Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

 SYFTE: Utveckla kunskaper om och intresse för arbete, ekonomi och konsumtion i hemmet.  Utveckla kunskaper om konsumtionens villkor, om sparande, krediter.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: " SYFTE: Utveckla kunskaper om och intresse för arbete, ekonomi och konsumtion i hemmet.  Utveckla kunskaper om konsumtionens villkor, om sparande, krediter."— Presentationens avskrift:

1  SYFTE: Utveckla kunskaper om och intresse för arbete, ekonomi och konsumtion i hemmet.  Utveckla kunskaper om konsumtionens villkor, om sparande, krediter och lån.  HUR? Powerpoint  Film, Instuderingsfrågor, olika Case.  Test på vad man kan lekt 43.

2 Borgen Ränta Effektiv ränta Avtal Betalningsanmärkning Utmätning Budget Fasta utgifter Rörliga utgifter Testa dig själv: http://www.konsumentverket.se/Skola/Kun skapsbank/Testa-dina-kunskaper/ http://www.konsumentverket.se/Skola/Kun skapsbank/Testa-dina-kunskaper/

3

4  Ett Case av Karin S.  Syskonen Lisa, 15 år, och Stina, 18 år, har varit på en heldags shoppingtur. Tursamt nog har Lisa fått 1000 kr i månadspeng dagarna innan av sin mamma och Stina har fått sin lön på sitt bankkort. Lisa hittade ett par snygga märkesjeans för 999 kr som hon köper med kontanta pengar. Stina fyndade ett par nya skor på rea för 200 kr som hon köper med sitt bankkort.  Tjejerna ska gå på bio senare på kvällen och träffas hemma hos storasyster Stina för att göra sig klara. Lisa väljer att ha sina nya snygga jeans och Stina tar på sig sina nya skor.  När Stina kommer hem från biobesöket märker hon att sulan är lös på den ena skon. Hon letar efter kvittot men hittar det inte. Kan hon reklamera skorna då de är köpta på rea och utan att visa kvitto?   När Lisa kommer hem från biobesöket och visar sina nya snygga Jeans för sin mamma blir hon väldigt arg på Lisa för att hon köpt upp hela månadspengen. Mamma vill lämna tillbaka jeansen men Lisa menar på att hon redan använt dem så att det är försent. Vad får mamma göra? Spelar det någon roll om hon fått pengarna eller om hon skulle ha jobbat ihop dem själv?

5  Ja, Stina har köpt skorna på rea men skon ska ändå hålla för sitt ändamål enligt konsumentköplagen. Även om butiken har skrivit ”Reavaror bytes ej” så har du alltid rätt att klaga på en vara, oavsett om den är köpt på rea eller inte, om det är något fel på varan. Därför har Stina rätt att klaga på varan hon köpt och reklamera skorna till skoaffären inom två månader efter att felet upptäckts.  För att reklamera en vara behöver lisa kunna bevisa sitt köp. Eftersom Stina har tappat bort sitt kvitto måste hon bevisa sitt köp på något annat vis. Eftersom Stina har betalat skona på sitt bankkort kan hon ta med ett kontoutdrag som visar att hon handlat skorna i skobutiken.  Skobutiken har rätt att välja att byta ut varan eller att laga felet. Men eftersom det troligen är billigare för butiken att byta ut skon istället för att laga den så får Stina troligen ett par nya skor. Skulle samma sko inte finnas har hon rätt att få ett par likvärda skor. Skulle ändå butiken välja att laga skon och felet uppstår fler än två gånger så har Stina rätt att tacka nej till fler försök att laga skon.   Lisa är under 18 år vilket innebär att hon är omyndig och inte får ingå avtal med en butik. Lisas mamma får därför lämna tillbaka jeansen till butiken även om Lisa har använt dem.  Även om Lisa har arbetat ihop pengarna själv har mamma rätt att lämna tillbaka jeansen då hon är under 16 år. När Lisa fyllt 16 år får hon ansvara själv för de pengar som hon jobbat ihop själv. 


Ladda ner ppt " SYFTE: Utveckla kunskaper om och intresse för arbete, ekonomi och konsumtion i hemmet.  Utveckla kunskaper om konsumtionens villkor, om sparande, krediter."

Liknande presentationer


Google-annonser