Vete Enkornsvetet år gammalt, innehåller karotenoider Emmervete mer mineraler och antioxidanter Speltvetet föregångaren till vårt brödvete, fin smak och god smältbarhet Lantvetesorter bra bakningsegenskaper och fin smak
Korn Lika gammal kulturväxt som vete Innehåller betaglukaner liksom havre Kallas Nordens ris och kan odlas upp till Tornedalen Naket korn saknar skal och kan konsumeras direkt Vanligare än vete på 1700talet i Skåne
Havre Kanske 4000 år gammal, ursprungligen som ogräs i vete Innehåller betaglukaner, lösliga kostfibrer som minskar risken för kostrelaterade sjukdomar Innehåller antioxidanter tex E-vitamin, fytosteroler och kanelsyror. Speciellt gamla svarthavresorter rika på antioxidanter
Råg Rågen kanske 4000 år gammal, ursprungligen som ogräs i vete Råg innehåller antioxidanter som lignaner, fenoler och steroler. Lignaner omvandlas med hjälp av bakterier i tjocktarmen till växtöstrogener som kan ha skyddande effekt mot cancer och hjärt-kärlsjukdomar.
Hälsoeffekterna av fullkorn kommer från helheten och kombinationen av alla ämnen skyddar mot vissa sjukdomar Hjärt- och kärlsjukdomar, antioxidanter fungerar synergistiskt med fibrer Cancer, fullkorn skyddar mot mag- och tarmcancer Diabetes, fullkorn skyddar mot risken att utveckla diabetes
Antioxidanter i säd kompletterar antioxidanter i frukt och grönt Finns i bunden form och blir först aktiva med hjälp av mikroorganismer i tarmarna
Enkornsvete
Aegilops
Svart emmervete Gotland
Vit våremmer
Speltvete
Naket rött korn
Bromus grossus