Fördelar med äldre sortmaterial Biologisk mångfald, bred genetisk bas Sorter anpassade till ekologisk odling Sorter med historia Vackra sorter, färg och.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Mat från mark och vatten
Advertisements

Bildspel om våra fjärilslarver
Tipspromenad om mat och klimat
Tips när du planerar måltider
Atomer Det finns lite över hundra olika sorters atomer. Av dessa atomer kan det bildas nästan hur många ämnen som helst.
Ruschkomposten Förbundet Organisk Biologisk Odling FOBO
Egypten.
Evolution -evolutionsläran förklarar hur livet uppstod och hur det levande hela tiden förändras.
Under första levnadsåret
Mat och hälsa åk 8.
GOURMETBURGARE MED GETOST OCH SYDFRANSKA ROSTADE GRÖNSAKER Portioner
Kostcirkeln del 4 Mjöl, gryn, pasta och bröd (Spannmål)
DEFINITIONER AV DE 16 SVENSKA MILJÖKVALITETSMÅLEN
Sveriges äldsta historia:
Rengöring/Städning.
Biologisk mångfald.
Ekologisk succession.
Projekt regnbågen En dag i september när vi skulle gå till skogen, såg vi regnbågen. - Titta regnbågen ropade barnen.
Diskussionspunkter Allmänt Viktigt att se vad som finns i landskapet runt IS-biotoperna, och vilken historia/kontinuitet själva IS-biotopen och omgivande.
Vårt tekniska jordbruk!
BBQ nuggets med tomat- och mangosallad - 4 portioner 1 pkt Hälsans Kök BBQ nuggets Tomat- och mangosallad 2 mango 5 cm skalad gurka 4 plommontomater 1.
NKI September 2010 Landstingsservice Kost AB Enkät resultat – Hur smakar maten? Över 500 patienter svarade! Mycket hög svarsfrekvens.
BRA ATT VETA OM RÖDKÅL. V AR KAN MAN HITTA KÅL ? Vilda former av kål växter runt hela Medelhavet och i södra England. De odlade sorterna kommer däremot.
Mat och hälsa åk 6.
GOURMETBULLAR OCH KORV MED VINÄGERBRÄSERAD KÅL OCH SÖTSTARK SENAP 4 portioner 1 pkt Hälsans Kök Gourmetbullar 1 pkt Hälsans Kök Cocktailkorv 1 dl grönsaksbuljong.
Kemins historia.
Matsmältningssystemet
matsmältningssystemet
Mat.
JOHANS FAVORITFISK.
Burgare med paprikadressing - 4 portioner
Bruka utan att förbruka
Nyttan med den svenska livsmedelsprodutionen
Måltider Vi är över 300 anställda som varje dag lagar portioner luncher till skolor, förskolor och äldreboenden i Kungsbacka kommun. Vi serverar.
Cornflakes historia.
Sojakorv med majs- och bönröra portioner
Här kommer lite fakta om Jordbruk.
Vad finns i maten?.
– levnadsmiljöer försvinner
Mineraler Gödning Kvävets kretslopp.
Naturlandskap och kulturlandskap.
Nils Holgerssons underbara matresa, projekt
1. Presentation 2. Presentation av ämnet nzXKR4 nzXKR4 3. Vad är HEM:
Att skriva en beskrivande- och instruerande text
Grupp : Arvid och gänget
Matlagningsmetoder Metoder för hur man lagar mat.
Urval av svenska maträtter Blodpudding med lingonsylt Bruna bönor med fläsk Brännesnuda - soppa där fläsklägg kokas med olika grönsaker Dillkött Falukorv.
Vete Enkornsvetet år gammalt, innehåller karotenoider Emmervete mer mineraler och antioxidanter Speltvetet föregångaren till vårt brödvete, fin smak.
LEVANDE SKOGAR Om skogsindustrins arbete med biologisk mångfald.
Varför skall vi odla kultursorter? Hans Larsson Sveriges lantbruksuniversitet Område jordbruk Alnarp.
Recept på bullar, bollar och järpar samt spreads
Sveriges natur Geografi åk 4.
Erfarenheter från klimatkollen i praktiken – Vilka frågor ställs ofta
Tisdag: Nötfärsgratäng med potatis Onsdag: Kycklingsoppa serveras
Gulaschsoppa och lite konsumentekonomi.
VINER FRÅN USA Vin odlas i alla stater.
Matsedel vecka 42, Oktober
Konserveringsmetoder
Svampar Ett bildspel där du kan lära dig några vanliga svampar
Glanshammar.
Svampar Svampar är närmare släkt med djur än med växter
Medeltiden historia åk 4 del 2
Naturlandskap blir kulturlandskap
Matsedel vecka 46, november
Planbesked Repslagaren 4
Matsedel vecka 3, januari
Vi driver omställningen
Erfarenheter från klimatkollen i praktiken – Vilka frågor ställs ofta
Sammanställning enkät matdistribution 2018
Presentationens avskrift:

Fördelar med äldre sortmaterial Biologisk mångfald, bred genetisk bas Sorter anpassade till ekologisk odling Sorter med historia Vackra sorter, färg och form Smakrika sorter Nyttiga sorter

Allkorn ett nätverk för marknadsföring av kvalitetssorter Gamla kvalitetssorter Ekologiskt odlat Lokal produktion i hela landet Färska varor God smak

Mångfald en uthållig ekologisk strategi Många lokala sorter på gårdsnivå och regional nivå Lokal utsädesproduktion Sortblandningar för genetisk variation i fältet

Slow food för smakens skull Lokal produktion Ekologisk produktion Färsk mat om möjligt Mat med kulturhistoria

Svedjebruk Finnkulturen förvandlar med svedjebrukets hjälp i första hand barrskogsmark till åker. Kalevala ”Ej växer säden, om man först ej rödjer marken, hugger ned och bränner träden” Germanernas odlingsåtgärder bestod i att röja lövskog för att åstadkomma bete åt husdjuren. Åkern införes sekundärt i naturängen.

Svedjeråg Svedjeråg har många namn som tuvråg, fallråg, fälleråg, midsommarråg, små råg och Vasa råg Mjölet hade hög kvalitet och bröd betraktades som delikat Även utsädet var friskt och av bättre kvalitet än normalt utsäde

Rökstuga, ria Värms upp av röken, saknar skorsten, har istället hål i taket med rökhuv. Rian används för torkning av rågen. Den skördade rågen lades upp på störar i taket, rökugnen tändes och efter 1-2 dygn hade man torkat rågen färdig för tröskning och malning

Maträtter i finnarnas kosthåll Mutti: fiskspad eller köttbuljong, rågmjöl och salt kokades ihop till en tjock gröt som kunde formas med händerna, nävgröt Med rostat havremjöl, skrädmjöl, endast vatten och salt. Serveras med stekt fläsk och lingonsylt Hillu: en bärgröt på rågmjöl och lingonsylt Lämmi: sötklubb, rågvälling med salt och maltmjöl Resk: pudding gjord av riven potatis och kornmjöl

Lantvete Gotland selektion Lantvete Gotland Genbank

Speltvete Gotland selektion Speltvete Gotland genbank

Schmidt stråstyv

Schmidt

Petkus

Motto

Grekisk Satres