Allt som lever S. 8-24 Vad är biologi?.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Cellen.
Advertisements

Fotosyntes Visste du om att växternas gröna blad är livets solfångare? Om ditt svar är ja, då har du kommit en bit lång i det vi kommer att arbeta med.
Kolets kretslopp Det finns kol i nästan allting som vi äter och dricker. Kol är en viktig byggsten i allt levande och eftersom allt levande föds, växer,
Ekosystemet: Skogen Ekosystem.
Vad är liv?.
VÄXTER Fröväxter.
Cellen.
KURS ht-11 Välkommen! Ann-Sofie, Anette, Curta, Håkan, Karin
Bakterier , celler och andra små saker
Repetition Djur- och växtcellens struktur.
Ekologi.
Cellen och levande ting
Fotosyntesen Hur fungerar den?.
Cellen och dess delar.
Livets former Djur.
Celler, organ och organsystem
Ekosystem Ekosystem.
Hej! Välkomna till NO!.
Mikroorganismer.
Bakterierna – de första organismerna på jorden s. 11
Alger och Svampar.
EKOLOGI OCH SAMSPEL.
Bakterier & arkéer Mycket smått liv.
Mål: Människans organsystem, organens namn, placering och funktion.
Allmänt Bakterier är en grupp encelliga mikroorganismer. De finns överallt omkring oss, på huden (i normalfloran), i luften, i livsmedel osv. Efter sitt.
Mikrobiologi.
Läran om livet Biologisk mångfald Kapitel 1 i Spektrum Biologi
Människan som organism
Celler Allt levande är uppbyggt av celler. Växter av växtceller och djur av djurceller. Skillnaden mellan en växtcell och en djurcell är att Växtcellen.
Vad ska du äta och varför ?
Introduktion Vad tror du att biologi handlar om?
Biologi Livets former.
Vad är liv? Ämnesomsättning (mat och luft) Fortplantning
Historik Omkring år 1600 konstruerades de första mikroskopen. Då blev det möjligt att tränga in i en värld som tidigare varit okänd för oss människor.
Biologi Livets former.
Bakterier.
Kvävets kretslopp.
Smittsamma sjukdomar.
Repetition.
Blodet Blodtransport.
Vad är det egentligen som kännetecknar liv?
Läran om livet Biologisk mångfald Kapitel 1 i Spektrum Biologi
Cellen.
Ekosystemet Skogen Ekosystem.
Studiematerial till ”prov”-provet i biologi
Läran om livet Biologisk mångfald Kapitel 1 i Spektrum Biologi
Cellen.
FOTOSYNTESEN OCH CELLANDNINGEN
Biologi - Livets former.
Han delade på 1700-talet in alla levande varelser i olika grupper. Då utgick han från två huvudgrupper som han kallade RIKEN.  Växtriket  Djurriket.
Ekologi ”Läran om huset” Hur olika arter fungerar tillsammans med varandra och med miljön omkring oss.
Matstrupe Lever Magsäck Bukspottskörtel Gallblåsa Tunntarm
Ekologi Liv på olika villkor.
Ekologi Liv på olika villkor. Ekologi = läran om huset Vad är ekologi? –Läran om samspelet i naturen –Samspelet mellan alla organismer (levande varelser)
Biologi! Av: Catherine Mortimer-Hawkins, Edsbergsskolan.
Inkluderar även viktiga youtube-klipp på bloggen:
Fotosyntes. Ungefär för 3 miljarder år sedan var jorden en ganska dyster plats. Inte den gröna plats fullt av växter och andra organismer som vi idag.
Ekosystem En plats där ett visst djur eller växt trivs Kan vara små som ett löv eller stort som ett hav! Här samsas växter, djur och döda ting.
Miljö kemi.
Arter Växter och djur delas in i arter
MÄNNISKOKROPPEN Biologi åk 7 HAGABODASKOLAN – VALDI IVANCIC.
Allt som lever Vad är biologi?.
Övningsprov Ekosystem
Svampar Svampar är närmare släkt med djur än med växter
Kolets kretslopp Kol är ett grundämne med det kemiska tecknet C i det periodiska systemet. Det finns kol i nästan allting som man äter och dricker. Kol.
Celler, bakterier och virus
Ekologi.
Celler, bakterier och virus
Människokroppen - celler i samarbete
LIVSPROCESSER – 7 GEMENSAMMA NÄMNARE.
Presentationens avskrift:

Allt som lever S. 8-24 Vad är biologi?

