Balans ÄtaTränaVila Ökad träning: ökat energibehov mer mat Ökad träning utan ökat intag: tomt glykogenförråd muskulaturen bryts ner kan ej tillgodogöra.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Dietoteket ”Om man gör som man alltid har gjort, får man samma resultat som man alltid har fått” Pernilla Larsson Leg. Dietist Materialet.
Advertisements

PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Sophia Sundberg Rätt mat, ger resultat! Sophia Sundberg
Näringslära Energiintag för olika energibehov
Kost Internationella Hälsokommunikatörer.
Hockey och Kost! Hallsberg Hockey Team 96/97
DET HÄR BEHÖVER VI FÖR ATT MÅ BRA:
Bra mat för dig – som tränar
-Betydelsen av vad du äter och när du äter
Näringslära – vad vill du lära dig?
MATCIRKELN OCH TALLRIKSMODELLEN
Näring och individuella behov åk 8
Från frukost till kvällsmål.
Sammanfattning mat och hälsa
Näringslära Vi använder kemisk energi i bensin för att få bilarna att gå. Men här har vi inte något vanligt mått på bensinens energi utan vi brukar istället.
Mat Hur och vad ska vi äta?.
Sammanfattning mat och hälsa
Hem- och konsumentkunskap
Du är vad du äter Höstterminen 2011.
matsmältningssystemet
-Betydelsen av vad du äter och när du äter
Kroppen Träning Hälsa och kost Allemansrätten
Kost för idrottare.
Ladda för Lidingöloppet 10 bästa tipsen på bra löparmat!
Februari 2014 Kristina Yondt arlandagymnastiet
Kost för idrottare.
Teori Träningscamp 7 maj
Vad finns i maten?.
Kost och vätska för längdskidåkare referens; SISU idrottsböcker
KOST 15 Augusti 2008 Anteckningar:.
Och terminens avsnitt handlar om……….
Träningslära ÅK8.
©Johan Johansson. Kost Sömn Träning ”Ju hårdare träning desto viktigare blir återhämtningen”
Fotboll kräver mycket energi Vad ska man äta och dricka för att orka prestera på topp? Hur mycket ska man äta? När ska man äta?
Kost för prestation VästergötlandsFF Örjan Jonsson Västergötlands FF.
Bra mat för unga idrottare Erik Hellmén Ansvarig Nutrition/ANDT Folkhälsoenheten, Örebro läns Idrottsförbund Örebro Universitet & Restaurang Högskolan.
Repetition av näringslära
Kost. Vem är jag? Jobbar på Logistikskolan/TrängR Bor i Trädgårdsstaden Gift med Per Barn Albin 6 år, Tim 8 år Utbildad på GIH; Tränarutb Övrigt: PT utb,
Diskussionsfrågor Har du bra balans mellan träning, vila och mat?
Kolhydrater igår, idag, imorgon Anna Nyström maj 2013.
Energibehovet del 2 Om kroppens energiutvinning Anna Nyström maj 2013.
Proteiner Fett Kolhydrater Mineralämnen Vitaminer Vatten För att din kropp ska må bra behöver den:
MÅLTIDER - Hur jag ger min kropp bränsle och byggstenar!
Att äta rätt Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna.
Träning (träna rätt) Minska risken för skador samt prestera bättre, orka mer, skjuta hårdare, springa snabbare mm. Bygger upp muskulatur samt tränar hjärta.
Bra proteinkällor Ägg Kyckling Fisk Kött Keso och kesella.
BRA MAT FÖR UNGA IDROTTARE STINGERS SUMMERCAMP – 2015 STENUNGSUNDS ISHALL.
BRA MAT För unga idrottare. KROPP OCH KNOPP BEHÖVER ENERGI Din hjärna är ett av kroppens viktigaste organ och behöver ca 100 gram kolhydrater under en.
Den bästa förutsättningen för att prestera bra får du om du äter 2-3 timmar före träningen Den bästa återhämtningen och den optimala effekten av träningen.
KOST Varför måste vi äta och dricka? En bil behöver bränsle för att fungera. Med kroppen är det likadant, den behöver bränsle för att orka leka, springa,
Kost och Prestation Kost Träning Vila Inställning.
Ett bra mål för Järlas P97or
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Kostråd Här följer några kosttips. Kom ihåg att äta varierat, mycket grönsaker som rotfrukter, broccoli och frukt samt lasta i er kolhydrater och proteiner.
Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna
Kost, vila och uppladdning för ökad prestation samt minskad skaderisk
Energi och Näringsämnen
Kost 2 Presentera ämnet kort! Det handlar om mat för idrott, hur du som idrottare kan prestera bättre genom att tänka på vad och hur du äter!
Team 08.
Kost 1 Presentera ämnet kort! Det handlar om mat för idrott, hur du som idrottare kan prestera bättre genom att tänka på vad och hur du äter!
Lektion 2 Orka från morgon till kväll
KOST FÖR IDROTTARE.
- Personlig Tränare - Kostrådgivare - Integrativ Coach
Energi och Näringsämnen
Lektion 3 Frukost Paula Frösell, leg dietist och Brand manager Mat & Måltider och hälsa.
Menyförslag 2900 kcal Frukost Mellanmål Lunch
Leg Dietist ”Om man gör som man alltid har gjort, får man samma resultat som man alltid har fått” Pernilla Larsson Leg Dietist
Kost för prestation.
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Presentationens avskrift:

