SYFTE: Fördjupa er i näringslära/hälsa. Resonera/utvärdera måltider?  Lunch: Pannkaka?  Sammanfattande test lektion 47  Det som vi främst kommer att.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Betyg och bedömning.
Advertisements

PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Energigivande näringsämnen
Det svenska kulturarvet
Kost Internationella Hälsokommunikatörer.
Hockey och Kost! Hallsberg Hockey Team 96/97
Hem – och konsumentkunskap Sjöfruskolan VT-12
Mat och hälsa åk 8.
MATCIRKELN OCH TALLRIKSMODELLEN
Näring och individuella behov åk 8
Näringsämnen i kroppen
Sammanfattning mat och hälsa
Mat Hur och vad ska vi äta?.
Sammanfattning mat och hälsa
Hem- och konsumentkunskap
Mat och hälsa åk 6.
Du är vad du äter Höstterminen 2011.
MAT Vad väljer jag? Hälsa Ekonomi Miljö.
Vad gör vi idag? Lek 1 Vad händer idag och varför?
Pedagogisk planering Brönjaskolan
Vad gör vi idag? Lek 4 Vad händer idag och varför?
Vad gör vi idag? Lek 3 Vad händer idag och varför?
Hur ska man planera upp sina måltider?
Kost för idrottare.
Teori Träningscamp 7 maj
Sveriges matkultur.
Energigivande näringsämnen
Vad finns i maten?.
Vad gör vi idag? Lek 4 Vad händer idag och varför?
Energigivande näringsämnen
Näring - hälsa SYFTE: Fördjupa er i näringslära /hälsa.
Träningslära ÅK8.
Näring - hälsa SYFTE: Fördjupa er i näringslära/hälsa. Protein
Näring - hälsa SYFTE: Fördjupa er i näringslära/hälsa.
Tallriksmodellen. Vad åt du till frukost, lunch?
Fibrer Fibrer är kolhydrater som kroppen inte kan bryta ner. Fibrer är gjord av ett korn. Vad är fibrer? Fibrer kommer ifrån växtriket. Växtriket är.
Skillnad livsmedel och näringsämne
Vegetariskt.
Näringslära Är man vad man äter?. Näringslära = Maten vi äter ska vara god samtidigt som den ska ge oss näringsämnen och den energi vi behöver för att.
Repetition av näringslära
Diskussionsfrågor Har du bra balans mellan träning, vila och mat?
Vårrullar Recept till lektion 3 Receptet fotograferat från Hem- och konsumentkunskap ÅK 6-9 Förlag Interskol.
Proteiner Fett Kolhydrater Mineralämnen Vitaminer Vatten För att din kropp ska må bra behöver den:
Elev Här är några av de bilder jag pratade kring första tillfället ni hade HKK-ämnet nu i åk.8.
MÅLTIDER - Hur jag ger min kropp bränsle och byggstenar!
Köttbullar sås och potatis Recept till lektion 2 Receptet fotograferat från Hem- och konsumentkunskap ÅK 6-9 Förlag Interskol.
Att äta rätt Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna.
Dagens lektion? Mängd, metod, planera. Mat måltider och hälsa Jämförelser av recept och beräkning av mängder vid matlagning. Skapande av egna recept. Bakning.
SYFTE: Fördjupa er i näringslära/hälsa. Tallriksmodellen & matcirkeln, blodsockerkurva? Resonera/utvärdera måltider?  Lunch: Paj  Sammanfattande test.
Pizza Recept till lektion 5. Pizza kemiskt jäsmedel = bakpulver kan du nämna 2 till?
KOST Varför måste vi äta och dricka? En bil behöver bränsle för att fungera. Med kroppen är det likadant, den behöver bränsle för att orka leka, springa,
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Kostråd Här följer några kosttips. Kom ihåg att äta varierat, mycket grönsaker som rotfrukter, broccoli och frukt samt lasta i er kolhydrater och proteiner.
Matens kemi Vilka ämnen behöver du få i dig? Kolhydrater Fett
Mat, måltider & hälsa Årskurs 7.
Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna
Vad gör vi idag? Lek 2 Vad händer idag och varför?
Kost 2 Presentera ämnet kort! Det handlar om mat för idrott, hur du som idrottare kan prestera bättre genom att tänka på vad och hur du äter!
Kost 1 Presentera ämnet kort! Det handlar om mat för idrott, hur du som idrottare kan prestera bättre genom att tänka på vad och hur du äter!
Matcirkeln, tallriksmodellen och näringslära
Kost En bra och balanserad kost innehåller: Kolhydrater Proteiner
- Personlig Tränare - Kostrådgivare - Integrativ Coach
Näringsämnen i kroppen
Energi och Näringsämnen
Lektion 3 Frukost Paula Frösell, leg dietist och Brand manager Mat & Måltider och hälsa.
Det är eftermiddag och Wilma och Hugo har precis kommit hem ifrån skolan. De ska snart iväg till sin träning, men måste göra sin läxa först. – Vi måste.
Det är eftermiddag och Wilma och Hugo har precis kommit hem ifrån skolan. De ska snart iväg till sin träning, men måste göra sin läxa först. – Vi måste.
Vad gör vi idag? Vad händer idag och varför? Matlagningsprov ½ gruppen. Ta med dig recept och anteckningar om du ska laga mat, är du kamratbedömare tar.
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Presentationens avskrift:

SYFTE: Fördjupa er i näringslära/hälsa. Resonera/utvärdera måltider?  Lunch: Pannkaka?  Sammanfattande test lektion 47  Det som vi främst kommer att titta extra på idag är det som är markerat med grönt.  Vad bedöms. Betygskravet E Eleven kan planera och tillaga måltider och genomföra andra uppgifter som förekommer i ett hem, och gör det med viss anpassning till aktivitetens krav. I arbetet kan eleven använda metoder, livsmedel och utrustning på ett säkert och i huvudsakfungerande sätt. Eleven väljer tillvägagångssätt och ger enkla motiveringar till sina val med hänsyn till aspekterna hälsa, ekonomi och miljö. Eleven kan också ge enklaomdömen om arbetsprocessen och resultatet. Därutöver kan eleven föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om hur varierade och balanserade måltider kan sättas samman och anpassas till individuella behov.

 HUR? Powerpoint  Instuderingsfrågor

Steka, riva, slät, hacka

 Fundera på hur ni kan få er rätt näringsriktig.  Det står att ni ska göra pannkaka, hur kan pannkaka bli mer hälsosamt, mer ekonomiska och miljömässigt bättre?  När din mat är klar arbetar vi med instuderingsfrågor. Test på vad du lärt dig kommer v. 47.

 Miljö kommentar  Ekologiska mejeriprodukter är ett miljöval som har stor betydelse för bland annat miljömålet biologisk mångfald.  Välj gärna ekologiskt mjöl då det är ett bättre miljöval än konventionellt.  Näringskommentar  Att välja magra mejeriprodukter i matlagningen, som tex vanlig mjölk, matlagningsyoghurt, keso, kesella, filmjölk är ett bra sätt att minska fettinnehållet och framför allt innehållet av mättat fett i måltiden. Ägg är ur näringssynpunkt ett värdefullt livsmedel som ger oss viktiga mineraler och A-vitamin. Ägg innehåller mycket kolesterol. Det har dock bara betydelse för den som har medicinskt konstaterat höga kolesterolvärden.  Ofta kan man byta ut en del av vetemjölet mot mer fiberrika alternativ tex grahamsmjöl eller rågmjöl.  Din måltid innehåller för lite fibrer. Fibrer är viktigt bla för mättnadkänslan och för mag- tarmfunktionen. Kontrollera att alla delar i tallriksmodellen finns med i rätt proportioner. Grönsaker och bröd bidrar med fibrer. Din måltid innehåller för lite järn. Järn är en viktig mineral för bla syresättningen av blodet. Brist på järn leder till bla trötthet och nedsatt immunförsvar. Bra källor till järn i maten är blodmat, nöt- och lammkött, fullkornsbröd, baljväxter, nötter och frön samt gröna grönsaker (tex spenat, broccoli). Tänk också på att äta någon c-vitaminrik frukt eller grönsak till varje måltid, för att öka kroppens upptag av järn.

 Din måltid innehåller för lite fibrer. Fibrer är viktigt bla för mättnadkänslan och för mag- tarmfunktionen. Kontrollera att alla delar i tallriksmodellen finns med i rätt proportioner. Grönsaker och bröd bidrar med fibrer.  Din måltid innehåller för lite järn. Järn är en viktig mineral för bla syresättningen av blodet. Brist på järn leder till bla trötthet och nedsatt immunförsvar. Bra källor till järn i maten är blodmat, nöt- och lammkött, fullkornsbröd, baljväxter, nötter och frön samt gröna grönsaker (tex spenat, broccoli).  Tänk också på att äta någon c- vitaminrik frukt eller grönsak till varje måltid, för att öka kroppens upptag av järn.

 Morot är ett bra miljöval då svenska ekologiska morötter finns under så gott som hela året. Ekologiska morötter importeras från Europa. Rotsaker odlas på friland och kräver inte lika mycket energi som växthusodlade grönsaker.  Rotfrukter är mycket fiberrika. Fiber ger mättnadskänsla och är positivt för bla mag- tarmfunktionen.

OBS!!!Instuderingsfrågor finns att ta. Instuderingsfrågor finns på bloggen hem-hkk.weebly.com

 Näringslära: Kolhydrater, Protein, fett, vitaminer och mineraler.  Vatten  Tallriksmodellen  Matcirkeln  Snabba och långsamma kolhydrater?  Säsong?