Ordet biologi betyder läran om livet. Biologi handlar om allt som är levande

Vad är liv? att svara på frågan måste vi fundera på egenskaper som alla levande har.

3.Alla levande varelse behöver äter, dricker och andas syre 1. Alla levande varelse består av celler 2.Alla levande varelse kan föröka sig. Dvs. nya individer föds och gamla dör 3.Alla levande varelse behöver äter, dricker och andas syre 4. Alla levande tar upp ämnen från omgivningen och ger ämnen till omgivningen. 5. Alla levande reagerar på sin omgivning 6. Alla levande behöver energi.

Levandevarelser = Organismer Levande varelser( Djur och Växter) har gemensam namn som kallas tillsammans organismer och de består av celler.

Vad är en cell? En cell är den minsta delen in i organismers kropp. De enklaste levande organismer består av en enda cell t.ex. bakterier, alger, och amöban. och dessa kallas encellig . Encelliga kan försvara sig och förökar sig genom celldelning.

Stora växter och djur består av flera celler som samarbetar. En människan innehåller över 100000 miljarder celler. Det finns ca 200 olika sorts celler som har olika uppgifter och olika storlek. T.ex. muskelceller som ansvarar för rörelse Nervceller som skickar signaler mellan olika kroppsdelar Benceller som bygger upp vårt skelett. hudceller som bildar hud och ger kroppens färg, det har ingen betydelse vilken färg man har. Hudcellerna är exakt likadana på alla människor

Olika typ celler

Vävnader och organ En vävnad består av celler som liknar varandra och som har samma uppgift i kroppen bildar tillsammans en vävnad. T.ex. muskelvävnad Nervvävnad Benvävnad Hudvävnad

Olika typer av vävnader bygger upp organ. Hjärtat består av bl.a muskelvävnad och nervvävnad Njurar Lever lungor

Vad det är för skillnad mellan växtcell och djurcell En växtcell har kloroplaster( klorofyll) och ytterst en stödjande cellvägg av cellulosa. En djurcell har inget av det. Förutom det är de lika uppbyggda.  

S.12

Svampcell S.13

Släktträd S.14 bakterier

Med ett släktträd kan man visa hur alla levande organismer utvecklats från enkla bakterier. En flora är en bestämningsbok för växter. En fauna är en bestämningsbok för djur.

Avkomma kan i sin tur få ungar Vad är en art ? S.16 En art är alltså en grupp organismer, som är så lika varandra att de kan få ungar eller avkomma tillsammans. Avkomma kan i sin tur få ungar

s. 22 Levande organismer delas in i Familjer Släkten Arter Första delen i det latinska artnamnet talar om till vilket släkte arten hör. För att tillhör samma art måste individerna kunna få barnbarn med varandra. Blandningar mellan olika arter kallas hybrider eller bastarder.

Ordet art används om alla organismer. Människan är en art, Hunden är en art Bofinken och talgoxen är olika art, eftersom dem parar sig inte med varandra Vitsippa och gullviva är olika art , eftersom om pollen ( frömjöl) från en vitsippa hamnar på en gullvivas pistill händer ingenting. Men pollen från en blomma på en gullviveplanta som hamnar på en blomma på en annan gullviveplanta ger upphov till en befruktning. Då bildas frön , som kan växa upp till nya gullvivor .

Släkte och familj Hästar och åsnor är olika arter , men man ser lätt att de är när släkt med varandra .d e till hör till samma släkte. Släkterna ordnas sedan i större grupper som kallas hästfamiljer. OBS! (Zebra och ponny ) är olika arter och släkt med hästar och åsnor och till hör till hästfamilj .

Organismer kan delas in i fem grupper Bakterier Alger och urdjur Svampar och lavar Växter och djur

Bakterier finns överallt. S.26-32

Bakterierna var troligen de första levande organismerna på jorden.

Bakterier som lever i våra tarmar hjälper oss att sönderdela mat och tillverka vitaminer

Bakterier kan spridas på många sätt, exempelviss med luft och drickvatten eller genom kroppskontakt

Det finns tre typer av bakterier- Kocker Baciller Spiriller Bakterierna indelas i olika grupper beroende på deras utseende. 1. kocker - runda eller äggformade 2. stavformade - cylindriska 3. spiriller - spiralformade

Sjukdomar som orsakas av bakterier eller andra smittämnen kallas infektionssjukdom

Sjukdomar som orsakas av bakterier eller andra smittämnen kallas infektionssjukdom

En sjukdom som sprids snabbt till många människor kallas en epidemi.

. Penicillin är ett bakteriedödande läkemedel som används vid infektionssjukdomar. Ämnen som dödar bakterier kallas antibiotika.

Flera olika sätt att bevara matten För att mat inte ska förstöras av bakterier kan vi torka, konservera, salta, sockra, syra, röka, kyla eller frysa matten

De blågröna bakterierna i hav och sjöar kan tillverka syre. De flesta bakterier förökar sig genom delning Bakterier är viktiga som nedbrytare av döda växter och djur I en kompost gör de jord av matrester.

Bioteknik Bioteknik är när människan använder och drar nytta av bakterier och andra mikroorganismer. Med hjälp av bakterier kan vi bland annat framställa mediciner, filmjölk och metangas. Bakterier på rötterna hos ris och ärtväxter kan fånga kväve ur luften. Bakterier hjälper oss att rena vattnet i våra reningsverk

Virus är beroende av liv Virus är mycket mindre än bakterier och kan bara föröka sig inne i levande celler Många förkylningar och influenser orsakas av virus. Även sjukdomen aids sprids med ett virus. Vanliga antibiotika botar inte virusinfektioner , utan kroppen måste själv bekämpa sjukdomen

Växter S. 33-36

På vilka olika sätt är växter nödvändiga för dig Fundera! På vilka olika sätt är växter nödvändiga för dig

Du äter solenergi med hjälp av växter Ja , det krävs energi för att du ska leva, var aktiv och bygger upp kroppen. Det är Växter som kan använda solenergi. I växters celler finns klorofyllkorn som kan fånga upp solenergi. Och tillverkar näringsämne (Socker). Socker ger dig energi.

Fotosyntesen sker i cellernas klorofyll ”gröna ämnen” S.34och52

Socker är cellernas bränsle Motsatsen till fotosyntesen är Cellandning, det sker i människors och djurs celler.

Vad händer med växternas druvsocker? Socker kan bli andra ämnen som växten behöver för att leva och växa. Den kan tex. Bilda 1) rörsocker ”vanligt socker” 2) stärkelse är ett energirikt ämne som växter kan spara 3) cellulosa är ett tåligt ämne som växter använder till cellväggar se S. 12

Större andel kolhydrater i växter än i djur En stor andel av en växt är kolhydrater. Det beror på att cellväggarna innehåller cellulosa och att stärkelse används som upplagsnäring. Detta kan jämföras med människokroppen som bara till 0,5 % är kolhydrater. Detta trots att kolhydraterna är matens vanligaste ämnesgrupp (förutom vatten). Kolhydrater som inte förbränns i våra celler omvandlas i stor utsträckning till fett.

Laboration 1- fotosyntesen Vi ska samla upp gas från en vattenväxt som står i solljus och från en som står mörkt. Vilken av växterna bildar mest gas och vad heter denna gas? Kolla din laboration stencil