarliga kan dock sammantagna betraktas som allvarliga.

Rapport till MAS Rapport ska alltid lämnas till medicinskt ansvarig sköterska om: vårdtagare fallit och skadats allvarligt självmord och självmordsförsök   läkemedelsavvikelser som gäller insulin, blodförtunnande injektionsbehandling och läkemedelsplåster  när en person har fått läkemedel som var avsedda för någon annan

VRI- vårdrelaterade infektioner VRI dvs infektioner som uppkommit vid vård, behandling eller undersökning, och som inte utgör en normal risk, skall rapporteras till medicinskt ansvarig sjuksköterska om de varit orsak till att patienten avlidit, åsamkats livshotande tillstånd, väsentlig funktionsnedsättning, långvarig sjuklighet och/eller upplevelser av starkt obehag. Även vid påtagligt ökad frekvens av sådana infektioner eller om frekvensen ligger över förväntad normal frekvens ska rapportering ske till medicinskt ansvarig sjuksköterska. Kan vara t.ex magsjuka, influensa, ögoninfektion eller urinvägsinfektion

Vad händer sedan? När en allvarlig avvikelse eller risk för avvikelse rapporterats till medicinskt ansvarig sjuksköterska görs en analys av händelsen. Analysen kan resultera i att åtgärder vidtas på lokal nivå och/eller att händelsen anmäls till IVO som ett Lex Maria-ärende. Sker anmälan till IVO skall information härom alltid lämnas till patienten och/eller till närstående/företrädare. De ska erbjudas att lämna ett yttrande i ärendet. Patienten ska ge samtycke för att information ska få lämnas till närstående eller företrädare.

Inga syndabockar! När ett ärende anmäls till IVO enligt lex Maria innebär det att det är själva händelsen som anmäls, inte en person. Händelseanalys görs av händelsen.

Personliga konsekvenser är ovanliga, men… Om IVO vid sin bedömning skulle komma fram till att personal inom hälso- och sjukvården, uppsåtligen eller av oaktsamhet, inte fullgjort skyldigheter enligt författningar som är av direkt betydelse för säkerheten i vården, kan dock styrelsen föra ärendet vidare till hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. HSAN kan sedan besluta om disciplinpåföljder återkallelse av legitimation, eller prövotid för legitimationen.

Information till patient/närstående vid vårdskada När en vårdskada har uppstått ska vårdgivaren enligt patientsäkerhetslagen SFS 2010:659 snarast informera patienten om: 1. att det har inträffat en vårdskada 2. vilka åtgärder som vårdgivaren avser att vidta för att en liknande händelse inte ska inträffa igen 3. möjligheten att anmäla klagomål till inspektionen för vård och omsorg 4. möjligheten att begära ersättning enligt patientskadelagen 5. patientnämndens verksamhet

Information till patient/närstående vid vårdskada Om patienten begär det eller inte kan ta del av informationen ska informationen lämnas till närstående eller företrädare. Uppgift om att information har lämnats ska antecknas i journalen. Mer information om detta och länkar till IVO, patientnämnd och patientförsäkring samt blankett för anmälan till patientförsäkringen finns tillgängligt för allmänheten på Utsidan http://www.vaxjo.se/-/Invanare/Stod--Omsorg-/Hemsjukvard/Om-nagot-blir-fel/

Medicintekniska produkter När en medicinteknisk produkt är inblandad, och det är något fel på själva produkten som har lett till avvikelsen, ska den omedelbart tas ur bruk och märkas ”Får inte användas”. Vid avvikelse där medicinteknisk produkt är inblandad registrerar upptäckaren en avvikelse- och riskrapport. Ansvarig chef meddelar tekniskt ansvarig på Hjälpmedelscentrum så snart som möjligt. Avsikten är att den tekniska bedömningen/analysen ska ske snarast och att den ska kunna vägas in i övrigt analysarbete. Om avvikelsen rör medicintekniska produkter som är förskrivna fyller förskrivaren i Anmälan/rapport medicinteknisk avvikelse.

Råd Om du är osäker på om det kan vara en Lex Maria: Skriv hellre en avvikelserapport för mycket än en för lite till MAS, och ring gärna och fråga! 43013 eller 43759