© Folkhälsoenheten, ÖLIF 2007 Obalans i triangeln = Försämrad prestationsförmåga - Trötthet - Sjukdom / Skador - Näringsbrist -

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Advertisements

Hockey och Kost! Hallsberg Hockey Team 96/97
Du är vad du äter Höstterminen 2011.
Kost för idrottare.
Kost för idrottare.
Teori Träningscamp 7 maj
Kost och vätska för längdskidåkare referens; SISU idrottsböcker
Mål från LGR11, kursplanens syfte: 1.Planera varierade och balanserade måltider för olika situationer och sammanhang. 2.Du ska kunna värdera och dokumentera.
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION.
I Sverige: Kostade våra välfärdsjukdomar ca 3 miljarder förra året! Sjukdomar orsakade av övervikt och fetma kostar USA 147 miljarder dollar årligen.
Kostanalys - RÄTT MAT VID RÄTT TIDPUNKT GER DET BÄSTA TRÄNINGSRESULTATET.
Kost för prestation VästergötlandsFF Örjan Jonsson Västergötlands FF.
Bra mat för unga idrottare Erik Hellmén Ansvarig Nutrition/ANDT Folkhälsoenheten, Örebro läns Idrottsförbund Örebro Universitet & Restaurang Högskolan.
Repetition av näringslära
Kost. Lektionsinnehåll Kost Kroppen Energibalans Effekter av olämplig kosthållning Energigivare, näringsämnen Vätska Måltidsordning, tallriksmodellen.
Grundläggande idrottsnutrition - Ett helhetstänk gällande träning, kost och återhämtning! Arlandagymnasiet årskurs 1
Kost information Information
NÄR 1202 Näringslära 50 p Kursen skall ge kunskap om: matens betydelse för hälsan samt näringsämnens uppbyggnad och deras uppgifter i kroppen. Ett mål.
Kost. Vem är jag? Jobbar på Logistikskolan/TrängR Bor i Trädgårdsstaden Gift med Per Barn Albin 6 år, Tim 8 år Utbildad på GIH; Tränarutb Övrigt: PT utb,
Centrala Barnhälsovårdsenheten Göteborg och S Bohuslän Cecilia Hedström, leg dietist Vegetarisk kost – Vegankost. Många familjer väljer idag, glädjande.
Kolhydrater igår, idag, imorgon Anna Nyström maj 2013.
Goda resultat inom idrott bygger på en bra balans mellan att ÄTA, TRÄNA och VILA.
Energibehovet del 2 Om kroppens energiutvinning Anna Nyström maj 2013.
Matcirkelns budskap Du ska äta allsidigt= med variation. Motsats = ensidigt= Samma livsmedel dag efter dag.
Proteiner Fett Kolhydrater Mineralämnen Vitaminer Vatten För att din kropp ska må bra behöver den:
Optimera dina träningseffekter och nå längre med rätt mat.
MÅLTIDER - Hur jag ger min kropp bränsle och byggstenar!
Att äta rätt Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna.
Träning (träna rätt) Minska risken för skador samt prestera bättre, orka mer, skjuta hårdare, springa snabbare mm. Bygger upp muskulatur samt tränar hjärta.
Bra mat för dig som tränar. SömnTräning Kostintag Prestationsutveckling.
Bra proteinkällor Ägg Kyckling Fisk Kött Keso och kesella.
Äta – Träna – Vila Kostens roll i ungdomsidrotten.
BRA MAT FÖR UNGA IDROTTARE STINGERS SUMMERCAMP – 2015 STENUNGSUNDS ISHALL.
Cirkulation och fysisk aktivitet - Våra bästa vänner går hand i hand + = Sant.
Gainer TILLSKOTT VID HÅRD TRÄNING. Core Gainer  Core Gainer™ är ett välbalanserat näringstillskott som är utvecklat för personer som behöver fylla på.
Den bästa förutsättningen för att prestera bra får du om du äter 2-3 timmar före träningen Den bästa återhämtningen och den optimala effekten av träningen.
KOST Varför måste vi äta och dricka? En bil behöver bränsle för att fungera. Med kroppen är det likadant, den behöver bränsle för att orka leka, springa,
Kost och Prestation Kost Träning Vila Inställning.
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Matens kemi Vilka ämnen behöver du få i dig? Kolhydrater Fett
Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna
Tränings- och kostprogram
Kolhydrater.
Mat och dryck Brukar du laga mat hemma?
4 saker att tänka på Energibehov Energibalans Kvalité Timing.
Kost 2 Presentera ämnet kort! Det handlar om mat för idrott, hur du som idrottare kan prestera bättre genom att tänka på vad och hur du äter!
Kost 1 Presentera ämnet kort! Det handlar om mat för idrott, hur du som idrottare kan prestera bättre genom att tänka på vad och hur du äter!
KOST Grupp forsläsning.
Källa: Livsmedelsverket
Näringslära.
Matcirkeln, tallriksmodellen och näringslära
Vitaminer.
Den här presentationen handlar om Nordiska näringsrekommendationer (NNR) och tar upp: Innehållet i NNR 2012, med betoningar på förändringar sedan tidigare.
Välkommen till Kyänis Produktpresentation
Lektion 1 Grönsaker, frukt och bär
- Personlig Tränare - Kostrådgivare - Integrativ Coach
Matservice Stockviks SF
Energi och Näringsämnen
Protein.
Mat är livet.
Det här är en presentation från Aktiv Skola om några av de mest grundläggande faktorerna för att vi ska må bra. Mellanstadiet.
Mellanstadiet Högstadiet
Det här är en presentation från Aktiv Skola om några av de mest grundläggande faktorerna för att vi ska må bra. Lågstadiet.
Kolhydrater.
Leg Dietist ”Om man gör som man alltid har gjort, får man samma resultat som man alltid har fått” Pernilla Larsson Leg Dietist
Kost för prestation.
Tips och råd för att förhindra fallolyckor
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Presentationens avskrift:

