Äta – Träna – Vila Kostens roll i ungdomsidrotten.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Advertisements

Näringslära Energiintag för olika energibehov
Hockey och Kost! Hallsberg Hockey Team 96/97
Hem – och konsumentkunskap Sjöfruskolan VT-12
MATCIRKELN OCH TALLRIKSMODELLEN
Näring och individuella behov åk 8
Hem- och konsumentkunskap
Du är vad du äter Höstterminen 2011.
matsmältningssystemet
Näringsämnen Proteiner: Fett: Kolhydrater: Vitaminer och mineraler
Kost för idrottare.
Teori Träningscamp 7 maj
Vad finns i maten?.
Kost och vätska för längdskidåkare referens; SISU idrottsböcker
Träningslära ÅK8.
ATT BLI EN IDROTTARE.
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION.
Kostanalys - RÄTT MAT VID RÄTT TIDPUNKT GER DET BÄSTA TRÄNINGSRESULTATET.
Fotboll kräver mycket energi Vad ska man äta och dricka för att orka prestera på topp? Hur mycket ska man äta? När ska man äta?
Kost för prestation VästergötlandsFF Örjan Jonsson Västergötlands FF.
Kost. Lektionsinnehåll Kost Kroppen Energibalans Effekter av olämplig kosthållning Energigivare, näringsämnen Vätska Måltidsordning, tallriksmodellen.
Grundläggande idrottsnutrition - Ett helhetstänk gällande träning, kost och återhämtning! Arlandagymnasiet årskurs 1
Kost information Information
Kost. Vem är jag? Jobbar på Logistikskolan/TrängR Bor i Trädgårdsstaden Gift med Per Barn Albin 6 år, Tim 8 år Utbildad på GIH; Tränarutb Övrigt: PT utb,
Diskussionsfrågor Har du bra balans mellan träning, vila och mat?
Goda resultat inom idrott bygger på en bra balans mellan att ÄTA, TRÄNA och VILA.
Energibehovet del 2 Om kroppens energiutvinning Anna Nyström maj 2013.
Matcirkelns budskap Du ska äta allsidigt= med variation. Motsats = ensidigt= Samma livsmedel dag efter dag.
Proteiner Fett Kolhydrater Mineralämnen Vitaminer Vatten För att din kropp ska må bra behöver den:
© Folkhälsoenheten, ÖLIF 2007 Obalans i triangeln = Försämrad prestationsförmåga - Trötthet - Sjukdom / Skador - Näringsbrist -
Optimera dina träningseffekter och nå längre med rätt mat.
MÅLTIDER - Hur jag ger min kropp bränsle och byggstenar!
Att äta rätt Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna.
KOST Varför måste vi äta och dricka? En bil behöver bränsle för att fungera. Med kroppen är det likadant, den behöver bränsle för att orka leka, springa,
Kost och Prestation Kost Träning Vila Inställning.
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Studieteknik - tips och ideer
Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna
Tränings- och kostprogram
Kolhydrater.
Mat och dryck Brukar du laga mat hemma?
4 saker att tänka på Energibehov Energibalans Kvalité Timing.
Kost 2 Presentera ämnet kort! Det handlar om mat för idrott, hur du som idrottare kan prestera bättre genom att tänka på vad och hur du äter!
Kost 1 Presentera ämnet kort! Det handlar om mat för idrott, hur du som idrottare kan prestera bättre genom att tänka på vad och hur du äter!
KOST Grupp forsläsning.
Källa: Livsmedelsverket
Tallriksmodellen består av tre delar:
Matcirkeln, tallriksmodellen och näringslära
Vitaminer.
Kost En bra och balanserad kost innehåller: Kolhydrater Proteiner
Lektion 1 Grönsaker, frukt och bär
- Personlig Tränare - Kostrådgivare - Integrativ Coach
Matservice Stockviks SF
Energi och Näringsämnen
Protein.
Lektion 3 Frukost Paula Frösell, leg dietist och Brand manager Mat & Måltider och hälsa.
Vitaminer.
Mat är livet.
Det här är en presentation från Aktiv Skola om några av de mest grundläggande faktorerna för att vi ska må bra. Mellanstadiet.
Det här är en presentation från Aktiv Skola om några av de mest grundläggande faktorerna för att vi ska må bra. Lågstadiet.
Tallriksmodellen består av tre delar:
Mineralämnen.
Kolhydrater.
Leg Dietist ”Om man gör som man alltid har gjort, får man samma resultat som man alltid har fått” Pernilla Larsson Leg Dietist
Kost för prestation.
Tips och råd för att förhindra fallolyckor
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Tipspromenad.
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Presentationens avskrift:

Äta – Träna – Vila Kostens roll i ungdomsidrotten

Det räcker inte att träna hårt!

Tillräckligt med energi och näring för att;  Växa!  Reparera och underhålla kroppens funktioner.  Utvecklas inom idrotten.

Liten näringslära Kolhydrater -främsta energikällan Finns i: Bröd Pasta Potatis Ris Gryn Flingor

Liten näringslära Proteiner - Kroppens byggmaterial Finns i: Kött Fisk Fågel Ägg Mejeriprodukter Baljväxter

Ett dagsbehov av protein

Liten näringslära  Fetter Bygger upp hjärnan och nervsystemet samt ingår i flera av våra hormoner.

Liten näringslära Vitaminer & Mineraler & Antioxidanter Behövs för att hålla kroppen pigg och frisk.

Liten näringslära Vatten & Vätska !

Måltidsordning Hjälpmedel för att få i oss det vi behöver. Nödvändigt för koncentration, ork och humör! FLEXIBILITET!

Före träning eller tävling  Sista huvudmålet 3-4 timmar före tävling.  Sista huvudmålet 2-3 timmar före träning.  Sista mellanmålet 1 ½ timme före träning eller tävling.

Förslag till Måltidsordning Frukost Mellanmål Lunch Mellanmål Träning 1,5tim Återhämtningsmål Middag Mellanmål Frukost Mellanmål Lunch Mellanmål Middag Träning 2 tim Återhämtningsmål Mellanmål

Bra val är avgörande för dagsformen! Frukost  mejeriprodukt, bröd / gryn / flingor, frukt / grönsak Mellanmål 2-3st  mejeriprodukt, bröd / gryn / flingor, frukt / grönsak

Lunch & Middag  Vad är en bra lunch och/eller middag?

Efter träning eller tävling - Återhämtningsmål  1 banan + 1 drickyoghurt  Juice + 1 smörgås  1 banan + 1 Risifrutti  1 päron + yoghurt

Den vuxnes ansvar är att…

Ungdomens ansvar är att…

Ledarens ansvar är att…  Observera ungdomarna, dålig ork kan vara ett tecken på för lite mat och dryck.  Om nödvändigt, prata med ungdomarna och föräldrarna.  Skapa tid för måltidspauser på läger och cuper.

TACK! Anna Nyström Tel: