REKRYTERING AV AKADEMIKER En rapport i Svenskt Näringslivs serie - Akademi eller Verklighet - © Ribbing Deliberate.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Temagruppen Unga i Arbetslivet Katarina 20 år ”Efter studenten så … jag vet inte jag var jätteförvirrad när jag gick ut … och hade ingen aning.
Advertisements

Rätt jobb eller jobb snabbt? AEA:s opinionsundersökning 2013.
• 4 av 10 åkerier behöver rekrytera 2008/2009 • 4 av 10 åkerier har svårt att rekrytera idag • Samhället behöver lastbilsförare 2008/2009 Brist på.
Ålands Näringsliv ATTITUDE Jag studerar på.
Rekrytering till underhåll – framgångskriterier och fallgropar Baserat på en undersökning av Filip Adielsson, hösten 2011 Version 1.
- nyckeln till framgång mellan skola & näringsliv
Resultatredovisning Arbetsmiljö och stress. 1. En av tio skyddsombud anser att det är svårt att på deras arbetsplats kombinera arbete med familj/fritid.
Proposition nytt kvalitetssystem Jmf HSV´s förslag – proposition från regeringen.
I TYAs enkät i april 2012 svarade en stor andel av företagen att de har svårt att rekrytera lämplig personal. (Se vidare TYAs rapport Rekrytering av lastbilsförare.
Rekrytering av lastbilsförare av 10 har svårt att rekrytera Andel BA-företag som haft svårigheter att rekrytera lämplig personal. Tunga lastbilar.
Bolognaprocessen ute i EU. Problem ute i Europa –Antagning och urval –Problem med ”akademisk master vs professionell master –Olika typer av kandidatexamina.
Vilken av följande kategorier tillhör du? 1.Lärare/forskare 2.Administratör 3.Student 4.Extern gäst.
Arbetsmarknadsprognos för kultur och media 2011och 2012.
Vård- och omsorgs-(college)
En föreläsning i två akter
Att leva med osäkerhet Vad berättar våra prognoser och analyser och hur kan ni använda er av dem? Fredrik Ribbing arbetsmarknadsanalytiker.
”I Trollhättan finns det en lång tradition av inkludering. Här råder ett gott samarbete mellan studentkåren, kommunen och Högskolan Väst för att förbättra.
Livslångt lärande EU:s nya gemensamma utbildningsprogram Mål ” Ett konkurrenskraftigare kunskapssamhälle, med bättre arbetsmarknad och ökad social.
Fyra vinnare ARBETSLIVET SKOLAN KOMMUNEN ELEVEN Fyra vinnare ARBETSLIVET Kompetens Rekrytering Generationsväxling Nya företag SKOLAN Arbetssätt KOMMUNEN.
Det regionala planeringen och växande arbetsmarknadsregioner
Sveriges förenade studentkårer SFS Robin Moberg Vice ordförande SFS SFS 10 september 2009.
”I Trollhättan finns det en lång tradition av inkludering. Här råder ett gott samarbete mellan studentkåren, kommunen och Högskolan Väst för att förbättra.
Bedömning för 2015 och en långsiktig utblick
Medicinsk teknik för en bättre livskvalitet och tillväxt Seminarium Björn-Erik Erlandsson
Akademin och samhälle Ett universitet - Fyra samverkanskontor.
POWERPOINTMALL DET HÄR ÄR MALMÖ HÖGSKOLA Grundad studenter och medarbetare Fem flervetenskapliga fakulteter:  Fakulteten för.
Sammanfattning av varumärkesundersökning
Teknikutbildning för dagens och framtidens industri – kompetenscentra för effektiv resursanvändning.
SMHI - din hjälp i små och stora beslut Leverentörsmöte: Företagsväxter AB 4 november 2011.
Första jobbet/Feriearbete Bakgrund 1600 ungdomar ansökte om feriearbete sommaren ungdomar besökte Feriemässan den 16/ (drygt)
Projektet Bli företagare – Ett exempel på samverkan med det lokala näringslivet för att bidra till generationsskiften i småföretag HSS Karlstad
KTP Dalarna Framtidens sätt att rekrytera de
Enkät genomförd av SCB: Inträdet på arbetsmarknaden Seminarium den 22 oktober 2010.
Kompetensportfölj - Samverkan för bättre utbildning
Konventsmöte 22 september 2009 Redovisning av utfall av enkät om planering inför ny lärarutbildning Inledning till diskussion om kompetensområden som kvalitetsaspekter.
Bedömning till och med första halvåret 2015 och en långsiktig utblick
Kvalitetsarbetet vid BTH
Byråkrati sätter krokben för företagare Undersökning av Länsförsäkringar 2008.
Rekrytering av lastbilsförare TYAs och Statisticons enkätundersökning om behovet av lastbilsförare 2014 Rekrytering av lastbilsförare 2014.
En föreläsning i två akter Största utmaningen på svensk arbetsmarknad Kompetensförsörjning ur företagens perspektiv.
Var finns jobben? Bedömning till och med första halvåret 2017 Presskonferens 29 juni 2016 Håkan Gustavsson Prognoschef.
Kompetens i samverkan. Utlysning - "Kompetensutveckling för att stärka särskilt utsatta företag, organisationer och geografiska platser i region Övre.
Presentationstitel Månad 200X Sida 1 SamPlan För de som saknar sjukpenninggrundande inkomst Syftet med projektet är att utveckla och pröva en modell för.
FASTIGHETS- BRANSCHENS REKRYTERINGSBEHOV RAPPORT
Resultat från kartläggning av hur kvinnor som driver företag i Halland upplever bemötandet hos främjande aktörer.
Var finns jobben? Bedömning för 2016 och en långsiktig utblick Presskonferens 3 februari 2016 Håkan Gustavsson Analytiker.
ET 100% FJERNUNDERVISNINGS-BASERETSTUDIECENTER © Jerry Engström Campus Västervik.
Företagarpanelen – Q4, 2010 NOVEMBER 2010 Östergötlands län.
Sv Hur ska högskolan lyckas med breddad rekrytering? 16 maj 2016 Aleksandra Sjöstrand.
Företagarpanelen – Q MARS 2011 Västmanlands län.
Presskonferens 9 februari 2017 Annelie Almérus
NOVEMBER 2010 Kronobergs län
Studenten i centrum, flexibelt lärande vägen framåt
Vilka åtgärder för att stärka arbetslivsrelevansen i utbildningarna ger rapporten ”ett år efter examen” anledning till för fakulteterna? Fakulteternas.
Kompetensförsörjning i Skåne
Småföretagsbarometern 2016
Aktuella utlysningar “En jämställd och inkluderande arbetsmarknad”
Ha koll på din finansiering Eget Företag Mässan
Varför förbrukas inte alla resurser?
Teknikcollege Söderslätt
Arbetsmarknadsutsikterna hösten 2017
UKÄ:s utvärdering av hållbar utveckling – resultat, slutsatser och rekommendationer Göran Finnveden Professor, Vice-rektor för hållbar utveckling Ordförande.
Bättre brukarinflytande 2017
Alumnrelationer vid LNU
Framtidens lärlingsutbildning
Kommunikationsprocesser
Planering och dimensionering av komvux och gymnasieskola
Ha koll på din finansiering Eget Företag Mässan
Presentation Utan körkort inget jobb Bil Sweden
NSHU – ny myndighet för främjande av högre utbildning
Presentationens avskrift:

REKRYTERING AV AKADEMIKER En rapport i Svenskt Näringslivs serie - Akademi eller Verklighet - © Ribbing Deliberate

Har det varit svårt att få tag på de medarbetare ni sökt? %20%40%60%80%100% Ja, stora problemJa, vissa problemNejEj svar Bas: De företag som försökt rekrytera Bakgrund - Rekryteringsenkäten

Uppemot rekryteringsförsök misslyckades under andra halvåret Åtta av tio storföretag hade svårt att få tag på de medarbetare man sökt. – 20 % lyckades inte alls tillsätta jobben. För mer än hälften av de företag som haft svårigheter i rekryteringen, var bristen på personer med rätt utbildning en mycket viktig orsak till problemen.

Sju av tio företag tvingades belasta sin personal hårdare. Vart femte företag tvingades tacka nej till order. Bland IT- och telekomföretagen förhindrades ett av tre företag att expandera.

Rekrytering av akademiker - Akademi eller Verklighet IV - Drygt ett av tre företag har sökt medarbetare med högskole- eller universitetsutbildning. Rapporten.. –..lyfter fram det som är specifikt med de företagens rekryteringssituation. –..gör en pilotstudie där lärosätenas arbete med samverkan har länkats ihop med närområdets företag.

Situationen för företag som sökt högutbildade Bas: De företag som försökt rekrytera och som sökt högutbildade

Orsaker till rekryteringssvårigheter Vad anser du är de allra viktigaste orsakerna till att det varit svårt för ditt företag att få tag i de medarbetare ni haft behov av?

Hur lärosätenas nivå av samverkan påverkar rekryteringsmöjligheterna för regionens företag Pilotstudie av samverkan och rekryteringssvårigheter Lärosäte och närområdets företag

Hur vi kan förbättra situationen Företagen vill ha.. –..utbildningar med bättre kontakt med yrkeslivet Efterfrågestyrd utbildning Kvalificerad yrkesutbildning –..delar av utbildningar förlagda hos dem med tanke på framtida rekrytering –..ökad rörlighet Inlåsningar på grund av LAS Geografisk rörlighet

Studenter prioriterar.. –..mer förberedelse för arbetslivet (Jusek) 7 av 10 studerar för att nå en bättre position på arbetsmarknaden (Ungdomsstyrelsen) 19 av 20 går inte vidare till doktorandstudier (HSV) Lärosätena prioriterar..? –..anställningsbarhet (Bologna processen) Erfarenhet från England

Sammanfattning Tre av fyra företag som försökt rekrytera har haft svårt att få tag på rätt medarbetare. – Det hämmar tillväxten. Brist på personer med rätt utbildning är ett huvudproblem. Anknytning till arbetsmarknaden är en grundläggande kvalitetsaspekt i all utbildning, även högre sådan.

© Ribbing Deliberate

Vad anser du är de allra viktigaste orsakerna till att det varit svårt för ditt företag att få tag i de medarbetare ni haft behov av? Viktigaste orsaker till rekryteringssvårigheter

Orsaker till rekryteringssvårigheter Vad anser du är de allra viktigaste orsakerna till att det varit svårt för ditt företag att få tag i de medarbetare ni haft behov av?

Postnummerområden

Bas: De företag som försökt rekrytera Akademi eller Verklighet – problembeskrivning Indelning efter företagsstorlek