© Folkhälsoenheten, ÖLIF 2007 Obalans i triangeln = Försämrad prestationsförmåga - Trötthet - Sjukdom / Skador - Näringsbrist - Överträning Prestationstriangeln TRÄNA ÄTA VILA

© Folkhälsoenheten, ÖLIF 2007 Energibalans  Ät regelbundet och fyll alltid på före & efter träning ”UTTAG””INTAG”

© Folkhälsoenheten, ÖLIF 2007  Ca 60% av kroppsvikt  Påverkar prestation  Drick regelbundet  Fyll på inför – under - efter träning  Normalt vätskebehov är ca 2-3 liter/dag behovet ökar vid träning Vatten / H²0

© Folkhälsoenheten, ÖLIF 2007 För en rad viktiga funktioner t ex:  Energiomsättning  Uppbyggnad  Enzymer  Immunförsvar  Vattenlösliga & Fettlösliga  Minst 5 portioner frukt och grönt varje dag  Ät ”så många olika färger som möjligt” Vitaminer, Mineraler & Antioxidanter

© Folkhälsoenheten, ÖLIF 2007 Kolhydrater Funktioner:  Ge energi, Bra ”muskelbränsle”  Överskott lagras som glykogen i muskler & levern  Hjärnan, Nervsystemet & vita blodkroppar är beroende av kolhydrater  Långsamma kolhydrater under dagen. Snabba kolhydrater under & efter träning  Bra Kolhydratskällor: Pasta, ris, potatis, bröd, flingor & gryn samt frukt

© Folkhälsoenheten, ÖLIF 2007 Fett Funktioner:  Ge energi, hormonproduktion, livsnödvändiga fettsyror & fettlösliga vitaminer  För lite fett, svårt att nå energibalans  För majoriteten gäller att äta mer enkel- och fleromättat fett  Bra fettkällor: Fet fisk, nötter & frön, avokado, raps-, linfrö- & olivolja

© Folkhälsoenheten, ÖLIF 2007 Protein Funktioner:  Uppbyggnad och underhåll av celler, hormoner, enzymer  För litet energiintag används protein som energikälla  Ät protein med ett högt biologiskt värde  Bra proteinkällor: Mjölk, fisk, kött, ägg, linser & bönor

© Folkhälsoenheten, ÖLIF 2007 ”Bästa kostråden”  Energibalans - Regelbundna måltider - Ät alltid före & efter träning  Bra näringsinnehåll - 5 portioner frukt & grönsaker varje dag - Bra fetter, undvik härdat fett - Ät varierat  Enkel matlagning - Planering - Fullt kylskåp & skafferi - Laga stora portioner & frys in

© Folkhälsoenheten, ÖLIF 2007 Före träning  Lagad mat ca 2-3 timmar innan  Mellanmål ca 1,5-½ timme innan  Fyll på med vatten under dagen  Undvik mer än 4 timmar mellan mat och träning

© Folkhälsoenheten, ÖLIF 2007 Under träning Drick vatten: dl var 15:e minut/aktivitet Långa pass och/eller 2 pass/dag - kan det finnas behov av Sportdryck Paus/halvtid: Sportdryck, blåbärsoppa/nyponsoppa, drickyoghurt, russin, banan m.m.