Balans ÄtaTränaVila Ökad träning: ökat energibehov mer mat Ökad träning utan ökat intag: tomt glykogenförråd muskulaturen bryts ner kan ej tillgodogöra sig träningen Vila: för återhämtning

Metabolstress vid Fysisk aktivitet Vid oadekvat kost eller träningsstress Ökar:Minskar: AdrenalinInsulin NordadrenalinTestosteron ACTH Cortisol Glucagon Minskad muskelmassa Ökad fettinlagring vid buken Ökad insulinresistens- bukfetma- ökad insulinresistens

Energibehov Kön? Kroppsstorlek? Kroppssammansättning? Arv? Fysisk aktivitet? Stress?

Fett Smakförhöjande Mättande Billig energikälla Mycket energität Innehåller livsnödvändiga fettsyror Transporterar fettlösliga vitaminer Isolerar nervtrådar Isolerar våra organ Bra energireserv

Protein Kroppens främsta byggmaterial Bygga upp, reparera & underhålla celler Behov- 0,75g/ kg kroppsvikt -elitidrottare ev 1,0-1,7g/ kg kroppsvikt? Intag genom husmanskost (12-15E%) -elitidrottare 80kg/ 5000kcal/ 15E%/ 187g vilket motsvarar 2,3g/ kg

En normal dag för många… 1 port havregrynsgröt5g 3dl mjölk10g 1 ägg8g 4 skivor ost12g 2 port spagetti18g 150 g kyckling35g 1,5dl mjölk5g 3 potatisar3g 150g fläskkotlett40g 1,5dl mjölk5g Totalt 144g protein

Kolhydrater- människans viktigaste energikälla? Kostfibrer/ Stärkelse/ Socker Kolhydrater: ger energi lagras som glykogen i lever och muskelceller Leverglykogen: en reserv som håller blodsockret jämnt Muskelglykogen: lättillgänglig energi vid muskelarbete Blodsocker: ger energi till hjärna och muskler

Kolhydrater- Kostfibrer Lösliga och olösliga Behov ca 30g

Kolhydrater- Stärkelse

Kolhydrater- Socker Högst10 E % (hög- lågenergiförbrukare) Naturligt socker: russin, frukt och bär Tillsatt socker: saft, sylt, godis och yoghurt Light? Lätt?

Kolhydrater

Kolhydrater- Glykogen Glykogen lagras i musklerna Kolhydratuppladdning: ökar energireserv upp till det tredubbla Lättillgänglig energireserv Minskar skaderisken Binder vatten 1g glykogen binder ca 3 g

MÅLTIDSFÖRDELNING

Vad äta i samband med träning? Innan? Under? Efter?

