Naturvårdsarbetet i Skåne

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Program 14:00 Inledning (Malin Lund, Eva Wallander, Henrick Blank)
Advertisements

Regionalt resurscentrum för jämställd tillväxt
Tillägg till översiktsplanen •Tillägg kan göras för t.ex. en planeringsfråga som tidigare inte har tagits upp i översiktsplanen. •Genom tillägget görs.
ETAPPMÅL – STEG PÅ VÄGEN. Skiss miljömålen ETAPPMÅL – STEG PÅ VÄGEN •Steg på vägen att nå generationsmålet samt ett eller flera miljökvalitetsmål •Kopplade.
Byggnadsnämndens beslut ( ) • ”att ge Stadsbyggnadskontoret i uppdrag att genom detaljplan pröva lämpligheten av att möjliggöra bostäder inom.
Sveriges miljömål Sveriges riksdag har satt upp miljömål för en hållbar samhällsutveckling. Målen styr miljöarbetet i Sverige. De visar vägen till ett.
Miljömålsberedningen Miljömålen i förändring – exemplet långsiktigt hållbar markanvändning Rolf Annerberg Miljömålsberedningens ordförande.
TerrAkvatisk bristanalys för hållbara landskap Johan Törnblom
DEFINITIONER AV DE 16 SVENSKA MILJÖKVALITETSMÅLEN
Varuinformationsblad
Miljömål och klimatstrategi
Mervärden av internationellt samarbete Vär(l)den i Västerbotten 24 januari 2013 Lisa Hörnström Senior Research Fellow Nordregio.
Levande skogar.
Människan eller naturen i centrum?.  Syftet med rapporten är att klargöra avsikten med de nationella miljökvalitetsmålen och belysa möjligheterna och.
Strategi för biologisk mångfald
Tomas Ekelund Samordnare för Klimatanpassning
Regional uppföljning och bedömning av Levande skogar 2014
Fysisk planering Arrie dammar – tre kommuner o en region Kristina L Nilsson Arkitekt, Tekn.dr, universitetslektor Inst. för Landskapsplanering Ultuna
Nagoya och svensk miljöpolitik
”Ett hållbart Blekinge” – Hur ska vi nå miljömålen?
Skyddsvärda träd i kulturlandskapet
1. Begränsad klimatpåverkan
EU-gruppen RIKTLINJER. Riktlinjer EU engagemang Allmänna riktlinjer för medverkan i planering och genomförande av.
effekter på marin miljö
Praktisk förvaltning av land och landskap Erik Andersson
Översyn av det utvidgade strandskyddet Västra Götalands län.
DET SVENSKA MILJÖMÅLSSYSTEMET
1 3 viktiga anpassningar, specifikt för arbetgrupperna: 1. Anpassa riktlinjer och utbildningar utifrån målbilderna. Hänsynskrävande biotoper, kantzoner.
LEVANDE SJÖAR OCH VATTENDRAG
LEVANDE SJÖAR OCH VATTENDRAG
Miljömålen och förorenade områden
Naturvårdsverket | Swedish Environmental Protection Agency 1/9 Naturvårdsverkets utgångspunkter för efterbehandling av förorenade områden.
Miljömålen – regional dialog Amanda Palmstierna miljömålsamordnare.
Miljömål: Levande sjöar och vattendrag
OMRÅDESSKYDD i Skåne län
MILJÖKVALITETSMÅL OCH PRECISERINGAR De sexton miljökvalitetsmålen och det miljötillstånd som ska nås förtydligas genom ett antal preciseringar.
Parallellt seminarium Ett rikt växt- och djurliv – introduktion  Vad har hänt hittills & vad händer härnäst?  Vad är miljömålet Ett rikt.
Tre prioriterade miljöområden Effektivare energi- och transportanvändning Resurssnålt och giftfrittVärna mark och vatten.
Regional utvecklingsplanering och miljömål
Myllrande Våtmarker.
LH inleder: Välkomna! Syfte med dagen Lst´s roll
Översiktsplan 2011 Översiktplanen är obligatorisk Översiktplanen är inte bindande Översiktsplanen ska ange inriktningen för den långsiktiga utvecklingen.
Susanne Dahlberg, miljöstrateg Miljö- och vattenstrategiska enheten Företagsträffar hösten 2011.
Skogen Tävlingen.
Susanne Dahlberg, miljöstrateg Miljö- och vattenstrategiska enheten
Praktisk förvaltning av land och landskap Dr. Erik Andersson.
Västra Götalandsregionens nya handlingsprogram
OMRÅDESSKYDD i Skåne län
Johan Niss, naturskyddsenheten
Generellt biotopskydd Britta Johansson
Datavärdskap: Arter ArtDatabanken, SLU Jonas Sandström Lena Tranvik.
MERGE for GAC May 2010 Klimatfrågan: Nutidens skugga på framtiden Klimatfrågan: Nutidens skugga på framtiden Markku Rummukainen Lunds universitet,
Miljömålsberedningen Miljömålsberedningen pågående utmaningar Viktoria Ingman Miljömålsdagarna 6 maj.
ERSÄTTNING FÖR MARKINTRÅNG I SKOGEN. Ekonomi & Skatt Juridik Affärsrådgivning Fastighetsförmedling lrfkonsult.se KONSTITUTIONELLA FÖRUTSÄTTINGAR ₋ Regeringsformen.
LEVANDE SKOGAR Om skogsindustrins arbete med biologisk mångfald.
En kartläggning av skyddsvärda insekter på sandmarker och torrängar Inventering av Nybro kommun Niklas Johansson, Baskarp.
Ekologi Liv på olika villkor.
Ekologi Liv på olika villkor. Ekologi = läran om huset Vad är ekologi? –Läran om samspelet i naturen –Samspelet mellan alla organismer (levande varelser)
Grön infrastruktur och modern metod för biotopkartering* med exempel på ekosystemtjänster Klara Tullback Rosenström, Länsstyrelsen Stockholm * vegetationskarta.
Miljö- och energidepartementet Miljö- och energidepartementet informerar 15 september 2016 Magnus Bergström.
Inrätta tätortsnära, kommunala naturreservat!
Fossilfria drivmedel och hållbara transporter
Bidrag för sanering av förorenade områden för att bygga bostäder
Grön översiktsplan i Vilhelmina kommun
Varför ett nytt åtgärdsprogram?
En stärkt Skånebana binder samman Skåne
Vi driver omställningen
Miljömålen består av tre slags mål
Naturvårdskonferensen Fredrik Nordwall
Miljömålen består av tre slags mål
Presentationens avskrift:

Naturvårdsarbetet i Skåne Vad görs och är gjort för den gröna infrastrukturen? Johan Niss

Pågående arbete FRIVILLIGT SKYDD OCH ANPASSNING AV PÅGÅENDE MARKANVÄNDNING. Certifiering och naturvårdsprojekt i privat regi. NATURVÅRDSPROGRAM OCH KOMMUNAL PLANERING. 30 kommuner har någon form av naturvårdsplan. RESERVATSBILDNING OCH ANDRA OMRÅDESSKYDD. 43.000 ha land är områdesskyddat i Skåne och ett stort antal objekt är planerade. BEFINTLIGA PROGRAM OCH POLICIES. Naturvårdsstrategin, strategi för skydd av skog, landsbygds- programmet mm. Vi konstaterar att läget är allvarligt och att Skåne står inför många stora utmaningar för artrikedomen och livsmiljöerna. Som exploatering av mark, övergödning, föroreningar av vatten och luft, invasiva arter, och inte minst klimatförändringen. Men vi konstaterar också att naturvårdsinsatser är effektiva och kan ge bestående resultat. Strategin vill visa att det behövs olika typer av insatser i olika delar av landskapet, och att alla aktörer måste engagera sig men att ansvaret ser olika ut i olika delar. Planering av konkreta naturvårdsinsatser kommer i ett regionala handlingsprogram nästa år, mer om det av Johan.

Lagakraftvunna nya/reviderade områdesskydd 2016 Onslunda sten (nytt NR) Esperöd (upph. + nytt NR) Naturreservatet Lillesjö (nytt NR) Östra Fulltofta (nytt NR) Vyssle- och Västermyr (nytt NR) Hunnabacken (nytt NR) Hallandsås nordsluttning (rev. NR) Enön (DVO) Djurholmamossen (nytt NR) Görslövsåns mader (rev. NR) Västra Kullaberg (rev. NR) Ivö klack (nytt NR) 5 7 9 11 10 12 8 4 6 3 2 1 Christer Persson 2016-09-08

Befintlig kunskap VÄRDETRAKTER. Finns bl.a. för vatten, rödlistade arter, generellt grönstruktur, riksintressen, skog och preliminärt för naturbetesmark. VÄRDEKÄRNOR OCH NATURVÅRDSARTER. Finns för ängs- och betesmarker, skog, och delvis för vatten. Skånes flora, fåglar och trollsländor kartlagda. Mossor och svampar inventeras löpande. Antalet fynd i artportalen för Skåne uppgår till över 300.000 för 2016. Vi konstaterar att läget är allvarligt och att Skåne står inför många stora utmaningar för artrikedomen och livsmiljöerna. Som exploatering av mark, övergödning, föroreningar av vatten och luft, invasiva arter, och inte minst klimatförändringen. Men vi konstaterar också att naturvårdsinsatser är effektiva och kan ge bestående resultat. Strategin vill visa att det behövs olika typer av insatser i olika delar av landskapet, och att alla aktörer måste engagera sig men att ansvaret ser olika ut i olika delar. Planering av konkreta naturvårdsinsatser kommer i ett regionala handlingsprogram nästa år, mer om det av Johan.

Värdetrakter för rödlistade arter

Värdetrakter för skog och vatten Värdetrakter skogsstrategin Värdefulla vatten

Värdetrakter för gräsmarker (prel 2015)

Särskilt värdefulla områden och stråk för den biologiska mångfalden (Per Blomberg 2011)

Aktuella program och policys BEFINTLIGA PROGRAM OCH POLICIES. Naturvårdsstrategin, strategi för skydd av skog, landsbygds- programmet, Grönstruktur för Skåne, miljömålsåtgärdsprogrammet, åtgärdsprogram för hotade arter och livsmiljöer mm. Vi konstaterar att läget är allvarligt och att Skåne står inför många stora utmaningar för artrikedomen och livsmiljöerna. Som exploatering av mark, övergödning, föroreningar av vatten och luft, invasiva arter, och inte minst klimatförändringen. Men vi konstaterar också att naturvårdsinsatser är effektiva och kan ge bestående resultat. Strategin vill visa att det behövs olika typer av insatser i olika delar av landskapet, och att alla aktörer måste engagera sig men att ansvaret ser olika ut i olika delar. Planering av konkreta naturvårdsinsatser kommer i ett regionala handlingsprogram nästa år, mer om det av Johan.

Strategi för en grön struktur i Skåne (Per Blomberg 2011)

Naturvårdstrategin antagen 2015: fokus på två huvudspår och fyra insatsområden Pusslet illustrerar att värdetrakterna måste utökas och kopplas samman, samtidigt som det skånska vardagslandskapets biologiska mångfald måste stärkas. Vi delar upp detta i två huvudspår och fyra insatsområden, som kräver och olika typer av åtgärder och aktörer.

Naturvårdsstrategi för Skåne och arbete med grön infrastruktur VARDAGSLANDSKAPET. Landskapet utanför de särskilt värdefulla eller skyddsvärda områdena. VÄRDEKÄRNOR OCH VÄRDETRAKTER. Områden med en stor mängd hotade arter, ”hotspot” för biologisk mångfald. Värdekärnorna binds samman till värdetrakter. INSATSOMRÅDE 1 o 2 Vardagslandskapet och spridningsvägar. INSATSOMRÅDE 3 o 4 Värdekärnor och -trakter bevaras och utökas. Huvudspår BEVARA OCH FÖRSTÄRKA DET SKÅNSKA VARDAGSLANDSKAPETS BIOLOGISKA MÅNGFALD Restaurering av biotoper och andra åtgärder som ger arter större utrymme och möjlighet att sprida sig mellan värdetrakterna där de mer sammanhängande livsmiljöerna finns. De som bor och verkar i vardagslandskapet – markägare, förvaltare av mark, företag och kommuner – kan påverka mest här. PILOTPROJEKT VÄRDETRAKTER för värdefulla gräsmarker

Vision 2050 Vad ska naturvårdsstrategin leda fram till? En fungerande grön infrastruktur för den biologiska mångfalden och ekosystemtjänsternas funktion. Essensen: Förstärka utpekade värdetrakter och restaurera och sköta vardagslandskapet så att arter kan spridas. Illustration: Nils Forshed

Frågor?