Låg hyresnivå som utvärderingskriterium i markanvisning Erfarenheter Kerstin Enæus Bitr fastighetsdirektör Västerås 145.000 invånare.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Boende för Äldre – Mer än +55
Advertisements

PRIVATJURIDIK Köp och andra avtal (kapitel 8, sid )
Finska intentionsavtal – något för Sverige?
Enhetschef Fastighetsutveckling
1.
Pedagogisk dokumentation i det systematiska kvalitetsarbetet
Parkeringsköp Kommunfullmäktige reglerar hur många bilplatser fastighetsägaren är skyldig att skapa genom Malmö Stads p-norm. Fastighetsägaren löser detta.
Upphandling av badanläggning
Beskriva den kommunala markanvisningsprocessen
Upphandlingsbyrån Umeå kommun
Övertid & Mertid förändringar i ATL
Stimulansmedel ”Försöksverksamheter kring de mest sjuka äldre” Förslag om en gemensam ansökan från Vårdsamverkan Fyrbodal med dess samtliga ingående parter.
Leder en ny lokalförsörjnings-process till bättre nyckeltal?
Inköpsrutiner.
Att upptäcka matematiken med symbolhanterande räknare biennetten 2005 Patrik Erixon.
Energi- och klimatseminariet uppföljning 2014 Kerstin Angberg-Morgården, 11 juni 2014 Energisamordnare på Länsstyrelsen Dalarna.
13 olika modeller för avtalsslutande
Fastighetsrelaterade index Vad tänker ni på ?. ALLMÄN INFORMATION OM OMSÄTTNINGEN PÅ FASTIGHETSMARKNADEN OCH OM PRISER OCH PRISUTVECKLINGEN PÅ FÖRSÅLDA.
Strategi för energieffektivisering Persontransporter.
Var det bättre förr eller Är det sämre nu? Mina ”dryga” 30 år som upphandlare Gunnar Stålberg mars 2009.
Våga visa resultat i kulturverksamhet! Lena Dahlstedt Biträdande stadsdirektör
De sysselsättningspolitiska reformerna Vårt uppdrag: har de angivna målen om att öka sysselsättningen och det totala antalet arbetade timmar uppnåtts?
Kunskapsöverföring och kunskapsutveckling Erfarenheter från Uppsala stadsbibliotek.
Lugnet i framtiden ”Lugnetgruppen”: Pelle Granbom, Yvonne Nygårds, Jonny Gahnshag Laila Edholm, Anders Ax, Krister Johansson.
Naturvetenskaplig undersökning
Bakgrund&läge idag: Missförstånd, förvirring, otydliga FFU, ÖP Svårigheter att ställa relevanta och uppföljningsbara krav Starkt fokus på djurskyddskrav.
Vill du bli Sundsvalls kommuns leverantör?
Vimmerby Magnus Klofsten Generella framgångsfaktorer i kluster.
Värdetidpunkt - allmänt:
Projektets bakgrund Konsortium av Värmländska företag –Löfbergs Lila –Konsum Värmland –Nya Wermlandstidningen –Peab –privatpersoner.
Socialt blandat boende
(B) Lokal samverkan. Frågans lydelse: ’Har kommunen en lokal överenskommelse (LÖK) med Arbetsförmedlingen för 2014 om insatser för nyanlända som omfattas.
Utvärdering av workshop - Future Living Vilken grupp tillhörde du? NamnAntal% Byggteknik & Affärsmodeller för framtida bostäder 637,5 Energi och flödeseffektivitet.
Västerås stad Medarbetarundersökning 2007 Konsult och service Västerås stad:Anneli Jansson Synovate Sweden:Christer Siwertz Anna Fransas Projektnummer:S
Orebro.se Vår kraft blir din! Välkommen att satsa på Örebro.
Systematisk problemlösning enligt EPA-modellen -MÖJLIGHETER OCH UTMANINGAR.
Presentation om kommunala kontrakt. Fastighetskontoret Unga vuxna Äldre Nyanlända Barnfamiljer nor & män Missbruk, psykisk ohälsa Hemlöshet – många ansikten,
Platsmarknadsföringen av Inre hamnen. Strukturplan Utveckling av innerstaden norr om Strömmen.
VÄLKOMMEN. Synpunkter från möte med ÖTV 6/2 Bra idé, men fel placering. Bra föreningsform Snygg arkitektur ”Fel” arkitektur; borde vara mer av röda.
Enkät till kommuner som ej ingår i samordningsförbund.
Kommunalt övertagande av huvudmannaskap för allmän plats och upplösning av vägföreningar ”Vägföreningsprojektet” i Norrköping Anna Kuling, fd.
Parkeringstal för ett attraktivt Västerås Linnea Viklund Tekniska kontoret.
Fortsatt arbete med SUHF- modellen HfR-seminarium HfR Redovisningsråd/HfR-seminarium
Målsättning med SABOs Kombohus 1.Öka möjligheten för de bolag som önskar att bygga fler bostäder 2.Sänka kostnaden för att producera energieffektiva bostäder.
2015 års skolkommission Skolkommissionens delbetänkande Presentation den 17 augusti 2016.
HUR FÅR VI TILL EN BRA BUDGET I VÅR FÖRENING? FASTIGHETSÄGARNA STOCKHOLM.
Kapitalförvaltning för anknutna stiftelser – Pågående utvärdering av inkomna anbud Information till universitetsstyrelsen
Bostadsbristen i Västerås
Lära för livet!.
Energi- och klimatseminariet uppföljning 2014
Medborgardialog 10 nov 2016.
Framtidens Norrköping på C
HYRESLÄGENHET OCH bOSTAdSRÄTT
Birgitta Laurent.
Statistiken är hämtad från migrationsverkets hemsida
X 4.6 Hur stor är delen? Andelen = Delen Det hela Delen =
Fiberinformation.
Utvärdering av caseseminarium
Bostadsplaneringen i Västerås
Styrning utan riktade statsbidrag – hur dåligt kan det bli?
Kooperativt ägd hyresrätt
Applåd och Hjärtefrågor
NATIONELL PATIENTENKÄT specialiserad somatisk vård 2014
Utveckla lönebildningen
Arbetsgruppen Ullvi byvägar Byvägar - röda
Framtidenkoncernen.
VÄLKOMMEN TILL INFORMATIONSMÖTE I FÖRENADE FIBERBYAR
- Hur kan vi göra det lättare, samstämmigt och tillgängligt för alla?
Nulägesanalys 3in Incitament för ökad digital och hållbar innovation i utvecklingen av morgondagens transportsystem.
Presentationens avskrift:

Låg hyresnivå som utvärderingskriterium i markanvisning Erfarenheter Kerstin Enæus Bitr fastighetsdirektör Västerås invånare

Låg hyresnivå som utvärderingskriterium Som ett led i strävan att hålla nere boende- kostnaderna Utvärderingskriterier i markanvisning för kv Focken – Hyresnivå – Arkitektur – Gestaltning

Något om markanvisningen 150 lägenheter i ett attraktivt mälarnära område Uppdelning i två anvisningar med två 13 våningars punkthus i vardera Förutsättningar Detaljplan klar Energikrav (det var på den tiden när det var tillåtet) Tomträttsupplåtelse möjlig Standardkrav på byggherrar verksamma i Västerås Fastlagt markpris

Utvärdering Utvärderingskriterier. Sammanvägning av Föreslagna hyresnivåer (lägsta, medel, max) Arkitektur Platsanalys och gestaltning Resultat 5 anbud Odramatisk utvärdering, inga stora skillnader i hyresnivå Arkitektur och gestaltning blev avgörande 2 företag valdes ut

Allt gick inte som vi tänkt…. Avtalsdiskussioner pågick mellan Fastighetskontoret och de bolag som fått markanvisning Bolagen inledde samtal med hyresgästföreningen som förberedelse för överenskommelse om hyra Uppgift om att ett av bolagen tänkte sätta en högre hyra än vad de sagt i anbudet fördes fram i lokaltidningen Press sattes på ansvariga politiker Låsningar uppkom i diskussionerna

Citat från lokaltidningen Kommunen: ”Bolaget har fört oss bakom ljuset. Vi var tydliga med att låga hyror var viktigt” Tidningen: ”Bolaget angav en medelhyra på 1550 kr/kvm och år…Nu vill man sätta betydligt högre hyror, ända upp till 2466 kr/kvm och år” Bolaget om kritiken: ”Vi har angett normhyran. Det är underförstått att det är det vi angett”

Citat från lokaltidningen Kommunen: ”Bolaget har fört oss bakom ljuset. Vi var tydliga med att låga hyror var viktigt” Tidningen: ”Bolaget angav en medelhyra på 1550 kr/kvm och år…Nu vill man sätta betydligt högre hyror, ända upp till 2466 kr/kvm och år” Bolaget om kritiken: ”Vi har angett normhyran. Det är underförstått att det är det vi angett”

Fokus i den efterföljande diskussionen Hyresbegreppet Är medelhyra ett entydigt begrepp? Vi hade förväntat oss att man redovisade en medelhyra som motsvarar den sammanlagda hyresintäkten dividerad med den totala bostadsytan. Begrepp som förekom i diskussionerna: Medelhyra, normhyra, genomsnittshyra, årsmedelhyra. Nu (hösten 2015) har ytterligare ett begrepp kommit: Riktvärde för hyra

Fokus i den efterföljande diskussionen Hyresbegreppet Men det var medelhyra kontra normhyra som diskussionen gällde. Normhyra är en beräkningsmodell för att jämföra hyror när man förhandlar med hyresgästföreningen. (3 rok, 77 kvm). Utvärderar man på normhyra blir lägenhetsstorlekar och lägenhetsfördelningen viktig. Små yteffektiva lägenheter missgynnas. Byggherren behöver göra noggranna skisser med lägenhetsfördelning, ytor och gestaltning som grund för beräkningen.

Hur gick det? Vi tog tillbaka markanvisningen och tecknade avtal med en annan byggherre

Annat som också är viktigt Tidsrymden från markanvisning till inflyttning är lång, ibland upp till 3-5 år. Hur ska det hanteras? Vad ingår i hyran? Vatten, värme, inre underhåll? Avtalsparter på hyresmarknaden är Hyresgästföreningen och fastighetsägaren. ”Presumptionshyressystemet ger inte utrymme för flera aktörer.” ”Avtalsparterna uppfattar en tredje parts inkliv i systemet som negativt.”

Annat som också är viktigt Ställa sig frågan ”Kommer vi att nå lägre hyror genom att ha hyran som utvärderingskriterium?” Är fast hyra ett bättre alternativ?

Slutsatser Klargör begreppen Klargör begreppen Tänk på eventuella styreffekter Tänk på eventuella styreffekter Klargör vad som ska ingå i hyran Klargör vad som ska ingå i hyran Tänk på att hyran sätts vid inflyttning (= kan vara flera år efter markanvisningen) – hur kommer det att påverka Tänk på att hyran sätts vid inflyttning (= kan vara flera år efter markanvisningen) – hur kommer det att påverka Klargör hur länge hyresnivån ska gälla Klargör hur länge hyresnivån ska gälla Hur ska uppföljning ske/Sanktioner? Hur ska uppföljning ske/Sanktioner? Om möjligt – ha med Hyresgästföreningen på tåget. Det finns en lagreglerad förhandlingsordning Om möjligt – ha med Hyresgästföreningen på tåget. Det finns en lagreglerad förhandlingsordning