Innan… 2-3h innan Huvudmål såsom frukost/ lunch/ middag Rejält mellanmål min innan Litet mellanmål såsom en macka och mjölk eller banan och yoghurt (ej för tungt & grovt)

Under… Under prestation 2-4 dl vatten/ 15 min upp till 2 l /h (om varmt) Aktiv i mer än 60 min behövs även Kolhydrater (<6% sockerkoncentration + lite koksalt <0,2 g/l) för att tillföra energi men samtidigt möjliggöra snabbt upptag. Sammansättning + temperatur (15 grader) påverkar upptag MEN volym viktigast Hyponatremi om man dricker FÖR mycket vatten

Omgivande temperatur har stor inverka på prestationsförmågan.. (Coyle E från Maughan mfl. IOC Consensus of Sports Nutrition 2004) Prestation Dehydrering % viktminskning ° C5° C5° C5° C 12° C 30° C 20° C

Efter… Inom de första 20 min: 0,5-1g KH/ kg kroppsvikt Ca g protein Efter ca 1h: 2g KH/ kg kroppsvikt Ca 15 g protein

Återhämtningsmål Bra exempel inom 20 min: Banan + 250ml yoghurt (418kcal/13g prot/ 77g KH) Banan + 500ml O´boy (470kcal/21g prot/80g KH) Dubbelmacka med skinka + 1 glas mjölk + banan (418kcal/20g prot/70g KH) (obs! massage)

Återhämtningsmål: 2 skogaholmslimpor med 2 skinkskivor + 4 dl äppeljuice (433 kcal/12.5g prot/85g KH) 4 dl fruktyoghurt +1 näve russin (447kcal/ 13.5g prot/88.5g KH) 4dl o´boy + 1 banan+ 1 näve russin (509kcal/ 17g prot/ 97g KH) 3 dl fruktyoghurt + 1 dl kesella + hallon (397kcal/ 22.5g prot/ 67g KH)

Återhämtningsmål: 4 veteskorpor med keso + 4 dl apelsinjuice (460kcal/ 21g prot/72g KH) 2 rostmackor med marmelad + 3dl mjölk (360kcal/ 15g prot/65g KH) 5 dl saft + 1 glas mjölk (385 kcal/ 13g prot/ 80g KH)

Återhämtningsmål Bra exempel efter ca 1h: Spagetti + 1,5 port köttfärssås + 2glas lättmjölk+ morot + knäckebröd + päron (848kcal/43g prot/135g KH/ 15g fett) 1 port havregrynsgröt med äppelmos/russin/mjölk + 2 mackor med ost/skinka + 1 glas juice (650kcal/24g prot/120g KH/ 8g fett) 4dl fil med 1,5dl musli/russin/banan + 2 mackor med messmör (780kcal/ 29g prot/ 141g KH/ 13g fett)

Meny exempel (2500 kcal) Frukost: 1dl musli, 2dl fil (1,5%), 1 skiva grahamsbröd med margarin (80%) & ost (28%) samt tomat och 1 apelsin Mellanmål: kaffe och kanelbulle Lunch: 100g spagetti, 0,75dl köttfärssås, 2dl rårivna morötter, 2 skivor knäckebröd med marg (80%) och 1 päron Mellanmål: 3dl mjölk (1,5%) & 1 banan Middag: 100g stekt lax, 2 potatisar, 3msk gräddfil, 1,5dl grönsaksblandning, 1 msk oljedressing, 2 knäckebröd med marg (80%) Kvällsmål: 1 skiva grahamsbröd med marg (80%) & leverpastej samt gurka, 2dl blåbärssoppa

Planera… Hur ser morgondagen ut? Hinner jag åka hem mellan ev. skolan / jobb och träningen? Kommer jag vara på träningen länge? Är jag för trött för att äta när jag kommer hem? Hur ser matchdagen ut med mattider? Vad mår jag/ min mage bra av innan jag ska prestera max?

Mellanmål Ha med: bröd/ knäckebröd Mjukosttub/ kaviar Ägg (kokt eller stekt) nötter-russin-mandlar (portionspåsar) Bananer/ äpple/ avokado Rester m.m.

Hur ser det ut för er? Träningsdagar/ läger? Tävlingsdagar? Vilodagar?