© Folkhälsoenheten, ÖLIF 2007 Efter träning  Viktigt för en bra återhämtning  Direkt efter träningen  Kolhydrater & Protein  Bra återhämtning = mjölk & russin och/eller banan

© Folkhälsoenheten, ÖLIF 2007 Energi för vinnare! ” Du blir vad du äter ”

© Folkhälsoenheten, ÖLIF 2007 FÖRDJUPNING i Energi för vinnare

© Folkhälsoenheten, ÖLIF 2007 Vad begränsar en idrottare?  Vätskebrist  Energiförråden tar slut  Blodsockret blir för lågt  Mental trötthet ??

© Folkhälsoenheten, ÖLIF 2007 Effekt av vätskebrist  Höjning av inre temperatur  Minskning av blodvolym - Mindre näring & syre till muskeln - Mindre avkylning - Försämrad bortförsel av mjölksyra - Ökad osmolalitet i blodet  Ökad glykogenförbrukning

© Folkhälsoenheten, ÖLIF 2007 Kolhydrater - viktigaste bränslet vid prestation Funktioner:  Ett bättre bränsle än fett  Man får ut mer energi/liter 02 jämfört med fett  Binder vatten vilket ger en extra buffert, men också en viktökning  Ökad uthållighet  Behålla belastning/tempo Förråd: Ca g/KH Vid KH uppladdning ca >700 g/KH E%

© Folkhälsoenheten, ÖLIF 2007 Fett - energibalans Funktioner:  Binder ej vatten  ”Obegränsade förråd”  Musklerna har svårare att bränna fett än KH, men ökar vid uthållighetsträning  Hormonproduktion  Fettlösliga vitaminer  Essentiella fettsyror Kroppsfett: MänKvinnor Totalt:15%27% Depå:12%15% Essentiellt: 3%12% E% Kvinnliga idrottstriaden: Lågt energiintag → könshormon ↓ → menstruationsrubbningar → Benskörhet → Anorexi

© Folkhälsoenheten, ÖLIF 2007 Protein - uppbyggnad Funktioner:  Byggnadsmaterial  Muskler  Enzymer  Immunförsvar  Blodprotein  Hormoner  Etc.. Ökat behov hos idrottare?  Ökad muskeltillväxt  Ökad förslitning av  muskelvävnad  Ökad energiomsättning  i muskelvävnad Behov ca 1,2-1,8 g per kilo kroppsvikt (normal rek. 0,8 g per kilo kroppsvikt) E%

© Folkhälsoenheten, ÖLIF 2007 Återhämtning = Kolhydrater + Protein Varför:  Glykogeninlagringen  Muskelreparation & muskeluppbyggnad  Vätske- och elektrolytbalans  Immunförsvar Kolhydraternas roll:  Införsel av glykos till muskelcellen  stimulerar glykogenuppbyggnad Proteinets roll:  Ökad införsel av glykos till muskelcellen  Ökad proteinsyntes i muskelcellen

© Folkhälsoenheten, ÖLIF kcal 4000 kcal 1 port havregrynsgröt 2 port havregrynsgröt 1 grov macka 2 grova mackor 1 glas juice 1 port ris, 150 g 2 port ris, 300 g 1 kycklingfilé 2 kycklingfiléer Grönsaker Grönsaker & Bröd 2-3 potatisar 4-5 potatisar 1 laxfilé 2 laxfiléer Grönsaker Grönsaker & Bröd 33 cl Drickyoghurt 50 cl Drickyoghurt 1 Avokado & 2 Avokado & kalkonmacka 1 glas mjölk 2-3 frukter 3-4 Frukter, 1dl keso & 10 nötter & 15 nötter

© Folkhälsoenheten, ÖLIF 2007 Kosttillskott!? Vår ståndpunkt är att en fullvärdig och varierad kost ska täcka de näringsbehov en idrottare har Vid bristsituation och specifika näringsbehov rekommenderar vi att man tar kontakt med kostrådgivare, läkare eller apotek